Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Zbirateljstvo vzhodnoazijskih predmetov v Sloveniji: zgodovine, naracije, zbirke

V okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji - VAZ, ki ga izvajajo na Oddelku za azijske študije FF, in v sodelovanju z Evropsko zvezo za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA), vabljeni na deveti spletni panel EAAA z naslovom Zbirateljstvo vzhodnoazijskih predmetov v Sloveniji: zgodovine, naracije, zbirke. Na panelu bodo članice in člani projekta VAZ predstavili posamezne vidike zbirateljstva vzhodnoazijskih predmetov v Sloveniji. Dogodek v angleškem jeziku bo potekal v torek, 30. 11. 2021, ob 13.00 uri. Na dogodek se je treba predhodno prijaviti na tej Zoom povezavi. Vljudno vabljeni!
 
Gostujoči predavanji s področja irskih študij

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vabi na gostujoči predavanji v okviru projekta 2021 Irish Studies Guest Lecture Series. Predavala bosta dr. Louis de Paor (National University of Ireland, Galway) in dr. Paul Rouse (University College Dublin), in sicer:
- v četrtek, 2. 12. 2021 ob 19.00 uri: Poezija 20. stoletja v irskem jeziku (dr. Louis de Paor) (Registracija);
- v četrtek, 9. 12. 2021 ob 19.00 uri: Hurling na Irskem: Fotografska zgodovina (dr. Paul Rouse) (Registracija).
Predavanji bosta v angleškem jeziku in ju bo mogoče spremljati prek spleta, za udeležbo pa je potrebna predhodna registracija na navedenih povezavah. Po registraciji boste prejeli e-sporočilo s povezavo na Zoom za izbrani dogodek. 

Več

 
Identitete na prepihu: o migracijah in identitetah

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na dogodek z naslovom Identitete na prepihu: o migracijah in identitetah, ki bo potekal v četrtek, 2. 12. 2021, ob 19.00 uri (Trubarjeva hiša literature). V pogovoru s kulturno antropologinjo Tino Ivnik in nemcistko, sociologinjo ter recitatorko Sandro Antić bodo govorili o različnih oblikah identitet, ki se vežejo na ljudi, ki zapustijo rojstno državo, ter si dom ustvarijo drugod. Dotaknili pa se bodo tudi vprašanja, kako migracije razumejo njihovi potomci. Sogovornici: Tina Ivnik (FF) in Sandra Antić, moderira: Urška Purg. Dogodek poteka v okviru cikla pogovorov Misliti odgovornost.
 

Novosti Znanstvene založbe FF

Matej Klemen, Mateja Lutar, Magda Lojk (ur.): Desetnica, Povodni mož, Lepa Vida: po ljudskih pesmih in delih Franceta Prešerna ter Frana Milčinskega (Stopenjska berila Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik)

Slovenščina po korakih je zbirka stopenjskih beril, v katerih najdemo zgodbe, ki so napisane ali prilagojene posebej za govorce slovenščine kot drugega ali tujega jezika. Knjižice so označene po stopnjah jezikovnega znanja. Stopenjsko berilo, v katerem so zgodbe Desetnica, Povodni mož, Lepa Vida, ima oznako 2 in je glede na SEJO primerno za bralce najmanj na stopnji A2. V tej knjigi lahko preberete zgodbe o treh ženskah, ki so zapustile dom in odšle na neznano pot. Kakšno življenje čaka najmlajšo hčerko Marjetico, lepo Urško in mlado mamo Vido? Ob besedilu so tudi naloge, s katerimi lahko preverite razumevanje zgodbe in ponovite besedišče. Tekste so priredili: Tjaša Alič, Tina Jugović, Matej Klemen, Magda Lojk.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. 
Podpora Senata FF kolektivu Informativnega programa Televizije Slovenija

Senat FF je na seji 24. novembra 2021 izrazil podporo kolektivu Informativnega programa Televizije Slovenija glede načrtovanih sprememb v Programsko-produkcijskem načrtu za leto 2022. Pismo kolektiva Informativnega programa TV Slovenija najdete tu.

Foto: www.siol.net

 

 
Alumnat in projekt Mentorstvo alumen – študent

Alumni klub FF je dobil nov zavihek na naši spletni strani – Alumnat. Na zavihku boste našli naloge Alumnata in ugodnosti, ki jih imate kot člani le-tega, ter seznam oddelčnih koordinatorjev in koordinatork. Vljudno vabljeni, da se včlanite v krovni in oddelčni(e) klub(e). To storite preko alumniul.online. V sklopu promocije klubov in pridobivanja članov je fakulteta pristopila k projektu Mentorstvo alumen – študent. Gre za projekt, pri katerem bo študent ali študentka skozi kratkotrajno učno izkušnjo (8 ur) spoznaval/-a delovno okolje alumna oz. alumne. Veseli bomo, če nam boste pri tem pomagali tako, da boste študente in študentke seznanili s projektom. Več informacij: ursa.gruden@ff.uni-lj.si.

 
Predstavitev prve različice Velikega slovensko-madžarskega slovarja

Oktobra 2021 je v Zbornični dvorani UL potekala predstavitev prve različice Velikega slovensko-madžarskega slovarja, ki nastaja na Centru za jezikovne vire in tehnologije UL. Gre za temeljni dvojezični slovar, katerega gesla so izdelana povsem na novo z ročno analizo korpusnega gradiva. Posnetek predstavitve si lahko ogledate na platformi Videolectures.

Foto: Tamino Petelinšek, STA


 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Beletrina v živo: Urška Perenič (pogovor z izr. prof. dr. Urško Perenič, Oddelek za slovenistiko FF, Beletrina v živo, 15. 11. 2021)

24-urni priklop na delo (pogovor s prof. dr. Evo Boštjančič, Oddelek za psihologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 18. 11. 2021)

Kateri spol ali število uporabiti ob navezavi na predhodno besedo? (pogovor s prof. dr. Hotimirjem Tivadarjem, Oddelek za slovenistiko FF, Radio Slovenija 1, Jutranji program, 20. 11. 2021)

Božidar Flajšman (pogovor z asist. dr. Božidarjem Flajšmanom, Oddelek za zgodovino FF, Prvi program Radia Slovenija, 20. 11. 2021)

 
Ciklus besednih postaj 2021 v Knjigarni FF: Jožef Muhovič, Vid Snoj, Diafanije (LUD Literatura)
Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si