Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Razpis jezikovnih tečajev 2023/24

CPI FF razpisuje tečaje iz 35 klasičnih in modernih jezikov. V študijskem letu 2023/24 se pričnejo v tednu med 6. in 10. 11. 2023, vpis pa je mogoč do nedelje, 15. 10. 2023. Za zaposlene na FF velja znižana kotizacija 249 evrov. V spletni prijavnici izberite dijaško/študentsko kotizacijo in v obvezno polje namesto potrdila o vpisu priložite izjavo, da ste zaposleni na UL FF. Vabljeni k vpisu.

Več
DOGODKI
Nacionalni strokovni posvet Branje za znanje

Danes na FF poteka celodnevni nacionalni strokovni posvet Bralnega društva Slovenije Branje za znanje. Osrednja tema posveta je branje stvarne literature. S posvetom želijo ozaveščati o pomenu tovrstnega branja; predstavljeni bodo pogledi založnikov, ustvarjalcev in bralcev ter primeri dobrih praks. Predavatelji bodo med drugim predstavili pot od idej do objave besedil na izbrane teme in spodbudili kritično branje stvarne literature. Posvet je namenjen strokovni in širši javnosti. Z nacionalnim posvetom se je uradno pričel Nacionalni mesec skupnega branja 2023 (NMSB 2023).
 
Razstava: Portreti branja

Še danes je v avli FF na ogled razstava Andragoškega centra Slovenije z naslovom Portreti branja, na kateri so predstavljene idejne zasnove arhitekturnih in oblikovalskih elementov za promocijo in spodbujanje branja v javnem prostoru. Razstava prikazuje zamisli mladih arhitektov o javnem prostoru, ki lahko postane prostor skupnega branja. Govori o tem, kje beremo in na kakšen način beremo. Nagovarja k premisleku, kakšen vpliv ima branje v javnem prostoru na kakovost življenja v skupnosti za vse, ki jo tvorijo. Del razstave sta tudi zabavni kviz, s katerim lahko odkrijete, kakšen tip bralca ste, in pa kratki film.
 
Otvoritev Inštituta Kralja Sejonga Ljubljana

Inštitut Kralj Sejong Ljubljana na novo odpira svoja vrata, tokrat na FF. Vljudno vabijo, da skupaj proslavimo nov začetek. Otvoritev bo potekala v ponedeljek, 11. 9. 2023, ob 15.30 uri (predavalnica 1, Tobačna 5, 1. nadstropje).

 
Tretja mednarodna konferenca Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo

Od 13. do 16. 9. 2023 bo na FF potekala 3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA), ki jo skupaj organizirajo EAAA, Oddelek za azijske študije FF ter Znanstveno-raziskovalno središče Koper. Gre za dogodek, ki je pomemben tako v slovenskem kot v mednarodnem akademskem prostoru, saj bo gostil vrsto uglednih strokovnjakov s področja azijske umetnosti in arheologije, tako iz Azije kot iz Amerike in Evrope. Program konference bo zajemal široko paleto tem, povezanih z azijsko umetnostjo in arheologijo, ki jih bo na 51 panelih predstavilo 174 znanstvenikov iz 25 držav, osrednji govorec pa bo zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu.

Več

 
Sem vzgajala sokola: koncert nemške srednjeveške lirike – minezanga

Prijazno vabljeni na koncert nemške srednjeveške lirike – minezanga, ki bo pod naslovom Sem vzgajala sokola potekal v sredo, 13. 9. 2023, v Mestnem muzeju Ljubljana na Gosposki ulici 15 z začetkom ob 19. uri. Pesmi, ki so jih v srednjevisoki nemščini pred približno 800 leti peli na nemških dvorih in z njimi navduševali kralje, kraljice, dvorjane, grajske gospe, viteze in oprode, boste prvič slišali v slovenskem prevodu lekt. dr. Mateje Gaber in uglasbitvi Janija Kovačiča ter Alda Kumarja.

 
Spominsko znanstveno in strokovno srečanje ob desetletnici smrti prof. dr. Janeza Cvirna

V prvem tednu letošnjega avgusta je minilo deset let od prezgodnje smrti prof. dr. Janeza Cvirna (1960–2013). Prof. dr. Janez Cvirn je s svojim inovativnim in nekonvencionalnim zgodovinopisnim raziskovanjem oral ledino na številnih področjih slovenske politične, socialne in kulturne zgodovine. Aktiven je bil tudi na arhivskem in muzealskem polju, pa tudi kot urednik revije Zgodovina za vse. V spomin na dobrega kolega, naklonjenega učitelja in predvsem izvrstnega zgodovinarja, ki je na premnogih področjih slovenskega zgodovinopisja zapustil neizbrisen pečat, bodo na Oddelku za zgodovino FF v četrtek, 14. 9. 2023, priredili ”Cvirnov dan” – strokovno srečanje, ki ga bodo zaokrožili z družabnim popoldnevom.

Več

 
Simpozij ob zaključku projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! 2022–2023

Aktualni projekt Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, kjer so raziskovali sobivanje človeka in živali, se počasi zaključuje. Konec septembra pripravljajo še vrhunce znanstvenoraziskovalnega dela preteklih dveh let, zato vljudno vabljeni na znanstveni simpozij Človek, žival, ki bo potekal v četrtek, 28. 9. 2023, v Zbornični dvorani UL. Vstop v dvorano je s Kongresnega trga.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Kako lahko zrastejo Meduzini lasje (v oddaji sodeloval doc. dr. Boštjan Kravanja, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 1. 9. 2023)
 
Nadarjene si podajajo kot vroč kostanj (izjava prof. dr. Valentina Bucika, Oddelek za psihologijo FF, Večer – V soboto, 2. 9. 2023)
 
Pretresi kitajskega gospodarstva (v oddaji sodelovala doc. dr. Maja Veselič, Oddelek za azijske študije FF, Radio Slovenija 1, 5. 9. 2023)

 
Intervju z dr. Francescom Toncichem, MSCA štipendistom, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si