Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Spletna stran FF prejela nagradi Netko 2021

Nova spletna stran naše fakultete je prejela kar dve nagradi Netko 2021, in sicer 2. mesto v kategoriji Naj spletna stran javne ali nevladne organizacije ter 2. mesto v kategoriji Naj spletna stran za otroke in mladino. Z nagrado Netko Gospodarska zbornica Slovenije in Register.si nagrajujeta najboljše spletne projekte podjetij, ustanov, uradov in posameznikov, ki domujejo in si dovolijo odpreti vrata v digitalen svet na domeni .si. Z nagrado komunicirajo slovensko spletno identiteto, podpirajo domače spletne projekte, razvoj, ustvarjalnost in domiselnost ustvarjalcev ter hkrati spodbujajo uporabo nacionalne domene .si.

Več

 
Predavanji doktorskih študentov smeri etnologija, kulturna in socialna antropologija

V ponedeljek, 19. aprila 2021, ob 13.00 uri bosta v okviru seminarja iz epistemologije vsakdanjega življenja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF predavala doktorska študenta smeri etnologija, kulturna in socialna antropologija:

- Jernej Trebežnik: Lefebvrejeva Ritemanaliza in prostorsko-časovne dimenzije kapitalizma,

- Miha Horvat: Ideološki aparati. Manifesti. Ogledalo in kladivo. Avtoetnografija. Znanost, umetnost, akademski naziv. Performativno predavanje. Na daljavo.

Vabljeni! Na predavanje se prijavite na: rajko.mursic@ff.uni-lj.si.

 
Sklop predavanj izr. prof. dr. Petra Jurgca iz Toronta

Vabljeni na predavanja izr. prof. dr. Petra Jurgca z Univerze v Torontu, našega kolega in nekdanjega študenta, ki je trenutno na večmesečnem raziskovalno-pedagoškem gostovanju na Oddelku za slovenistiko FF. Prof. Jurgec bo predaval pri predmetih v okviru rednih ur, in sicer v naslednjih terminih prek Zooma:

- ponedeljek, 19. aprila 2021 (14.40–16.20): Glasovna podoba dvojčičev (= binomialov) v slovenščini, ZOOM-povezava (ID: 953 1239 7464; geslo: 792497);

- četrtek, 22. aprila 2021 (16.20–18.00): Variantna palatalizacija v slovenščini, ZOOM-povezava (ID: 961 6585 5140; geslo: 942112);

- četrtek, 6. maja 2021 (8.00–9.30): Kako prestavljati učinkovito: izkušnje iz tujine, ZOOM-povezava (ID: 990 9278 6026; geslo: 505232);

- ponedeljek, 10. maja 2021 (10.30–12.00): Prozodija žirovskega govora (raziskava v soavtorstvu z Gašperjem Begušem), ZOOM-povezava (ID: 973 5487 2721; geslo: 749058).

Več
Predavanje: Ureditev spolnega nadlegovanja v akademskem polju: primer Španije

V ponedeljek, 19. aprila 2021, ob 17.00 uri v okviru Dnevov enakosti spolov FF vabljeni na predavanje Marte Soler Gallart, ki bo na primeru Španije predstavila uspešne ukrepe proti spolnemu nadlegovanju v akademskem polju. Predavanje v angleškem jeziku bo potekalo prek Zooma in v neposrednem prenosu prek Facebook strani FF.

Leta 2007 je v Španiji parlament univerzam naložil, da morajo na njihovih institucijah  ustanoviti t. i. službe za enakost in sprejeti protokole proti spolnemu nadlegovanju. To je bil eden najpomembnejših odzivov na izsledke prve raziskave o spolnem nasilju na španskih univerzah o razširjenosti spolnega nadlegovanja, pri čemer se je naslovilo tudi dobre prakse in ukrepe za preprečevanje in odzivanje na primere spolnega nadlegovanja drugih držav oz. najvišje uvrščenih univerz po svetu. Danes imajo vse univerze v Španiji uvedene protokole in čeprav še vedno obstaja veliko ovir za njihovo popolno izvajanje, so ti prinesli rezultate in pomembne  spremembe v boju za izkoreninjenje spolnega nadlegovanja v akademskem polju. Pred kratkim (leta 2020) je katalonski parlament odobril še en pomemben korak: vključitev nasilja drugega reda v zakonodajo.

Več

 
Seminar Heglova politična metafizika

Raziskovalna skupina za nemško klasično filozofijo in Oddelek za filozofijo FF vabita v ponedeljek, 19. aprila 2021, ob 18.00 uri na Seminar Heglova politična metafizika, na katerem se bodo v naslednjih mesecih posvečali analizi politični formi Heglovega pojma. Srečanja bodo potekala preko Zoom platforme. Na tokratnem srečanju se bo prof. dr. Zdravko Kobe posvetil vplivu Spinozove politične filozofije na Heglovo spekulativno logiko. Tekst, ki bo podlaga seminarja, je dostopen na spletni strani seminarja.

Več

 
Pohištvo ali umetnost?

V sredo, 21. aprila 2021, ob 11.20 uri bo v okviru vaj pri predmetu Etnologija Slovenije 2 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostoval Jan Barič s predavanjem z naslovom Pohištvo ali umetnost? Predavanje bo potekalo prek Zooma. Vabljeni!
Češki verz 19. stoletja

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje dr. Roberta Kolárja z Inštituta za češko književnost Akademije znanosti Češke republike z naslovom Češki verz 19. stoletja v sredo, 21. aprila 2021, ob 13.50 uri na Zoom povezavi (ID: 924 3350 6922). Več o predavatelju najdete na povezavi. Predavanje bo v češčini.

Več

 
Spoli na terenu: pogovor o vlogi spola v etnografskem raziskovanju

Vljudno vabljeni na okroglo mizo Spoli na terenu: pogovor o vlogi spola v etnografskem raziskovanju, ki bo potekala v sredo, 21. aprila 2021, ob 17.00 uri v okviru Dnevov enakosti spolov FF. Na okrogli mizi bodo osvetlili_e različne dimenzije prepletanja etnografskega dela s spolom. Spolna identiteta namreč bistveno oblikuje etnografske izkušnje, vpliva na znanje, ki izhaja iz etnografije, pogosto pa usmerja tudi znanstveno pot raziskovalk in raziskovalcev. Z gostjami in gosti bodo razpravljali_e o njihovih terenskih izkušnjah ter osvetlili_e prezrte vidike etnografskega raziskovanja. Spraševali_e se bodo, kako spol vpliva na dostop do sogovornikov in sogovornic ter vstop na teren, kakšno vlogo ima spol pri etnografski izkušnji, kako je etnografsko znanje pogojeno s spolom, kako se soočati s spolno diskriminacijo in spolnim nadlegovanjem na terenu itd. Predvsem pa bodo razpravljali_e o strategijah, ki bodo v pomoč študentkam in študentom pri načrtovanju in izvajanju njihovih terenskih raziskav.
Pogovor bo potekal na Zoomu ID: 970 8245 0144, geslo: 344042)

Več
 
Foto: Priprava na pojedino. Jayapura, Zahodna Papua, marec 2014. Avtorica: Veronika Zavratnik

 
Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF

Prisrčno vabljeni na spletni Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF, ki bo v sredo, 21. aprila 2021, ob 17.00 uri. Tudi letošnji Karierni dan organizirajo pod okriljem območne enote Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji (DGT) v sklopu pobude #TranslatingEurope. V osrednjem delu dogodka bodo predstavili najpomembnejše ugotovitve letošnje vseevropske raziskave o trendih v prevajalskem sektorju, prisluhnili Adriani Sedej iz vladnega Sektorja za prevajanje o pripravah na predsedovanje Svetu EU in se pogovorili o vidikih, ki so bistveni pri iskanju zaposlitve in navezovanju poslovnih stikov, predstavnica Europassa Špela Pogačnik Nose pa bo študentom svetovala pri pripravi življenjepisa. V nadaljevanju bodo organizirane spletne sobe, kjer bodo bodoči prevajalci in prevajalke imeli priložnost za prvo navezovanje poslovnih stikov in sproščeno druženje s potencialnimi delodajalci.
Zoom povezava

 
Vrt kot prizorišče dialogov o lepoti in ljubezni v Dubrovniški republiki 16. stoletja

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vljudno vabi na predavanje Erike Bordon z naslovom Vrt kot prizorišče dialogov o lepoti in ljubezni v Dubrovniški republiki 16. stoletja. Predavanje bo v sredo, 21. aprila 2021, ob 17.00 uri na Zoom povezavi.

Več 
 
Zgodovina, mesto in način življenja v novi slovenski etnografiji

Slovensko etnološko društvo in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabita na Etnološki večer z naslovom Zgodovina, mesto in način življenja v novi slovenski etnografiji. Potekal bo v sredo, 21. aprila 2021, ob 19.00 uri preko Zoom povezave in bo poklon zasl. prof. Vekoslavu Kremenšku ob njegovemu visokem življenjskem jubileju.

Več

Foto: Zasl. prof. dr. Vekoslav Kremenšek ob otvoritvi Kroflnovega mlina, 2001. Avtorica fotografije: Mihaela Hudelja. 
 
Antropologija vonja

V četrtek, 22. aprila 2021, ob 13.00 uri bo v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala prof. dr. Mojca Ramšak s predavanjem z naslovom Antropologija vonja. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)! 
 
Znanstvena založba in Knjigarna FF na Sejmu s kavča

Znanstvena založba in Knjigarna FF se bosta tudi letos predstavili na spletnem knjižnem sejmu – Sejmu s kavča, ki bo potekal med 22. in 25. aprilom 2021 na spletni strani sejemskavca.si. Knjige bodo na voljo v skupni spletni knjigarni s skupno košarico in enotnim pošiljanjem. Sejem pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature v sodelovanju z več kot 50 založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter številnimi občinami in lokalnimi partnerji. Z vseslovensko pobudo vabijo k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige!
 
Razstava: Naslikano s piksli

V razstavnem prostoru Peti štuk je do 5. maja 2021 na ogled razstava Naslikano s piksli. Razstava je nastala leta 2019 skozi objektive sedmih fotografov Centra za mlade Domžale. S kančkom ironije so zasukali svoj pogled in objektive na dela starih slikarskih mojstrov in jih predrugačili v novo, sodobno in digitalno podobo. Razstava tako predstavlja pare: slika – fotografija, vse skupaj pa zabeli s kančkom humorja. Projekt je zahteval nemalo časa, domišljije in iznajdljivosti. Avtorji svetujejo, da si ob ogledu razstave vzamemo čas ter se poglobimo v drobne malenkosti, ki krasijo posamezna dela, hkrati pa ohranimo širši pogled za prepoznavanje žanrske pestrosti izbranih umetnin. Razstavljajo: Janez Anžič, Maša Bahovec, Nika Ilić, Meggi Mezek, Petra Škrjanc, Gregor Vovk in Klemen Brumec, mentor.
 
Foto: Meggi Mezek in Vincent van Gogh: Avtoportret

 
Novosti Znanstvene založbe FF

Sonja Pečjak, Tina Pirc, Katja Košir: Medvrstniško nasilje v šoli

Izšla je druga, dopolnjena in razširjena izdaja knjige treh avtoric, ki se v slovenskem prostoru že več kot desetletje ukvarjajo s preučevanjem tega - v šolah močno prisotnega pojava. Že prva izdaja knjige iz leta 2014 je predstavljala sintezni prikaz obravnave medvrstniškega nasilja v šolah; druga izdaja pa pomeni nadgradnjo in posodobitev prve v več pogledih. V letih od prve izdaje je zelo porastlo število raziskav, ki so pripeljale do boljšega razumevanja pojava medvrstniškega nasilja, npr. različnih oblik spletnega nasilja, dinamike medvrstniškega nasilja v obdobju mladostništva in novih instrumentov, kar vse posledično lahko prispeva k večji učinkovitosti preventivnih in intervencijskih pristopov. 

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

Gregor Sočan: Psihometrična analiza s programom R (Učbeniki FF)

Pri sestavljanju in analizi vprašalnikov, testov in lestvic se vedno zastavljajo vprašanja: Katera vprašanja oz. naloge naj obdržimo? Kako izračunati oceno merjene lastnosti? Kolikšna je natančnost merjenja? Ali je merjenje veljavno? Ali je merjenje pristransko? Na ta vprašanja lahko odgovorimo s pomočjo klasične testne teorije, faktorske analize ali teorije odgovora na postavko. V knjigi so za vsak postopek opisane teoretične osnove, izvedba v programskem okolju R in interpretacija rezultatov. Univerzitetni učbenik vsebuje tudi primerjalni povzetek teh pristopov, naloge za utrjevanje znanja z rešitvami, pregled statističnih osnov in slovarček R-jevih funkcij.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

Saša Istenič Kotar: Tajvan: Biser v neizprosni geopolitični realnosti

Težko pričakovan učbenik o Tajvanu, ki na enem mestu podaja vse ključne informacije o državi, ki to je in ni, je izjemno dragocen in pomemben prispevek ne le za študente, temveč za širšo slovensko znanstveno in strokovno javnost. Učbenik podaja celovit in strokoven vpogled v pretekli in sodobni Tajvan ter vsebuje podrobnejšo analizo njegovih odnosov s Kitajsko, Japonsko, ZDA, EU in Slovenijo. Zelo aktualno delo je rezultat avtoričinih dolgoletnih analiz primarnih in sekundarnih podatkov tega raziskovalnega okolja in dnevnega spremljanja dogodkov v vzhodnoazijski regiji ter bo nedvomno zanimivo za vse, ki jih Tajvan zanima zaradi takšnih ali drugačnih razlogov.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

 
Izjava za javnost: Svoboda je glagol


Pred FF smo razstavili tri pesmi našega profesorja, pesnika dr. Borisa A. Novaka. Pesmi Koliko stane človeško življenje?, Psalm 4.098 in Svoboda je glagol so kritični in hkrati tudi pretresljivi odsev trenutnega stanja v slovenski družbi. S postavitvijo pesmi v javni prostor, na ulico, se na FF pridružujemo glasovom kritične javnosti, ki opozarja na nedopustne kršitve človekovih pravic, nepotrebne zamejitve naših temeljnih svoboščin, ki se izvajajo v imenu reševanja epidemiološke krize, in posledično poglabljanje neenakosti v družbi. Posebej opozarjamo na položaj študentk in študentov, ki v epidemiološki krizi ostajajo pozabljena družbena skupina.

Več

 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Nedeljski gost – Andrej Blatnik, pisatelj, urednik in profesor na Filozofski fakulteti UL (pogovor s prof. dr. Andrejem Blatnikom, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, Val 202, 11. 4. 2021)

Študenti v vse hujših stiskah (izjava dekana FF, prof. dr. Romana Kuharja, Nedeljski dnevnik, 14. 4. 2021)

Naj poezija pritegne pozornost: med epidemijo spregledan težaven položaj študentov (izjava za javnost FF, www.rtvslo.si, 14. 4. 2021)
Posnetek dogodka Spol tudi izven kategorije moškega in ženskega?, ki je v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekal 8. aprila 2021.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si