Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Izr. prof. dr. Matija Črešnar prejel priznanje Konservatorskega društva za prispevek pri ohranitvi in prepoznavnosti štajerske železnodobne arheološke krajine

Slavnostna podelitev Steletove nagrade in priznanj za leto 2022 je potekala 5. 6. 2023 v Narodni galeriji v Ljubljani. Med prejemniki priznanja je tudi izr. prof. dr. Matija Črešnar za prispevek pri ohranitvi in prepoznavnosti štajerske železnodobne arheološke krajine. Kot piše v utemeljitvi, je kot vodilni slovenski partner številnih velikih mednarodnih arheoloških projektov s težiščem raziskav na Štajerskem in Podonavju bistveno pripomogel k strokovnemu in laičnemu prepoznavanju ter raziskovanju tukajšnjih kompleksnih prazgodovinskih arheoloških najdišč in njihove širše okolice (vir: STA).
Iskrene čestitke!

 

Priznanje Slovenske znanstvene fundacije za posebne dosežke v komuniciranju znanosti za leto 2022

30. 5. 2023 je v Prešernovi dvorani na ZRC SAZU Slovenska znanstvena fundacija podelila nagrade za posebne dosežke v komuniciranju znanosti za leto 2022. Priznanje je kot finalist izbora prejel tudi projekt Agon(ija) epidemije. Interdisciplinarno projektno ekipo je koordinirala doc. dr. Polona Petek, zaposlena na AGRFT in Oddelku za sociologijo FF, v njej je s FF sodelovala tudi izr. prof. Mateja Habinc z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo.
Vsem sodelujočim iskrene čestitke!

Več

 

Novi redni in izredni člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) ima od 1. 6. 2023 devet novih rednih, 13 izrednih in deset dopisnih članov in članic. Novi redni član je postal tudi zasl. prof. ddr. Janez Höfler (Oddelek za umetnostno zgodovino FF). Med novimi izrednimi člani SAZU pa sta tudi prof. dr. Marko Juvan, Oddelek za slovenistiko FF (v razredu filološke in literarne vede) ter doc. dr. Brane Senegačnik, Oddelek za klasično filologijo FF (v razredu za umetnosti).

Iskrene čestitke!


 

Sprejem športnic in športnikov

5. 6. 2023 je potekal sprejem vodstva fakultete za študentke in študente, ki na športnih tekmovanjih zastopajo barve naše fakultete. Zbrane športnice in športnike so pozdravili predstavniki Pedagoške enote za šport FF, v imenu dekanje fakultete pa prodekanja prof. dr. Mojca Smolej, ki je zbranim športnicam in športnikom čestitala in se jim zahvalila za udejstvovanje na športnem področju.  Vsem študentkam in študentom, ki sodelujejo na športnih tekmovanjih in predstavljajo našo fakulteto, iskrena zahvala in veliko športnih uspehov še naprej.

Več


 

3. mednarodna konferenca Slovenskega društva učiteljev tujega strokovnega jezika

Od 18. do 20. 5. 2023 je v Rimskih termah potekala že 3. mednarodna konferenca Slovenskega društva učiteljev tujega strokovnega jezika (SDUTSJ) Tuji jeziki stroke: Priložnosti in izzivi poučevanja in raziskovanja, ki se je je udeležilo več kot 120 udeleženk in udeležencev iz 25 držav. Predstavili so 69 prispevkov v angleškem, nemškem, italijanskem, francoskem ali slovenskem jeziku. S FF so na konferenci sodelovale lekt. mag. Andreja Drašler kot vodja organizacijskega odbora in članica programskega odbora ter doc. dr. Darja Mertelj in doc. dr. Saša Podgoršek kot članici programskega in organizacijskega odbora. Izvedbo konference je podprla tudi FF, za kar se ji SDUTSJ zahvaljuje.

Več

 

Poletne šole tujih jezikov

CPI med 26. 6. in 1. 7. 2023 razpisuje poletne šole azijskih, germanskih, klasičnih in slovanskih jezikov. V okviru štirih šol se boste s pomočjo pluralističnih pristopov lahko srečali s kar 14 jeziki. Vpis poteka do 18. junija. Za zaposlene na FF velja znižana (študentska) kotizacija.

Več

 

DOGODKI
Pasjepotja – čutni sprehod s psom

V parku Tivoli se bo danes, 9. 6. 2023, ob 18. uri začel čutni sprehod s psom Pasjepotja. Sprehod bo združil izkušnjo čutnega sprehoda z vidika psa z izkušnjo čutnega sprehoda, ki ga razvijajo raziskovalci v čutni antropologiji. Udeleženke in udeleženci se bodo sprehodili s svojim kužkom in ga vodili po poti, ki jo bosta izbrala voditelja sprehoda, Marie-Claire Pagano, doktorska študentka vedenjske informatike s Šole za naravoslovne in okoljske vede Univerze v Newcastlu, in prof. dr. Rajko Muršič, etnolog oz. antropolog z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF. Dogodek bo potekal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Prijave sprejemajo do zapolnitve mest (do 12 psov) na elektronski naslov: rajko.mursic@ff.uni-lj.si. Več informacij je objavljenih na spletni strani Noči. Vljudno vabljeni!
 
Mednarodni simpozij Søren Kierkegaard

Vabljeni na Mednarodni simpozij Søren Kierkegaard: 9. Mednarodni filozofski simpozij Miklavža Ocepka, ki bo med 9. in 16. 6. 2023 potekal v Kruščah in Cankarjevem domu.

Več
Dan za umetnost UL na festivalu Junij v Ljubljani

Na UL letos prvič prirejajo dogodek Dan za umetnost UL, ki ga bodo obeležili v sredo, 14. 6. 2023, na Kongresnem trgu v okviru festivala Junij v Ljubljani. Ob 17.15 bo potekala predstavitev knjige lekt. dr. Mateje Gaber (Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF) Minezang.

Več
Odprtje razstave Kanček Daljnega vzhoda: Predmeti iz Vzhodne Azije v zbirkah pomorščakov.

Na poletno muzejsko noč v soboto, 17. 6. 2023, ob 20. uri vabljeni v Pomorski muzej Sergej Mašera Piran na odprtje razstave Kanček Daljnega vzhoda: Predmeti iz Vzhodne Azije v zbirkah pomorščakov. Razstavo je pripravil Pomorski muzej Sergej Mašera Piran v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije FF in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper v sklopu projekta Osiroteli predmeti: obravnava vzhodnoazijskih predmetov izven organiziranih zbirateljskih praks v slovenskem prostoru. Razstava prikazuje vzhodnoazijske predmete iz zapuščin pomorščakov, ki so z vojnimi in trgovskimi ladjami pluli v Vzhodno Azijo pod avstro-ogrsko zastavo v 19. in v začetku 20. stoletja. Razstavljeni predmeti so iz različnih muzejev in zasebnih zbirk.
Razglasitev zmagovalnega romana projekta Goncourtova nagrada za najboljši francoski roman leta po izboru slovenskih študentov in študentk

Letos že sedmo leto poteka projekt Choix Goncourt de la Slovénie, kar bi v slovenščini natančneje opredelili kot Goncourtova nagrada za najboljši francoski roman leta po izboru slovenskih študentov in študentk na podlagi zadnje selekcije, ki jo je naredila Goncourtova akademija. Na spodbudo Francoskega inštituta v Ljubljani in v sodelovanju z Mladinsko knjigo skupina slovenskih bralk in bralcev iz FF  vsako leto od leta 2006 izbira roman, ki se po njeni oceni najbolj zasluži biti izpostavljen slovenski javnosti in preveden v slovenski jezik, da ga lahko tudi nefrankofonski slovenski bralec prebere v svojem jeziku. Veseli smo, da bo letos razglasitev letošnjega zmagovalnega romana potekala v torek, 20. 6. 2023, ob 14. uri v avli FF v prisotnosti vseh sodelujočih partnerjev. Ob tem si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo o zgodovini projekta pri nas. Vabljeni!
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Ivo Andrić: diplomat, literat, Jugoslovan (pogovor z bibl. dr. Seto Knop, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 31. 5. 2023) 
Kaj v naši državi sploh pričakujemo od šole? 2. (odziv FF na prispevek, objavljen v Dnevniku, Dnevnik, 3. 6. 2023)
 
Ljubezen do Švedske in kraljevo priznanje viteškega reda (predstavitev lekt. Mite Gustinčič Pahor, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, Dnevnik, 6. 6. 2023)
 
Živali v arhitekturi – intervju s prof. Jurijem Sadarjem, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.


 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si