Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Spletna stran FF prejela nagrado WEBSI 2021

Nova spletna stran FF je prejela nagrado WEBSI 2021, in sicer tretje mesto v kategoriji Javne in nevladne organizacije (NVO-ji). Poslanstvo projekta WEBSI Spletni prvaki je dokumentirati, ovrednotiti in širši javnosti predstaviti projekte in njihove ustvarjalce, ki predstavljajo prerez aktualnega stanja na področju slovenskega digitalnega komuniciranja, ter nagraditi tiste, ki pomembno prispevajo k dvigovanju njegove ravni.

Več 
Informativni dan za izpopolnjevanje iz bibliotekarstva

V ponedeljek, 20. septembra 2021, bo od 16.30 ure dalje potekal informativni dan za študijski program za izpopolnjevanje iz bibliotekarstva (ŠPIK) prek spleta. Študijski program je namenjen:

- učiteljem in učiteljicam, ki nameravajo delati ali že delajo v šolskih knjižnicah (prijavijo se v smer programa ŠPIK: Izpopolnjevanje iz bibliotekarstva za šolske knjižničarje (ŠPIK-Š)) in
- zaposlenim v knjižnicah, ki morajo opraviti bibliotekarski izpit (prijavijo se v smer programa ŠPIK: Izpopolnjevanje iz bibliotekarstva za bibliotekarski izpit (ŠPIK-B)).

Več informacij o programu in prijavi ter povezavo za udeležbo na informativnem dnevu najdete na spletni strani FF.

 
Delavnice ob Evropskem dnevu jezikov

Jezikovna raznolikost Evrope ni le izziv, temveč tudi priložnost. Z vsakim novim jezikom, ki se ga (na)učimo, raste možnost našega izražanja in delovanja v svetu okoli nas, pa tudi naša jezikovna in (med)kulturna ozaveščenost. CPI ob evropskem dnevu jezikov, ki ga praznujemo 26. septembra, prireja brezplačne predstavitvene jezikovne delavnice, ki bodo potekale na daljavo prek videokonferenčne platforme Zoom. Prijave bodo možne od ponedeljka, 20. septembra, na povezavi. Vabljeni k udeležbi.
 
Predavanje dr. Aline Bako z Univerze Lucian Blaga v Sibiu, Romunija

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Lektorat romunskega jezika vljudno vabi na predavanje dr. Aline Bako z Univerze Lucian Blaga v Sibiu, Romunija: Zemljevidi romunskega romana: od rokopisa do Google Maps, ki bo potekalo v torek, 21. septembra 2021, ob 15.00 uri (pred. 13). Predavanje bo v romunščini s PowerPoint predstavitvijo v angleščini.

Več

 
O dozorevanju verzov in akademski navlaki

Vljudno vabljeni na literarni dogodek v organizaciji lektorata romunskega jezika Oddelka za romanske jezike in književnosti FF, ki bo posvečen poeziji Aleša Mustarja ter novim usmeritvam sodobne romunske književnosti z naslovom O dozorevanju verzov in akademski navlaki. Pogovor v romunščini bo potekal v torek, 21. septembra 2021, ob 17.00 uri (pred. 13). V pogovoru sodelujejo: Aleš Mustar, Paula Braga Šimenc in Alina Bako.

Več

 
Mednarodna konferenca ob 800-letnici rojstva sv. Bonaventure

Oddelek za filozofijo FF v sodelovanju s Teološko fakulteto UL, Kolegijem sv. Bonaventura iz Rima in Slovensko frančiškansko provinco sv. Križa pripravlja mednarodno konferenco ob 800-letnici rojstva sv. Bonaventure, ki bo potekala med 30. septembrom in 1. oktobrom 2021 na različnih lokacijah.

Več


 
Razstava: COVID-19: misliti z umetnostjo (Matej Peljhan)

V razstavnem prostoru Peti štuk je na ogled razstava fotografij Mateja Peljhana, ki nosi naslov COVID-19: misliti z umetnostjo. Razstavo si lahko ogledate do 14. oktobra 2021. Vabljeni!

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF  

Ioana Jieanu, Katarina Marinčič, Marjana Šifrar Kalan (ur.): Štirideset let lektorata romunščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (Historia facultatis)

Pričujočo monografijo je pripravil lektorat za romunski jezik in književnost, ki je s svojim delom začel leta 1978, z njo pa se želi pokloniti vsem, ki so neposredno povezani s promocijo romunskega jezika in kulture v slovenskem okolju: članom Oddelka za romanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Ljubljani, romunskim lektorjem, prevajalcem in kulturnim delavcem, seveda pa tudi slovenskim študentom, ki so se učili romunščine in se je še učijo.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige FF.

Razpis jezikovnih tečajev 2021/2022

CPI razpisuje tečaje iz 31 klasičnih in modernih jezikov. V študijskem letu 2021/2022 se pričnejo v tednu med 2. in 8. novembrom 2021, vpis pa je mogoč do petka, 15. oktobra. Za zaposlene na FF velja znižana kotizacija 239 evrov. V spletni prijavnici izberite dijaško/študentsko kotizacijo in v obvezno polje namesto potrdila o vpisu priložite izjavo, da ste zaposleni na FF. Vabljeni k vpisu.

Več


 
Pedagoško-andragoški dnevi 2021

Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF je 15. in 16. septembra 2021 organiziral tradicionalne Pedagoško-andragoške dneve (PAD 2021) z naslovom Inovativna učna okolja in izkušnje iz karantene. Posebno pozornost so tokrat namenili razmislekom, kako je pandemija covida-19 vplivala na učitelje, pedagoge in andragoge ter na njihovo vzgojno-izobraževalno delo. V okviru dogodka so študentje Oddelka za pedagogiko in andragogiko FF prvič organizirali Študentski pedagoško-andragoški dan.

Več

Foto: Katja Černe

 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Eno od objav izpostavljamo spodaj.


Slovenščina na vseh celinah (poučevanje slovenščine po svetu, ki ga izvaja CSDTJ, RTV SLO, 1. program, oddaja Tednik, 13. 9. 2021)

Umetniška sporočila iz obljubljene dežele (pogovor z doc. dr. Asto Vrečko, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, Delo, 13. 9. 2021)

Kdaj in zakaj se odločamo za zamenjavo službe? (izjava asist. dr. Mojce Poredoš, Oddelek za psihologijo FF, Moje finance, 15. 9. 2021)
 
Pogovor Kje smo 30 let kasneje? 7. del: Dušan Keber: Zdravstvo. Pogovor iz kolaža razmišljanj o razvoju Slovenije v tridesetih letih po osamosvojitvi, ki so ga posneli na Oddelku za zgodovino FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si