Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Najvišje državno odlikovanje Republike Indije za Vlasto Pacheiner Klander

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo in Oddelek za filozofijo FF s ponosom sporočajo, da je indologinja Vlasta Pacheiner Klander, dolgoletna sodelavka Katedre za primerjalno jezikoslovje (in orientalistiko), 18. aprila 2023 za svoj bogati prevodni opus staroindijskih književnih del in za številne literarnoteoretične ter literarnozgodovinske razprave prejela najvišje državno odlikovanje Republike Indije za posebne zasluge za delo na področju sanskrta in sanskrtske književnosti (The World Sanskrit Award), ki jo podeljuje ICCR (Indian Council for Cultural Relations). To najprestižnejšo nagrado ji je na slovesnosti v Zbornični dvorani UL podelila indijska ministrica za zunanje zadeve in kulturo ga. Meenakshi Lekhi. Na slavnostni prireditvi je zbrane nagovorila dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar.
Iz vsega srca čestitamo!

 

Naziv Kadrovski up 2023 za magistrantko Oddelka za psihologijo FF

13. 4. 2023 je v Portorožu potekala podelitev nagrade Kadrovski up 2023 v okviru Slovenskega kadrovskega kongresa, za katero so se potegovale tri magistrantke Oddelka za psihologijo FF, Maša Androjna, Eva Esih in Ajda Makar. Naziv Kadrovski up 2023 je prejela Maša Androjna za svoje magistrsko delo s področja kadrovskega managementa z naslovom Odnos odgovornih za ravnanje z ljudmi do duševnega zdravja in duševnih težav ter s tem povezano ravnanje zaposlenih v delovnih organizacijah pod mentorstvom doc. dr. Katarine Babnik in somentorstvom izr. prof. dr. Roberta Mastena.
Iskrene čestitke! 

Nagradi Mladinskega sveta Slovenije za magistranta FF

14. 4. 2023 je Mladinski svet Slovenije (MSS) podelil nagrade natečaja za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za preteklo leto. Magistrantka Oddelka za sociologijo in Oddelka za pedagogiko in andragogiko FF Mojca Suhovršnik je prejela nagrado MSS za prvo mesto v kategoriji magistrskih del za delo z naslovom Vloga šole pri preprečevanju in reševanju problematike spolnega nasilja in nadlegovanja. Delo je zaključila pod mentorstvom doc. dr. Jasne Podreka in doc. dr. Petre Gregorčič Mrvar ter somentorstvom prof. dr. Milice Antić Gaber in prof. dr. Jasne Mažgon. Magistrant Oddelka za slovenistiko in Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF Jan Černetič pa je za magistrsko delo Jezikovnostilna analiza samopredstavitvenih besedil mladih na zmenkarskem portalu Tinder v kategoriji Naj magistrska naloga prejel priznanje za izjemne naloge. Delo je nastalo pod mentorstvom prof. dr. Mojce Smolej.
Iskrene čestitke!

Več

 

Mednarodni simpozij Komunalna upravna poslopja v srednjem veku – podoba, pomen in namen

13. in 14. 4. 2023 je v koprski palači Gravisi-Buttorai potekal mednarodni simpozij z naslovom Komunalna upravna poslopja v srednjem veku – podoba, pomen in namen v organizaciji Mednarodnega središča za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) FF. Simpozij je otvorila dr. Renata Novak Klemenčič (ICCHS), vodja projekta Koprska Pretorska palača: Podoba, pomen in namen. Sledil je pozdravni nagovor Deana Krmaca, predstavnika Skupnosti Italijanov »Santorio Santorio«, ki je pri izvedbi simpozija sodelovala kot soorganizatorica ter gostiteljica v prostorih svoje palače.

Več

Foto: Božidar Flajšman

 

Srečanje dekanje FF s predstavnikom Univerze Dar es Salaam v Tanzaniji

Dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar se je 17. 4. 2023 srečala z Antidiusom Rweyongeza z Univerze Dar es Salaam v Tanzaniji, s katerim sodeluje Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF v okviru Erasmus+ programa Mednarodna dimenzija. Srečanje je začetek plodnega sodelovanja, ki ga je vzpostavila doc. dr. Sarah Lunaček Brumen, in v okviru katerega se bodo odvile tako mobilnosti učnega osebja kot mobilnosti študentk in študentov v obe smeri.


 

Nadgradnja korpusov KOST in KUUS

Do konca oktobra na FF poteka projekt nadgradnje korpusov KOST in KUUS, ki ga financira Ministrstvo za kulturo. Oba jezikovna korpusa sta namenjena slovenščini kot tujemu jeziku: Korpus usvajanja slovenščine kot tujega jezika KOST je bil razvit na Oddelku za slovenistiko FF, Korpus učbenikov za učenje slovenščine kot drugega in tujega jezika KUUS pa na CSDTJ. Oba sta uporabnikom že na voljo, vendar ju v okviru trenutnega projekta želijo še povečati. Korpus KUUS bodo poleg tega vključili v obstoječe, za raziskovanje prijaznejše konkordančnike, za potrebe brskanja po korpusih z označenimi jezikovnimi popravki, kakršen je KOST, pa bodo v sodelovanju s Centrom za jezikovne vire in tehnologije UL razvili nov spletni konkordančnik, ki bo omogočal preglednejšo in nazornejšo uporabo.


 

Spletna stran raziskovalnega programa Uporabna razvojna psihologija

Na Oddelku za psihologijo FF so članice in člani raziskovalne skupine Uporabna razvojna psihologija oblikovali spletno stran, na kateri so dokumentirali raziskovalno delo na področjih psihičnega razvoja v zadnjih desetih letih. Spletna stran je dostopna tej povezavi.
 

Tretji del brezplačnega spletnega tečaja za učenje slovenščine Slovene Learning Online

Na spletni strani www.slonline.si  je objavljen SLO 3, tretji del brezplačnega spletnega tečaja za učenje slovenščine Slovene Learning Online, ki je nastal na CSDTJ. Avtorji tečaja so Tjaša Alič, Tanja Jerman, Matej Klemen in dr. Mihaela Knez. V prvih dveh delih tečaja (SLO 1, SLO 2) se uporabnice in uporabniki lahko učijo besedišče in sporazumevalne vzorce, ki jih bodo lahko uporabljali v različnih vsakdanjih situacijah, tretji del (SLO 3) pa prinaša izbrane slovnične vsebine.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Andrej Gaspari, Ana Vičar (ur.): "... alle drew Purchstal": arheološke raziskave gradov vitezov

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.


- Kornelija Ajlec, Božo Repe: Dismembered Slovenia (Historia)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več


 

DOGODKI
13. mednarodni dan lirike

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF v ponedeljek, 24. 4. 2023, organizira 13. mednarodni dan lirike. Dogodek je posvečen 70. obletnici smrti pesnika Bertholda Viertla in se bo odvijal v Modri sobi s pričetkom ob 9. uri v nemškem jeziku.

Več

 
Delavnica: A prav slišim?

Psihološka svetovalnica FF vabi na delavnico A prav slišim? Delavnica bo potekala v ponedeljek, 24. 4. 2023, ob 18. uri (pred. 02A). Na delavnici bodo raziskovali, kakšen pomen ima poslušanje v pogovoru, naučili se bodo, kako aktivno poslušati in se odzivati na druge ter spoznali, kako vzpostaviti varen prostor za deljenje. Dotaknili se bodo tudi, kako v odnosu postaviti lastne meje ter se naučili, kako uravnotežiti lastne potrebe in potrebe drugih. Predhodna prijava na delavnico ni potrebna. Delavnica je brezplačna, zahtevana je le aktivna udeležba.
Večer češkega, poljskega in slovaškega kratkega filma

Vljudno vabljeni na Večer češkega, poljskega in slovaškega kratkega filma, ki bo potekal v ponedeljek, 24. 4. 2023, ob 19. uri v galeriji hostla Celica v Ljubljani. Filme so podnaslovili študenti in študentke Oddelka za slavistiko FF. Vstop je brezplačen.

Simpozij o pesnici Danici Ručigaj ob dnevu makedonskega jezika

Oddelek za slavistiko FF v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Pólice Dubove vabi na Simpozij o pesnici Danici Ručigaj, v petek, 5. 5. 2023, ob 9.40 uri v predavalnici 4 na FF in na Zoom povezavi. S simpozijem bodo obeležili dan makedonskega jezika in rojstni dan prve makedonske pesnice.

Več

 

Razstava: Vladimir Brezar: Kako smo se znašli v 21. stoletju

Vabljeni na ogled razstave Vladimirja Brezarja z naslovom Kako smo se znašli v 21. stoletju, ki je na ogled v galeriji Peti štuk v 5. nadst. FF.

Več
Simpozij Od margine do avtonomije v postjugoslovanskem kontekstu

Med 23. in 25. 5. 2023 bo v okviru projekta Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v postjugoslovanskem kontekstu (ARRS, J6-3144) potekal simpozij Od margine do avtonomije v postjugoslovanskem kontekstu, ki ga organizirajo Gal Kirn (UL FF), Petja Grafenauer in Daša Tepina (UL ALUO). Program:

23. 5. 2023: Otvoritveni dogodek – Igor Štiks: Predstavitev knjige W (Vodnikova domačija),
24. 5. 2023: Angažirani postjugoslovanski dokumentarni filmi – projekcije filmov in pogovori (Slovenska Kinoteka),
25. 5. 2023: Simpozij – Od margine do avtonomije v postjugoslovanskem kontekstu (UL ALUO/Tobačna).

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Več

 
Sejem akademske knjige Liber.ac 2023

Letošnji Sejem akademske knjige Liber.ac bo med 23. in 25. 5. potekal pod naslovom Brez dlake na jeziku. Sejem organiziramo v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana. Letos bodo stojnice z akademskimi in strokovnimi knjigami in publikacijami med 23. in 25. 5. 2023 ozaljašale Foersterjev vrt, ki je svoje ime dobil po Antonu Foersterju, skladatelju prvega slovenskega opernega dela Gorenjski slavček. Ne samo slavci, tudi druge ptice, ki domujejo v majhnem parku s čudovitimi platanami, divjim kostanjem, starodavnim ginkom in bukvami, bodo peli hvalo knjigi. Osrednja rdeča nit sejma Liber.ac je letos s svojimi dejavnostmi vpeta v Leto jezikov. Kako zelo pomemben je jezik, so zapisali mnogi literati, med njimi tudi Nobelova nagrajenka za literaturo, Avstrijka Ingeborg Bachmann: »Če bi imeli besedo, če bi imeli jezik, ne bi potrebovali orožja.«

Več


 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Femicid kot samostojno kaznivo dejanje (izjava doc. dr. Jasne Podreka, Oddelek za sociologijo FF, Dnevnik, 14. 4. 2023)

 
Rimsko cesarstvo in njegovi Germani (pogovor z doc. dr. Milanom Lovenjakom, Oddelek za zgodovino FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 17. 4. 2023)
 
Tit Livij, največji zgodovinar starega Rima (pogovor z doc. dr. Davidom Movrinom, Oddelek za klasično filologijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 19. 4. 2023)

 
FF govorí v Letu jezikov
prof. dr. Metka Furlan: Hetitščina – starosta indoevropskih jezikov brez ženskega in moškega slovničnega spola

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si