Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Izr. prof. dr. Matej Šekli prejel nagrado Škrabčeve ustanove za posebne dosežke

Ustanova patra Stanislava Škrabca je nagrado za posebne dosežke na področju slovenističnega jezikoslovja podelila izr. prof. dr. Mateju Šekliju z Oddelka za slavistiko FF. Nagrajenec po mnenju strokovne komisije izstopa tako po svojem znanstvenem raziskovanju, pedagoškem delu in po udejstvovanju v slovenskem zamejstvu.
Iskrene čestitke!

Več

 
9. Šmitkov večer

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 9. Šmitkov večer, ki bo v torek, 27. oktobra 2020, ob 18.00 uri potekal prek Zooma. Dogodek bo potekal pod naslovom Precej naokoli do močnih uvidov: od mehanizmov nacionalnih identifikacij do delovanja stigme v duševnem zdravju. Dr. Duška Knežević Hočevar z Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU bo govorila o svojih pestrih terenskih in raziskovalnih izkušnjah na področju identitetnih procesov ljudi ob slovensko-hrvaški meji po razpadu Jugoslavije, demografskih vsebin (rodnosti, medgeneracijskih odnosov, migracij), vzdržnega kmetovanja in duševnega zdravja.

Več

 
Gostujoči predavanji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo

V torek, 27. oktobra 2020, bosta v okviru seminarja pri predmetu Etnološke regionalne raziskave Slovenije s svojima predavanjema po Zoomu gostovali:

- ob 11.20 uri: Franja Gabrovšek Schmidt iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske (naslov predavanja: Gorenjska na evropskem zemljevidu: Tudi z evropskimi sredstvi do izboljšanja kakovosti življenja in napredka na Gorenjskem);
- ob 13.00 uri: dr. Jasna Fakin Bajec iz ZRC SAZU (naslov predavanja: Kulturna dediščina, skupnost, EU projekti in lokalni razvoj).
Zainteresirani za predavanji se lahko nanju prijavite preko elektronskega naslova eika@ff.uni-lj.si in prejmete vabili oziroma povezavi.
 
Foto: dr. Jasna Fakin Bajec

 
Razstava Mestne impresije

V razstavnem prostoru v 5. nadstropju FF si do 1. decembra 2020 lahko ogledate razstavo Andreje Gregorič z naslovom Mestne impresije. Vabljeni k ogledu!

Več

 
Predstavitev načina prijave novih projektov v Obzorju Evropa

Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport v sredo, 28. oktobra 2020, pripravlja informativen spletni dogodek Predstavitev načina prijave novih projektov v Obzorju Evropa. Namen dogodka je predstaviti postopek prijave novih raziskovalnih projektov (CHANSE, MSCA, ERC) v okviru programa Obzorje Evropa in primere dobrih praks. Poseben poudarek bo namenjen vlogi institucij in vodstev. Spregovorili bodo o razpisih in njihovih namenih, pogojih, kriterijih in novostih programov. Dogodek bo potekal prek platforme Zoom ob 16.00 uri in je namenjen tako raziskovalcem kot vodstvenemu kadru. Vabljeni!

Dostop do dogodka in program

 

Novosti Znanstvene založbe FF

Barbara Trnovec: Neskončno potovanje Alme M. Karlin. Življenje, delo in zapuščina

Prva celovita znanstvena monografija o Almi M. Karlin je rezultat avtoričinega triindvajsetletnega raziskovanja. Prinaša nekatera poglobljena stara spoznanja in številna nova, vsa pa temeljijo na tehtnih virih, ki so dosledno navedeni in povezani v konsistentno celoto. Najpomembnejši viri podatkov, na katerih temeljijo nova spoznanja, so poleg besedil Alme M. Karlin – skozi poznavalsko in pronicljivo izbrane citate tako sama pripoveduje o sebi –, številni novoodkriti dokumenti v Sloveniji in Nemčiji ter pričevanja ljudi, zlasti tistih, ki so jo osebno poznali.
Knjiga je izšla v sozaložništvu Pokrajinskega muzeja Celje in Znanstvene založbe FF.

Knjigo lahko kupite v Knjigarni FF.

Uspešno zaključen dogodek ob Mesecu prostora 2020

V sredo, 21. oktobra 2020, so na Oddelku za geografijo FF izvedli odmeven spletni dogodek ob Mesecu prostora z naslovom Geografski pogledi na razvrednoten prostor v Sloveniji. Tradicionalnega strokovnega srečanja, ki je letos naslavljalo trajnostni prostorski razvoj, se je udeležilo več kot 80 udeležencev: predstavniki občin in regionalnih razvojnih agencij, odločevalci različnih državnih organov, raziskovalci in študenti. Dogodek se smiselno povezuje z zaključenim projektom ažuriranja nacionalne baze razvrednotenih območij, ki ga na Oddelku zaključujejo jeseni 2020.
 
Senat FF ustanovil Srebrno katedro

Senat FF je na svoji 34. redni seji 21. oktobra 2020 potrdil ustanovitev Srebrne katedre Filozofske fakultete. Pobudo za ustanovitev Srebrne katedre so podali upokojeni profesorji in profesorice FF, ki so se odzvali na poziv UL, da se organizirajo po vzoru alumnov UL. Srebrna katedra, ki združuje upokojene profesorje in profesorice FF, bo vsako leto organizirala nekaj predavanj in pogovorov o aktualni problematiki v našem akademskem in širšem družbenem okolju. Pri tem bodo sodelovali tudi s Srebrno katedro Pravne fakultete UL, ki že nekaj časa uspešno deluje.

Foto: Predavanja na FF leta 1969

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.
 
Zakaj je dobro, da imamo navade? (prof. dr. Grega Repovš in asist. dr. Anka Slana Ozimič, Oddelek za psihologijo FF, ter izr. prof. dr. Jaka Repič, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, oddaja Ugriznimo znanost, 1. 10. 2020)
 
Zakaj je nebo modro? Zakaj sonce zaide? Zakaj ta stric grdo gleda? (pogovor z asist. Kajo Hacin Beyazoglu, Oddelek za psihologijo FF, oddaja Možgani na dlani, Prvi program Radia Slovenija, 8. 10.2020)
 
Poglabljanje vezi med stroko in lokalnim prebivalstvom (prispevek o Etnološkem taboru treh dolin, ki ga je organiziral Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Savinjske novice, 16. 10. 2020)
 
Šola na daljavo drugič: še vedno nepripravljeni (izjava izr. prof. dr. Damijana Štefanca, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Delo, 20. 10. 2020)

Sto let male črne oblekice (projekt Fenomen Chanel lekt. dr. Mateje Gaber, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, Delo, 23. 10. 2020)

 
Od 21. do 25. 9. 2020 je v organizaciji Knjigarne FF potekal Ciklus besednih postaj. Delimo posnetek četrtega pogovora: Sarival Sosič, Sin in sin.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si