Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Informativni dan za program za pridobitev pedagoško-andragoške izobrazbe

V torek, 10. septembra 2019, bo od 17.00 ure dalje (pred. 34) potekal informativni dan za študijski program za izpopolnjevanje Pedagoško–andragoška izobrazba za strokovne delavce v osnovnih in srednjih šolah. Program je namenjen diplomantom visokošolskih študijskih programov, ki morajo po zakonu imeti pedagoško-andragoško izobrazbo, s ciljem pridobitve temeljnih znanj za izvajanje pedagoškega procesa v osnovnem in srednjem izobraževanju.

Več
Znanstveni posvet Jezikovni, literarni in kulturni stiki: sto let študija francoščine na UL

Znanstveni posvet organizirata francistični sekciji Oddelka za prevajalstvo in Oddelka za romanske jezike in književnosti FF. Namen posveta je, da na eni strani prikaže delovanje v zadnjih stotih letih na univerzi, kjer je bil prvi lektor francoskega jezika veliki jezikoslovec Lucien Tesnière, na drugi strani pa se ozre v prihodnost francoskega jezika, frankofonije in francoskih študij na splošno, pa tudi v slovenskem kulturnem okolju. Na posvet je prijavljenih 47 udeležencev z referati v 5 sekcijah. Otvoritev bo v četrtek, 12. septembra 2019, ob 9.30 uri (predavalnica 13).

Več

 
Mednarodna znanstvena konferenca doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti: Revolucija in revolucije v umetnosti

Vljudno vabljeni na mednarodno znanstveno konferenco doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti z naslovom Revolucija in revolucije v umetnosti, ki jo že petič zapovrstjo organizira Oddelek za umetnostno zgodovino FF v sodelovanju s Centrom za ikonografske študije z Reke in Filozofskima fakultetama iz Splita ter Beograda. Konferenca bo na FF v četrtek, 12. septembra, in petek, 13. septembra 2019.

Več
Mednarodni simpozij: Od centra do periferije: zbirateljstvo kitajskih predmetov v primerjalni perspektivi

Oddelek za azijske študije FF vabi na mednarodni simpozij z naslovom Od centra do periferije: zbirateljstvo kitajskih predmetov v primerjalni perspektivi. Simpozij bo potekal od 19. do 22. septembra 2019 v Slovenskem etnografskem muzeju.

Več

 
Znanstveni simpozij ob stoletnici FF: Mesto in poslanstvo humanistike in družboslovja. Pogled v preteklost, vizije za prihodnost (Ljubljana, 23. in 24. september 2019, pred. 34 in 18)

Ob skorajšnji stoletnici FF je primeren čas, da se po eni strani ozremo v preteklost, po drugi pa začrtamo možnosti v prihodnosti. Osvetljevanju prvih stotih let naše fakultete, osmišljanju njene sedanjosti in iskanju smernic za bodočnost je namenjen znanstveni simpozij, ki ga organiziramo tik pred začetkom jubilejnega študijskega leta. Vljudno vabljeni!

Več


Foto: Po predavanju na Filozofski fakulteti, Ljubljana, marec 1980; foto: Svetozar Busić. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
 
Slavnostna akademija ob stoletnici FF UL

24. septembra 2019 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma osrednja slovesnost ob stoletnici naše fakultete. Prireditev pripravljajo nekdanji in sedanji študenti in študentke ter drugi sodelujoči, ki so tesno povezani s Filozofsko fakulteto. Ste že potrdili udeležbo? Vabljeni!
 
Tečaji tujih jezikov na FF

FF v študijskem letu 2019/2020 razpisuje tečaje iz skupno 28 klasičnih in modernih jezikov. Poleg tečajev splošnega jezika pri modernih jezikih razpisujemo tudi tečaje konverzacije in poslovnega jezika. Tečaji se izvajajo v skupinah od pet do 15 udeležencev, obsegajo 60 ur ter potekajo enkrat tedensko med ponedeljkom in četrtkom v poznih popoldanskih in večernih urah na srečanjih po 90 minut. Jezikovni tečaji se v študijskem letu 2019/2020 pričnejo s ponedeljkom, 21. oktobra 2019, vpis pa je mogoč do petka, 18. oktobra 2019. Za zaposlene na FF velja znižana cena.

Več

 
Zaključila se je filozofska poletna šola Spodleteti bolje! / Fail better!

V petek, 30. avgusta 2019, se je z zaključnim predavanjem vseh treh sodelujočih profesorjev zaključila filozofska poletna šola Spodleteti bolje! / Fail better!. Na FF smo gostili več kot 120 udeležencev iz 17 držav. Fotografije z dogodka si lahko pogledate tukaj.
 
FF na Šanghajski lestvici

V javnosti je odmeval padec UL na Šanghajski lestvici iz skupine 401-500 v skupino 501-600. Podrobnejši pregled lestvice za UL kaže, da so bili dvigi na lestvici po posameznih področjih zabeleženi predvsem na družboslovnih področjih. Filozofska fakulteta je na Šanghajski lestvici uvrščena najvišje s področjem geografije, ki se umešča v skupino 201 do 300. Geografija je letos tudi prvič uvrščena na to lestvico. Prav tako podatki kažejo, da je število citatov v bazi WoS, ki je eno od meril za uvrstitev na lestvico, na FF v letu 2018 ostalo na približno enaki ravni kot v letu 2017, hkrati pa se je pomembno dvignilo v primerjavi z letom 2016. Nižjo uvrstitev UL na Šanghajski lestvici gre tako pripisati predvsem padcem naravoslovnih področij na UL.
 
Evropska noč raziskovalcev 2019 se bo odvijala 27. septembra 2019 v Ljubljani in drugod po Sloveniji. FF tudi letos koordinira dogodke, ki bodo potekali pod naslovom Humanistika, to si ti! Program letošnje Evropske noči raziskovalcev v organizaciji FF najdete na tej povezavi.
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si