Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Mednarodna poletna šola na Oddelku za zgodovino FF

Od 29. 6. do 1. 7 2023 je v prostorih FF, Arhiva Republike Slovenije in na terenu potekala mednarodna doktorska poletna šola z naslovom Vzhodnosredozemska obalna in otoška okolja: naravna bogastva, njihova uporaba in dojemanje (od 15. do 18. stoletja) v organizaciji centra ICCHS in konzorcija francoskih univerz, zbranih v programu Gospodariti z otoki: ozemlje, naravna bogastva in znanja otoških družb v Sredozemlju pri Francoski šoli v Rimu, s podporo programske skupine Slovenska zgodovina. Poletne šole se je udeležilo šest doktorskih študentov iz Francije in Slovenije, delo je potekalo pod vodstvom izvajalcev poletne šole prav tako iz Francije, Hrvaške in Slovenije – Oddelek za zgodovino FF.

Več

 
Mednarodna šola nove grščine v Atenah

V prostorih Univerze v Atenah se je 7. 7. 2023 uspešno zaključila poletna šola nove grščine za klasične filologe, ki jo je pripravil Oddelek za klasično filologijo FF. Predavali so prof. dr. Brian D. Joseph (Ohio State University ZDA), prof. dr. Jerneja Kavčič (Univerza v Ljubljani), prof. dr. Spiros Moschonas (Univerza v Atenah), prof. dr. Katerina Bočkova Loudova (Masarykova univerza v Brnu) in dr. Michalis Marinis (Ohio State University ZDA), udeležilo se jo je 16 študentov iz Slovenije, ZDA, Češke in Slovaške.

Več

 
Poletno dogajanje na Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik

V okviru štirih poletnih prireditev CSDTJ, ki deluje v okviru Oddelka za slovenistiko na FF, se je od 3. do 21. 7. slovenščine učilo 336 udeležencev. 93 študentov in profesorjev s tujih univerz v 22 državah ter zamejskih delavcev v šolstvu in kulturi se je udeležilo 59. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture, 128 otrok in mladostnikov iz 20 držav je prišlo na 18. Mladinsko poletno šolo slovenščine in Poletni tečaj slovenščine za otroke, 115 udeležencev (85 v Ljubljani in 30 preko spleta) iz 35 držav pa je obiskalo 42. Poletno šolo slovenskega jezika za odrasle. Poleg klasičnega učenja slovenščine v okviru lektoratov, fonetičnih vaj in konverzacij so se udeleženci vseh štirih prireditev udeleževali tudi spremljevalnega programa, npr. ogledali so si Ljubljano, slovenske filme, svoje spretnosti so preizkusili na različnih delavnicah, obiskali so koncerte, plesno predstavo, muzeje in galerije ter se udeležili strokovnih ekskurzij po vsej Sloveniji, v okviru Seminarja pa so potekala tudi strokovna predavanja na temo Slovenski jezik, literatura, kultura in digitalni svet(ovi). Kot vedno je bilo tudi letos vzdušje na prireditvah pozitivno, udeleženci pa so navezali nove stike in izboljšali svojo slovenščino.
 
Študentka FF Monika Podlogar na 31. poletni univerzijadi

Študentka magistrskega študija na naši fakulteti Monika Podlogar se bo udeležila 31. poletne univerzijade na Kitajskem, ki bo potekala med 28. 7. in 8. 8. 2023. Monika bo nastopila v atletiki – skoku v višino in mnogoboju. Pred odhodom športnikov in spremljevalcev na to veliko študentsko športno tekmovanje je 18. 7. 2023 na Ministrstvu za gospodarstvo, šport in turizem v Ljubljani potekala predstavitev univerzitetne reprezentance. Na 31. poletni univerzijadi  bo Slovenijo zastopalo 25 športnikov in športnic, ki bodo tekmovali v sedmih različnih športnih panogah. Med njimi bo 13 študentk in 12 študentov.
Naši študentki in vsem ostalim udeleženkam in udeležencem želimo uspešna tekmovanja.

Več

Foto: Slovenska univerzitetna športna zveza – SUSA

 
Vabilo za sodelovanje pri projektu EuroBioBlitz 2023

Konzorcij za naravoslovje iz Združenega kraljestva v okviru projekta INTERSECTIONS, ki je usmerjen v podporo raziskovalcem po vsej Evropi, vabi k sodelovanju pri projektu EuroBioBlitz 2023. V sklopu tega projekta bodo 29. in 30. 9. 2023 organizirali sprehode za opazovanje prostoživečih živali. Projekt je priložnost za vsakogar, da prispeva k preučevanju prostoživečih živali v Evropi, pomaga oblikovati prizadevanja za ohranjanje narave in podpira znanstvene raziskave. Vsi lahko pomagamo pri obnovi narave tako, da pomagamo zapolniti vrzeli v znanju o vrstah, ki živijo v naši bližini. Z beleženjem živali v svoji neposredni bližini lahko vsakdo podpre pomembne raziskave ohranjanja narave. Konzorcij za naravoslovje vabi k sodelovanju vse, ki jih projekt zanima in bi želeli sodelovati. Zagotovili bodo vire in podporo za izvedbo aktivnosti na prostem. Več informacij na tej povezavi. Prijave za sodelovanje na tej povezavi.
 
Človek, AI – Povabilo k sodelovanju pri prijavi projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! (2024–2025)

Evropska komisija je objavila razpis z naslovom Evropska noč raziskovalcev in raziskovalci v šolah 2024–2025 (European Researchers’ Night and Researchers at Schools 2024-2025). Nanj se bo skupaj s partnerji prijavila tudi FF kot nadaljevanje projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga uspešno vodimo pod sloganom Človek, žival in ki se zaključi na letošnjo Evropsko noč raziskovalcev 29. 9. 2023. V novi prijavi projekta se bomo posvetili danes, gotovo pa tudi v prihodnje nadvse pomembni temi, tj. umetni inteligenci. Projektna prijava nosi naslov Človek, AI. Prijazno vabljeni k sodelovanju. Pišite na e-naslov noc.raziskovalcev@ff.uni-lj.si. Rok za prijavo aktivnosti je 8. 9. 2023.

Več

 
DOGODKI
ESSLLI – Poletna šola logike, jezika in informacij
 
34. Evropska poletna šola logike, jezika in računalništva – ESSLLI 2023 bo v organizaciji FF in FRI UL in v sodelovanju s Slovenskim društvom za jezikovne tehnologije in Slovenskim društvom Informatika potekala od 31. 7. do 11. 8. 2023. Letošnje poletne šole se udeležuje kar 320 prijavljenih udeležencev z vsega sveta. Program soustvarja prek 80 profesoric in profesorjev iz 23 različnih držav, v dveh tednih pa se bo zvrstilo kar 53 seminarjev in delavnic, ki bodo potekali v sedmih vzporednih sekcijah. Šola tradicionalno vključuje tudi večerna plenarna predavanja pomembnih tujih in domačih raziskovalcev, ki so odprta širši javnosti in predstavljajo novejše znanstvene dosežke z vseh treh disciplin (urnik predavanj).

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Narod prevajalcev (v oddaji sodelovala prof. dr. Nike Kocijančič Pokorn, Oddelek za prevajalstvo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 12. 7. 2023) 
Umetna inteligenca ima že nadčloveške razsežnosti (na okrogli mizi sodelovali prof. dr. Špela Vintar in doc. dr. Matejka Grgič, Oddelek za prevajalstvo FF, in prof. dr. Marko Stabej, Oddelek za slovenistiko FF, Novi glas, 13. 7. 2023)
 
Slovenščina in digitalni svet(ovi) (59. Seminar slovenskega jezika, literature in kulture, CSDTJ, Večer, 14. 7. 2023)
 
Posnetek predstave francoskega gledališča Onkraj besed
(Revija gledaliških skupin FF UL: Tedni tujejezičnega gledališča)
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si