Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Etnološki tabor treh dolin 2022

Med 16. in 22. 9. 2022 so na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF izvedli Etnološki tabor treh dolin, ki je že tretjič zapovrstjo potekal na Solčavskem. V letošnjem letu so se osredotočali na planine, ki so jih s pomočjo mentoric in mentorjev (Maša Zajc (ZVKDS OE Celje), Saša Roškar (ZVKDS OE Kranj), Elizabeta Vršnik, doc. dr. Peter Mikša (FF UL, Oddelek za zgodovino), doc. dr. Boštjan Kravanja (FF UL, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo) osvetlili s perspektive varovanja dediščine, kmetijstva in turizma.

Več

Foto: Sarah Brumen

 

Vrata odprl avtonomni študentski prostor K17

V torek, 11. 10. 2022, je svoja vrata odprl nov avtonomni študentski prostor - K17 (prej učilnica R1B). K17 je avtonomni prostor, kjer študij ne pomeni zgolj reprodukcije znanja, temveč tudi preizpraševanje njegovih temeljev in dodajanje novega. Prostor služi izmenjevanju in oplajanju idej, debatam med raznovrstnimi oddelki FF, razpravljanju o aktualnih dogajanjih in druženju.
 

25 let Oddelka za prevajalstvo FF

V ponedeljek, 17. 10. 2022, smo v avli FF otvorili razstavo ob 25. obletnici Oddelka za prevajalstvo FF. Kot je na dogodku povedala predstojnica Oddelka prof. dr. Agnes Pisanski Peterlin, je Oddelek za prevajalstvo, ki se je sprva imenoval Oddelek za prevajanje in tolmačenje, prvo generacijo študentk in študentov sprejel 1. 10. 1997. Nastal je po triletnih pripravah v okviru mednarodnega projekta Tempus, ki ga je vodila profesorica Meta Grosman z Oddelka za germanske jezike in književnosti, kasneje Oddelka za anglistiko in amerikanistiko. Prva predstojnica Oddelka je bila profesorica Irena Kovačič. Vabljeni k ogledu razstave.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF
 
- Nina Petek (ur.): Zapuščina miru in resnice. Študije o življenju in delu Mahatme Gandhija

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige Založbe UL.
 
- Rajko Muršič, Blaž Bajič, Sandi Abram (ur.): Občutki mest: antropologija, umetnost, čutne transformacije (Zupaničeva knjižnica)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige Založbe UL.
 
- Katarina Podbevšek, Nina Žavbi (ur.): Govor in prostor

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige Založbe UL.
 
Več

 

DOGODKI
Opazovalnica – zgodbe iz antropologije, etnologije in folkloristike

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na ciklus predavanj in dogodkov, na katerih bodo predstavili antropologijo, etnologijo in folkloristiko. Dogodki se bodo odvijali med 24. 10. in 4. 11. 2022 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Zavetiški 5.

Več
Jezikovna dokumentacija in postopek opisovanja: motivacija, izzivi in učinek

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1216. sestanek, ki bo v ponedeljek, 24. 10. 2022, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Jezikovna dokumentacija in postopek opisovanja: motivacija, izzivi in učinek bosta predavala František Kratochvíl, MA, Ph.D., Univerza Palacký v Olomoucu, in Joanna Ut-Seong Sio, M.Phil. Ph.D., Doc., Univerza Palacký v Olomoucu. Predavanje bo v angleščini. Potekalo bo v hibridni obliki.

Povezava na Zoom
Več
Srečanje in pogovor s pisateljico Jano Beňovo

Veleposlaništvo Slovaške republike v Sloveniji v sodelovanju s Katedro za slovaški jezik in književnost na FF vabita na srečanje in pogovor s pisateljico Jano Beňovo v torek, 25. 10. 2022, ob 14. uri v prostorih veleposlaništva SR v Sloveniji (Bleiweisova 4, Ljubljana). Dogodek bo potekal v slovaščini.
ALUO v Knjigarni FF: Živa Oblak, Človek ne jezi se!

V študijskem letu 2022/23 začenjamo z dolgo pričakovanim ciklom razstav študentk in študentov različnih smeri ALUO v Knjigarni FF, ki je hkrati šele uvod v intenzivnejše sodelovanje med našima dvema institucijama na področju skupnih dogodkov v prihodnjih letih. Prvo razstavo cikla, na kateri se bo predstavila Živa Oblak, diplomantka smeri Ilustracija na ALUO, odpiramo v sredo, 26. 10. 2022, ob 10. uri v avli FF. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Več
Ptice v mestu

V četrtek, 27. 10. 2022, ob 13.30 uri se bo v Foersterjevem vrtu pričel vodni sprehod po Ljubljani z ogledovanjem in poslušanjem ptic. Sprehod bo potekal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcevHumanistika, to si ti! Vodili ga bodo: Darko Fekonja iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS Birdlife Slovenia), izr. prof. dr. Dan Podjed, avtor knjige o ljubiteljski ornitologiji Opazovanje opazovalcev, in prof. dr. Rajko Muršič z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF, sourednik knjige o čutnih raziskavah Občutki mest. Udeleženke in udeležence bodo seznanili z opazovanjem ptic v urbanem okolju in nekaterimi etnografskimi tehnikami senzoričnega doživljanja mestnih ambientov. Vljudno vabljeni.

Več
Dnevi poljskega filma v Slovenski kinoteki

Slovenska kinoteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske v Ljubljani in poljskim filmskim festivalom Visla med 28. in 30. 10. 2022 pripravlja Dneve poljskega filma. V treh zaporednih dneh si bo mogoče ogledati pet filmov. Za študentke in študente ter sodelavke in sodelavce FF je za ogled filmov na voljo nekaj brezplačnih vstopnic. Če bi si želeli ogledati katerega izmed filmov, to sporočite na elektronski naslov Lidija.Rezonicnik@ff.uni-lj.si (ime in priimek, naslov filma ali filmov, ki si jih želite ogledati).

Več

 
Dnevi Zgodovinskega časopisa na Oddelku za zgodovino FF

Od ponedeljka, 7. 11., do petka, 11. 11. 2022, med 8. in 14. uro bodo na Oddelku za zgodovino FF potekali Dnevi Zgodovinskega časopisa 2022. Na tej spletni strani je prost dostop do vseh številk Zgodovinskega časopisa (1947–2022). Tudi letos bo potekala prodaja monografij Zbirke Zgodovinskega časopisa s posebnim popustom. Na hodniku Oddelka za zgodovino FF najdete predalnik, na katerem so dosegljivi brezplačni izvodi še razpoložljivih starejših tiskanih zvezkov Zgodovinskega časopisa.

Več

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Izjemna najdba na Bledu (izjava doc. dr. Andreja Gasparija, Oddelek za arheologijo FF, POP TV, 24 ur, 14. 10. 2022)
 
Ob mednarodnem dnevu slovarjev o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti slovarjev in slovaropisja (sodelovala prof. dr. Marjeta Vrbinc, Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF, Sta.si, 16. 10. 2022)Po skoraj 240 letih lahko spet gledamo prvotno poslikavo Gruberjeve palače (izjava prof. dr. Mateja Klemenčiča, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, Rtvslo.si, 17. 10. 2022)
 
Kakšno je razmerje človeka do živali? – Intervju z dr. Baro Kolenc. Pogovor je nastal v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev 2022 – Humanistika to si ti!, ki ga je koordinirala FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si