Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Podelitev priznanj natečaja za najboljši literarni prevod iz madžarskega v slovenski jezik 2022

Na Slovenskem knjižnem sejmu so 22. 11. 2022 podelili priznanja v okviru 2. Natečaja za slovensko-madžarski literarni prevod, ki sta ga organizirala Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana in madžarski lektorat Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF. Priznanji za prevod madžarskega literarnega besedila v slovenščino za leto 2022 sta prejeli študentki Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, Manca Tea Devetak za prevod kratke proze Diáne Vonnák Két halál / Dvoje smrti in Pia Zala Meden za prevod pesmi Pétra Závade Erőd / Utrdba. Iskrene čestitke!

Več

 

Prof. dr. Jana Rošker - najodličnejša raziskovalka UL

Na UL so v sklopu Tedna UL razglasili najodličnejše raziskovalne dosežke raziskovalk in raziskovalcev UL. Namen dogodka je poudariti usmerjenost univerze v raziskovanje in izpostaviti tiste raziskovalce, ki so letos dosegli še posebej vidne rezultate. S FF je bila nagrajena prof. dr. Jana Rošker, Oddelek za azijske študije FF, za izdelavo nove metodologije raziskovanja kitajske filozofije in uvedbo nove metode transkulturne postprimerjalne sublacije. Iskrene čestitke!

Več

Foto: Anže Malovrh/STA

 

Doc. dr. Luka Repanšek prejel svečano listino za mlade visokošolske učiteljice in učitelje ter visokošolske sodelavke in sodelavce UL

Doc. dr. Luka Repanšek z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF je na slavnostni seji Senata UL 29. 11. 2022 prejel svečano listino za mlade visokošolske učiteljice in učitelje ter visokošolske sodelavke in sodelavce UL. Za prejeto priznanje mu iskreno čestitamo!

Več

 

Študentska projekta za trajnostni razvoj

Novembra 2022 so na CPI FF začeli s koordinatorstvom dveh interdisciplinarnih projektov, ki sta bila odobrena v okviru razpisa rektorata Študentski projekti za trajnostni razvoj: Ekokritika v predšolskem obdobju in prvi triadi OŠ (glavna pedagoška mentorica je asist. dr. Anja Mrak, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo) in Zeliščarske zgodbe Gornjega Grada (glavna pedagoška mentorica je doc. dr. Lidija Rezoničnik, Oddelek za slavistiko). Projekta sta nekakšno nadaljevanje preteklih študentskih projektov, ki smo jih poznali pod imenoma Po kreativni poti do praktičnega znanja in Študentski inovativni projekti za družbeno korist.

Več


Foto: Eva Glavan
 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Jernej Zupančič: Slovenske manjšine v sosednjih državah (Razprave FF)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Tine Germ: Gotsko slikarstvo Zahodne Evrope: evropska umetnost poznega srednjega veka II (Učbeniki)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Božo Repe (ur.): Occupation Borders in Slovenia 1941–1945 (Historia)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 

Več
 

DOGODKI
Potopljene kulture: reševanje spomenikov stare Nubije v letih 1963–1964
Skozi objektiv Mihe Pirnata (1924–2022)


Vabljeni na razstavo z naslovom Potopljene kulture: reševanje spomenikov stare Nubije v letih 1963–1964, Skozi objektiv Mihe Pirnata (1924–2022), ki je v Galeriji Peti štuk na FF na ogled od 30. 11. 2022 do 3. 1. 2023. Avtorja razstave sta Jan Ciglenečki in Miha Pirnat (ml.), razstava je nastala v sodelovanju z  Inštitutom za študije meništva in kontemplativne znanosti ter Narodno galerijo, finančno jo je podprl Konzervatorski center RS.

Več

 
Podelitev Nahtigalovih in dekanjinih nagrad FF

V ponedeljek, 5. 12. 2022, bo ob 10. uri (Zbornična dvorana UL) potekala podelitev Nahtigalovih in dekanjinih nagrad FF. Letos bomo podelili tri Nahtigalove in 21 dekanjinih nagrad.
 
Postsocialistične sentimentalne inventure: prerazporejanje spominov, filtriranje nostalgije

V ponedeljek, 5. 12. 2022, ob 14.40 uri bo v okviru predavanj iz Etnologije Balkana na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (Zavetiška 5, P4) gostovala Maria Sokolova (doktorska kandidatka, FDV UL) s predavanjem z naslovom Postsocialistične sentimentalne inventure: prerazporejanje spominov, filtriranje nostalgije. Predavanje bo v angleškem jeziku.
 
Oblikovanje jezika in njegovo razdruževanje: od srbohrvaščine do hrvaščine, srbščine, bosanščine in črnogorščine

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1220. sestanek, ki bo v ponedeljek, 5. 12. 2022, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Oblikovanje jezika in njegovo razdruževanje: od srbohrvaščine do hrvaščine, srbščine, bosanščine in črnogorščine bosta predavali prof. dr. Vesna Požgaj Hadži in doc. dr. Tatjana Balažic Bulc, Oddelek za slavistiko FF.

Več

 
Gostujoči predavanji na Oddelku za arheologijo FF

Oddelek za arheologijo FF vabi na gostujoči predavanji hrvaškega kolega in kolegice, in sicer:

- v ponedeljek, 5. 12. 2022, ob 9.30 uri (Zavetiška 5, sejna soba): Ivan Drnić in Kristina Brkić Drnić: Raziskovanja v jami Rača v kontekstu arheologije Lastova in južne Dalmacije,

- v torek, 6. 12. 2022, ob 11.20 uri (Zavetiška 5, predavalnica 6): Ivan Drnić: Segestika in Siscija - naselbina z začetka zgodovine.
Predavanji bosta v hrvaškem jeziku.

 
Nabožni predmeti iz novoveških grobov in novoveški pogrebni običaji na pokopališču pri cerkvi sv. Nikolaja v (Pod)Žumberku

Na Oddelku za arheologijo FF bo v sredo, 7. 12. 2022, v okviru predmeta Arheologija mlajših obdobij – izbrana poglavja gostovala dr. Ana Azinović Bebek, pomočnica ravnatelja za arheološko dediščino na Hrvaškem restavratorskem zavodu v Zagrebu in predavateljica na Oddeleku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu. Ob 9.45 uri (sejna soba Oddelka za arheologijo FF, Zavetiška 5) bo predstavila nabožne predmete, ki so značilni za posttridentinsko pobožnost in so od 16. stoletja dalje pogost pridatek v grobovih. Ob 11.30 uri (pred. 5, Zavetiška 5) pa bo predavateljica predstavila rezultate arheoloških izkopavanj pokopališča pri cerkvi sv. Nikolaja v (Pod)Žumberku. Predavanji bosta v hrvaščini, po potrebi bo zagotovljeno konsekutivno tolmačenje. Vabljeni!
Nevrovodenje: Kaj je to in kako lahko prispeva k boljšemu vodenju

Oddelek za psihologijo FF vabi na predavanje gostujoče profesorice Neşe Saruhan z univerze Gedik v Istanbulu z naslovom Nevrovodenje: Kaj je to in kako lahko prispeva k boljšemu vodenju. Predavanje v angleškem jeziku bo v sredo, 7. 12. 2022, ob 15.30 uri (v pred. 5).
 
FF govorí v letu jezikov: prof. dr. Jana S. Rošker: Jezik in resničnost skozi prizmo kulturnih pogojenosti: Razmerje med koncepti in objekti pri Adornu in Gongsun Longu

Vabljeni na predavanje prof. dr. Jane S. Rošker (Oddelek za azijske študije FF) z naslovom Jezik in resničnost skozi prizmo kulturnih pogojenosti: Razmerje med koncepti in objekti pri Adornu in Gongsun Longu, ki bo v okviru cikla FF govorí v letu jezikov v sredo, 7. 12. 2022, ob 18. uri (pred. 15).

Več
 

 
Vabilo na gostujoče predavanje s področja irskih študij

V sredo, 7. 12. 2022, ob 19. uri (pred. 030) bo na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko FF v okviru projekta Irish Studies Guest Lecture Series 2022 predavala dr. Lili Zách z Univerze Eötvös Loránd na Madžarskem. Gostujoče predavanje z naslovom Irska na tujem, 1904 do 1945: Snovanje naroda, identitete in meja v Srednji Evropi bo posvečeno primerjalnemu pogledu na oblikovanje identitete na Irskem in v osrednji Evropi, kot tudi prevpraševanju podobe irskega naroda kot osamelca zgodnjega dvajsetega stoletja, ki se mednarodno samodefinira predvsem v odnosu do britanskega imperija. Predavateljica bo z osredotočanjem na manjše narode omogočila svež uvid v razmerja med Irsko in manjšimi naslednicami avstro-ogrske monarhije. Predavanje bo v angleškem jeziku. Vljudno vabljeni! 
 
 
Premiera predstavitvenega filma Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF

Prijazno vabljeni na ogled predstavitvenega filma Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF avtorice dr. Mateje Gaber, ki bo v četrtek, 8. 12. 2022, ob 15. uri v Modri sobi. Po ogledu sledi manjša pogostitev.
Razstava Joannis grof Kapodistrias v srbskem jeziku

Razstavo Joannis grof Kapodistrias, ki so jo ob dvestoti obletnici Ljubljanskega kongresa ter začetka protiturške vstaje v Grčiji pripravili študentje in študentke Oddelka za klasično filologijo FF pod mentorstvom prof. dr. Jerneje Kavčič in je bila leta 2021 na ogled na FF ter v Steklenem atriju Mestne občine Ljubljana, si bo od decembra dalje mogoče ogledati tudi v srbskem jeziku. Otvoritev razstave bo v petek, 9. 12. 2022, v galeriji Đura Jakšič Filološke fakultete Univerze v Banja Luki, odprta pa bo do 15. 1. 2023. Razstavo v srbskem jeziku sta omogočila Veleposlaništvo Republike Grčije v Bosni in Hercegovini ter Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Grčije.
Dedek Mraz za otroke zaposlenih na FF

Leto je naokoli in Dedek Mraz bo kmalu spet obiskal otroke v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL). Vsi starši otrok do vključno desetega leta starosti boste na začetku naslednjega tedna na oddelke in v strokovne službe prejeli darilno kartico, vstopnice za LGL, darilno vrečo in navodila. Otroci (in starši) si bodo lahko 18. 12. ogledali lutkovno predstavo Bi se gnetli na tej metli?, ki je še ena v dolgi vrsti uspešnic uigranega in izredno uspešnega tandema – škotske pisateljice Julie Donaldson in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Dan v družbi raziskovalk in raziskovalcev (v okviru projekta Humanistika, to si ti! raziskovalke in raziskovalci obiskali OŠ Dutovlje, Primorske novice, 28. 11. 2022)
 
Po domače (izjava prof. dr. Hotimirja Tivadarja, Oddelek za slovenistiko FF, RTV SLO, Tednik, 28. 11. 2022)

 
Ob odprtju razstave o Tartiniju v Bruslju o njegovem povezovanju Evrope (izjava doc. dr. Nejca Sukljana, Oddelek za muzikologijo FF, Sta.si, 29. 11. 2022)
 
FF govorí v letu jezikov
Doc. dr. Anita Srebnik: Premagovanje jezikovnih preprek v večjezični Evropi s pomočjo jezikovne tehnologije

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si