Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Razglašen zmagovalni roman projekta Goncourtova nagrada za najboljši francoski roman leta po izboru slovenskih študentov in študentk


V torek, 20. 6. 2023, je v avli Filozofske fakultete potekala razglasitev letošnjega zmagovalnega romana v okviru projekta Choix Goncourt de la SlovénieT. i. Goncourtovo nagrado za najboljši francoski roman leta po izboru slovenskih študentov in študentk, ki so prebirali izbor romanov finalistov  Goncourtove akademije, je prejel roman  Guiliana da Empolija  Le Mage du Kremlin. Dogodku so prisostvovali partnerji projekta s Francoskega inštituta v Ljubljani in Mladinske knjige, ki bo omogočila prevod izbrane knjige v slovenščino.
Otvoritev razstave je minila v pričakovanju novice, kateri od romanov bo izbran: francistike Pia Krampl, Kim Fuchs-Godec, Eva Poklukar in Petruša Golja so predstavile vsaka svoj izbrani roman izmed štirih finalistov, direktor Francoskega inštituta gospod Karl Cogard pa je razglasil zmagovalca.

 

Projekt Choix Goncourt de la Slovénie poteka od leta 2017 naprej: študentje in študentke francoščine na Oddelku za romanske jezike in Oddelku za prevajalstvo berejo izbrane Goncourtove finaliste in med njimi izberejo svojega nagrajenca, katerega delo je prevedeno v slovenski jezik. Razstava povzema dogajanje od začetka do zadnjega izbora.

Novinarska konferenca: Razvrednotenje svetovalnega dela v vzgoji in izobraževanju - predlog vlade o novem plačnem vrednotenju svetovalnih delavcev v VIZ

V sredo, 21. 6. 2023, je na Filozofski fakulteti potekala novinarska konferenca: Razvrednotenje svetovalnega dela v vzgoji in izobraževanju - predlog vlade o novem plačnem vrednotenju svetovalnih delavcev v VIZ. Sklicu konference je botrovala informacija, da je v predlogu vlade o novih izhodiščnih razredih v šolstvu delo svetovalnega delavca v šolah in vrtcih močno degradirano v primerjavi z delom učitelja in vzgojitelja. Konferenco v organizaciji Filozofske fakultete UL in Slovenskega društva pedagogov je povezovala prof. dr. Jasna Mažgon, predsednica društva.

Več v sporočilu za javnost.

Zaključna tutorska prireditev

V sredo, 21. 6. 2023, so tutorji svoje delo v študijskem letu 2022/23 zaključili s prireditvijo v avli Filozofske fakultete, kjer so prejeli potrdila o opravljenem delu in posebna priznanja. Za glasbeni program sta poskrbela trio flavt (Lea Pinter, Ana Sodja, Neža Verbovšek) in Izabella Rajh. 
Zahvala gre vsem študentom, ki so del tutorske ekipe in pomagajo brucem pri prehodu na študij in organizirajo dogodke.

Veselimo se prihodnjega študijskega leta, ko bo tutorska ekipa še večja.

Podelitev nagrad dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo

Na Univerzi v Ljubljani so v četrtek, 22. 6. 2023, prvič podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo. Nagrado, poimenovano po prvi osebi, ki je leta 1920 na Univerzi v Ljubljani pridobila doktorat znanosti, je prejelo šest avtorjev doktorskih del, za katere je strokovna komisija ocenila, da izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, njihova vsebina pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju.
Med nagrajenci je tudi dr. Jakob Lenardič z Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete UL za doktorsko delo z naslovom Skladenjsko-pomenska razčlemba srednjiških zgradb v tvorbeno-pretvorbeni slovnici. Mentor doktorskega dela je prof. dr. Gašper Ilc.

Prejemniku nagrade in mentorju iskreno čestitamo.

Vabilo k sodelovanju na simpoziju Razstavljanje na Slovenskem III

Oddelek za umetnostno zgodovino FF v aprilu naslednje leto (11. in 12. 4. 2024) v dvorani Mestnega muzeja v Ljubljani organizira simpozij Razstavljanje na Slovenskem III.
Tretjo edicijo simpozija ponovno namenjajo poglobljenemu raziskovanju več kot stoletne prakse rednega razstavljanja umetnosti, arhitekture in oblikovanja na Slovenskem. Prvo strokovno srečanje Razstavljanje na Slovenskem je leta 2019 med drugim obeležilo 110-letnico Jakopičevega paviljona, prvega slovenskega namenskega razstavišča za likovno umetnost. Z dobrim odzivom in pestrostjo z razstavljanjem povezanih vsebin je prvi simpozij pokazal, da med strokovno in širšo javnostjo vlada zanimanje za razmislek o teh temah. To je leta 2022 samo še potrdila njegova druga izvedba. 
Simpozij bo posvečen mediju razstave in fenomenu razstavljanja likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja na Slovenskem ter oblikovanju umetnostnega sistema v srednjeevropskem okviru od 19. stoletja do danes.

K prijavam za sodelovanje ste vabljeni vsi, ki raziskujete te vsebine v najrazličnejših kontekstih in področjih.

Opis zaželjene priprave prispevkov in navodila za prijavo so na voljo tu.

Razpis za vpis v študijski program Strokovno izpopolnjevanje tolmačev za sodišča in urade za študijsko leto 2023/24

V okviru Centra za pedagoško izobraževanja na FF je objavljen razpis za vpis v študijski program Strokovno izpopolnjevanje tolmačev za sodišča in urade za študijsko leto 2023/24. Program je namenjen diplomantom prvostopenjskih študijskih programov vseh smeri in tudi že registriranim sodnim tolmačem, ki se morajo v skladu z najnovejšimi direktivami EU stalno izpopolnjevati. Zanimiv je tudi za vse materne govorce tujih jezikov z znanjem slovenščine, ki želijo pridobiti profesionalne kompetence za delo na sodiščih in uradih.

Več o programu, nov razpis in povezavo do elektronske prijavnice najdete na spletni povezavi Centra za pedagoško izobraževanje.

Študentski projekti za trajnostni razvoj

V okviru razpisa Študentski projekti za trajnostni razvoj 2023, ki ga je aprila objavil Rektorat Univerze v Ljubljani, je Filozofska fakulteta pod koordinatorstvom Centra za pedagoško izobraževanje FF kandidirala z osmimi projekti, ki so bili prav vsi uspešni.
Gre za projekte kjer študenti različnih študijskih smeri ob pomoči pedagoških mentorjev in v sodelovanju s partnerji iz okolja proučujejo različne kreativne in inovativne rešitve za izzive trajnostnega razvoja na lokalni, regionalni in globalni ravni.

Veseli smo, da imamo tokrat tudi dva delovna mentorja iz tujine. Vsem prijaviteljem iskreno čestitamo.

Več o prijavljenih in odobrenih projektih.

Novosti Znanstvene založbe FF
 
- Sašo Jerše: Angelus novus. O sedanji preteklosti. – Prihodnosti.

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Florence Gacoin Marks : Ducat trdih orehov: izzivi in podvigi prevajanja francoske književnosti v slovenski jezik (Razprave FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več

DOGODKI
Literarni večer v Gornjem Gradu s poljsko avtorico Małgorzato Rejmer

Vljudno vabljeni na literarni večer s poljsko avtorico in junijsko gostjo Literarne rezidence Gornji Grad Małgorzato Rejmer, ki bo potekal v sredo, 28. 6. 2023, ob 18.00 v Gornjem Gradu (Attemsov trg 19, 3342 Gornji Grad). Projekt Literarna rezidenca Gornji Grad poteka v sklopu Projektnega dela za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023, ki ga podpirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v sodelovanju s podjetjem Babave iz Gornjega Grada, v njem sodelujejo študentke Oddelka za slavistiko, Oddelka za germanistiko in Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL ter študentke Fakultete za družbene vede, Fakultete za računalništvo in informatiko UL in Fakultete za dizajn - samostojnega visokošolskega zavoda. Vodja projekta je doc. dr. Lidija Rezoničnik z Oddelka za slavistiko FF UL.

Fotografija: Katarzyna_Lasoń

Doktorska delavnica/poletna šola "Eastern Mediterranean coastal and island environments: natural resources, their uses and perceptions (15th-18th centuries)"
 
V dneh od četrtka, 29. junija 2023 do sobote, 1. julija 2023 bo v prostorih Filozofske fakultete in na terenu potekala tridnevna mednarodna doktorska delavnica/poletna šola z naslovom Eastern Mediterranean coastal and island environments: natural resources, their uses and perceptions (15th-18th centuries), v prevodu Vzhodnosredozemsko in obalno otoško okolje: naravni viri, njihova uporaba in dojemanje (15. - 18. stoletje). Delavnico organizirata center ICCHS Ljubljana in konzorcij francoskih univerz, zbranih v programu  Gouverner les Îles: Territoires, ressources et savoirs des sociétés insulaires en Méditerranée pri l’École française de Rome, s podporo programske skupine Slovenska zgodovina. Na delavnici sodeluje sedem doktorskih študentov iz Francije, Grčije, Hrvaške in Slovenije.

Del programa delavnice/poletne šole, ki bo potekal na Filozofski fakulteti v četrtek, 29. junija 2023 in v petek, 30. junija 2023 v predavalnici 4-Rim je odprt za javnost.

Več informacij in program v angleškem jeziku je na volju tu.

PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Šolski svetovalni delavci razvrednoteni (izjava prof. dr. Damijana Štefanca z Oddelka za pedagogiko in andragogiko FF, TV Slovenija 1, Dnevnik 19. 6. 2023)
 
Lojze Peterle in Kralj Matjaž v pravljični deželi Druga Švica (kolumna dr. Božidarja Jezernika, rednega profesorja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF v pokoju, Reporter 19. 6. 2023)
Ekipa arheologa Šprajca odkrila ostanke majevskega mesta (raziskovalno skupino vodil prof. dr. Ivan Šprajc z Oddelka za arheologijo FF, Delo 22. 6. 2023)
Shekuza o zvoku in živalih – Intervju z Mihom Šajino, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.


http://YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=I7jhWdN28G0&t=640sCeloten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si