Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Češki jezik in češka jezikoslovna misel v Sloveniji

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1204. sestanek, ki bo v ponedeljek, 28. 2. 2022, ob 18. uri (Modra soba na FF in prek Zooma). Na temo Češki jezik in češka jezikoslovna misel v Sloveniji bo predavala izr. prof. dr. Petra Stankovska, Oddelek za slavistiko FF.

Več

Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=432452

 
Vitrina meseca na Oddelku za arheologijo FF

Oddelek za arheologijo FF vabi na ogled 11. Vitrine meseca z naslovom Žito v antiki, ki je v knjižnici Oddelka za arheologijo FF (Zavetiška 5) na ogled od 24. 2. dalje. S prvo letošnjo vitrino meseca, ki jo spremlja razstavni katalog, ponujajo vpogled v različne vidike žita v antiki (od pridelave in obdelave žit, predstavitve različnih sort žit, distribucijskih žitnih poti v antiki, pa do arheobotaničnih analiz, priprave hrane ter obredov in navad povezanih z njenim uživanjem). Vitrino meseca je tudi tokrat pripravila skupina študentk in študentov arheologije. Lepo vabljeni!
 
Dogodek ob romunskem praznovanju pomladi

Romunski lektorat na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF vabi na praznovanje pomladi, ki ga v Romuniji obeležujejo 1. marca z običajem Mărțișor. Ob tej priložnosti v torek, 1. 3. 2022, ob 19. uri vabijo na spletno predavanje izr. prof. dr. Ioane-Ruxandre Fruntelată, profesorice na Filozofski fakulteti Univerze v Bukarešti in glavne raziskovalke na Inštitutu za etnografijo in folkloro „Constantin Brăiloiu” romunske akademije znanosti in umetnosti, z naslovom Mărțișor (navade in običaji, povezani s prvim marcem v Romuniji) – odkrivanje nesnovne kulturne dediščine. Predavanje v angleščini bo potekalo na tej povezavi. Po konferenci vabijo na ogled filma Inimi cicatrizate (Ranjena srca) – Radu Jude (v pred. 13 na FF).
 
Balkanski komunizem in »kominternska kontrola«, 1917–1933

Oddelek za zgodovino FF vabi na predavanje Stefana Gužvice (Univerza v Regensburgu) z naslovom Balkanski komunizem in »kominternska kontrola«, 1917–1933, ki bo v sredo, 9. 3. 2022, ob 9. uri (pred. 102 na FF). Predavanje bo v angleščini.

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF
 
 • Primož Kuret: Čarobne palice (Glasba na Slovenskem po 1918)

  Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige FF.
 
 • Dela, št. 56 (2021)
  Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.
 
 • Clotho, letn. 3, št. 2 (2021)

  Revija je prosto dostopna na portalu Revije FF.

  Več

 
 
FF uspešna na razpisu Evropske noči raziskovalcev

FF je na razpisu Evropske noči raziskovalcev pridobila projekt Humanistika, to si ti, s podnaslovom Človek živali in žival človeku. Projekt se v letih 2022–2023 ponovno osredotoča na povezovanje humanističnih, družboslovnih in naravoslovnih ved ter spodbujanje zaupanja v raziskovalno delo. V ospredje postavlja odnos ter soodvisnost človeškega in živalskega sveta ter raziskovanje tega odnosa v različnih kontekstih. Projekt, ki združuje deset članic UL ter Pedagoški inštitut in Inštitut za novejšo zgodovino kot pridružena partnerja, ponovno koordinira FF.

Foto: Evropska noč raziskovalcev Humanistika, to si ti! leta 2018

 
Prvi pogovor iz cikla pogovorov Humanizem, & mi v sklopu razstave Evropa – dediščina humanistov

V torek, 22. 2. 2022, je v avli FF potekalo odprtje razstave Evropa – dediščina humanistov, ki bo na fakulteti na ogled še do 27. 3. 2022. V okviru razstave poteka tudi cikel pogovor z naslovom Humanizem, & mi. Na prvem pogovoru z naslovom Humanizem, & zgodovinopisje so se pogovarjali doc. dr. Marko Štuhec (FF), izr. prof. dr. Kozma Ahačič (ZRC SAZU) in izr. prof. dr. Jonatan Vinkler (Univerza na Primorskem). Gostje so razpravljali o vplivu humanistične misli in prakse na kulturne in idejne tokove v slovenskem prostoru. Posvetili so se humanističnemu vplivu na slovenske protestante in njihovo jezikovno delo, pri tem pa opozorili na spremembe in selektivno rabo izvirnih humanističnih idej v času zaostrenih verskih, političnih in socialnih konfliktov. Posnetek pogovora je na voljo na Facebook strani Goethe-Instituta.
 
Več

 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Andrej Ule (pogovor s prof. dr. Andrejem Uletom, upokojenim profesorjem Oddelka za filozofijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 19. 2. 2022)

Ženske, pripravite se! (prispevek prof. dr. Milice Antić Gaber, Oddelek za sociologijo FF, Dnevnik – Dnevnikov objektiv, 19. 2. 2022)


 
Pogovor z Matevžem Krivicem o različnih vidikih problema izbrisanih. Pogovor so posneli na Oddelku za zgodovino FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si