Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Akad. prof. dr. Janko Kos prejel Trubarjevo priznanje za leto 2022

Akad. prof. dr. Janko Kos, dolgoletni profesor na FF, je prejel Trubarjevo priznanje za leto 2022. Priznanje je prejel za znanstveno in uredniško delo, posvečeno slovenskim pesnikom in pisateljem, katerih zapuščine v veliki meri hrani Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), ki je izjemen in trajen prispevek k ohranjanju in predstavljanju nacionalne pisne kulturne dediščine. Iskrene čestitke!

Več
 
Foto: www.rtvslo.si; BoBo

 
Živim, da pripovedujem: Poklon Jasmini Markič

V četrtek, 12. 1. 2023, je v predavalnici 13 potekal dogodek Živim, da pripovedujem: Poklon Jasmini Markič (Vivir para contarla: Homenaje a Jasmina Markič), na katerem so se na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF ob življenjskem jubileju poklonili prof. dr. Jasmini Markič in predstavili njej posvečeno številko znanstvene revije Linguistica. Zbrane sta med drugimi nagovorili dekanja FF in predstojnica oddelka, med prisotnimi je bil tudi veleposlanik Kraljevine Španije ter številni kolegi romanisti iz tujine, ki so srečanje spremljali na daljavo. Ob zaključku je bilo prof. dr. Jasmini Markič podeljeno tudi posebno priznanje Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije.
 
Izr. prof. dr. Urška Perenič predsednica odbora vseslovenskega leta Ivana Tavčarja

Predsednica Programskega odbora vseslovenskega leta Ivana Tavčarja je v sredo, 18. 1. 2023, na konstitutivni seji na dvorcu Visoko v Poljanski dolini postala izr. prof. dr. Urška Perenič z Oddelka za slovenistiko FF. Programski odbor sestavljajo: župan občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež, dr. Urška Perenič, dr. Ignacija Fridl Jarc, Helena Jaklitsch, Lenart Jurij Kučić, Vili Leban, ddr. Igor Grdina, Andraž Poeschl, Aleksander Geržina, dr. Peter Čeferin, Milena Zupančič, Gorazd Penko, dr. Marjeta Zorc in mag. Jani Šalamon. Predlog programa celoletnega praznovanja je pripravila Kreativna baza, ki bo skrbela tudi za koordinacijo izvajanja programa ter promocijo. Program se bo s številnimi dogodki dogajal v Poljanski dolini, Ljubljani in na Dunaju.

Foto: občina Gorenja vas-Poljane

 
Trajni dostop do zbirke Oxford Handbooks Online

OHK FF je pridobila trajni dostop do 65 učbenikov zbirke Oxford Handbooks Online, ki velja za eno najprestižnejših področij Oxfordovega znanstvenega založništva. Vsebuje poglobljene članke najboljših znanstvenikov in strokovnjakov. Priročniki pokrivajo različne tematike: nevroznanost, arheologijo, klasične študije, kriminologijo, ekonomijo, zgodovino, pravo, jezikoslovje, književnost, glasbo, filozofijo, naravoslovje, politologijo, psihologijo, religijo in sociologijo. Trajni dostop je omogočen do učbenikov, katerih seznam najdete na tej povezavi.
 
DOGODKI
Prva doktorska konferenca študijskega programa Humanistika in družboslovje

V četrtek, 26. 1., in petek, 27. 1. 2023, bo na FDV in FF potekala prva doktorska konferenca študijskega programa Humanistika in družboslovje. V dveh dneh boste lahko spoznali širino in raznolikost raziskav, ki trenutno tečejo v sklopu doktorskega programa. Prva konferenca študijskega programa humanistika in družboslovje UL z naslovom Nove perspektive v humanistiki in družboslovju se osredotoča na nove raziskovalne perspektive in izvirne znanstvene prispevke. Namen konference je povezati doktorske študentke in študente z različnih fakultet in disciplin za prihodnje skupno delo in tako poudarjati pomen sodelovanja med različnimi institucijami ter razvoja interdisciplinarnega in inovativnega pristopa pri študiju in raziskavah.

Več

 
Alumniteka: Kako spimo in sanjamo ljudje ter kako živali?

Ali ste vedeli, da Slovenci spimo premalo? Kaj so sanje in zakaj sanjamo? Ali spijo živali drugače kot ljudje? Na prvi Alumniteki v letu 2023 bodo na FF govorili o spanju in sanjah ljudi z vidika antropologije, teologije, nevroznanosti in japonologije. Ne bodo pa se ustavili samo pri ljudeh, ampak jih bo zanimalo tudi, kako spijo in sanjajo živali. Priložnost, da v živo slišite, vse, kar vas je zanimalo o spanju in sanjah, bo v sredo, 1. 2. 2023, ob 18. uri. Na dogodku bodo sodelovali: prof. dr. Gregor Majdič, prof. dr. Stanko Gerjolj, izr. prof. dr. Nataša Visočnik Gerželj in asist. dr. Nina Purg.

Več

 
Mednarodna večdisciplinarna konferenca Razsrediščenje trajnostnosti: K lokalnim rešitvam globalnih okoljskih problemov

FF bo med 1. in 3. 2. 2023 gostila mednarodno večdisciplinarno konferenco Razsrediščenje trajnostnosti: K lokalnim rešitvam globalnih okoljskih problemov, ki bo potekala v sodelovanju Univerze v Ljubljani in raziskovalne mreže OnSustainability. Program najdete na spletni strani konference.
 
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Ko in kot pomensko različna veznika (v oddaji sodelovala prof. dr. Andreja Žele, Oddelek za slovenistiko FF (Radio Slovenija 1, 14. 1. 2023)


 
Slovenske manjšine v sosednjih državah (pogovor z izr. prof. dr. Jernejem Zupančičem, Oddelek za geografijo FF, rtvslo.si, 16. 1. 2023)
 
Humanistika ima smisel! (predstavitev FF, Dnevnik, 19. 1. 2023)
 
Ciklus besednih postaj 2023 v Knjigarni FF: Nina Petek (ur.), Zapuščina miru in resnice. Študije o življenju in delu Mahatme Gandhija (Znanstvena založba FF).
Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si