Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Predstavitev znanstvene monografije Oblikovanje jezika in njegovo razdruževanje: od srbohrvaščine do hrvaščine, srbščine, bosanščine in črnogorščine

Na Filozofski fakulteti Univerze v Sarajevu in v sodelovanju s Slavističnim komitejem BiH je 24. 3. 2023 v okviru mednarodne konference Etnokulturni stereotipi v slovanskih, germanskih, romanskih in orientalskih jezikih potekala predstavitev znanstvene monografije prof. dr. Vesne Požgaj Hadži in doc. dr. Tatjane Balažic Bulc z naslovom Oblikovanje jezika in njegovo razdruževanje: od srbohrvaščine do hrvaščine, srbščine, bosanščine in črnogorščine. Monografija je izšla v zbirki Razprave FF pri Znanstveni založbi FF. Na dogodku sta doc. dr. Mehmed Kardaš in prof. dr. Amela Šehović monografijo predstavila v luči diahrone in sinhrone sociolingvistike, avtorici pa sta spregovorili o motivaciji za nastanek knjige ter o dilemah, ki so se jima pri tem porajale.
 

Študentsko ZBORovanje

28. 3. 2023 je ob 20. uri v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji Študentski pevski zbor FF pod vodstvom prof. dr. Matjaža Barba kot tretji nastopil na 2. študentski zborovski reviji Študentsko ZBORovanje. Dogodek je organiziral Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, ki je tudi nastopil, pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodja revije Jakoba Barba, nastopili pa so tudi Mešani pevski zbor Akademije za glasbo, Pevski zbor Phrenicus (Veterinarska fakulteta), Pevski zbor Cor (Medicinska fakulteta) ter Pevski zbor študentov Fakultete za farmacijo. Naš zbor se je predstavil s tremi skladbami, in sicer: T. Tallis: If ye love me, E. Grieg: Ave maris stella in A. Pärt: Bogoróditse djévo. V splošnem je bilo čutiti, da je občinstvo prav vse nastopajoče sprejelo z odprtimi rokami. Po simpatičnem večernem dogodku pa je z gotovostjo moč trditi, da je študentska zborovska tradicija na Slovenskem še kako živa, hkrati pa z mladostniško energijo nakazuje tudi na vero v svojo kontinuiranost tako v bodoči kot tudi daljni prihodnosti.
 

 

Obisk predstavnikov Veleposlaništva Republike Grčije in prof. dr. Ioanne Sitaridou

30. 3. 2023 je vodstvo FF sprejelo predstavnike Veleposlaništva Republike Grčije v Ljubljani in prof. dr. Ioanno Sitaridou z Univerze v Cambridgeu, ki je tega dne imela na vabilo Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje ter Oddelka za klasično filologijo predavanje o grškem ("romejskem") narečju, ohranjenem na področju Male Azije. Srečanja so se udeležili g. Nikolaos Vagdoutis (generalni konzul), g. Vasileios Koutsikas (ataše) in ga. Elmina Dimitriadi (pripravnica), kot predstavniki FF pa prodekan izr. prof. dr. Sašo Jerše, izr. prof. dr. Christina Manouilidou z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje ter prof. dr. Jerneja Kavčič z Oddelka za klasično filologijo. Pred predavanjem prof. Sitaridou je potekala predstavitev knjige Kratka zgodovina Grčije avtorja Richarda Clogga, ki je pred kratkim izšla pri Znanstveni založbi FF.
 

Kombinirani intenzivni program Erasmus+ Po poteh slovenske literature za študente slovenščine na univerzah izven Slovenije

V mesecu marcu so na CSDTJ skupaj z Oddelkom za slovenistiko in ob odlični podpori Mednarodne pisarne FF uspešno izpeljali prvi KIP – Kombinirani intenzivni program Erasmus+ (60-urni program za 3 KT) pod naslovom Po poteh slovenske literature. Koordinatorica KIP-a je bila FF, programa se je udeležilo 20 študentov in pet učiteljev s slovenistik partnerskih univerz: Univerze Komenskega v Bratislavi, Masarykove univerze v Brnu, Šlezijske univerze v Katovicah, Univerze v Lodžu in Univerze v Zagrebu. Udeleženci so najprej tri tedne poslušali predavanja in sodelovali v delavnicah preko Zooma ter z učitelji raziskovali literarne festivale, zadnji teden marca pa so se udeležili intenzivnega programa predavanj in delavnic na Centru in Oddelku, organizirali so jim delavnico in druženje s študenti slovenistike in slavistike, odpeljali po literarnih poteh po Ljubljani in na dve strokovni ekskurziji po Sloveniji, študenti pa so predstavili literarne festivale v Sloveniji in svojih državah.
 

Predavanje Romski jezik v Evropi – osnovni zgodovinski koncepti in struktura romskega jezika

V okviru Leta jezikov FF je 3. 4. 2023 na FF gostoval doc. dr. Ljatif Demir z Oddelka za indologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu. Njegovo predavanje z naslovom Romski jezik v Evropi – osnovni zgodovinski koncepti in struktura romskega jezika je bilo posvečeno jeziku, ki ga v Evropi govori 15 milijonov Romov, in sicer izvoru romskega jezika ter njegovi identiteti v preteklosti in sedanjosti. Romski jezik po izvoru spada v indoarijsko skupino indoevropskih jezikov. Poleg Romov indoarijske jezike govorijo predvsem prebivalci sedanje Indije, Pakistana, Bangladeša in drugih sosednjih držav.

 

Voden ogled razstave Petőfi po svetu

5. 4. 2023 je v avli FF potekal voden ogled prof. dr. Toneta Smoleja po razstavi Petőfi po svetu, ki ga je pripravil madžarski lektorat na Oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje FF. Razstava ob 200. obletnici rojstva madžarskega narodnega pesnika Sándorja Petőfija je na ogled še danes.

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Ljiljana Dubljević-Vojkić: Anita Meze (prevedla Primož Kuret in Robert Kuret)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Monika Kavalir, Marija Milavec Kapun (ur.): Mednarodni študenti in zdravstvena komunikacija v Sloveniji

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Slovenščina 2.0: Letn. 10, št. 2 (2022): Množičenje v podporo jezikovnemu učenju in razvoju jezikovnih virov  

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
Več


 

DOGODKI
Založba FF na knjižnem sejmu Azil s prijatelji

Danes, 7. 4. 2023, v okviru Knjigarne Azil (Novi trg 2) poteka knjižni sejem Azil s prijatelji. Na sejmu  sodeluje tudi Znanstvena založba FF. Do spletnega sejma z našimi knjigami pa lahko dostopate na spletni strani knjigarne Založbe UL. Navedene knjige boste od 7. 4. do 14. 4. lahko kupili s 30 % popustom. Vabljeni.
 
Aprilski dogodki v sklopu Leta jezikov FF

Vabljeni na dogodke, ki bodo v sklopu Leta jezikov FF potekali aprila. Seznam dogodkov najdete na spletni strani.
Dan madžarske poezije – pozdrav pomladi

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF in lektorat za madžarščino vabita na prireditev v počastitev madžarske poezije. V avli FF bo v torek, 11. 4. 2023, ob 15. uri potekala prireditev, kjer bo nastopil ženski pevski zbor Florence s pesmijo Sándorja Petőfija in ljudsko pesmijo iz Prekmurja, mag. Ana Mehle bo nastopila s pesmijo Konec septembra, ki jo bo recitirala v slovenščini in madžarščini, iztočnico prireditve pa bo pripravil lektor za madžarski jezik Tamás Kruzslicz. Prisrčno vabljeni!

Projekcija dokumentarnega filma Neupogljive in pogovor

FF v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Nemčije v sklopu prireditev Dnevi enakosti spolov in Leta jezikov v torek, 11. 4. 2023, ob 16.30 v predavalnici 18 prireja unikatni dogodek s krovno temo Neupogljive. Projekciji večkrat nagrajenega dokumentarnega filma Neupogljive, ki pripoveduje o prvih nemških političarkah, bo sledil pogovor z veleposlanico Zvezne republike Nemčije Nj. Eks. Natalie Kauther in nekdanjo dekanjo FF zasl. prof. dr. Nevo Šlibar. Pogovor bo moderirala prof. dr. Vlasta JalušičPogovor bo potekal v angleščini, film je v nemščini z angleškimi podnapisi. Vljudno vabljene in vabljeni!

Več

Otvoritev lektorata srbskega jezika

Prisrčno vas vabimo, da se v sredo, 12. 4. 2023, udeležite dogodkov ob otvoritvi lektorata srbskega jezika. Dogodku se lahko pridružite predavalnici 4 ali na Zoom povezavi.

Program:
10.30–11.00 (pred. 4): svečana otvoritev lektorata srbskega jezika,
11.00–12.00 (pred. 4): predavanje prof. dr. Strahinje Stepanova (Filozofska fakulteta Univerze v Novem Sadu) Aktualna vprašanja srbskega standardnega jezika,
12.00–13.00 (avla FF): otvoritev razstave Plakat Radošević, razstavo bo odprl prof. Eduard Čehovin (UL ALUO). V sodelovanju z Združenjem za uveljavitev multimedijskih umetnosti Mali umetnički kolektiv in Mestom Novi Sad Oddelek za kulturo.
Dogodek bo potekal v srbskem jeziku.
 
 
Voden ogled po razstavi Neprebrano

V sklopu razstave Aleš Horvat in Eneja Urnaut: Neprebrano, ki je postavljena v galeriji Peti štuk, vabljeni na voden ogled po razstavi, ki bo potekal v prostorih galerije v sredo, 12. 4. 2023, ob 17. uri. Dogodek bodo povezovali dramski igralci Primož Pirnat, Matej Puc ter Klemen Janežič. Na razstavi Aleš Horvat in Eneja Urnaut predstavljata 17 slik večjega formata – sestavljank iz približno 3.000 hrbtišč revijalnih in 1.000 knjižnih izdaj. Platnice na platnu postajajo vsebina. So kazalo novega upanja, skritega med stranmi razcefranih fragmentov. Neprebrano in zamolčano, nekdaj le površno, nas vabi k prelistavanju onkraj platnic. Lepo vabljeni!
 
Gostujoče predavanje prof. dr. Abdelrazeka Elnaggerja

Oddelek za filozofijo in Oddelek za sociologijo FF vabita na gostujoče predavanje prof. dr. Abdelrazeka Elnaggerja (Univerza Ain Shams) z naslovom Samostan Sv. Abe Makarija v Fajumu (Egipt): zgodovina, izzivi in možnosti za zaščito kulturne dediščine, ki bo potekalo v četrtek, 13. 4. 2023, ob 15.30 (pred. 325). Predavanje bo v angleškem jeziku. 

Več

 
 
 
FF govorí v letu jezikov: O slovenskih narečjih: ob 70. obletnici smrti akad. prof. dr. Frana Ramovša

Vabljeni na predavanje prof. dr. Vera Smole, Oddelek za slovenistiko FF, z naslovom O slovenskih narečjih: ob 70. obletnici smrti akad. prof. dr. Frana Ramovša, ki bo potekalo v sklopu predavanj FF govorí v letu jezikov. Predavanje bo v četrtek, 13. 4. 2023, ob 18. uri (pred. 2).

Več

 
Mednarodni simpozij: Komunalna upravna poslopja v srednjem veku – podoba, pomen in namen

Vabljeni na mednarodni simpozij Komunalna upravna poslopja v srednjem veku – podoba, pomen in namen, ki bo v četrtek, 13. 4. 2023, in v petek, 14. 4. 2023, potekal v palači Gravisi-Buttorai (Ulica OF 10, Koper). Delovni jeziki simpozija so slovenščina, italijanščina, hrvaščina in črnogorščina. Poskrbljeno bo za simultani prevod. Hkrati vabljeni na predavanje ob 600-letnici statuta koprske komune Koprski statut v zgodovinskem in pravnem pogledu akad. Nella Lonza, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, ki bo v četrtek, 13. 4. 2023, ob 19. uri v palači Gravisi-Buttorai.

Več

 
 
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
To "namembno" zemljišče je v lasti države (v oddaji sodelovala prof. dr. Andreja Žele, Oddelek za slovenistiko FF, Prvi program Radia Slovenija, 1. 4. 2023) 
Dva milijona evrov za preučevanje odnosa z umrlimi (ERC projekt prof. dr. Mirjam Mencej, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Dnevnik, 3. 4. 2023)
 
Pomembno je ohranjati človečnost (pogovor z lekt. dr. Matejo Gaber, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, Gea, 6. 4. 2023)
FF govorí v letu jezikov – izr. prof. dr. Matej Hriberšek: Očrt etimološke stroke v antiki
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si