Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Izr. prof. dr. Maria Wtorkowska prejela odlikovanje Bene Merito

Izr. prof. dr. Maria Wtorkowska z Oddelka za slavistiko FF je v torek, 6. novembra 2018, za svoje zasluženo delo krepitve prepoznavanja Poljske v Sloveniji prejela odlikovanje Bene Merito. Odlikovanje ji je v imenu ministrstva za zunanje zadeve podelil veleposlanik Republike Poljske v Ljubljani Paweł Czerwiński na praznovanju stoletnice poljske neodvisnosti v Narodni galeriji v Ljubljani.
Iskrene čestitke!

 

 

Doc. dr. Darja Fišer ponovno dve leti direktorica skupine User Involvement pri CLARIN ERIC

Doc. dr. Darja Fišer z Oddelka za prevajalstvo FF je s 1. oktobrom 2018 ponovno prevzela položaj direktorice skupine User Involvement pri Evropski raziskovalni infrastrukturi CLARIN ERIC, ki je namenjena raziskovalcem na področju humanističnih in družbenih ved. Gre za enega od petih najpomembnejših položajev v upravnem odboru.
Iskrene čestitke!

Več

Foto: https://metinalista.si

Konteksti sodobnega organiziranega pripovedovanja

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 14.40 uri (pred. P3, Zavetiška 5) na predavanje mag. Špela Frlic Konteksti sodobnega organiziranega pripovedovanja.

Foto: www.dnevnik.si

 
Naj gre za jezik: post scriptum (predstavitev knjige Naj gre za jezik, Ocean 2017)

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1161. sestanek v ponedeljek,
12. novembra 2018, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Naj gre za jezik: post scriptum (predstavitev knjige Naj gre za jezik, Ocean 2017) bo predaval prof. dr. Marko Stabej, Oddelek za slovenistiko FF.

 
3. srečanje alumnov Oddelka za psihologijo

Oddelek za psihologijo FF v ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 18.00 uri (pred. 34) pripravlja
3. srečanje alumnov oddelka. Na dogodku bodo na kratko predstavili, kaj se na posameznih katedrah dogaja in raziskuje danes. Sledi pogostitev in druženje.

Foto: Željko Stevanić IFP d.o.o.

 
 
Filozofski maraton 2018: Filozofija in revolucija

Študentsko filozofsko društvo vabi na Filozofski maraton 2018, ki bo potekal od 12. do 16. novembra 2018. Prireditev bo potekala pod naslovom Filozofija in revolucija.
Program je na voljo tukaj. Lepo vabljeni!

 
Predavala bo dr. Helena Tužinská

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanja, ki jih bo izvedla dr. Helena Tužinská (filozofska fakulteta v Bratislavi). Predavanja bodo potekala na Zavetiški 5:

- ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 14.40 uri (pred. P2): Kako tujci vidijo Slovake;
- torek, 13. novembra 2018, ob 13.00 uri (pred. P1): Raba etnografije v izobraževanju;
- sreda, 14. novembra 2018, ob 11.20 uri (pred. P1): Etnografija komuniciranja na sodiščih.
Predavanja bodo v angleškem jeziku.

Foto: https://fphil.uniba.sk

 
Predavanje dr. Janine Reibold z Univerze v Heidelbergu

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko in Oddelek za prevajalstvo FF vabita na gostujoče predavanje, ki bo v torek, 13. novembra 2018, ob 10.30 uri (pred. 302). Dr. Janina Reibold bo imela predavanje z naslovom Johann Georg Hamann – razsvetljenec razsvetljenstva. Predavanje bo v nemškem jeziku.
 
Pogovor s srbskim pisateljem Draganom Velikićem

Oddelek za slavistiko FF vabi na pogovor s srbskim pisateljem Draganom Velikićem. Pogovor bo v torek, 13. novembra 2018, ob 13.00 uri (pred. 116).
Več

Foto: Milan Milenković

 
 
8. Vitrina meseca

Študentje Oddelka za arheologijo FF vabijo na odprtje 8. Vitrine meseca z naslovom Arheologija in spomin na soško fronto in fotografske razstave Andreja Furlana IMAGO MEMORIAE, ki bo v torek, 13. novembra 2018, ob 16.30 uri, v knjižnici Oddelka za arheologijo. Vitrina meseca je nastala v sodelovanju s Tolminskim muzejem.
 
Na Besedni postaji v sredo, 14. novembra, ob 17. uri (Modra soba):

Jacques Le Rider, Dunajska moderna in krize identitete (Studia humanitatis; prev: Varja Balžalorsky Antić)
 
Gre za delo izjemnega poznavalca (filološkega in zgodovinskega) 19. in 20. stoletja srednje Evrope, zlasti avstroogrskega obdobja in prostora oziroma cele germanske civilizacije. Avtorjev širok pogled in razgled s stališča kulturne zgodovine zajema vsa polja od estetike do psihoanalize prek filozofije in lingvistike do poznavanja in razjasnjevanja judovskega sveta, kar je tudi naredilo iz tega dela absolutno referenčno točko za raziskovanje in bolj avtentično prepoznavanje obdobja v konkretnem, zelo multietničnem in plurikulturnem prostoru.
O knjigi in širokih temah, ki jih odpira, se bodo pogovarjali: prof. dr. Marta Verginella, dr. Jani Virk in dr. Neda Pagon, ki bo pogovor moderirala.
Prijazno vabljeni!


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Cankar na FF

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF ob stoletnici smrti Ivana Cankarja vabi na tri dogodke. Prvi, projekcija celovečernega dokumentarno-igranega filma Cankar, pri katerem so sodelovale študentke oddelka, bo v sredo, 14. novembra 2018, ob 19.30uri (pred. 34). Projekcije se bo udeležil tudi scenarist in režiser filma Amir Muratović.
 
6. tekmovanje v korejskem govorništvu v Sloveniji

Oddelek za azijske študije FF in Center za korejske študije FF, pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Koreje in podjetja Korean Air, vabi na 6. tekmovanje v korejskem govorništvu, ki bo v Korejskem oddelku Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL) v Osrednji družboslovni knjižnici Jožeta Goričarja na FDV v ponedeljek, 19. novembra 2018, od 14.00 do 16.30 ure.
Vabljeni k sodelovanju!

Več

 
Nedoumljive preobrazbe dediščine: Patua in patachitra iz Bengala

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi v petek, 16. novembra 2018, na gostujoče predavanje. Prof. dr. Ritwij Bhowmik (Kanpur, Indija) bo na predavanju predstavil delo današnjih patachitra oziroma pata slikarjev, ki se postopoma odmikajo od tradicionalnih slikarskih tehnik, pa tudi od izvajanja pojasnjevalnih spevov ob pata podobah, ki veljajo za eno ključnih sestavin tovrstnega slikarstva. Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF
 
Éva Schwetter, Miha Sušnik, Blaž Božič: Učbenik madžarščine za Slovence 1 (Učbeniki FF)
 
Prvi visokošolski učbenik madžarščine v slovenskem jeziku je namenjen predvsem študentom Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje, vendar tudi širšemu krogu uporabnikov, ki jih zanima učenje madžarskega jezika.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Nives Ličen, Maja Mezgec (ur.): Sodobne paradigme raziskovanja izobraževanja in učenja odraslih: Eseji v počastitev jubileja Ane Krajnc

Niz raziskovalnih besedil je nastal v letih 2017 in 2018, ko so se mlajši in starejši raziskovalci in raziskovalke na področju izobraževanja in učenja v odraslosti zbrali, da bi počastili jubilej Ane Krajnc.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Razstava: Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja. Življenje ob okupacijskih mejah v Sloveniji, 1941–1945

Oddelek za zgodovino FF je v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU in Pedagoško fakulteto UL ob polovici preteka nacionalnega projekta Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva, pripravil razstavo, kjer je predstavljen del dosedanjih rezultatov. Dvonivojska razstava, katere osrednji del je na ogled v avli, fotografski del pa v 5. nadstr. FF, je na ogled do 5. decembra 2018.

Več

 
FF pridobila nov temeljni raziskovalni projekt

FF je v letošnjem letu uspešno kandidirala na razpisu ARRS za nove temeljne programske skupine. S 1. januarjem 2019 se bo na fakulteti začel nov temeljni raziskovalni program JEzikovni viri in tehnologije za slovenski jezik. Vodja projekta je dr. Simon Krek. Pri temeljnem raziskovalnem programu, kjer je vodilni partner FF, sodelujeta še Pedagoška fakulteta UL in Fakulteta za računalništvo in informatiko UL.
 
Jubilej prof. dr. Ane Krajnc

6. novembra 2018 je Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF pripravil Srečanje ob jubileju prof. dr. Ane Krajnc. Na srečanju je potekala okrogla miza o razvoju izobraževanja odraslih in predstavitev dveh publikacij: Sodobne paradigme raziskovanja izobraževanja in učenja odraslih: eseji v počastitev jubileja Ane Krajnc in Človek mora biti dovolj drzen, da zagovarja svoje vrednote: liber amicorum: pripovedi o sodelovanju z Ano Krajnc, zaslužno profesorico Univerze v Ljubljani in predsednico Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje (ZZ FF).
 
Lektorat slovenskega jezika v Banjaluki

Včeraj je potekala uradna predaja podpisanih sporazumov ob ustanovitvi lektorata slovenščine v Banjaluki. Sporazuma sta si izmenjala dekan FF, prof. dr. Roman Kuhar, in dekan banjaluške Filološke fakultete, prof. dr. Petar Penda. To je že 61. lektorat slovenskega jezika.
 
Dedek Mraz pride 16. decembra

Dedek Mraz bo tudi letos obiskal vse otroke zaposlenih in pogodbenih delavcev na FF. Vse otroke, stare do vključno 10 let, bo obdaroval v nedeljo, 16. decembra 2018, v dopoldanskih urah v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Pred obdaritvijo si bodo otroci ogledali predstavo Sovica Oka oz. Medved in mali.
 
Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na konferenci Polyglot Conference

CSDTJ je kot lokalni partner sodeloval na Polyglot Conference, ki je konec oktobra potekala v Grand Hotelu Union v Ljubljani. Konference se je udeležilo več kot 400 poliglotk in poliglotov z vsega sveta, ki so pokazali res veliko zanimanja za slovenščino. Na stojnici, kjer so predstavljali učbenike in priročnike za učenje slovenščine ter druge Centrove dejavnosti, se je ves čas trlo ljudi, 10 se jih je udeležilo tudi tridnevnega intenzivnega tečaja slovenščine. Žepnega tečaja slovenščine se je udeležilo kar 120 ljudi, zelo dobro obiskano je bilo tudi predavanje izr. prof. dr. Nataše Pirih Svetina.

Več

 
Posnetek okrogle mize Jezik in spol, ki je 23. oktobra 2018 potekala
na FF.

 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si