Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Otvoritev razstave Lee Marks: Courants alternatifs – Alternativni tokovi

14. 2. 2023 je v galeriji Peti štuk potekala otvoritev razstave Lee Marks z naslovom Courants alternatifs – Alternativni tokovi. Otvoritev je potekala v krogu umetnice in njene družine, dekanje FF, kuratorske ekipe ter prijateljev. Dogodek se je začel z glasbeno točko Pie Krampl in Leonarde Soko, ki sta izvedli pesem "Sous le ciel de Paris", dekanja FF pa je v govoru predstavila umetnico Leo Marks ter koncept razstave. Sledilo je druženje ob umetninah. Vabljeni k ogledu razstave še vse do 14. 3. 2023.

 
Obisk veleposlanika Republike Čile

21. 2. 2023 so FF obiskali novoimenovani veleposlanik Republike Čile, pristojen za Slovenijo, Nj. Eks. Rodrigo Olsen, prvi sekretar g. Renato Gómez in častni konzul Republike Čile v Sloveniji g. Matjaž Medvedšek. Delegacijo je sprejela dekanja, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, spremljale pa so jo predstavnice kateder za španski jezik, književnosti in didaktike Oddelka za romanske jezike in književnosti FF. Poleg konkretnih kulturno-umetniških in akademskih projektov na področju filma, literature in akademskega sodelovanja, si čilska delegacija želi, da skupaj na FF organiziramo dogodek, posvečen obeležitvi petdesete obletnice vojaškega udara v Čilu leta 1973 kot ohranjanje spomina, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo. Veleposlanik se je v četrtek dopoldan srečal tudi s študentkami in študenti. Predstavil je aktualno dogajanje v Čilu in odgovarjal na vprašanja.
 
Vedno radovedni – Modra fakulteta vpisuje v letni semester

Izobraževalni programi Modre fakultete, ki so namenjeni izobraževanju in druženju starejših od 60 let, se nadaljujejo tudi v letnem semestru. Prvi programi, ki jih pripravljajo predavateljice in predavatelji z različnih fakultet in akademij UL, se bodo na Modri fakulteti začeli že konec februarja. K vpisu vabijo vse, ki imajo več kot 60 let in gojijo strast do znanja in spoznavanja. Če sami niste starejši, pa poznate koga od bližnjih, jih povabite, da se pridružijo skupnosti Modre fakultete. Na voljo so izobraževalni programi, ki trajajo 20 ur in pokrivajo najrazličnejše teme, vsak po simbolični ceni 61 evrov (za 20 ur).

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Luka Repanšek: Učbenik klasičnega sanskrta: glasoslovje, oblikoslovje, besedotvorje in elementi skladnje (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.
 

- Muzikološki zbornik: Letn. 58, št. 2 (2022)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.


- Keria: Studia Latina et Graeca: Dela: Letn. 24, št. 2 (2022)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več

DOGODKI
Ciklus Filozofija in jezik

Razprave o filozofiji in jeziku vključujejo široko paleto raziskovanj mnogoterih razmerij med jezikom in realnostjo, mišljenjem, subjektom, resnico, bitjo in drugimi temeljnimi pojmi, ki jim lahko sledimo od antike do današnjega časa. V dvajsetem stoletju je stopil v ospredje »obrat k jeziku«, povezan z Wittgensteinovim imenom in njegovima »dvema začetkoma« ter številnimi nadaljevanji v različnih smereh, na meji med filozofskim, mitičnim in poetičnim jezikom, poglabljanjem v antropologijo jezika, soočanjem z azijsko filozofsko mislijo, razširitvam v filozofijo vsakdanjega jezika in refleksijo o pomenu filozofije in filologije za humanistiko kot tako. Predavanja ciklusa Filozofija in jezik bodo potekala v letnem semestru študijskega leta 2022/2023 v Modri sobi na FF po razporedu, ki je objavljen tu.
Vabljeni!


 
FF govorí v letu jezikov: Analiza besedil v forenzičnih preiskavah

Vabljeni na predavanje Analiza besedil v forenzičnih preiskavah, ki ga bo v sklopu cikla FF govorí v letu jezikov izvedla doc. dr. Ana Zwitter Vitez, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF. Predavanje bo v četrtek, 2. 3. 2023, ob 18. uri (pred. 2).

Več

 
Mărțișor – praznovanje pomladi

Veleposlaništvo Romunije v Sloveniji in romunski lektorat na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF vabita na praznovanje pomladi, ki se v Romuniji začne 1. marca z običajem Mărțișor. Ob tej priložnosti vabljeni v četrtek, 2. 3. 2023, ob 18. uri v Modro sobo na FF. O Romuniji in romunskih pomladnih običajih bo govoril romunski veleposlanik Nj. Eks. Alexandru Grădinar. Dogodek bodo nadaljevali študentje, ki bodo brali drobce iz romunske literature v obeh jezikih in igrali romunsko tradicionalno glasbilo. Ob hrani in pijači bodo izdelovali tudi tradicionalne spomladanske broške MĂRȚIȘORE.
 
 
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Še bolj si kriva, saj si imela vendar vse (izjava doc. dr. Jasne Podreka, Oddelek za sociologijo FF, Delo, 18. 2. 2023) 
Antropološke alternative za antropocen (konferenca Razsrediščenje trajnosti: K lokalnim rešitvam globalnih okoljskih problemov, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, oddaja Intelekta, 21. 2. 2023)
 
Živali imajo bogat notranji svet – Intervju z mag. Priscilo Gulič Pirnat, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si