Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Konferenca Slovenski prevodni dialogi s tujino: Zgodovina slovenskega literarnega prevoda

V torek in sredo,  27. in 28. 6. 2023, je  v prostorih ZRC SAZU potekala konferenca z naslovom Slovenski prevodni dialogi s tujino: Zgodovina slovenskega literarnega prevoda, posvečena izdaji monografije Zgodovina slovenskega literarnega prevoda. Konferenco so otvorili dr. Marko Snoj, podpredsednik SAZU, prodekan Filozofske fakultete UL izr. prof. dr. Matej Hriberšek in vodja projekta prof. dr. Nike Kocijančič Pokorn z Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete UL. V dvodnevnem programu so se pri predstavitvi monografije v izdaji Cankarjeve založbe in Znanstvene založbe FF in pomena literarnega prevoda na razvoj slovenske kulture in slovenske identitete med drugimi zvrstili številni pedagoški delavci Filozofske fakultete, povezani z ustvarjanjem monografije in na splošno s prevodoslovjem.
 

Prof. dr. Lado Kralj prejemnik nagrade kresnik

Nagrado kresnik 2023 za najboljši slovenski roman preteklega leta je posthumno prejel prof. dr. Lado Kralj, dolgoletni profesor na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Lado Kralj se v romanu Ne bom se več drsal na bajerju ne ubada s povzemanjem velike zgodbe, ki bi delovala kot zgodovinsko in literarno obče mesto, ampak se spusti na specifično lokalno raven medvojne Šiške, ki prvič v slovenski literaturi postane osrednje med- in povojno prizorišče. Kraljev roman po mnenju žirije, katere del je bila tudi asist. dr. Anja Mrak z Oddelka za literarno književnost in literarno teorijo FF, odlikuje plastično pisanje, ki je vezano na nizanje epizodnih poglavij. Te med sabo sicer povezuje osrednji lik, ki pa mu Kralj dodaja še druge like in glasove, kar je eden ključnih dejavnikov, da medvojna Šiška pred nami oživi kot specifičen kraj in prizorišče.

In memoriam Lado Kralj (1938
–2022)

 

Fotografija: Andraž Gombač
DOGODKI

Poletna šola nove grščine za klasične filologe v Atenah

V prvem tednu julija (2. 7. - 7. 7. 2023) bo v prostorih Univerze v Atenah v Grčiji potekala prva mednarodna poletna šola novogrškega jezika, namenjena študentom stare grščine. Organizira jo prof. dr. Jerneja Kavčič z Oddelka za klasično filologijo FF UL v sodelovanju z Brianom Jospehom z Ohio State University iz ZDA, na njej pa bodo predavali še Spiros Moschonas z Univerze v Atenah, Kateřina Bočková Loudová z Masarykove univerze v Brnu ter Michalis Marinis z OSU. Poletne šole se bo udeležilo šestnajst študentov in študent iz Slovenije, ZDA in Češke. 

Program v angleškem jeziku je na voljo tu.


Fotografija: Wikimedia Commons

Začetek 59. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture ter podelitev Toporišičevega priznanja

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko FF vabi v ponedeljek, 3. 7. 2023, ob 20. uri v Cukrarni (Poljanski nasip 40, Ljubljana) na sprejem ob začetku 59. seminarja slovenskega jezika, literature in kultureNa otvoritvi seminarja bo že drugič podeljeno Toporišičevo priznanje, ki ga bo za izjemne raziskovalne in pedagoške dosežke na vseh stopnjah izobraževanja ter izkazano večdesetletno sodelovanje in krepitev sodelovanja med ustanovami oziroma posamezniki na področju slovenistike prejel dr. Zvonko Kovač, upokojeni redni profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu.

Več

Otvoritev poletnih prireditev CSDTJ

Vljudno Vas vabimo na poletne prireditve Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (CSDTJ), ki bodo letos potekale tako v Ljubljani kot tudi na daljavo oz. preko spleta. V ponedeljek, 3. 7. 2023, svoja vrata odpirajo 18. Mladinska poletna šola slovenščine, 42. Poletna šola slovenskega jezika, dvotedenski 59. seminar slovenskega jezika, literature in kulture z naslovno temo Slovenski jezik, literatura, kultura in digitalni svet(ovi).
 
Vljudno vabljeni.

Več o urah in lokacijah otvoritvenih dogodkov ter vsebinah poletnih šol in seminarja na voljo tu.

V. Konferenca slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije

V sredo, 5. 7. 2023, vabljeni na na Institut »Jožef Stefan« (Jamova 39) v Ljubljani, od 9. do 18. urena V. Konferenco slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Zakaj Borisa Pahorja ne bo na frankfurtskem sejmu (izjava izr. prof. dr. Urške Perenič z Oddelka za slovenistiko, Primorske novice 24. 6. 2023)
 
Nastanek slovenskega naroda (v oddaji Sledi našega časa so sodelovali doc. dr. Jernej Kosi in izr. prof. dr. Rok Stergar in prof. dr. Božidar Jezernik z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo v pokoju, RTV SLO 365, 25. 6. 2023)
Nemški izvori romantične ljubezni (v radijski oddaji Kulturni fokus med drugim predstavljena antologija lekt. dr. Mateje Gaber z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, RTV SLO 23. 6. 2023)
Živali in gledališče – Intervju z Robertom Waltlom, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.https://www.youtube.com/watch?v=UOM8k7YvG5E&t=3sCeloten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si