Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Dogodek v počastitev 200. obletnice neodvisnosti Brazilije

V petek, 18. 11. 2022, so na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF počastili 200. obletnico neodvisnosti Brazilije s predavanji na temo Neodvisnost Brazilije in njene politične, ekonomske in literarne realnosti v 19. stoletju. Sodelovali so dr. Blažka Müller, dr. Mojca Medvedšek, dr. Rok Stergar v prisotnosti veleposlanika Brazilije v Sloveniji Nj. E. Eduarda Prisca Paraisa Ramosa ter svetovalca na brazilskem veleposlaništvu Roberta Avelarja.
 

Dr. Saša Vojtech Poklač prejela priznanje rektorja Univerze Komenskega v Bratislavi

Dr. Saša Vojtech Poklač je v ponedeljek, 21. 11. 2022, za svoje pedagoško delo in predstavljanje slovenskega jezika Bratislavi prejela priznanje rektorja Univerze Komenskega v Bratislavi. Dr. Saša Vojtech Poklač letos obeležuje tudi 20 let dela učiteljice slovenščine na tuji univerzi, na Filozofski fakulteti v Bratislavi. Iskrene čestitke!

DOGODKI
Mednarodna konferenca: Koreanistika v Sloveniji: včeraj, danes, jutri

Oddelek za azijske študije FF vabi na mednarodno konferenco z naslovom Koreanistika v Sloveniji: včeraj, danes, jutri, ki na FF (Modra soba) poteka danes, 25. 11. 2022. Konferenca obeležuje 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Južno Korejo. Dogodek poteka v angleškem jeziku.

Več
Identifikacije Kočevarjev: med izseljenstvom in (skrito) manjšino

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje dr. Anje Moric z naslovom Identifikacije Kočevarjev: med izseljenstvom in (skrito) manjšino. Predavanje bo potekalo v okviru predavanj pri predmetu Etnologija Slovenije 1 v ponedeljek, 28. 11. 2022, ob 9.40 uri (pred. P2, Zavetiška 5).
Gostujoča predavanja na Oddelku za zgodovino FF

Oddelek za zgodovino FF vabi na predavanja: 

- prof. Dubravka Stojanović (Beograd): Kako se je rojeval globalni svet 1885–2015; ponedeljek, 28. 11. 2022, ob 13.50 uri (pred. 102),
- Tvrtko Jakovina (Zagreb): Velikani jugoslovanske diplomacije: od Vladimirja Velebita do Budimirja Lončarja; ponedeljek, 28. 11. 2022, ob 15.30 uri (pred. 102),
- Husnija Kamberović (Sarajevo): Razprave o mejah Bosne in Hercegovine in Hrvaške leta 1946; torek, 29. 11. 2022, ob 11.20 uri (pred. 4).
Predavanja bodo v srbskem, hrvaškem in bosanskem jeziku.

Več

 
Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1219. sestanek, ki bo v ponedeljek, 28. 11. 2022, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Dvojezičnost v slovenski Istri – izbrane študije, položaj in težave pri ohranjanju dvojezičnosti bo predavala izr. prof. dr. Mojca Kompara Lukančič, Univerza v Mariboru.

Več
Predavanje in predstavitev v okviru področja Teoretska psihoanaliza doktorskega programa Humanistika in družboslovje

V okviru področja Teoretska psihoanaliza doktorskega programa Humanistika in družboslovje vabljeni na predavanje in predstavitev, ki bosta potekala v ponedeljek, 28. 11. 2022, z začetkom ob 19. uri (pred. 15):

19.00–20.15: Eva D. Bahovec in Robin Bates: Freudova talking cure, Foucaultova parrhesia in Lacanova govoreča resnica,
20.15–21.00: Tinkara Tihelj: Predstavitev Mametove Oleanne.
Predavanje in predstavitev bosta v angleškem jeziku.

 
Razstava: Učitelj narodov, Skupna evropska kulturna dediščina Giuseppeja Tartinija

Oddelek za jezikovne in literarne študije Univerze v Padovi in Oddelek za muzikologijo FF sta pripravila razstavo Učitelj narodov, Skupna evropska kulturna dediščina Giuseppeja Tartinija, ki bo od 28. 11. do 2. 12. 2022 na ogled v Evropskem parlamentu v Bruslju. Odprtje razstave bo 29. 11. 2022 ob 19. uri.

Več
Svetovni dnevi slovenske literature

Začenjajo se Svetovni dnevi slovenske literature, ki bodo v novembru in decembru (večina v času od 28. 11. do 5. 12. 2022) potekali v organizaciji CSDTJ in učiteljev slovenščine na univerzah po svetu. Vabljeni na številne dogodke.
Okrogla miza: Jugoslavija: poslednje poglavje 1980–1991

Oddelek za zgodovino FF organizira okroglo mizo Jugoslavija: poslednje poglavje 1980–1991, ki bo potekala v torek, 29. 11. 2022, ob 17. uri (Edvard, Igriška ul. 5). Sodelovali bodo: predsednica Helsinškega odbora za človekove pravice v Srbiji Sonja Biserko, redna profesorica na Univerzi v Beogradu Dubravka Stojanović, redni profesor na Univerzi v Zagrebu Tvrtko Jakovina, redni profesor na Univerzi v Sarajevu Husnija Kamberović, znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani Marko Zajc in redni profesor na Univerzi v Ljubljani Božo Repe. Pogovor, ki bo potekal v srbskem, hrvaškem, bosanskem in slovenskem jeziku, bo povezoval izr. prof. dr. Bojan Balkovec.

Več
Šmitkov večer: Od Tagoreja do misijonark: raziskovalne poti in povezave med Indijo in Slovenijo

Vljudno vabljeni na 21. Šmitkov večer, ki bo v torek, 29. 11. 2022, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Z dr. Ano Jelnikar, znanstveno sodelavko Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU, se bodo pogovarjali o njenih raziskavah s področja literarnih in kulturnih povezav med (post-)kolonialno Indijo in slovenskim prostorom, o vprašanjih nacionalizmov in univerzalizmov v kontekstu globalnih imperialističnih osvajanj, intelektualnih transferjih, kulturnih imaginarijih in zgodovini krščanstva v Indiji ter nenazadnje o specifičnem položaju in vlogi slovenskih katoliških misijonark v Indiji 20. stoletja. Pogovor bodo vodili doc. dr. Boštjan Kravanja ter študenta Kiri Štular in Aljaž Mesner.
Protestantsko pokopališče iz 16. stoletja v Govčah pri Žalcu

Na Oddelku za arheologijo FF bo v sredo, 30. 11. 2022, ob 9.40 uri (sejna soba Oddelka za arheologijo FF, Zavetiška 5) v okviru predmeta Arheologija mlajših obdobij – izbrana poglavja gostovala dr. Eva Zorc, višja konservatorka na Centru za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Predstavila bo svoje raziskave nekdanjega protestantskega verskega središča v Govčah pri Žalcu s poudarkom na tamkajšnjem pokopališču. Vabljeni!
Protoneolitik, mezolitik, neolitik? Lepenski Vir v luči novih aDNA podatkov

Oddelek za arheologijo FF vabi na predavanje Protoneolitik, mezolitik, neolitik? Lepenski Vir v luči novih aDNA podatkov, ki ga bo v okviru  predmeta Arheologija neolitika in eneolitika (dodiplomski in magistrski program) predstavil Maxime Brami (Palaeogenetics Group of Johannes Gutenberg University Mainz). Predavanje v angleškem jeziku bo potekalo preko Zooma (ID: 944 7808 6569, geslo: 858613) v sredo, 30. 11. 2022, ob 15. uri.
Srečanje alumnov Oddelka za slovenistiko FF

V sredo, 30. 11. 2022, ob 18. uri vabljeni v pred. 15 na srečanje alumnov Oddelka za slovenistiko FF. Pobuda za srečanje je nastala ob sodelovanju z lektoricami pri projektu RSF C.III.3 Razvijanje veščin za uspešno lektoriranje in urejanje besedil. Uvodni del srečanja bo zato namenjen predstavitvi lektorskega poklica s podelitvijo potrdil o sodelovanju pri projektu, nato pa bo sledilo druženje in obujanje spominov. Alumni Oddelka za slovenistiko vabljeni k vpisu v oddelčni Klub alumnov.
Besedna postaja: Alojzija Zupan Sosič, Nekaj v megli nad reko

Vabljeni na Besedno postajo, ki bo v četrtek, 1. 12. 2022, ob 11.20 uri (pred. 4). O knjigi Nekaj v megli nad reko Alojzije Zupan Sosič (Založba Litera, Zbirka Piramida) se bo z avtorico pogovarjala urednica Tonja Jelen.

Več
Razstava: Pozorna pripovedovalka – Sodobne poljske avtorice v slovenskih prevodih

Vabljeni na otvoritev razstave Pozorna pripovedovalka – Sodobne poljske avtorice v slovenskih prevodih, ki jo je pripravila Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF s podporo Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in sejma akademske knjige Liber.ac. Otvoritev bo potekala v četrtek, 1. 12. 2022, ob 16. uri (avla Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor). Razstava bo na ogled do 17. 12. 2022.

Več
Mednarodna egiptološka konferenca: Egiptologija in Slovenci

FF in Inštitut za študije meništva v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije 1. in 2. 12. 2022 organizirata mednarodno egiptološko konferenco z naslovom Egiptologija in Slovenci. Mednarodna konferenca bo potekala ob 200. obletnici Champollionovega razvozlanja hieroglifov in 100. obletnici Carterjevega odkritja Tutankamonove grobnice.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Simpozij o Proustu in prevod Petinsedemdesetih listov (prispevek o simpoziju o Proustu, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Kultura, RTVSLO, 17. 11. 2022)
 
»Ni problem, če beremo digitalno, težavno postane, ko več ne beremo dolgih besedil« (izjava doc. dr. Igorja Žunkoviča, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, 24ur.com, 22. 11. 2022)


 
Dr. Primož Vitez (pogovor z izr. prof. dr. Primožem Vitezom, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Profil, RTV SLO, 23. 11. 2022)
 
Posnetek predavanja akad. prof. dr. Marka Snoja Etimologija in Slovenci, ki je potekal v okviru cikla FF govorí v letu jezikov.
Napovedi ostalih predavanj v ciklu so na voljo na spletni strani FF.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si