Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2022 za dva projekta FF

Ustanova Slovenska znanstvena fundacija je 31. 5. 2023 podelila priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2022. Med nagrajenimi posamezniki in projekti sta tudi projekta oz. prejemniki priznanja s FF, in sicer:

- izr. prof. dr. Sašo Jerše (vodja projekta) in lekt. dr. Mateja Gaber skupaj z ekipo za projekt Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! (v letu 2022)
(več),
- izr. prof. dr. Bojan Balkovec, doc. dr. Peter Mikša, prof. dr. Božo Repe, asist. dr. Božidar Flajšman, izr. prof. dr. Kornelija Ajlec (Oddelek za zgodovino FF) za razširjanje preverjenih in na znanstvenih metodah temelječih zgodovinskih spoznanj splošni javnosti.

Iskrene čestitke!

Foto: Bogdana Mikša

Finalisti za nagrado kresnik

Za Delovo nagrado za najboljši roman se bodo 23. junija na Rožniku potegovali Materinska knjižica Katje Gorečan, Ne bom se več drsal na bajerju Lada Kralja, Ženska s srebrnim očesom Katarine Marinčič, Zakaj ne pišem Dijane Matković in Na klancu Tine Vrščaj. S ponosom navijamo za vseh pet finalistov, ki so diplomantke in diplomant naše fakultete.
 

Dekanjin dan

26. 5. 2023 je potekal dekanjin dan. Nekateri zaposleni so se že zjutraj odpravili na pohod v Mostec, sledil je piknik v Foersterjevem vrtu za FF. Zbrane je nagovorila dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, prodekanja prof. dr. Mojca Smolej pa se je zahvalila ekipi sejma Liber.ac za uspešno izpeljan letošnji sejem. Sledilo je druženje ob spremljavi skupine Večni problemi.

 

Veliki medfakultetni koncert ob Letu jezikov

29. 5. 2023 je Dvorano Julija Betetta napolnila glasba z vsega sveta. Leto jezikov se je na FF zaključilo z Velikim medfakultetnim koncertom, na katerem so moči združile FF, AG in AGRFT UL. Na odru se je zvrstilo okoli 70 glasbenikov, ki so zapeli pesmi v kar 20 jezikih – v slovenščini, angleščini, norveščini, italijanščini, francoščini, japonščini, grščini, poljščini, korejščini, romunščini, nemščini, srbščini, ruščini, bosanščini, romunščini, ukrajinščini, španščini, kitajščini, češčini in madžarščini. Koncert je bil velik projekt, pri katerem so sodelovali glasbeniki, lektorji, naravni govorci in številčna ekipa, ki je delovala v ozadju.

Več

Foto: Janez Zalaznik


 

Po sledeh Čehov in Slovakov na soški fronti

29. 5. 2023 je Oddelek za slavistiko FF izvedel študentsko strokovno ekskurzijo v Posočje. Obiskali so Kobariški muzej in pokopališče v Logu pod Mangartom. Sledi čeških in slovaških vojakov na soški fronti pa so spoznavali v muzeju na prostem na Ravelniku. S študenti so tako odkrivali, kako slovenske kraje in svojo izkušnjo vojne opisujejo češki in slovaški avtorji kot so prozaist Fraňa Šrámek, pesnik Vladimír Roy, slikar Josef Váchal in fotograf Josef Sudek. Ob tej priložnosti so izdali tudi brošuro z gradivom in literarnimi odlomki. Ekskurzijo je vodila dr. Jana Šnytová, finančno so jo podprli Veleposlaništvo Češke republike v Sloveniji in sponzorji.

Več


 

Stavka v visokem šolstvu

Visokošolski sindikat Slovenije je 30. 5. 2023 organiziral stavko na vseh treh javnih univerzah. Osrednji shod je potekal na FF. Stavkajoči so zahtevali odpravo plačnih nesorazmerij, opozorili pa tudi na škodljivost novele zakona o visokem šolstvu. Zbrane je nagovorilo več govorcev in govork, med njimi tudi predstavnice lektoric in lektorjev, bibliotekark in bibliotekarjev, raziskovalk in raziskovalcev, strokovnih delavk in delavcev ter študentk in študentov.

Več

 

Razstava in pogovor ob prvi obletnici smrti Borisa Pahorja

Ob prvi obletnici smrti Borisa Pahorja je bila 30. 5. 2023 v Evropskem parlamentu otvoritev razstave, s Pahorjevim najpomembnejšim delom Nekropola v središču, sledil pa je pogovorni večer z visokimi gosti, med katerimi so bili dr. Evgen Bavčar, izr. prof. dr. Urška Perenič, Tatjana Rojc, prof. dr. Marta Verginella, ki so spregovorili o slovenskem tržaškem pisatelju, njegovem življenju in delu. Pobudnik dogodka je bil slovenski evropski poslanec Matjaž Nemec.

Posnetek dogodka

Foto: Igor Kramberger

 

Ekipa FF v Tekmovanju UL v velikem kanuju zasedla 10. mesto

Ob zaključku študijskega procesa, svetovnemu dnevu športa in ob 60-letnici športne vzgoje na UL je 31. 5. 2023 potekalo Tekmovanje UL v velikem kanuju. Na tekmovanju je sodelovalo 16 ekip, med njimi tudi ekipa FF v sestavi: pred. Maja Krpan Božič (vodja ekipe), veslali so: izr. prof. dr. Blaž Repe, pred. Aleš Močnik, strokovna delavka Mojca Likar, študenti: Rok Štubelj, Jan Jurič, Maja Pegam, Monika Špilar, Irenej Tornič in Marko Naveršnik Mesojedec. Ekipa FF je zasedla 10. mesto. Hvala vsem za sodelovanje in čestitke za uvrstitev.

Foto: STA, Daniel Novakovič

 

Poletne šole tujih jezikov

CPI med 26. 6. in 1. 7. 2023 razpisuje poletne šole azijskih, germanskih, klasičnih in slovanskih jezikov. V okviru štirih šol se boste s pomočjo pluralističnih pristopov lahko srečali s kar 14 jeziki. Vpis poteka do 18. junija. Za zaposlene na FF velja znižana (študentska) kotizacija.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF
 
- Mateja Gaber: Minezang: Nemška srednjeveška lirika

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Jutka Rudaš, Hotimir Tivadar (ur.): Študije slovensko-madžarskih odnosov (Hungarologica Labacensia)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več

 

DOGODKI
Predavanje o antropologiji vonja in kemiji

V Tednu Kemijskega inštituta v Ljubljani, ki v začetku junija na široko odpira vrata strokovni in širši javnosti, v torek, 6. 6. 2023, ob 13. uri vabljeni na predavanje etnologinje in filozofinje prof. dr. Mojce Ramšak z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF o antropologiji vonja in kemiji. Predavanje bo v slovenskem jeziku in je brezplačno.

Več

 
Prof. dr. Clemens Ruthner: Peter Handke in Jugoslavija

V torek, 6. 6. 2023, bo ob 18. ur (Modra soba) v organizaciji Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF in v Letu jezikov prof. dr. Clemens Ruthner (Trinity College, Dublin) predstavil zbornik Peter Handkes Jugoslawienkomplex: eine kritische Bestandsaufnahme nach dem Nobelpreis (2022), ki ga je uredil skupaj s prof. dr. Vahidinom Preljevićem (Univerza v Sarajevu). Pogovor, ki bo potekal v angleščini/nemščini, bo vodila prof. dr. Špela Virant.
Peter Handke je s svojimi literarnimi deli, intervjuji in izjavami o vojnah ob razpadu Jugoslavije zbudil mnogo kontroverz, ki so se ponovno razplamtele, ko je prejel Nobelovo nagrado. Prispevki v zborniku ta pojav obravnavajo s poetološkega, sociološkega, političnega, medijskega in kulturološkega vidika, pri tem pa osvetljujejo tudi politična in zgodovinska ozadja. V zborniku so med drugimi objavljeni prispevki Slavoja Žižka, Mire Miladinović Zalaznik, Katje Perat in Saše Stanišića. Literarni dogodek bo v živo dostopen tudi preko Zoom povezave (Meeting ID: 917 5379 1303).
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Izbrane pesmi nemške srednjeveške lirike Minezang (predstavitev knjige lekt. dr. Mateje Gaber, Oddelek za germanistiko z nederlandisitko in skandinavistiko FF, RTV Slovenija, 29. 5. 2023)


 
Strategija prostorskega razvoja Zasavja (izjava izr. prof. dr. Blaža Repeta, Oddelek za geografijo FF, Radio Slovenija 1, 31. 5. 2023)
 
Izkušnje z mrtvimi pogostejše v kriznem času (intervju s prof. dr. Mirjam Mencej, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Delo, 1. 6. 2023)
 

FF govorí v letu jezikov: izr. prof. dr. Matej Šekli
Zakaj je jezik heiligenkreuških števnikov zgodnja slovenščina?


 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si