Back to top

 

INFORMACIJE O IZPOSOJNI DEJAVNOSTI OHK FF OD 25. 5. 2020 DO 17. 7. 2020

Osrednja humanistična knjižnica FF bo s 25. majem oziroma s 1. junijem 2020 razširila izposojno dejavnost, ki pa bo še vedno potekala v okrnjenem obsegu. Možna bo izposoja in vračanje gradiva osebno ali po pošti.
Do preklica knjižnice OHK FF za obiskovalce še vedno ostajajo ZAPRTE. Zamudnin do nadaljnjega ne zaračunavamo. Terjatve lahko poravnate preko spleta, pri čemer je o nameri potrebno obvestiti vašo oddelčno knjižnico. Podrobnejše informacije o izposoji (od 1. 6. 2020) in vračanju (od 25. 5. 2020) gradiva dobite tukaj.

 

Testni dostopi in drugi brezplačni viri v času pandemije

Med na novo pridobljenimi testnimi ali prosto dostopnimi e-viri so tudi razširjen dostop do vsebin konzorcija JSTOR , in zbirke založnika Bloomsbury s področja kulturne zgodovine. Podrobneje glej  TUKAJ.

 

Prosti dostop do učbenikov Cambridge Core v času pandemije koronavirusa

 

Cambridge University Press je odprl prosti dostop do vseh svojih učbenikov, dostopnih na spletni strani Cambridge Core. Med več kot 700 naslovi so tudi učbeniki za zgodovino. Prosti dostop je omogočen do konca maja 2020.

Namig: če povezava do učbenikov ne deluje, poskusite ponovno.

 

Obvestilo o oddaljenem dostopu

 

Ker je knjižnica zaprta, bi vas radi opozorili na možnost uporabe digitalne knjižnice OHK, do katere lahko dostopate tudi od doma.

Na spletni strani OHK v razdelku digitalna knjižnica: http://www.ff.uni-lj.si/OHK/Digitalna_knjiznica najdete informacije o e-virih, ki jih nudi naša fakulteta. E-viri so našteti in kratko opisani v podrazdelkih: Katalogi, Multidisciplinarni e-viri, E-viri po področjih, E-knjige, E-priročniki in Koristne povezave. V vseh najdete e-vire, ki pridejo v poštev tudi zgodovinarjem.  

Zaradi trenutne zaprtosti so na voljo le viri z oddaljenim dostopom ali prosto dostopni viri. Za oddaljen dostop  je potrebna prijava s številko članske izkaznice knjižnice,  v katero ste vpisani,  oziroma s številko študentske izkaznice Univerze v Ljubljani ter geslom (geslo je isto, kot ga imate za storitev Moja knjižnica). Študentje in zaposleni na Univerzi v Ljubljani pa se lahko prijavite tudi s svojo Digitalno identiteto UL, v tem primeru na prijavnem obrazcu kliknite gumb AAIPrijava. Oba načina prijave preverita identiteto uporabnika in upravičenost za dostop do posamezne zbirke ali vira.  Katere vire bo posamezen uporabnik lahko uporabljal, je odvisno od njegovega statusa (študent ali zaposlen na UL, študent drugih univerz, zaposlen itn.) in licenčnih pogojev.

Več informacij o oddaljenem dostopu dobite na tem naslovu: https://mreznik.nuk.uni-lj.si/oddaljeni-dostop.

Ker je trenutno knjižnica zaprta, nas za morebitno pridobitev gesla kontaktirajte po mailu: ohk.zgodovina@ff.uni-lj.si. Pogoj za pridobitev gesla je urejen status!

 

 

POMEMBNO OBVESTILO - Oddelčne knjižnice OHK FF ZAPRTE

V skladu z navodili, ki jih je posredovala strokovna skupina UL, ki spremlja dogajanje v zvezi s koronavirusom, so knjižnice do nadaljnjega ZAPRTE. O spremembah vas bomo sproti obveščali po elektronski pošti (splošna obvestila knjižnice) in z objavami na spletni strani OHK FF. 

Gradiva si ne bo mogoče izposojati, vračati in rezervirati. Zamudnin v tem času ne bomo zaračunavali, gradivo lahko vrnete, ko bodo knjižnice ponovno odprte.

Po elektronski pošti smo vam na voljo.

Hvala za razumevanje.

 

 

 

 

Vpis in obnavljanje članstva v knjižnicah OHK FF

 

Na začetku študijskega leta morate študenti FF v matični oddelčni knjižnici urediti članstvo. Članarino ste plačali ob vpisu v letnik. S seboj prinesite študentsko izkaznico (oz. potrdilo o vpisu, če študentske izkaznice še niste prejeli) ter osebni dokument s fotografijo in podatki o bivališču.

Študenti 1. letnika prve stopnje in tisti, ki se v tekočem študijskem letu prvič vpisujete na FF, se v knjižnice OHK FF vpišete ob prvem obisku svoje oddelčne knjižnice, kjer izpolnite pristopno izjavo. Priporočamo, da obrazec pristopne izjave natisnete in ga že izpolnjenega prinesete v knjižnico. Pri izpolnjevanju si lahko pomagate z vzorcem pristopne izjave. Študenti dvodisciplinarnih študijskih smeri se vpišete samo v eni oddelčni knjižnici.

Študenti višjih letnikov ob prvem obisku svoje oddelčne knjižnice obnovite članstvo.