Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Jelšingrad, z ljubeznijo sem te ustvaril

Oddelek za filozofijo FF vabi na petkovo srečanje bralne skupine za postkolonialno teorijo, kjer bodo gostili Lucijo Čakš Orač, ki bo predstavila orientalistični dvorec Jelšingrad. Srečanje bo potekalo danes, 15. 4. 2022, ob 16.30 uri (pred. 434).
Cikel pogovorov Humanizem, & mi: Humanizem, & filozofija

Drugi pogovor v ciklu pogovorov Humanizem, & mi, Humanizem, & filozofija, bo potekal v torek, 19. 4. 2022, ob 18. uri (avla FF). Pogovarjali se bodo prof. dr. Mladen Dolar (FF), doc. dr. Bara Kolenc (FF) in viš. znan. sod. dr. Gregor Moder (FF). Sogovorniki bodo razpravljali o pomenu humanizma kot filozofskega izročila, o njegovih ključnih konceptualnih in etičnih uvidih, pa tudi o njegovih zarezah in stranpoteh. Dotaknili se bodo filozofske kritike humanizma v 20. stoletju in ključnih postavk anti-humanizma kot temeljne drže moderne kritike ideologije, osredotočili pa se bodo zlasti na alternativo med humanizmom in anti-humanizmom v današnjem času – v dobi globalizma, digitalizacije, porasta družbenih napetosti in ideoloških konfliktov. Vabljeni!
Povezava do prenosa dogodka na kanalu Youtube

 
50. obletnica lektorata za švedski jezik

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF praznuje 50. obletnico delovanja lektorata za švedski jezik. Ob tej priložnosti vabijo na dogodke, in sicer:

- v sredo, 20. 4. 2022, ob 17.30 uri (Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko): otvoritev razstave o zgodovini lektorata za švedski jezik;
- v četrtek, 21. 4. 2022 (Modra soba): v okviru konference za lektorje Srednje in Vzhodne Evrope, ki jo organizirata Oddelek in Švedski inštitut (Svenska institutet), bosta predavala:
9.00–10.30: Anders Svensson: Deset stvari, ki se bodo zgodile v švedskem jeziku,
11.00–12.30: Henrik C. Enbohm: »Ljudski dom« in spomini. Tendence v sodobni švedski književnosti; predavanji bosta v švedskem jeziku,
- v četrtek, 21. 4. 2022, ob 20.30 uri (Šentjakobsko gledališče, Krekov trg 2, Ljubljana): študentska gledališka skupina bo uprizorila gledališko igro Bortbytingen / Bajka o zamenjančku švedske nobelovke Selme Lagerlöf. Vstopnine ni. Igra bo v švedščini s slovenskimi nadnapisi. Vljudno vabljeni!

 
Na Oddelku za filozofijo FF bo predaval Gaetano Chiurazzi

Katedra za socialno filozofijo Oddelka za filozofijo FF in projekt Heglova politična metafizika vljudno vabita na predavanji, ki ju bo imel Gaetano Chiurazzi (Univerza v Torinu, Italija):

- v sredo, 20. 4. 2022, ob 18. uri (pred. 15): Bit je dynamis. Vpeljevanje pojma dynamis pri Platonu,
- v četrtek, 21. 4. 2022, ob 19. uri (pred. 325): Neskončno in njen izraz v poglavju o kvantiteti Heglove Znanosti logike.
Predavanji bosta potekali v angleščini.

Več

 
Simpozij: Razstavljanje na Slovenskem II

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi na drugi simpozij o razstavljanju likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter razstavnih institucijah na Slovenskem, ki bo potekal 21. in 22. 4. 2022 v dvorani Mestnega muzeja, Gosposka 15, Ljubljana. Simpozij je nastal v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljana, Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo, Koroške galerije likovnih umetnosti in Galerije Božidar Jakac ter Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU in Oddelka za umetnostno zgodovino FF v sklopu raziskovalnega projekta Likovno in arhitekturno razstavljanje med umetnostnimi in ideološkimi koncepti (ARRS 2020/1108).

Več

 
Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF

Oddelek za prevajalstvo FF in Območna enota Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji vabita na Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF, v četrtek, 21. 4. 2022, ob 16.30 uri v Hiši EU, Dunajska 20, Ljubljana. Na dogodku, ki tudi letos poteka v sklopu pobude #TranslatingEurope Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji, bodo predstavili rezultate letošnje vseevropske raziskave o trendih v prevajalskem sektorju, prisluhnili predavanju Nives Fehić iz Zavoda Nefiks o kompetencah prihodnosti in beleženju neformalno pridobljenega znanja ter se pogovorili o tem, kako ugodne razmere na trgu najbolje izkoristiti v prevajalskem sektorju, predstavnica Europassa Špela Pogačnik Nose pa bo študentkam in študentom svetovala pri pripravi življenjepisa. Sledilo bo sproščeno druženje, kjer bodo študentke in študenti ter alumne in alumni imeli priložnost navezati prve poslovne stike s potencialnimi delodajalci.

 
Predavanje: Prihajam z otoka

Oddelek za azijske študije FF vabi na predavanje fotografa Simona Changa (張雍) z naslovom Prihajam z otoka, ki bo v četrtek, 21. 4. 2022, ob 16.30 uri (pred. 34). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več
Znanstvena založba in Knjigarna FF na Sejmu na zraku

Priljubljeni Sejem na zraku se bo ob svetovnem dnevu knjige in na Noč knjige med 22. in 23. 4. 2022 odvil v parku Zvezda. Sodelovalo bo več kot 50 založnikov, tam bosta tudi Znanstvena založba FF in Knjigarna FF. Vabljeni!

Več


 
Razstava: Surfanje na Jadranu: Desetletje v iskanju sreče

Vabljeni k ogledu razstave fotografij Mihe Godca z naslovom Surfanje na Jadranu: Desetletje v iskanju sreče, ki bo do 16. 5. 2022 na ogled v galeriji Peti štuk (5. nadst. FF).

Več

 
Nova Geografska širina

Izšla je nova številka e-novičnika Geografska širina, ki ga lahko preberete na tej povezavi. Arhiv vseh preteklih številk je dostopen na spletni strani Oddelka za geografijo. Prijetno branje!
»Hvala za vso glasbo …«: kompleti treh knjig, vsak po 15 evrov – v Knjigarni FF (15. 4.–24. 4. 2022)

V Knjigarni FF so tokrat v knjižno ponudbo vključili dela s področja muzikologije, ki so izšla pri Znanstveni založbi FF. Komplete sestavljajo novejše in starejše izdaje, izbira pa je v veliki meri prepuščena kupcu, saj ta lahko komplete sestavi po principu: prva knjiga ostane, drugi dve pa lahko poljubno zamenja z drugimi ali tretjimi knjigami po vrsti iz ostalih kompletov. Od danes, 15. 4., do petka, 22. 4. 2022, bo v Knjigarni FF mogoče kupiti devet kompletov knjig in še več kombinacij.

Več

 
Dan madžarske poezije

Vabljeni k ogledu posnetka bibl. mag. Ane Mehle, tajnice in knjižničarke z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, ki je 11. aprila, ki je dan madžarske poezije, deklamirala pesem z naslovom Domovine klic pesnika Sándorja Petőfija. Gre za eno izmed njegovih najslavnejših pesnitev. Pesem deklamira v madžarščini in slovenščini na Lisztovem inštitutu – Madžarskem kulturnem centru Ljubljana.
 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Arheologija in veliko podatkovje (pogovor z izr. prof. dr. Dimitrijem Mlekužem Vrhovnikom, Oddelek za arheologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 8. 4. 2022)
 
“Iz tujine me sprašujejo, ali bom imela težave in ali potrebujem azil” (pogovor z izr. prof. dr. Uršulo Lipovec Čebron, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, N1 Slo, 10. 4. 2022)
 
Biti ženska v politiki še vedno pomeni biti tarča osebnih napadov, seksizma in vulgarnosti (izjava prof. dr. Milice Antić Gaber, Oddelek za sociologijo FF, Rtvslo.si, 10. 4. 2022)

 

V okviru Dnevov enakosti spolov FF je 7. 4. 2022 potekal pogovor o spolni zaznamovanosti vojne v Ukrajini. Pogovor je moderirala gostujoča predavateljica in raziskovalka na Oddelku za sociologijo FF, dr. Maryna Shevtsova.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si