Back to top

Error message

  • Notice: Undefined offset: 1 in _ldap_servers_decrypt() (line 97 of /var/www/html/FFWeb/sites/all/modules/ldap/ldap_servers/ldap_servers.encryption.inc).
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

JOGA STRETCHING 

Joga stretching je vadba, katere cilj je izboljšanje telesne drže, gibljivosti in sprostitve celotnega telesa. Vadba je preplet joge, pilatesa in sprostilnih tehnik. Vadba poteka brez uporabe športnih copat.

Prijave zbiramo na ana.ravbar@ff.uni-lj.si

 

CORE ENERGY

Vadbena ura, katere cilj je izboljšanje ravnotežja, koordinacije in kontrole telesa, moči in telesne drže. Vadba je zasnovana okoli baletnega droga in prostih vaj. Zahtevna, a elegantna in zabavna vadba je preplet baleta, pilatesa, joge in intervalnih treningov. Glavnina vaj se osredotoča na stegna, zadnjico in spodnji del trebuha. Vadba poteka brez uporabe športnih copat, posledično nam omogoča bolj kontrolirane dvige na prste, s čimer krepimo tudi stabilizatorje trupa in izboljšamo ravnotežje.

 

PUMP

Vadba z drogom in prilagodljivimi utežmi v ritmu glasbe. Vadba povzroči  porabo maščob ter povečanje mišičnega tonusa, moči in vzdržljivosti. Po ogrevanju, sledi vadba za krepitev vseh večjih mišičnih skupin z utežmi ( počepi, potisk s prsi, mrtvi dvig… ). Vadbo bomo zaključili z razteznimi vajami. Vadba je dostopna vsakomur, saj je težavnost individualno prilagojena posamezniku. Vsak si namreč sam določi težo bremena.

 

AEROBOX

Pri tej vadbi se boste naučili različnih udarcev z nogami in rokami ob spremljavi glasbe. Namen vadbe je okrepiti  mišice rok in nog, vseh trebušnih mišic, hrbtnih in ramenskih mišic in predvsem mišic zadnjice. Z vadbo se pospeši izguba odvečnih kilogramov in pridobivanje ter vzdrževanje splošne telesne kondicije. Spoznavali bomo osnovne elemente borilnih veščin (udarci z roko in nogo) in aerobike. Aerobox je srednje do zelo visoko intenzivna skupinska vadba.

 

CARDIO

Vadba je namenjana vsem, ki želijo izboljšati svojo telesno vzdržljivost. Z vadbo se krepi srčno-žilni sistem ter povečuje pljučna kapaciteta. Vadba je zelo raznolika, izvaja se kot delo po postajah, z intervali in vaje s pripomočki (kolebnica, glide, elastika…). Na vadbi se bomo poleg aerobnemu delu posvetili tudi krepilnim vajam in vajam za stabilizatorje telesa. Svoje telo bomo na vadbi pripravili na daljše telesne napore in izgubili zadihanost ter preprečili nalaganje odvečnih kilogramov.

 

FIT TNZ

Vadba je zasnovana podobno kot TNZ aerobika. Ima uvodni aerobni del, ki ne vsebuje koreografije (izvajajo se le določeni koraki in elementi) oz. poteka na kardio napravah. Drugi del vadbe je namenjen razvoju in ohranjanju moči. Z izbranimi vajami brez in z različnimi rekviziti ali na fitnes napravah krepimo mišice rok in ramenskega obroča, stabilizatorje trupa in mišice nog. Zadnji del vadbe je namenjen raztezanju s katerim pripomoremo k boljši gibljivosti. Obvezna oprema: udobna športna oblačila, čisti športni copati in brisača.

 

BODI FIT

Bodi fit je vadba, ki je prilagojena željam in potrebam vsakega študenta posebej. Pred pričetkom vadbe se dogovorimo in naredimo program ter izbor vaj glede na želje študenta (npr. povečanje splošne ali specifične kondicije, korekturne vaje za boljšo telesno držo, povečanje moči, oblikovanje telesa, izboljšanje gibljivosti). Vaje se izvajajo brez in z uporabo različnih pripomočkov ter na fitnes in kardio napravah. Obvezna oprema: udobna športna oblačila, čisti športni copati in brisača.

 

FUN&VIV

Pri vadbi izvajamo različne samostojne in kombinirane vaje brez ali z uporabo različnih pripomočkov. Vaje so izbrane tako, da z njimi vplivamo na mišice rok, trupa in nog, ter izboljšujemo srčno-dihalne kapacitete. Vadba je zelo pestra, saj na vsaki uri izvajamo drugačne vaje in oblike vadb. Poslužujemo se vadbe po postajah, obhodne in intervalne vadbe, poligonov,... Namen vadbe je razvoj in ohranjanje osnovnih in specifičnih gibalnih vzorcev, ki so nujno potrebni v vsakodnevnem življenju.

 

PILATES 1 

Pilates je edinstven sistem vadbe, ki povezuje vaje za krepitev, gibljivost in vaje, kjer kot obremenitev uporabljamo upor. Glavni namen vadbe je krepitev mišic trupa (vse trebušne in vse hrbtne mišice), ohranjanje stabilnosti telesa med izvajanjem gibanja z nogami in rokami, mobilizacija hrbtenice ter izboljšanje gibljivosti. Vadba poteka ob mirni glasbeni spremljavi. Vaje se izvajajo na blazinah v sedu, v  trebušni in hrbtni leži ter v mešanih oporah. Pri vadbi bomo uporabljali tudi elastične trakove in male žoge.   

 

ZUMBA 

Je plesno športna vadba, ki združuje dinamično pop in latinsko-ameriško glasbo z unikatnim ter eksotičnim plesno-aerobnim gibanjem. Vadba vključuje plesne ritme salse, regaetona, merengue, čačačaja, sambe, orientalskih plesov in mnogo drugih zvrsti, povezanih v zabavno aerobno vadbo. Koreografije se menjajo med počasnimi in hitrimi ritmi s ciljem oblikovati in ojačati celotno telo. Vadba je nezapleten skupek krepilnih vaj in enostavnih plesnih korakov.   

 

STEP AEROBIKA 

Je aerobna vadba z uporabo stopničke (step-a). Na stopničko iz različnih smeri (za, pred in ob stopnički) stopamo in sestopamo, z izvajanjem različnih gibalnih struktur ob spremljavi glasbe s poudarkom na poskokih in povečanem tempu. Stopnička je nastavljive višine, stopanje in sestopanje z nje pa posnema hojo v hrib. Posamezne elemente združujemo v razgibane in poskočne koreografije. Vadba krepi in oblikuje celo telo, predvsem spodnji del telesa - noge in zadnjico, izboljšuje srčno-dihalne kapacitete, spodbuja gibalne spretnosti, vpliva na mišično moč in povečuje razgradnjo maščob. Vadba je prav tako obogatena z vajami za moč, zaključi pa se s končnim raztezanjem in sproščanjem.   

 

PLES 

Učenje standardnih in latinskoameriških plesov. Poudarek je na učenju plesnih koreografij posameznih plesov, skladnem gibanju z glasbo, orientaciji v prostoru, razvijanju partnerseka odnosa, razvijanju koordinacije, doživetju užitka ob skladnem gibanju z glasbo in partnerjem. Plesi: angleški valček, dunajski valček, foxtrot, tango, polka, mambo, rumba, ča-ča-ča, samba, disco fox, hustle, rock'n'roll.    

 

VIV 

Je visoko intenzivna intervalna vadba. Že samo ime pove, da vadba poteka v intervalih, ki so dolgi 1 minuto. Med intervali poteka aktiven počitek. Vadba je sestavljena iz različnih počepov, poskokov, izpadnih korakov, dvigov kolen, sklec in raznih kombinacij teh vaj. Primerna je za fante in punce, začetnike in športnike, saj vsak dela po svojih zmožnosti. Glasba je v ozadju in ne narekuje ritma vadbe, ravno tako se ne šteje ponovitev, odšteva se samo čas izvedbe vaje. Vadba vpliva na mišice trupa (trebušne in hrbtne mišice), ki so vključene praktično pri vseh gibih, izboljšuje srčno-dihalne kapacitete, spodbuja gibalne spretnosti, vpliva na mišično moč in povečuje razgradnjo maščob.  

 

TNZ (Trebuh, Noge, Zadnjica) 

Aerobika je skupinska aerobna vadba ob spremljavi glasbe s poudarkom na vajah za krepitev in oblikovanje trebušnih mišic, nog in zadnjice. Prvi del vadbe je namenjen ogrevanju z različnimi gibalnimi strukturami, v drugem delu pa sledi sklop vaj za oblikovanje telesa in pridobivanju moči. Z raztezanjem na koncu vadbe pripomoremo k večji gibljivosti. Glede na tempo glasbe ter uporabo različnih pripomočkov (elastika, žoge…) se spreminja intenzivnost vadbe. Vadba je koreografsko enostavna, namenjena tako začetnikom kot tudi tistim z več telesne kondicije.

 

INTEGRALNA JOGA 

Je popolnoma originalen pristop k tej starodavni indijski veščini, ki združuje um, telo in duha. Integralna joga združuje vse, na zahodu dokaj nepoznane tehnike joge(Hatha joga, Karma joga, Radža joga, Nada joga, Krija joga, joga Nidre, Kundalini joga in celotno filozofijo joge skupaj z Ajurvedsko medicino) Vadba poteka po sistemu, ki ga je zasnoval Sri Aurobindo in njegov učenec Sri Chinmoy. Po programu vadbe integralne joge se bomo najprej seznanjali z integralno hatha jogo in vsemi oblikami jogijskega dihanja. Spoznali bomo joga nidro in njene učinke sproščanja. V nadaljevanju pa se bomo ukvarjali s kombinacijo krija in hatha joge. Ker brez meditacije pri jogi ne gre, se bomo spoznavali tudi z različnimi oblikami le - te. Torej, celostno bomo skušali pristopiti k vadbi ter tako uravnovešati telo – duha – um.   

 

TEČAJ JADRANJA 

 Tečaj jadranja poteka na otoku Murter v marini Jezera. Poteka od nedelje do sobote. Naučili se boste vseh praktičnih navtičnih veščin na morju, da se boste lahko samostojno odpravili na morje. Vrste tečajev: začetni, nadaljevalni, skiperski Tečaj obsega: o spoznavanje jadrnice (osnovnih tehničnih značilnosti in pomorskih izrazov), o teoretično in praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom) in pravil na morju (osnovna pravila in izogibanje trčenju), o osnove navigacije, o mornarske veščine, o osnove meteorologije na morju, o organiziranje dela in življenja na morju. 

 

NORDIJSKA HOJA  

Nordijska hoja nam je kot oblika gibanja najbližje in je primerna za vsakogar. Uporaba palic omogoča, da pri hoji uporabljamo tudi mišice trupa in rok, kar znatno poveča učinek vadbe, tudi  do 40 % več kot pri običajni hoji.S tako obliko vadbe dosežemo izboljšanje osnovne in specialne aerobne vzdržljivosti ter izboljšujemo funkcionalnost srčnožilnega sistema, saj je zaradi vključevanja velikega števila mišic idealna za razvijanje te sposobnosti. Vadba pripomore k izgubi in uravnavanju telesne teže, lahko  se uporablja v rehabilitacijske namene ali pa samo kot obliko rekreacije, ki je osnova za zdravo življenje. Nordijska hoja ima več tehnik, katere določajo stopnjo intenzivnosti vadbe. Od čisto osnovne oblike gibanja kot je hoja, hoja s pomočjo palic v tehniki dvotaktnega diagonalnega koraka do tro koraka in štiri koraka s soročnim odrivom. Vadba je primerna za vse nivoje predznanja in vzdržljivosti, potrebujete športno obuvalo in pohodne palic

 

ROLANJE 

 Na začetnem tečaju rolanja se naučimo osnovnih gibanj, ustavljanj in zavijanj. Spoznamo skrivnosti vzdrževanja rolerjev, umetnost menjave koles, na kaj moramo paziti pri nakupu rolerjev in zaščitne opreme, itd. En dan je namenjen tudi izletu v 'mesto', kjer se srečamo in spoprijateljimo z vsemi nadlogami, ki prežijo na rolarja v prometu (luknje, kanali, pesek, pločniki, klančine …). Po tečaju boste lahko samozavestno rolali tudi po eni nogi, delali 'limonce', se ustavljali z zavoro, v travi in pesku ter zavijali kot pravi mojstri. Potrebujete: svoje rolerje, ščitnike za zapestje, kolena in komolce ter kolesarsko čelado.   

 

TAEKWON-DO 

Taekwon-do je korejska borilna veščina. lahko bi rekli, da je mešanica karateja in full contacta.Začetniki se učije osnovnih udarcen in nekaterih samoobrambnih tehnik. Tudi borbe so za začetnike usmerjene tako, da ni kontakta in se trenira samo tehnika udarcev.  Treningi potekajo vsak torek od 19:30 do 20:30 ure  v mali telovadnici oš Vita Kraigherja. (šola je zraven pomožnih igrišč nogometnega kluba Olimpija)   

 

TAI JI 

 Tai Ji je starodavna kitajska veščina gibanja, ki v dobesednem prevodu pomeni najvišje neomejeno in se nanaša na neprestano igro jina in janga, temeljnih principov delovanja človeka in narave. S pravilnim gibanjem, dihanjem in osredotočanjem uma usklajujemo jin in jang telesa, kar uravnoveša tudi ostala področja našega življenja. S Tai Ji gibanjem zato ne vzgajamo le lepih in gracioznih gibov, temveč z njimi fokusiramo tudi um, ki nato deluje kot lepilo med telesom in duhom. Študenti se seznanijo s pravilnim dihanjem, gibanjem, Wudang formo 18, imeni posameznih slik ter tako zgodovinsko kot praktično vsebino Tai Ji-ja.   

 

TENIS 

Na tečaju se naučite osnovnih prijemov loparja in uporabo prijemov pri udarcih,spoznate osnovne udarce: ravni servis, forhand, backhand, volej in smesh, naučite se načinov gibanja igralcev na igrišču. Skozi igro utrjujete tehnične elemente in razvijate vse gibalne sposobnosti kot so moč, hitrost, koordinacija, natančnost, poleg tega pa razvijate tudi aerobno in anaerobno vzdržljivost. Za vadbo potrebujete športno oblačilo in športne copate z ne preveč grobim podplatom. Lopar se lahko sposodi. Program poteka 10 ur v jesenskem času in 20 v spomladansko poletnem. Tečaj se izvaja v Športnem centru Kleče, Avšičeva 70, Ljubljana- Savlje   

 

VODNA AEROBIKA 

Vodna aerobika je oblika skupinske vadbe ob spremljavi glasbe z mnogimi pozitivnimi učinki, saj vzgon vode zmanjša pritisk na sklepe (kolena, kolki, gležnji), zaradi česar je primerna tudi za tiste s povečano telesno težo in ostale, ki jim druge vrste gibanja predstavljajo težavo (posamezniki z bolečinami in težavami v sklepih). Z vodno aerobiko vplivamo na izboljšanje in ohranjanje vzdržljivosti, moči, koordinacije in ravnotežja. Vadba vpliva predvsem na srčno žilni sistem in dihala, voda pa nudi telesu rahlo masažo, ki vadečim vzbuja občutek ugodja in sproščenosti in je še posebej učinkovita pri odpravi celulita. Vodna aerobika je primerna za vse, ne glede na predhodno znanje, izkušnje, treniranost in znanje plavanja, čeprav je slednje zaželeno. Vadba poteka ob glasbi v vodi doprsne globine in se izvaja s pripomočki »kače« (angl. noodle)in vodne ročke. Termalnemu ogrevanju sledi aerobni del, krepilni in raztezni del. 

 

FITNES 

V programu fitnesa uporabljamo trening oziroma vadbo na orodjih, ki je preprosta za izvajanje, saj so naprave prilagojene biomehaniki gibov, ki jih izvajamo. Vadba na njih je zelo priporočljiva za začetnike in za vse, ki imajo probleme s koordinacijo. Vaje so prilagojene stimulaciji določene mišice, kar je pomembno pri rehabilitaciji in poškodbah. Vadba na orodjih poteka hitro, saj s preprostim preklopom povečamo obremenitev. Vadbo pričnemo na kardio napravah (kolo, steper, orbitrek, veslač, tekaška steza...) in s tem pripravimo telo na ustrezno stanje za krepitev mišic, izboljšamo prekrvavljenost in razteznost mišic, vezi in ligamentov, kar je ključnega pomena za vadbo z bremeni. Nadaljujemo z izvedbo programa in na koncu raztezanjem.   

 

ODBOJKA

Spoznali bomo osnovna pravila odbojkarske igre, igralne sisteme ter vadili vse tehnične  elemente. Po začetnem ogrevanju bo sledila vadba v parih, ogrevanje ob mreži ali kakšna druga oblika spoznavanja in utrjevanja osnovni elementov (zgornji in spodnji odboj, servis, napadalni udarec, blok), uro odbojke pa bomo vsakič zaključili z igro. 

 

KOŠARKA    

Na urah košarke se bomo spoznali s tehničnimi in taktičnimi elementi. Pri košarki obstajajo različne tehnike meta, podaj, vodenja žoge in skokov, specializirana igralna mesta ter posebne napadalne in obrambne postavitve. Poudarek bo na igri 1:1, 2:2, 3:3 na en koš ter 5:5 na dva koša, v katero bomo vmestili omenjene tehnične elemente.   

 

NOGOMET    

Nogometne ure bodo zajemale tehnične in taktične elemente igre ter samo igro 4:4, 5:5. Skozi igro bomo vključili elemente kot so vodenje žoge, udarci žoge, sprejem in prenos žoge, preigravanje igralca, odvzemanje žoge ter pravilni položaji igralca in njegova vloga na igrišču.  

 

BADMINTON    

Badminton je šport, pri katerem se uporabljata lopar in operjena žogica iz plutovine. Igralec poskuša udariti žogico preko mreže v nasprotnikovo polje. Igra se lahko tudi v parih. Na naših urah badmintona pa se bomo naučili pravilne drže loparja, udarce z loparjem, postavitev na igrišču, pravil igre ter sistemov igre 1:1 in 2:2. 

 

POHODNIŠTVO    

Pohodništvo bo potekalo v mesecu oktobru, novembru in začetku decembra ter april, maj. Spoznali se bomo s pravilno tehniko hoje v hrib, prehrano v času hoje in pred njo ter termoregulacijo. Pozorni bomo na pravilno in ustrezno športno opremo ter varnostjo pri hoji v hribih. 10 prisotnosti na pohodništvu se prizna kot en semester.

 

TEK V NARAVI    

Na urah teka bomo lahkotno tekli po Tivoliju, Rožniku in Mostecu. Spoznali se bomo s pravilno tehniko teka ter prehrano pred in med tekom. Poudarek bo na spremljanju srčnega impulza in njegove pomena za zdravje. Govorili bomo o zdravstvenih razlogih za tek in o pravilni izbiri športne opreme. Zbor je vsak četrtek 10:30 pred ŠD Rožna dolina.   

 

ALPSKO SMUČANJE    

Alpsko smučanje se bo odvijalo na smučišču Krvavec. Skupine bomo razdelili po homogenosti in se spoznali z različnimi elementi alpskega smučanja glede na znanje skupine. Poudarek bo v prvi meri na varnosti na smučišču ter kontroli hitrosti.  

 

PLANINSTVO    

Planinstvo bo potekalo 1x mesečno ob sobotah. Na planinskih izletih se spoznamo s pravilno in varno športno opremo, varnostjo v gorah ter prehrano med in pred planinskim izletom. Seznam planinskih izletov bo objavljen pod rubriko URNIK- aktivnosti v naravi.       

 

JOGA 1    

ZAČETNI TEČAJ 

Začetni tečaj vadbe joge je namenjen tistim posameznikom, ki še nimajo izkušenj z jogo ali pa želijo osvežiti svoje osnovno znanje joge. Študentje bodo spoznali osnovne skupine telesnih položajev, osnovne dihalne tehnike in se naučili pomena celostne sprostitve. Znanje, ki ga posamezniki pridobijo z začetnim tečajem joge je pogoj za poglabljanje znanja v nadaljevalnem tečaju.   

JOGA 2

Vadba, ki je primerna tako za začetnike kakor tudi za tiste, ki že imajo nekaj izkušenj s prakso joge. Temelji na dobrih osnovah poznavanja telesa, dihalnih in drugih tehnik, ki pripomorejo k boljši sproščenosti telesa in uma.

 

OBHODNA VADBA 

Obhodna vadba je vadba v fitnesu, kjer se vsaka vadbena ura razlikuje od druge. Uvodni del vadbe je aerobni, drugi del pa je namenjen ohranjanju in razvoju mišične moči celega telesa s poudarkom na eni mišični skupini. Na vsaki vadbi bo poudarek na drugih mišičnih skupinah. Zaključni del vadbe je namenjen raztezanju s katerim pripomoremo k boljši gibljivosti. Vadba se izvaja na fitnes napravah, z lastno težo ter s pomočjo različnih pripomočkov.

 

SOLO SALSA

Je plesno športna vadba, ki je namenjena vsem, ki se želijo naučiti osnov ali nadgraditi znanje salse. Poudarek je na učenju plesnih koreografij salse, bachate, kizombe, skladnem gibanju z glasbo, orientaciji v prostoru, razvijanju koordinacije, doživetju užitka ob skladnem gibanju z glasbo.