Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Konferenca o sodobnem angleškem jezikoslovju (BICLCE)

Med 15. in 17. 9. 2022 je Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF gostil 9. konferenco BICLCE na temo sodobnega angleškega jezikoslovja, na kateri sta sodelovala 102 udeleženca (od tega 95 iz tujine). Kljub deževnemu vremenu so bili sodelujoči navdušeni tako nad kakovostnimi prispevki kot bogatim družabnim programom.
Odprtje razstave o Franu Ramovšu

V torek, 20. 9. 2022, je v avli FF potekalo odprtje razstave o Franu Ramovšu, ki so jo na Oddelku za slovenistiko FF pripravili v okviru Ramovševega tedna, ki letos poteka prvič. Na dogodku so obiskovalke in obiskovalce nagovorili: rektor UL prof. dr. Gregor Majdič, dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar in predstojnica Oddelka za slovenistiko FF prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol. Ob tej priložnosti so v knjižnici Oddelka za slovenistiko in slavistiko pripravili Ramovševo dopolnjeno bibliografijo. Vabljeni k ogledu razstave, ki bo postavljena še do sredine oktobra.

Več

 
Blaž Lovšin premagal 100 kilometrov na Julian Alps Trail Run za Ultra-Trail du Mont-Blanc
(UTMB)


Blaž Lovšin z Oddelka za prevajalstvo FF je sodeloval na tekaški preizkušnji na 100 kilometrov (Ultra Sky Trail) na tekmovanju Julian Alps Trail Run za UTMB. Kot je povedal, je bila to ena najtežjih tekem, ki se jih je udeležil do sedaj. Pretekel je 105.5 kilometrov in premagal 5419 višinskih metrov, s časom 21:20:24 je zasedel 61. mesto v kategoriji. Za uspešno premagano progo mu iskreno čestitamo.

Več
 
Foto: Matevž Hribar

 
Novosti Znanstvene založbe FF  
 
- Jelka Pirkovič: Upravljanje arheološke dediščine (Učbeniki)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Boris A. Novak: Spomin jezika, jezik spomina: študije o pesniškem jeziku (Razprave FF)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
- Marko Kerševan: Religiologija, religija, sveto: izbrani spisi (Zbirka Portreti)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
Več

 
DOGODKI

Osrednja prireditev projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! v petek, 30. septembra, 2022

Z željo približati raziskovalno dejavnost mladim, s tem pa tudi predstaviti poklic raziskovalk in raziskovalcev najširši javnosti, bo v petek, 30. 9. 2022, po vsej Evropi potekala Evropska noč raziskovalcev. Evropska noč raziskovalcev je projekt Evropske unije in njenega okvirnega programa Obzorje Evropa 2021–2027. Projekt FF s podnaslovom Humanistika, to si ti! vključuje še deset fakultet in dve akademiji UL, Inštitut za novejšo zgodovino ter Pedagoški inštitut in druge partnerje. Glavno temo projekta v letih 2022 in 2023 izraža slogan Človek, žival, saj se globalni izzivi dotikajo tako ljudi kot živali. 30. 9. bo osrednji dogodek na Novem trgu, kjer bodo na znanstvenem bazarju ves dan potekale predstavitve, delavnice, se odvijala predavanja, dogajanje pa bodo spremljali tudi razstave, filmi in koncerti. Pestro bo dogajanje tudi na številnih drugih lokacijah v Ljubljani, saj bodo raziskovalke in raziskovalci odprli vrata svojih fakultet in laboratorijev ter predstavili svoje delo.
Vljudno vabljeni k ogledu programa Noči na projektni spletni strani in vljudno vabljeni na Noč.
 

 

16. bienalni simpozij Geografski informacijski sistemi v Sloveniji: Sedanjost in prihodnost

Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU v sodelovanju z Oddelkom za geografijo FF, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo UL, Zvezo geografov Slovenije in Zvezo geodetov Slovenije organizira 16. bienalni simpozij Geografski informacijski sistemi v Sloveniji: Sedanjost in prihodnost, ki bo potekal 27. 9. 2022 (Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2). Letak simpozija s programom je na voljo tukaj.
 
Projekcija kratkega animiranega filma Alma, neuklonljiva ženska

Vabljeni na premierno projekcijo kratkega animiranega filma z naslovom Alma, neuklonljiva ženska v režiji Huiqin Wang (Oddelek za azijske študije FF) in Andreja Kamnika. Projekcija bo 28. 9. 2022 ob 21. uri v dvorani Silvana Furlana (Slovenska kinoteka, Miklošičeva ulica 28, Ljubljana). Po projekciji bo sledil pogovor z avtorjema filma. Vstopnice lahko brezplačno prevzamete na blagajni Slovenske kinoteke.

Več

 
Predavanje Gjaltona Rinpočeja

Vabljeni na predavanje Gjaltona Rinpočeja, vélikega duhovnega mojstra in učitelja vadžrajanskega budizma, z naslovom Pojmovanje praznine v budizmu vadžrajana, ki bo potekalo v četrtek, 29. 9. 2022, ob 16. uri (pred. 34 na FF). Predavanje bo v angleškem jeziku.
 
 
Razstava Potujoči VAZ in okrogla miza Živalska simbolika v vzhodnoazijski umetnosti

Oddelek za azijske študije FF v okviru projekta VAZ in Pokrajinski muzej Celje vabita na odprtje panojske razstave Potujoči VAZ in okroglo mizo Živalska simbolika v vzhodnoazijski umetnosti v četrtek, 29. 9. 2022, ob 17.30 uri (Pokrajinski muzej Celje, Knežji dvor – Barbarina dvorana). Dogodka bo pospremila delavnica Poslikave pahljač z živalskimi motivi iz Vzhodne Azije z začetkom ob 16. uri. Prijave zbirajo na muzej@pokmuz-ce.si ali na 03/4 280 962. Dogodek bo potekal v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji in Evropske noči raziskovalcev 2022–2023.

Več
Festival Antika

Oddelek za klasično filologijo FF v okviru Evropske noči raziskovalcev, ki bo v petek, 30. 9. 2022, prireja že tradicionalni Festival Antika, v okviru katerega potekajo jezikovne in kulturno-civilizacijske interaktivne delavnice na temo kulture stare Grčije in antičnega Rima ter klasičnih jezikov. Dogodki so primerni za učenke in učence osnovnih šol, dijakinje in dijake ter odrasle. Delavnice organizirajo in izvajajo Kulturno Društvo Vespesjan, Slovenski šolski muzej, Mestni muzej, Arheološki inštitut ZRC SAZU in Oddelek za klasično filologijo z zunanjimi sodelavkami in sodelavci.
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Dan tistih, ki bedijo nad jezikom (Ramovšev teden, soorganizator Oddelek za slovenistiko FF, Delo, 21. 9. 2022)
 
 
Evropska noč raziskovalcev (napoved projekta Humanistika, to si ti!, Tromba.si, 21. 9. 2022)

Tla so eden izmed najbolj ogroženih naravnih virov (izjava doc. dr. Blaža Repeta, Oddelek za geografijo FF, Rtvslo.si, 22. 9. 2022)
Morda je žival najstarejša filozofska tema – Intervju s prof. dr. Mladenom Dolarjem. Pogovor je nastal v okviru projekta Humanistika, to si ti!, ki je del Evropske noči raziskovalcev in ga financira Evropska unija.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si