Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Dnevi enakosti spolov FF: Predstavitev Strokovnih smernic Preprečevanje spolnega in drugega nadlegovanja, trpinčenja in nasilja in predstavitev zaupnih oseb na fakulteti

V sredo, 7. aprila 2021, ob 16.00 uri bo v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekala predstavitev Strokovnih smernic: preprečevanje spolnega in drugega nadlegovanja, trpinčenja in nasilja, katere je na FF oblikovala posebna strokovna skupina. Gostje – avtorice strokovnih smernic prof. dr. Milica Antić Gaber, doc. dr. Jana Kenda in dr. Jasna Podreka – bodo v pogovoru, ki ga bo vodila izr. prof. Barbara Pihler Ciglič, prav tako ena od avtoric dokumenta, predstavile vsebino dokumenta, njegov pomen za akademski prostor in pa proces njegovega nastajanja. Svoj pogled na vsebino in pomen dokumenta bo podala tudi podpredsednica ŠSFF Sara Svati Sharan. Ker gre za spremljevalni dokument k obstoječim pravnim aktom, katerega namen je zagotoviti hiter dostop do informacij, vsem tistim, ki bi se znašli bodisi v vlogi žrtve, priče ali odločevalca v primerih spolnega ter drugega nasilja, nadlegovanja in trpinčenja, je pomembno, da se z njegovo vsebino, namenom in dostopnostjo seznani tudi širša javnost na fakulteti, tako zaposleni kot tudi študenti in študentke. Na dogodku se bodo predstavile tudi nekatere zaupne osebe, ki delujejo na fakulteti – izr. prof. dr. Barbara Pihler Ciglič, doc. dr. Katja Mahnič, dr. Mojca Leskovec in dr. Jasna Podreka. Predstavile bodo kaj so glavne naloge zaupnih oseb, kako vidijo svoje poslanstvo in kakšna je njihova strokovna usposobljenost.
 
Vabljeni na Zoom.
 
Foto: Katherine Streeter


 
Naši (nekdanji) sosedje Kočevarji: Identitete in pripadnosti na Kočevskem

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v četrtek, 8. aprila 2021, ob 13.00 uri v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na predavanje dr. Anje Moric (Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU in OEiKA FF) Naši (nekdanji) sosedje Kočevarji: Identitete in pripadnosti na Kočevskem. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!
 
 
Dnevi enakosti spolov FF: Spol tudi izven kategorije moškega in ženskega?

V četrtek, 8. aprila 2021, ob 17.00 uri bo v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekalo predavanje z naslovom Spol tudi izven kategorije moškega in ženskega? Na predavanju bo naslovljena problematika diskriminacije glede na spol, vključujoč obravnavo nebinarnih spolnih identitet, torej spolnih identitet, ki se ne uvrščajo znotraj kategorije ženskega in moškega spola. V zvezi s tem bodo prek anonimnega zapisa ene od nebinarnih oseb, ki študira na FF, naslovljena vprašanja in problematike, s katerimi se ti morebiti lahko soočajo v času študija, kar bo postavljeno v širši družbeni kontekst tega, da so veljavni spolni identifikatorji na osebnih dokumentih v Sloveniji, za razliko od nekaterih drugih držav, binarni. Gosta: Mojca Lukan, mlada raziskovalka na Oddelku za pedagogiko in andragogiko FF, in Mark J. Užmah, študent pedagogike in član Društva andragogike in pedagogike.

Vabljeni na Zoom.

 
Spletni okrogli mizi o prepoznavanju in preprečevanju nasilja v akademskem okolju

UL vabi v petek, 9. aprila 2021, na spletni okrogli mizi za zaposlene ter študente in študentke na temo prepoznavanja in preprečevanja nasilja v akademskem okolju. Okrogli mizi želita informirati o prepoznavanju nasilja, ustreznem ukrepanju ob zaznanem pojavu nasilja, pomoči in podpori žrtvi nasilja ter ozaveščati o ničelni stopnji strpnosti do nasilja.
Okrogli mizi posta potekali:

- za zaposlene: 9. aprila 2021 od 10.30 do 12.00 ure;
- za študente in študentke: 9. aprila 2021 od 13.00 do 14.30 ure.
Vabljeni!

Več

 
Rektorske volitve in volitve dekana oziroma dekanje FF

13. aprila 2021 bodo potekale volitve za novega rektorja UL. Senat FF pa je sprejel sklep o začetku postopka za izvolitev novega dekana oziroma nove dekanje FF ter določitev rokov za izvedbo postopka kandidiranja in volitev.

Informacije o volitvah so objavljene tu.

 
Filialna pieteta v tajvanski verski ekologiji

Vabljeni na spletno predavanje Filialna pieteta v tajvanski verski ekologiji, ki ga bo izvedel prof. André Laliberté (University of Ottawa). Spletno predavanje bo v četrtek, 15. aprila 2021, ob 16.30 uri prek Zooma (ID: 916 9731 3728). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Srečanje za prijavitelje na razpise Horizon Europe

Evropska komisija 21. aprila 2021 ob 10.00 uri organizira odprto informativno srečanje, kjer bo seznanila vse potencialne prijavitelje na razpise Horizon Europe o načinih priprave predlogov. Srečanje bo dopolnilo spletni seminar, ki je bil organiziran 24. marca na temo Kako pripraviti uspešno prijavo. Osredotočilo se bo na številne vidike, ki jih morajo prijavitelji upoštevati pri pripravi svojih prijav.

Več

 
 
Brezplačen spletni tečaj Elektronski informacijski viri za pomoč pri študiju in raziskovalnem delu

NUK vabi na brezplačen spletni tečaj Elektronski informacijski viri za pomoč pri študiju in raziskovalnem delu, ki bo v četrtek, 22. aprila 2021, ob 10.00 uri. Na tečaju boste izvedeli, kako izberemo ustrezen vir za iskanje znanstvene in strokovne literature in kje lahko dostopamo do virov (Mrežnik). Predstavljene bodo skupne značilnosti virov in osnovna orodja za iskanje, poudarek bo na licenčnih virih z elektronskimi revijami in knjigami, na kratko bo predstavljena tudi Akademska digitalna zbirka Slovenije. Tečaj bo trajal od 10.00 do 13.00 ure in bo potekal v spletnem okolju prek spletne platforme Zoom. Na tečaj se prijavite tukaj.
 
 
Novosti Znanstvene založbe FF 
 
Keria, L. 22, št. 2 (2020)
 
Revija je prosto dostopna na portalu E-revije ZZFF.

 
Nova številka Geografske širine

Na Oddelku za geografijo FF je izšla nova številka Geografske širine. Prebirate jo lahko na tej povezavi.
 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Mrazišča (v oddaji sodelovala izr. prof. dr. Matej Ogrin in prof. dr. Darko Ogrin, Oddelek za geografijo FF, oddaja Ugriznimo znanost, RTV SLO, 25. marca 2021)
 
Slovenija s svojo različico kalkulatorja ekološkega odtisa (izjava izr. prof. dr. Katje Vintar Mally, Oddelek za geografijo FF, sta.si, 30. 3. 2021)
 
Preteklost je bolj negotova kot prihodnost (pogovor s prof. dr. Božidarjem Jezernikom, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, www.vzajemnost.si, 1. 4. 2021)
Na spletni strani FF si lahko ogledate posnetke spletnega simpozija: Vzhodna Azija: Pandemija COVID, etika globalnega humanizma in usoda kulturnih dediščin, ki ga je pripravil Oddelek z azijske študije FF.
Več
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si