Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Priznanje za življenjsko delo na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja za prof. dr. Sonjo Pečjak

Z veseljem sporočamo, da je bila prof. dr. Sonja Pečjak z Oddelka za psihologijo FF izbrana za prejemnico priznanja za življenjsko delo na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja, ki jo podeljuje Pedagoški inštitut v sodelovanju s Slovenskim društvom raziskovalcev na področju edukacije. Podelitev nagrade je potekala 20. 9. 2023 v sklopu 8. znanstvene konference Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju v Kopru.
Čestitamo!
Slovenska znanost poka od idej in kreativnosti – Intervju z dr. Sašom Jeršetom in Darinko-Iko Bartol

Niz intervjujev z znanstveniki, raziskovalci in umetniki, ki je nastal v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, zaključujemo z intervjujem z dr. Sašom Jeršetom, vodjo projekta, in Darinko-Iko Bartol, vodjo Znanstvenoraziskovalnega inštituta FF. Intervju je bil posnet junija 2023. Besede prodekana o letih debelih krav je tako razumeti v luči tedanjih razmer in razpoloženj. Vljudno vabljeni k ogledu!
 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Azijske študije; Letn. 11, št. 3 (2023): Special Issue: Humanism, Post-Humanism and Transhumanism in Transcultural Perspective: Asian and European Paradigms

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
- Ars & Humanitas; Letn. 17, št. 1 (2023): Sodobni pogledi na literarno prevajanje

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
- Slovenščina 2.0; Letn. 11, št. 1 (2023): Digitalno jezikoslovje

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

 
DOGODKI
Konferenca: Kontemplativne tradicije in psihoterapija

Inštitut za študije meništva in kontemplativne znanosti vabi na konferenco Kontemplativne tradicije in psihoterapija, ki jo s finančno podporo fundacije John Templeton (Oxford) organizira v sodelovanju z Univerzitetno psihiatrično kliniko Ljubljana, MF in FF UL in Slovensko matico. Konferenca, na kateri bodo sodelovali številni tuji in domači predavatelji, bo potekala med 25. in 27. 9. 2023 v prostorih Slovenske matice, Kongresni trg 8. Vsa predavanja bodo potekala v angleškem jeziku. Na dogodek se je potrebno prijaviti, število mest je omejeno.

Več

 
Mednarodna filozofska konferenca: Odtujitev

Med 26. in 28. 9. 2023 Mednarodno heglovsko združenje Aufhebung, Cankarjev dom, Goethe-Institut Ljubljana in FF v Cankarjevem domu v Ljubljani (dvorana Alme Karlin) prirejajo mednarodno filozofsko konferenco o sodobnih strukturah moči. Na konferenci bodo spregovorili priznani mednarodni in slovenski filozofi, kot so Mladen Dolar, Rey Chow, Helen Rollins, Gregor Moder, Laurent de Sutter, Nathan Brown, Bara Kolenc, Aleksandar Matković, Martin Hergouth, Nadežda Čačinovič, Ross Wilson, Niklas Toivakainen, Magdalena Germek in Goran Vranešević. Konferenca je posvečena temi odtujitve.

Več

 
Slovenščina v nevroznanosti

Vabljeni na dogodek Slovenščina v nevroznanosti v okviru Festivala znanosti v Novi Gorici, na katerem bo sodeovala izr. prof. dr. Christina Manouilidou z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF. Dogodek bo v sredo, 27. 9. 2023, ob 17. uri v Xcentru, Delpinova ulica 20, 5000 Nova Gorica. Brezplačne vstopnice so na voljo na tej povezavi.
 
Okrogla miza Smrti na mejah – v Alpah in na Balkanu

Pritličje in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabita na okroglo mizo Smrti na mejah – v Alpah in na Balkanu, ki bo v sredo, 27. 9. 2023, ob 18. uri v Pritličju (Mestni trg 2, Ljubljana). Na okrogli mizi, na kateri bodo sodelovali Cristina del Biaggio, Marjana Hameršak in Samer Arkawi, se bodo ukvarjali z vprašanji: kdo umira na evropskih kopenskih mejah in kje se dogajajo njihove smrti? Kateri so glavni razlogi zanje? Kakšni so posmrtni postopki in kaj se zgodi s trupli preminulih? Zakaj so te smrti še vedno nevidne in kakšni so načini, da bi jih javno obeležili? Okroglo mizo bo povezovala Uršula Lipovec Čebron.

Več

 
Mednarodna delavnica Diskusija norm: ambivalenca, distanca in konflikt v antični biografiji in historiografiji

Oddelek za zgodovino FF vabi na mednarodno delavnico Diskusija norm: ambivalenca, distanca in konflikt v antični biografiji in historiografiji, organizirano v okviru projekta Ambivalenca in distanca v reprezentacijah preteklosti v antiki, pri katerem sodelujeta FF in Humboldtova univerza v Berlinu. Pri organizaciji dogodka sodeluje tudi programska skupina Slovenska zgodovina. Delavnica v angleškem in nemškem jeziku bo potekala v četrtek, 28. 9. 2023 (Modra soba). Prisrčno vabljeni!

Več

 
Osrednja prireditev projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! 29. september 2023

Z željo približati raziskovalno dejavnost mladim bo v petek, 29. 9. 2023, na Mestnem trgu, v Magistratu in Pritličju ter na 16 drugih lokacijah v Ljubljani potekala osrednja prireditev projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Obiskovalci bodo lahko srečali raziskovalke in raziskovalce fakultet in akademij UL ter njihove številne sodelavke in sodelavce z drugih znanstvenoraziskovalnih ustanov. Ti bodo odprli vrata svojih fakultet in laboratorijev, predstavili svoje delo in prisluhnili vsakomur, ki ga žene radovednost, predvsem pa mladim, ki se za svojo življenjsko in poklicno pot šele odločajo. Osrednji dogodek bo na Mestnem trgu, kjer bodo na Znanstvenem bazarju ves dan potekale predstavitve, delavnice, se odvijala predavanja, dogajanje pa bodo spremljali tudi razstave, filmi, koncerti  in nagradni kviz. Vstop na vse dogodke je prost, saj je Evropska noč raziskovalcev projekt Evropske unije, ki sočasno poteka po vsej Evropi in je financiran iz okvirnega programa Obzorje Evropa 2021–2027. Vljudno vabljeni k ogledu programa in vljudno vabljeni na Noč!

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Dediščina 'Cvirnove šole': odprtost, pripravljenost na dialog in utemeljenost na primarnih virih (Spominsko znanstveno in strokovno srečanje ob desetletnici smrti zgodovinarja Janeza Cvirna, Oddelek za zgodovino FF, Rtvslo.si, 15. 9. 2023)
 
Slovenski dvorci (v oddaji sodeloval prof. dr. Matej Klemenčič, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, Radio Slovenija 1, 20. 9. 2023)
 
Močen politični termin, ki v pravnem smislu ne bo rešil ničesar (izjava doc. dr. Jasne Podreka, Oddelek za sociologijo FF, Delo, 20. 9. 2023)
 
Intervju z dr. Sašom Jeršetom in Darinko-Iko Bartol, s katerim se zaključuje niz intervjujev, nastalih v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si