Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Franci Zore, Jan Ciglenečki (ur.): Aristotelov spis O duši: Slovenski prevod Antona Doklerja iz leta 1933. Recepcija v srednjeveški in renesančni filozofiji

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 

- Peter Trawny: TEHNIKA. KAPITAL. MEDIJ. Univerzalno in svoboda (prevod: Aleš Košar)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

 

- Eva Sicherl, Andreja Žele: Angleško-slovenski glosar jezikoslovnega izrazja

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

 
- Acta Neophilologica; Letn. 55 Št. 1-2 (2022)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.


- Linguistica; Letn. 61 Št. 2 (2021): Ob jubileju Tjaše Miklič (1. del)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več

DOGODKI
Razstava: Romana Ogrin: Zamaknjenosti

Vabljeni k ogledu razstave slik Romane Ogrin z naslovom Zamaknjenosti, ki je v Galeriji Peti štuk na ogled do 12. 2. 2023.

Več

 
Gostujoča predavanja dr. Marijete Rajković Ivete (Univerza v Zagrebu)

V okviru Erasmus+ učiteljske izmenjave bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala dr. Marijeta Rajković Ivete (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Univerza v Zagrebu), in sicer:
 
- v ponedeljek, 9. 1. 2023, ob 11.20 (P2): Dva doma – primer Hrvatov iz Venezuele in Argentine,
 
- v ponedeljek, 9. 1. 2023, ob 14.40 (P4): Meje, migracije in identitete – primer Vojvodine in Boke Kotorske,
 
- v torek, 10. 1. 2023, ob 14.40 (P3): Ali potrebujemo integracijo polnopravnih državljanov? – študija primera hrvaških izseljencev iz Argentine in Venezuele,
 
- v torek, 10. 1. 2023, ob 16.20 (P2): Hrvaška nematerialna kulturna dediščina na UNESCOV-ih seznanimih svetovne dediščine.
 
Predavanja bodo v hrvaškem jeziku. Vabljeni!

 
Glasovne in naglasne značilnosti terskega narečja

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1223. sestanek, ki bo v ponedeljek, 9. 1. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Glasovne in naglasne značilnosti terskega narečja bo predaval dr. Janoš Ježovnik, namestnik predstojnika, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Več
FF govorí v letu jezikov: prof. dr. Vera Smole: O slovenskih narečjih: ob 70. obletnici smrti akad. prof. dr. Frana Ramovša

Vabljeni na predavanje prof. dr. Vere Smole (Oddelek za slovenistiko FF) z naslovom O slovenskih narečjih: ob 70. obletnici smrti akad. prof. dr. Frana Ramovša, ki bo v sklopu cikla FF govorí v letu jezikov v sredo, 11. 1. 2023, ob 18. uri (pred. 15).

Več
Sledi južnoslovanskih kultur v slovenski kulturni in jezikovni krajini 3

Študentje magistrskega izbirnega predmeta Južnoslovanske družbe in kulture na Oddelku za slavistiko FF vabijo na konferenco Sledi južnoslovanskih kultur v slovenski kulturni in jezikovni krajini 3, ki so jo pripravili pod mentorstvom doc. dr. Tatjane Balažic Bulc. Konferenca bo potekala v sredo, 11. 1. 2023, ob 18. uri (pred. 5) in na Zoom povezavi.

Več

 
Literarni večer Seminarja za kreativno pisanje

Mladi pesniški upi, študentke in študenti Seminarja za kreativno pisanje na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, bodo tudi letos javno predstavili svoje intenzivno literarno ustvarjanje pod strokovnim vodstvom prof. dr. Borisa A. Novaka. Literarni večer z naslovom Pesmi seminarja za Kreativno pisanje in brisanje bo potekal v sredo, 11. 1. 2023, od 19. ure dalje v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna (Cankarjeva cesta 5, Ljubljana). Pridružili se jim bodo tudi izbrani gostje – nekdanje študentke in študenti, sedanje pesnice in pesniki. Vljudno vabljeni!
Ekofeminizmi med teorijo in prakso

Religiološka sekcija Slovenskega sociološkega društva in Oddelek za sociologijo FF vljudno vabita na okroglo mizo z naslovom Ekofemnizimi med teorijo in prakso. Pogovor bo potekal v četrtek, 12. 1. 2023, ob 14. uri (pred. 15). Na dogodku bodo sodelovale: dr. Nadja Furlan Štante, dr. Marija Mojca Terčelj, Petra Meterc. Pogovor bo vodila dr. Anja Zalta.

Več

 
Predavanje o Kočevski in njeni kulturni dediščini ter predstavitev prevoda knjige Polšji možic

Oddelek za prevajalstvo FF vabi na predavanje Neznana Kočevska in njena kulturna dediščina Anje Moric ter na predstavitev knjige in študentskega prevajalskega projekta Kako prevajati otroško slikanico? Polšji možic v nemškem prevodu Karin Almasy. Predavanje in predstavitev prevoda slikanice bo v petek, 13. 1. 2023, ob 11.30 uri (pred. 34).

Več
 
 
Dostop in predstavitev novega vira Gale Research Complete

OHK je pridobila dostop do novega elektronskega vira Gale Research Complete. Gale Research Complete vsebuje kar 16, sicer ločenih, zbirk ponudnika Gale. Pokrivajo področja književnosti, zgodovine, sociologije, filozofije, religije, politike, mednarodnih odnosov, znanosti in tehnologije itd. V sodelovanju s ponudnikom so pripravili spletno predstavitev vira, na kateri bodo predstavili glavne značilnosti in funkcionalnosti vira, udeleženci pa bodo imeli možnost, da predavateljici Jessici Benton zastavijo vprašanja. Predstavitev bo v torek, 17. 1. 2023, ob 11. uri. Potekala bo v angleščini in je primerna za študentke in študente, knjižničarke in knjižničarje ter raziskovalke in raziskovalce UL. Registracija na dogodek ni potrebna; potreben je le klik na povezavo.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Šolski sistem čedalje bolj na robu (v oddaji sodeloval izr. prof. dr. Damijan Štefanc, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF, Radio Slovenija 1, Dogodki in odmevi, 27. 12. 2022)
 

 
Od sončnih celic do trajnostnih sosesk z umirjenim prometom (nova metoda za analizo tradicionalne kitajske filozofije prof. dr. Jane Rošker, Oddelek za azijske študije FF, Dnevnik, 4. 1. 2023)
 
Od Jugoslavije se je prva odcepila Srbija (izjavi prof. dr. Boža Repeta in izr. prof. dr. Bojana Balkovca, Oddelek za zgodovino FF, Nedeljski dnevnik, 4. 1. 2023)
 
Razmislek o humanem odnosu do živali in živinoreje – Intervju z dr. Klemnom Potočnikom, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF. 
Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si