Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Svečana podelitev nazivov redna profesorica in redni profesor UL

UL je 25. 1. 2023 podelila nazive redna profesorica in redni profesor UL. Med letošnjimi prejemniki nazivov so tudi profesorice naše fakultete:

- prof. dr. Tatjana Resnik Planinc (Oddelek za geografijo),
- prof. dr. Anja Podlesek (Oddelek za psihologijo),
- prof. dr. Nataša Vampelj Suhadolnik (Oddelek za azijske študije),
- prof. dr. Alenka Žbogar (Oddelek za slovenistiko),
- prof. dr. Katja Vintar Mally (Oddelek za geografijo),
- prof. dr. Mateja Petrovčič (Oddelek za azijske študije).
Profesoricam iskreno čestitamo!

Več

Foto: Boštjan Podlogar, STA


 
Leto 2022 v besedah

Kako bi opisali leto 2022? Ne najdete besed? Že v redu, za vas so jih poiskali na Centru za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani (CJVT UL). Pomagali so si z Jezikovnim sledilnikom, ki ga pripravljajo na CJVT UL, in tako našli besede, ki so najbolj zaznamovale lansko leto. Sledilnik CJVT je uporaben jezikovni vir, ki omogoča celovit pregled nad rabo posameznih besed skozi leto. Morda nas včasih raba kakšne besede lahko preseneti in jo lahko smiselno povežemo s prav določenimi dogodki, ki so se odvijali v tistem obdobju. V prispevku si lahko ogledate besede, ki so lani najbolj zaznamovale jezik spletnih medijev, nove besede, ki so se pojavile v letu 2022, in splošne besede, ki so se v zadnjem letu uporabljale izrazito pogosteje kot prej. Več najdete tu.
 
Prva doktorska konferenca Interdisciplinarnega študijskega programa humanistika in družboslovje

26. in 27. 1. 2023 je na FDV in FF potekala 1. doktorska konferenca Interdisciplinarnega študijskega programa humanistika in družboslovje UL z naslovom Nove perspektive v humanistiki in družboslovju. Namen konference je bil povezovanje doktorskih študentov in študentk z različnih fakultet in disciplin za prihodnje skupno delo in sodelovanje. Na konferenci so doktorski študenti predstavili izvirne prispevke k znanosti. V dveh dneh smo imeli priložnost prisluhniti 37 prispevkov doktorskih študentov in študentk, dvema plenarnima predavanjema mladih doktorandk, ki sta za svoji doktorski dispoziciji prijeli pomembne nagrade in dvema delavnicama, ki sta bili namenjeni razvijanju raziskovalnih veščin. Doktorsko konferenco so organizirale doktorske študentke ob podpori FF, FDV, Akademije za glasbo in Akademije za likovno umetnost UL. Zbornik povzetkov je dostopen na tej povezavi.
 

Skupina 18 univerzitetnih učiteljev iz Butana na obisku na UL

Med 28. 1. in 4. 2. 2023 na FF (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo) in Inovacijsko-razvojnem inštitutu (IRI) UL gostimo 18 univerzitetnih učiteljev iz Butana, ki se udeležujejo nadaljevalnega izobraževanja za uporabo in uvedbo kvalitativnih metodologij v obstoječe učne programe. V Erasmus+ projektu HAPPY (www.happy-project.eu), ki ga koordinira Vrije Universiteit Amsterdam, FF in IRI UL sodelujeta s štirimi butanskimi visokošolskimi ustanovami, in sicer z Royal Thimphu College (RTC), Sherubtse College, College of Language and Culture Studies (CLCS) in Norbuling Rigter College (NRC).

Več

 

Foto: Janez Zalaznik

 
Vabilo k sodelovanju na 59. seminarju slovenskega jezika, literature in kulture

Ali ste ravnokar diplomirali, magistrirali ali doktorirali? Raziskujete na področju jezikoslovja, književnosti ali v kakšni drugi disciplini humanistike ali družboslovja? Ste prišli do zanimivih rezultatov? Če je tako, vas vabimo k sodelovanju na 59. seminarju slovenskega jezika, literature in kulture. Tema Seminarja je Slovenski jezik, literatura, kultura in digitalni svet(ovi). Seminar prireja CSDTJ; letos poteka od 3. do 14. 7. Ponujajo tri predavateljska mesta v seriji Parada mladih. Naslov, povzetek predavanja v slovenščini ter kratko samopredstavitev lahko oddate do 20. 2. 2023 na naslov damjan.huber@ff.uni-lj.si.
 
 
Novosti Znanstvene založbe FF
 
- Veronika Zavratnik, Mateja Habinc (ur.): Rokodelstvo na Slovenskem  

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Olga Markič (ur.): Alma Sodnik in njeno filozofsko delo

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Barbara Samaluk: Prehodi od izobraževanja na trg dela: poskusi vstopanja v poklice blaginje in vključevanja na (trans)nacionalni trg dela
 
Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več


 
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Človek v ogledalu pričevanjske literature Prima Levija (pogovor s prof. dr. Ireno Prosenc, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Prvi program Radia Slovenija, Kulturni fokus, 27. 1. 2023)


 
Filozofska fakulteta gosti konferenco o izzivih okoljske trajnosti z antropološkim poudarkom (konferenca Razsrediščenje trajnostnosti: K lokalnim rešitvam globalnih okoljskih problemov, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, znanost.sta.si; 1. 2. 2023)
 
Planinstvo je doma v Bohinju (izjava doc. dr. Petra Mikše, Oddelek za zgodovino FF, Nedeljski dnevnik, 1. 2. 2023)
 

Frazemi z živalmi – neskončno področje jezikoslovja – Intervju z dr. Darkom Čudnom, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si