Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Spletna konferenca: Komunikacija in vodenje v 2021

Študenti drugega letnika magistrskega študija na Oddelku za psihologijo FF bodo v sredo, 12. 1. 2022, z začetkom ob 13. uri, na konferenci prek spleta (ki je odprta tudi za javnost) predstavili rezultate raziskovalnega dela, ki je potekalo od oktobra 2021 do januarja 2022 pri seminarju Organizacijska psihologija. Raziskovali so različna področja komunikacije in vodenja v slovenskih delovnih organizacijah. Vabljeni! Zoom povezava (ID: 936 3150 5646)

Več

 
Sledi južnoslovanskih kultur v slovenski kulturni in jezikovni krajini 2

Oddelek za slavistiko FF vabi v sredo, 12. 1. 2022, ob 17.10 uri na drugi krog predstavitev študentskih raziskovalnih nalog na temo Sledi južnoslovanskih kultur v slovenski kulturni in jezikovni krajini, ki so nastale v štud. letu 2021/2022 v okviru izbirnega predmeta Južnoslovanske družbe in kulture. Predstavitev bo potekala hibridno v predavalnici 209c in prek Zooma, na tej povezavi.

Več
Literarni večer Seminarja za kreativno pisanje

Seminar za kreativno pisanje, ki ga na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo FF že vrsto let vodi prof. dr. Boris A. Novak, bo tudi letos sklenil nadvse delovni zimski semester z javnim branjem, tokrat naslovljenim Pesniški maraton skozi pandemijo. Mladim slovenskim pesnicam in pesnikom se bodo pridružili tudi študentje in študentke velike mednarodne skupine na študijski izmenjavi. Vzemite si čas za dobesedno maratonski pesniški dogodek, ki se bo pričel v četrtek, 13. 1. 2022, ob 17. uri in bo potekal po Zoomu (ID: 979 7302 8913).
Vabilo na 41. simpozij Obdobja

Vabljeni, da se udeležite 41. mednarodnega znanstvenega simpozija Obdobja z naslovno temo Na stičišču svetov: slovenščina kot drugi in tuji jezik, ki bo potekal od 16. do 18. novembra 2022 v organizaciji CSDTJ. Vse o simpoziju, temah simpozija in prireditvi je na voljo na spletni strani (Simpozij Obdobja 41). Rok za prijavo: 10. februar 2022. Dodatne informacije: simpozij@ff.uni-lj.si.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Borut Mikulec, Sonja Kump, Tadej Košmerl (ur.): Premisleki o izobraževanju in učenju odraslih: andragoška dediščina Sabine Jelenc Krašovec (Razprave FF)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

- Boris A. Novak, Alenka Pirjevec, Peter Vodopivec: Ahac. Knjiga o Dušanu Pirjevcu (Beletrina)

Knjiga je izšla v sozaložništvu založbe Beletrina in ZZFF. Več informacij najdete na spletni strani Beletrine.

- Muzikološki zbornik, letn. 57, št. 2 (2021)

Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.

 

- Vestnik, letn. 13, št. 1 (2021)

Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.

Več

 

Posebna knjižnična zbirka Andraža Marjana Žvaba

Knjižnica Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF je obogatena s posebno knjižnično zbirko Andraža Marjana Žvaba, ki predstavlja neprecenljiv nabor temeljnih in redkih del z naslednjih področij: alkimija, čarovništvo, ezoterizem, filozofija (antična gnoza), joga, kulturna antropologija, magija, mistika, okultizem in okultne vede, prostozidarstvo, religija (budizem, krščanstvo), staroselske skupnosti in teologija. Zbirka obsega 554 knjig, najdete jo v sistemu COBISS.
 
Motivi narodnih noš – ročno kolorirani monokromi (pozitivi na steklu)

Knjižnica Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF je bogatejša za zbirko pozitivov na steklu z motivi narodnih noš. Zbirka vsebuje 50 pozitivov na steklenih ploščah, na katerih prevladuje tematika ženske in/ali moške narodne noše ter Sinjske alke. Gre za ročno kolorirane monokrome, ki so bili v izhodišču predvideni za javne projekcije (predavanja). Tovrstne fotografije so v našem prostoru prava redkost. Ogledni skenogrami so na voljo v zbirki Etnoinfolab.

Več

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Spomin na navdušenje ob plebiscitu. Kaj bi želeli državi danes? (izjavi zasl. prof. ddr. Rudija Rizmana, Oddelek za sociologijo FF, in zasl. prof. dr. Dušana Pluta, Oddelek za geografijo FF, rtvslo.si, 26. 12. 2021)
 
Slovenska poosamosvojitvena poezija – med Sutrami (1991) Uroša Zupana in Samoumevnim (2021) Natalije Milovanović (pogovor z izr. prof. dr. Ireno Novak Popov in doc. dr. Darjo Pavlič z Oddelka za slovenistiko FF ter doc. dr. Alenom Širco z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 27. 12. 2021)
 
Kako delo od doma vpliva na medosebne odnose? (pogovor s prof. dr. Evo Boštjančič, Oddelek za psihologijo FF, www.druzina.si, 29. 12. 2021)
 
Red. prof. dr. Svanibor Pettan (pogovor s prof. dr. Svaniborjem Pettanom, Oddelek za muzikologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 29. 12. 2021)

"Njo dajejo v poseben predalček" Mita Gustinčič Pahor o Selmi Lagerlöf (v oddaji sodelovala lekt. Mita Gustinčič Pahor, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, program Ars, 5. 1. 2022)

 
Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Gilles Deleuze, Podoba - čas (Studia humanitatis)

 Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si