Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Letno srečanje Slovenskega sociološkega društva

Vabljeni, da se pridružite letnemu srečanju Slovenskega sociološkega društva, ki bo potekalo 6. in 7. novembra 2020. Naslovna tema letošnjega srečanja je Družbene neenakosti in politika. Gostujoče predavanje bo izvedel Mike Savage, profesor sociologije na Londonski šoli za ekonomijo (LSE) in direktor Mednarodnega inštituta za neenakosti. V sklopu srečanja se bo odvilo več okroglih miz, večje število prispevkov bo obravnavalo aktualna vprašanja neenakosti v luči epidemije covida-19. Študente in študentke še posebej vabijo, da se udeležijo dogodka, ki ga organizirata študentski sociološki društvi na FDV (SocioKlub) in FF UL (Sociopatija). Srečanje bo v celoti potekalo na daljavo s pomočjo aplikacije Zoom. Program srečanja in povezave na posamezne dogodke lahko najdete na spletni strani društva.
 
Predstavitev spletne strani VAZ v oddaji Kulturni fokus

Vabljeni k poslušanju oddaje Kulturni fokus: Vzhodna Azija v slovenskih muzejih v petek, 6. novembra 2020, ob 20.00 uri na Prvem programu Radia Slovenija. V oddaji bo dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, sinologinja, umetnostna zgodovinarka ter zgodovinarka, predavateljica na Oddeleku za azijske študije FF in vodja projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji, povedala več o podatkovni bazi in spletni strani VAZ. Slednja omogoča novo, bistveno poglobljeno razumevanje stikov med našim ter kitajskim oziroma japonskim kulturnim prostorom.
Igrano-dokumentarni film Nebesni zmaj

Oddelek za azijske študije FF vabi na ogled igrano-dokumentarnega filma režiserke Alme Lapajna z naslovom Nebesni zmaj, ki bo predvajan v nedeljo, 8. novembra 2020, ob 21.40 uri na TVSLO 1. Film prikaže izjemno zgodbo Ivana Skuška ml. (1877–1947), ki se je iz avstro-ogrskega mornariškega častnika prelevil v strastnega zbiratelja kitajskih in japonskih predmetov. Ob izbruhu 1. svetovne vojne leta 1914 se je znašel v konfinaciji v Pekingu, kjer je spoznal tudi Japonko Tsuneko Kondō Kawase (poročeno Marijo Skušek). V času skoraj šestletnega bivanja v Pekingu je nakupil številne vzhodnoazijske predmete z mislijo na odprtje lastnega muzeja po vrnitvi v domovino. Njegovo obsežno zbirko hrani Slovenski etnografski muzej, prikazana pa je tudi na novi spletni strani VAZ. Pri ustvarjanju filma so sodelovali Oddelek za azijske študije FF v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji, Slovenski etnografski muzej in Muzej novejše zgodovine Celje.
Impresije epidemije

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF so na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ponovno oživili projekt Impresije epidemije, kjer zbirajo fotografije, izseke pogovorov (screenshots) in kratke videe, ki beležijo načine življenja v času epidemije. Zbrano gradivo (po dogovoru) anonimizirajo, redno objavljajo in hranijo v oddelčni dokumentaciji. Vabljeni, da jih spremljate in s svojimi utrinki soustvarjate etnološki in antropološki kolaž našega pandemičnega vsakdanjika!
 
Študenti in študentke prejeli priznanja na mednarodnem simpoziju

Študenti in študentke FF so 30. oktobra 2020 na mednarodnem univerzitetnem simpoziju „LUCIAN BLAGA“ prejeli različna priznanja za prevajanje delov drame Mojster Manole (Lucian Blaga) iz romunščine v slovenščino: Lara Potočnik, prvo mesto, Neja Breskvar in Peter Černe, drugo mesto, in Julija Šuligoj, tretje mesto. Žirijo tekmovanja so sestavljale Marjeta Prelesnik Drozg, Meta Kompara in Ioana Jieanu. Nagrajencem in nagrajenkam iskrene čestitke!

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Jasna Blažič Primožič, Darja Koter, Henrik Neubauer, Branka Rotar Pance, Luka Pintarič, Leon Stefanija, Katarina Zadnik: Med ljubeznijo in poklicem: Sto let konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (Glasba na Slovenskem po 1918)

Stoletnica slovenskega Konservatorija je priložnost za počastitev ustanove, ki je odprla vrata za pridobivanje poklicnega glasbenega in pozneje tudi baletnega znanja in veščin. To je obenem tudi priložnost za počastitev tistih, ki so posredovali svoja glasbena in plesna znanja, kakor tudi vseh, ki so jih (bili) deležni. Soizdajatelj knjige je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana.
 
Knjigo lahko kupite v Knjigarni FF ali do nje prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 
Predstavitev spletne strani VAZ - Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji in znanstvene monografije Barbare Trnovec: Neskončno potovanje Alme M. Karlin

Oddelek za azijske študije FF je 8. oktobra 2020 predstavil spletno stran VAZ – Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji, ki s podatkovno bazo vzhodnoazijskih predmetov iz različnih slovenskih muzejev in institucij prvič na nacionalni ravni povezuje raznolike predmete vzhodnoazijskega porekla in omogoča dostopnost teh predmetov širši javnosti. 12. oktobra 2020 pa je v Pokrajinskem muzeju Celje potekala predstavitev znanstvene monografije Barbare Trnovec: Neskončno potovanje Alme M. Karlin: življenje, delo, zapuščina.
 
Udeležba na delavnici »Mestni prostori«

Članice raziskovalne skupine z Oddelka za zgodovino in Oddelka za umetnostno zgodovino FF (doc. dr. Irena Selišnik, asist. dr. Martina Malešič, doc. dr. Ana Cergol Paradiž, Urška Svetina in Neža Lukančič), ki so vključene v mednarodni projekt Erasmus + "Mestni prostori", evropska kulturna zgodovina med letoma 1918 in 1939 (Urban Spaces. A European cultural history between 1918 and 1939 as a multilingual and variable film construction kit), so se med 29. 10. in 1. 11. 2020 preko virtualne platforme Zoom udeležile štiridnevne delavnice "UrbanSpaces" v Nemčiji. Na prvem mednarodnem sestanku so potekale diskusije o urbani zgodovini, socialni zgodovini medvojnega obdobja in organizacijskih vidikih projekta.
 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.
 
Obeleževanje dneva spomina na mrtve bo letos zaradi epidemije manj javno in bolj osebno (tema) (izjava izr. prof. dr. Mateje Habinc, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Sta.si; 29. 10. 2020)

Psiholog Masten ljudi poziva k pomoči sočloveku v trenutkih stiske (izjava izr. prof. dr. Roberta Mastena, Oddelek za psihologijo FF, siol.net, 30. 10. 2020)

"Površinska podobnost med jezikoma še ne pomeni večje sorodnosti med njima." (pogovor z izr. prof. dr. Matejem Šeklijem, Oddelek za slavistiko FF, 3. program Radia Slovenija, 30. 10. 2020)

Praznik slovenskega knjižnega jezika (pogovor z izr. prof. dr. Aleksandrom Bjelčevičem, Oddelek za slovenistiko FF, Radio Slovenija 1, Jutranji program, 31. 10. 2020)

Sašo Jerše (pogovor z izr. prof. dr. Sašem Jeršetom, Oddelek za zgodovino FF, Prvi program Radia Slovenija, 31. 10. 2020)

Danes ima znanje najmanj veljave v zadnjih 200 letih (pogovor s prof. dr. Božidarjem Jezernikom, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Radio Slovenija 2, Val 202, 1. 11. 2020)

Izolacija otrok (izjava zasl. prof. dr. Ljubice Marjanovič Umek, Oddelek za psihologijo FF, TV Slovenija 1, Tednik, 2. 11. 2020)
 

 
Od 21. do 25. 9. 2020 je v organizaciji Knjigarne FF potekal Ciklus besednih postaj. Delimo posnetek šestega pogovora: Alojz Cindrič, Ljubljanski izobraženci skozi čas.
 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si