Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Izpostava Inštituta kralja Seijonga iz Južne Koreje na FF

Na FF je z julijem 2023 v prostorih na Tobačni začela delovati izpostava Inštituta kralja Seijonga iz Južne Koreje. Inštitut bo pod vodstvom doc. dr. Hyeonsook Ryu z Oddelka za azijske študije in ob podpori Jasne Klemenc skrbel za promocijo korejskega jezika in kulture in nudil tečaje korejščine za študente FF in zunanje slušatelje. Dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar se je na povabilo Inštituta kralja Seijonga med 7. in 9. 8. udeležila konference za profesorje korejskega jezika World Educator 2023 v Seulu, kjer je predsednica Fundacije Instituta kralja Seijonga Lee Haiyoung vsem institucijam, ki letos vstopajo v mrežo inštitutov v tujini, podelila plakete o imenovanju.
 

Talne oznake za slepe in slabovidne v avli FF

V fakultetni avli smo namestili talne oznake za slepe in slabovidne na vodilni poti od glavnega vhoda do stopnišča.
 

Akcija "Potrebuješ? Podarim!"

Na FF poteka akcija "Potrebuješ? Podarim!", ki je v svojem bistvu organizirana izmenjevalnica predmetov, ki so jih nekateri študentke in študenti izgubili v poplavah, drugi pa jih imajo morda doma in bi jih bili pripravljeni podariti. Vabljeni k sodelovanju.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Denis Cerkvenik: Med rasizmom in nujo 1943–1945

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Svetovi: revija za etnologijo, antropologijo in folkloristiko; Letn. 1, št. 2 (2023): Večvrstna družba

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
- Acta Linguistica Asiatica; Letn. 13, št. 2 (2023)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

 

DOGODKI
Razstava: Rezijske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ilustracije UL ALUO

Vabljeni k ogledu razstave Rezijanske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ilustracije UL ALUO, ki bo v galeriji Peti štuk na FF na ogled do 21. 9. 2023. Likovni projekt je navdihnila 50. obletnica antologije živalskih pravljic iz rezijanskega ustnega izročila Zverinice iz Rezije, ki jih je zbral in zapisal akad. dr. Milko Matičetov. Študentom drugega letnika ilustracije na ALUO UL je rezijanske pravljice predstavila prof. dr. Milena Mileva Blažić, Pedagoška fakulteta UL, njihovo ustvarjalno delo je vodila doc. Suzi Bricelj, UL ALUO. Razstavljajo: Gaja Aksinja Abramović, Matevž Bervar, Rea Bartulović, Zala N. Doupona, Jon Kušar, Eva Ježovnik, Nikolina Popov, Urša Volovšek, Amadeja Gvendolina Završnik. Razstava je nastala v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, katerega aktivnosti v letih 2022 in 2023 povezuje tema Človek, žival.
 
Simpozij Spoznavanje skozi perspektive v džainistični filozofiji: zgodovinski pristopi

Oddelek za azijske študije FF v sodelovanju z Univerzo v Birminghamu in Univerzo v Kaliforniji, Riverside organizira simpozij raziskovalne skupine za džainistično filozofijo z naslovom Spoznavanje skozi perspektive v džainistični filozofiji: zgodovinski pristopi. Simpozij se osredotoča na džainistično doktrino o ne-enostranskosti, po kateri je resničnost večplastna in je ni mogoče zajeti z ene same perspektive. Predstavitve na simpoziju bodo obravnavale ne-enostranskost v različnih džainističnih besedilih in kontekstih ter pokazale kompleksnost doktrine v zgodovini džainistične filozofije in nove prispevke džainistov k filozofskim razpravam v Južni Aziji. Simpozij v angleškem jeziku bo potekal 28. 8. 2023 med 9. in 16.20 uro (Modra soba na FF).

Več
Simpozij Digitalna estetizacija in njeni izzivi
 
6. 9. 2023 bo v okviru projekta DigiFREN potekal mednarodni simpozij Digitalna estetizacija in njeni izzivi. Simpozij v angleškem jeziku po potekal med 9. in 17. uro na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF in na Zoomu. Program in povzetke najdete tu.
Vljudno vabljeni!
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Filozofinja Olga Markič: Umetni inteligenci cilje daje človek (pogovor s prof. dr. Olgo Markič, Oddelek za filozofijo FF, Bloomberg Adria, 20. 7. 2023)
 
V Ljubljani se začenja Evropska poletna šola logike, jezika in računalništva (Evropska poletna šola logike, jezika in računalništva, Oddelek za prevajalstvo FF, 24ur.com, 31. 7. 2023)
 
Geografi na Ljubljanskem barju naleteli na obsežno onesnaženje vode (člani Oddelka za geografijo FF in Geografskega inštituta Antona Melika zaznali obsežno onesnaženje vode, Sta.si, 21. 8. 2023)
 

Živali v Bibliji – Intervju z dr. Samom Skralovnikom, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si