Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Podelitev magistrskih listin

23. in 24. 2. 2023 je v Zbornični dvorani UL potekalo kar šest podelitev magistrskih listin za magistrantke in magistrante naše fakultete, ki so magistrirali med 1. 10. 2021 in 30. 9. 2022. Skupno smo ob navzočnosti predstojnic in predstojnikov oddelkov podelili kar 300 diplom študentkam in študentom 2. stopnje. 

Več


 
Obisk veleposlanika Romunije

Veleposlaništvo Romunije v Sloveniji in lektorat romunščine na Oddelku za romanske jezike in književnosti sta v četrtek, 2. 3. 2023, organizirala dogodek ob praznovanju pomladi, ki se v Romuniji začne 1. marca z običajem Mărțișor. FF je obiskal veleposlanik Romunije, pristojen za Slovenijo, Nj. Eks. Alexandru Grădinar. Sprejela ga je dekanja, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, spremljali pa sta jo predstojnica Oddelka za romanske jezike in književnosti, doc. dr. Katarina Marinčič, in lektorica za romunski jezik, lekt. dr. Ioana-Carmen Jieanu. Dr. Alexandru Grădinar je govoril o Romuniji in o romunskih pomladnih običajih, dogodek pa so nadaljevali študentje, ki so brali drobce iz romunske literature v obeh jezikih in igrali romunsko tradicionalno glasbilo. Na koncu so izdelovali tudi tradicionalne spomladanske broške Mărțișore.

 
FF govorí v letu jezikov o uporabi jezika v sodnih postopkih

V sklopu cikla FF govorí v letu jezikov je doc. dr. Ana Zwitter Vitez z Oddelka za romanske jezike in književnosti FF v četrtek, 2. 3. 2023, izvedla predavanje Analiza besedil v forenzičnih preiskavah.

Poslušalcem je bila na zanimiv način predstavljena uporaba jezika v sodnih postopkih, kjer se pogosto izkaže, da jezik ni le sredstvo za sporazumevanje, ampak tudi sredstvo, s katerim ljudje zavestno ali nezavedno povzročamo različne nesporazume. V takšnih primerih je mogoče uporabiti analitične postopke, ki omogočajo ugotavljanje avtorstva in profiliranje avtorjev besedil. Na predavanju so bile predstavljene metode, potenciali in omejitve raziskav s področja forenzične analize besedil. 


 
ALUO v Knjigarni FF – Tine Lisjak, Voliera

Na tretji razstavi ALUO v Knjigarni FF z naslovom Voliera se predstavlja Tine Lisjak, podiplomski student ALUO. Čeprav imamo opravka s fotografijo, pa še zdaleč ne pomeni, da imamo opravka z običajno fotografsko razstavo. Gre za instalacijo. Fotografija je v osnovi produkt tehnološko inovativne naprave in je že od svojega začetka promovirala inovacijo in izrabo tehnološkega razvoja za produkcijo umetnosti. Pri Tinetu Lisjaku se je podala na nebo, v najmanj obvladljivo okolje, saj ga človek brez tehničnih naprav ne more obvladovati. S pticami si sicer delimo nebo, kot se je nekdaj glasila slovenska reklama, toda v primerjavi z njimi smo v podrejenem položaju, ker ne znamo leteti. V Volieri, domišljijskem svetu, pa je človek lahko ptič. Domišljijski svet Voliere nas vabi, da opazujemo navidezno leteče ljudi in jim morda zavidamo njihovo svobodo, ki pa je tudi navidezna, saj beleži tisto realnost, ki jo je omogočila fotografija oz. tehnologija v kombinaciji z umetniškim očesom avtorja. Otvoritev razstave je bila 23. 2. 2023, uvodno besedo je imela dr. Mateja Gaber. Razstava je na ogled do 14. 4. 2023. Vabljeni!

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF
 
- Jana S. Rošker: Zahodna sinologija in metode kitajske filozofije (Razprave FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Jan Vrhovski, Jana S. Rošker»Pošast novega humanizma«: modernizacija in transformacije subjektivnosti na Kitajskem (Razprave FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več

 

DOGODKI
Trpniške zgradbe v južnoslovanskih in vzhodnoslovanskih jezikih

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1225. sestanek, ki bo v ponedeljek, 6. 3. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Trpniške zgradbe v južnoslovanskih in vzhodnoslovanskih jezikih bo predaval izr. prof. Mladen Uhlik, FF, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Več


 
Gostujoče predavanje dr. Annette Klosa-Kückelhaus (Institut za nemški jezik, Mannheim)

Na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF bo v okviru Leta jezikov gostovala germanistka dr. Annette Klosa-Kückelhaus z Instituta za nemški jezik v Mannheimu, ki predstavlja enega vodilnih leksikografskih centrov v Nemčiji. Dr. Annette Klosa-Kückelhaus je na Institutu za nemški jezik, kjer tudi skrbijo in izgrajujejo največji elektronski korpus za nemški jezik Deutsches Referenzkorpus, vodja odseka za leksikografijo in dokumentiranje jezika. Vodila je številne leksikografske projekte (elexiko, Neuer Wortschatz, Wortschatz in der Interaktion) ter je predsednica Evropskega združenja za leksikografijo EURALEX. Predavanje bo izvedla v torek, 7. 3. 2023, ob 14.40 (pred. 030): Kako nastane spletni slovar? Od načrtovanja do objave. Predavanju bo sledil seminar, namenjen pisanju slovarskih gesel. Predavanje bo potekalo v nemškem jeziku. Vljudno vabljeni!
 
Dan hrvaškega jezika: Izražanje vzročnosti pri govorcih hrvaščine kot prvega jezika

V sredo, 8. 3. 2023, bodo na Oddelku za slavistiko FF obeležili dan hrvaškega jezika. Ob tej priložnosti vabijo na gostujoče predavanje prof. dr. Lidije Cvikić s Pedagoške fakultete Univerze v Zagrebu z naslovom Izražanje vzročnosti pri govorcih hrvaščine kot prvega jezika. Predavanje v hrvaščini bo potekalo od 10.30 do 12.05 v predavalnici 5 in na Zoom povezavi.
 
 
 
Otvoritveni dogodek Dnevov enakosti spolov FF

Vabljeni na otvoritveni dogodek letošnjih Dnevov enakosti spolov na FF, ki bo v sredo, 8. 3. 2023, ob 11. uri (Modra soba). Na dogodku bodo spregovorili o izkušnjah pri nastajanju in uveljavljanju načrtov enakosti spolov v akademskem polju. Iztočnico za pogovor bo ponudila knjiga z naslovom Samoumevnosti in nelagodja: Sistemsko urejanje enakosti spolov v akademskem polju, ki je izšla pri ZZFF. Na pogovoru bodo sodelovale: prof. dr. Vesna Leskošek (Fakulteta za socialno delo UL), dr. Jovana Mihajlović Trbovc (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti – ZRC SAZU), dr. Romana Jordan (Institut Jožef Stefan) in prof. dr. Milica Antić Gaber (FF). Pogovor bo vodila novinarka Tita Mayer. Program dogodkov v sklopu Dnevov enakosti spolov FF najdete na tej povezavi.
 
Dnevi ZIFF

Ob 44. obletnici svoje ustanovitve Znanstvenoraziskovalni inštitut FF organizira Dneve ZIFF, ko se bodo zvrstili naslednji dogodki.

Sreda, 8. 3. 2023
18.00 (avla FF)
Etika, integriteta, enake možnosti in mi/me – Še enkrat: Kaj je razsvetljenstvo?
V pogovoru, ki ga bo vodila, Eva D. Bahovec, bodo sodelovali Mihael Hötzl, Bara Kolenc, Olga Markič in Marta Verginella.

Petek, 10. 3. 2023
10.00 (Modra soba)
UTRIP HUMANISTIKE: Predstavitev raziskovalnega programa Arheologija (P6-0247)
12.00 (avla FF)
Odprtje razstave Arheološke raziskave – Med humanistiko in naravoslovjem
13.00 (avla FF)
ODLIČNA FF: Predstavitev odličnih znanstvenoraziskovalnih dosežkov raziskovalcev FF iz let 2021/22
Predstavitvi bo sledil koncert okteta saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in sprejem.

Podrobnejši opis programa je na voljo tukaj.

Prijazno vabljeni!
 
 
 
Predavanje o arheološkem vidiku in novem ovrednotenju predstave o sušiju

Oddelek za arheologijo bo v sredo, 8. 3. ob 16.20 (pred.15) gostil dr. Marka J, Hudsona, člana skupine za hearheolingvistične raziskave na Oddelku za arheologijo na Inštitutu Maxa Plancka za geoanropologijo.

V predavanju z naslovom Pred sušijem: arheologija kmetovanja in ribolova v zgodnji Japonski (Before Sushi: The Archaeology of Farming and Fishing in Early Japan) boste lahko s pomočjo arheologije na novo ovrednotili in kritično premislili predstave o sušiju. Suši je namreč postal eno najbolj globaliziranih živil v sodobnem svetu, vendar je tudi simbol tistega, kar se pogosto dojema kot "tradicionalna" japonska prehrana in kultura prehranjevanja, ki temelji na rižu in ribah.

Več

 

 
 

 
Alumniteka: Odtenki življenja: kakšne izzive prinaša dolgoživost?

Kaj lahko naredimo za aktivno in zdravo staranje? Kakšna je razlika med kronološko in biološko starostjo? Kaj boste počeli, ko boste stari 55, 60 let? Zakaj je pomembno načrtovanje poznejših let življenja? Na Alumniteki bodo govorili o pomembnosti razvoja življenjskega sloga za dejavno in zdravo staranje. Sodelovali bodo: dr. Anamarija Kejžar, dr. Katarina Galof, dr. Nives Ličen, dr. Miomir Knežević. Pogovor bo moderirala Renata Dacinger. Dogodek bo potekal v sredo, 8. 3. 2023, ob 17. uri na Fakulteti za socialno delo UL.

Več
Rensko-flamska mistika: cikel gostujočih predavanj

Oddelek za filozofijo FF v sodelovanju z Inštitutom za študije meništva in kontemplativne znanosti vabi na tretji cikel gostujočih predavanj o zgodovini mistike, ki bo v okviru seminarja Srednjeveška in renesančna filozofija potekal na FF med 9. in 20. 3. 2023. Letošnji seminar se bo osredotočal na vélike avtorje rensko-flamske mistike 13. in 14. stoletja, Mojstra Eckharta (1260–1328), Janeza Taulerja (1300–1361), Henrika Suza (1295–1366) in Jana van Ruysbroecka (1293–1381), ki so na obrobju tedanje sholastike s svojo značilno mistično-spekulativno govorico poudarjali iskanje in izkustvo Boga v duši. Pri tem so se naslonili na bogato tradicijo ženskih mistikinj 13. stoletja, Mechtilde iz Magdeburga (1241–1298), Gertrude iz Helfte (1256–1302), Hadewijch iz Antwerpna (1200–1260) in drugih, odmev njihove misli pa je kmalu dosegel tudi naše kraje in je razviden v latinskem opusu Nikolaja Kempfa (1416–1497), dolgoletnega priorja kartuzij Pleterje in Jurkloštra.

Več

 
Predavanje dr. Stephanie Keulen: Primarna progresivna afazija: uporaba cerebralnega tDCS-a za izboljšavo jezikovnih kompetenc

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF vabi na predavanje dr. Stephanie Keulen (Vrije Universiteit Brussel) z naslovom Primarna progresivna afazija: uporaba cerebralnega tDCS-a za izboljšavo jezikovnih kompetenc, ki bo v četrtek, 9. 3. 2023, ob 15.30 (predavalnica 02). Predavanje bo potekalo v angleščini.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Popridevljanje je treba gojiti (v oddaji sodelovala prof. dr. Andreja Žele, Oddelek za slovenistiko FF, Radio Slovenija 1, 25. 2. 2023) 
Kulturna dediščina naj bo dostopna za vse (vodja projekta Accesscult doc. dr. Urša Valič, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Delo, 27. 2. 2023)
 
Fenomen Stalin (v oddaji sodeloval doc. dr. Blaž Podlesnik, Oddelek za slavistiko FF, Radio Slovenija 1, Intelekta, 28. 2. 2023)
 
Arheološke vire ustvarjamo vsi – Intervju z dr. Predragom Novakovićem, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si