Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Podelitev priznanj za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja

24. 5. 2023 je pred sejo Senata FF potekala podelitev priznanj študentkam in študentom FF za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja. Priznanji sta prejela:

- Kristina Glojek za delo Onesnaženost zraka hribovitih podeželskih območij z delci na primeru Loškega Potoka (mentor: izr. prof. dr. Matej Ogrin, somentor: doc. dr. Dejan Cigale, področje: družboslovje);

- Luka Gruškovnjak za delo Informativnost arheološkega površinskega zapisa na podlagi podatkov iz predhodnih raziskav na avtocestah Slovenije / Informativeness of Archaeological Surface Record Based on Data from Preventive Research on Slovenian Motorways (mentor: izr. prof. dr. Dimitrij Mlekuž Vrhovnik, področje: humanistika).

Prejemnici priznanja, ki se podelitve ni mogla udeležiti, bo priznanje dekanja FF izročila na sprejemu danes.
Iskrene čestitke!
 
Foto: Prejemnik priznanja dr. Luka Gruškovnjak z mentorjem


 

Srečanje filozofskih fakultet na FF

19. 5. 2023 je FF gostila športno srečanje filozofskih fakultet UL, Univerze v Mariboru in Univerze v Zagrebu. Študenti so se pomerili v nogometu, študentke v odbojki, zaposleni pa v košarki. V duhu poštenega športnega boja je vsaka od fakultet osvojila prvo mesto v eni od disciplin; Mariborčani so slavili v nogometu, Zagrebčani v košarki, naše študentke pa so bile najboljše v odbojki. Čestitamo!
Ob športnem dogajanju so se srečala tudi vodstva vseh treh filozofskih fakultet ter strokovni sodelavci in sodelavke, ki so izmenjali izkušnje in začrtali nadaljnje skupno sodelovanje. Naslednje srečanje bo gostil Zagreb v okviru praznovanja 150-letnice moderne Filozofske fakultete.

 

Zaključna delavnica z dijaki Gimnazije Novo mesto

19. 5. 2023 je v okviru projekta Izobraževanje mladih o biotehnoloških inovacijah in možnosti njihovih lokalnih aplikacij, Javni razpis Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023 potekala zaključna delavnica z dijaki Gimnazije Novo mesto. Sodelovali so študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF Žiga Korbar, Manca Gorenc, Polona Zabret, Pia Krampl, pedagoška mentorica je bila izr. prof. dr. Mateja Habinc.

Foto: Andrej Lukšič

 


 

Sejem akademske knjige Liber.ac 2023: Brez dlake na jeziku

Včeraj se je zaključil tradicionalni sejem akademske knjige Liber.ac. Na letošnjem 14. sejmu, ki je potekal v Foersterjevem vrtu za FF UL in deloma v avli fakultete, se je predstavilo 41 sodelujočih razstavljavcev, sejem pa je spremljal bogat spremljevalni program z naslovom Brez dlake na jeziku. Letos je na skupni stojnici Založbe UL sodelovalo kar 23 članic UL.

Spletna stran sejma


 

Petdnevna ekskurzija v Sarajevo

V sodelovanju z Oddelkom za sociologijo FF so v študentskem sociološkem društvu Sociopatija v aprilu organizirali petdnevno ekskurzijo v Sarajevo. Namen ekskurzije je bil poglabljanje socioloških znanj in izobraževanja v širšem pomenu. Želeli so organizirati strokovno ekskurzijo, ki bi ponudila tako spoznavanje družbene in kulturne zgodovine mesta Sarajeva kot tudi stik z materialno kulturo tega širšega geografskega časa in prostora Bosne in Hercegovine ter jugovzhodne Evrope, ki je oblikoval in še danes oblikuje kulturno bogato, vendar konfliktno družbeno okolje, v katerem je Sarajevo.

Več

Foto: ŠSD Sociopatija

 

DOGODKI
Mednarodni simpozij Zelena in zabavna mesta prihodnosti

V ponedeljek, 29. 5. 2023, bo v Atriju ZRC SAZU potekal mednarodni simpozij Zelena in zabavna mesta prihodnosti. Na simpoziju bodo predstavljeni tudi rezultati projekta DSI DigiTeach (Erasmus+), v katerem so sodelovali sodelavci in sodelavke Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF. Vabljeni, da se jim pridružite.

Več

 
Veliki medfakultetni koncert

Ob Letu jezikov FF vas vljudno vabimo na Veliki medfakultetni koncert, ki bo v ponedeljek, 29. 5. 2023, ob 20. uri v Dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo UL, Kongresni trg 1. Pri koncertu, ki ga skupaj organiziramo FF, AG ter AGRFT, sodelujejo glasbeniki in glasbenice, pevke in pevci, lektorji in lektorice za tuje jezike, prevajalke in prevajalci, povezovalci in povezovalke ter velika organizacijska ekipa. Glasba nas povezuje in je univerzalna ter ne pozna meja, zato bomo na koncertu peli v tujih jezikih. Prisluhnili bomo pesmim v slovenščini, angleščini, srbščini, madžarščini, francoščini, španščini, kitajščini, prekmurščini, nemščini, italijanščini, norveščini, češčini, ukrajinščini, romunščini, bosanščini, grščini, japonščini, portugalščini, korejščini in ruščini. Veseli bomo, če se boste udeležili dogodka. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v Knjigarni FF.
 
 
Informativna dneva za magistrske študijske programe in Interdisciplinarni doktorski študijski program Humanistika in družboslovje

Informativni dan za vpis na magistrske študijske programe (2. stopnja) bo v četrtek, 1. 6. 2023, med 10. in 16. uro. Posamezni oddelki FF bodo najprej predstavili vsebine študijskih programov, ki jih izvajajo. Ob 14. uri bo potekal skupni del predstavitve, ki je namenjen seznanitvi s postopki in roki za prijavo na razpis ter drugimi pomembnimi splošnimi informacijami.
Skupni del Informativnega dneva za Interdisciplinarni doktorski študijski program Humanistika in družboslovje bo potekal 1. 6. 2023 ob 16. uri, ob 17. uri pa sledijo srečanja s koordinatorji in koordinatoricami posameznih študijskih področij.

Več

 
Poletna šola trajnostne dediščine Univerze v Ljubljani

Vabljeni k sodelovanju na tretji Poletni šoli trajnostne dediščine UL z naslovom Industrijska dediščina za trajnostno prihodnost: prilagojena ponovna raba, ki bo potekala med 26. in 30. 6. 2023 na Fakulteti za arhitekturo in spletno na platformi Zoom. Poletno šolo pripravlja Interdisciplinarni inštitut UL za trajnostno varstvo dediščine v sodelovanju z združenjem ICOMOS Slovenija in TICCIH Slovenja. Tema letošnje poletne šole je celostno interdisciplinarno raziskovanje tako materialnih ostaline kot nesnovnih komponent industrijske dediščine ter v nadaljevanju oblikovanje predlogov kako industrijska območja s pomočjo prilagojene ponovne rabe vključevati v sodoben trajnostni razvoj. Rok za prijavo je 15. 6. 2023.

Več
Zina – Vid Svetina

Vabljeni na ogled razstave Vida Svetine v galeriji Peti štuk. Razstava bo na ogled do 21. 6. 2023. Vid Svetina (1999) je vizualni umetnik in fotograf. Raziskuje analogno fotografijo in jo kombinira z abstrakcijo (včasih v temnici, drugod skozi mešano medijsko umetnost). Fotografijo je študiral na Visoki šoli Srečka Kosovela v Sežani, Slovenija. Je zelo impulziven umetnik, zato je nenehno v gibanju odkrivanja samega sebe skozi različne vizualne vidike. Trenutno se ukvarja z mešanjem analogne fotografije in abstraktnega konstruktivističnega slikarstva in ilustracije, tako da večinoma dela na platnu in papirju.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Špela Vintar: Pri GPT4 gre dejansko za neke vrste razumevanje, mišljenje (pogovor s prof. dr. Špelo Vintar, Oddelek za prevajalstvo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 19. 5. 2023)
 
Gost oddaje je dr. Gorazd Kovačič (pogovor z doc. dr. Gorazdom Kovačičem, Oddelek za sociologijo FF, TV Slovenija, Intervju, 21. 5. 2023)
 
14. sejem akademske knjige Liber.ac (sejem Liber.ac, TV Slovenija 1, Dnevnik, 23. 5. 2023)
 


Predstavitev magistrskega študija na Oddelku za zgodovino FF
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si