Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Poletna šola romanskih jezikov

Od 28. do 31. 8. 2023 je na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF potekala Poletna šola romanskih jezikov. 33 udeleženk in udeležencev je spoznavalo in izboljševalo znanje francoščine, italijanščine ali španščine prek pestrih učnih dejavnosti. Poleg tega so se seznanjali z osnovami romunščine, portugalščine in katalonščine.
 
DOGODKI
Švedski lektorat se predstavlja v Piranu

V mesecu septembru se lektorat švedskega jezika predstavlja v Piranu. Vljudno vabljeni na dva dogodka.
1. 9. 2023 ob 17. uri v Mestni knjižnici Piran, Župančičeva 4: Otvoritev razstave o 50-letni zgodovini poučevanja švedščine na FF ter razstave izbranih prevodov švedskih književnih del v slovenščino. Razstava bo na ogled do konca septembra.
8. 9. 2023 ob 20. uri v starem piranskem vrtcu, Ulica IX. korpusa 17: Gledališka predstava Lokes barn – Lokijevi otroci. Predstava bo v švedskem jeziku, opremljena pa bo s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.

Več

Foto: https://vikingr.org

 
Proglas v gibanju

Pri multidisciplinarnem oblikovalskem projektu Proglas, ki se letos izvaja že v svoji šesti ediciji, gre za kreativno in družbeno odgovornost spodbujajoče sodelovanje tednika Mladina s študentkami in študenti Oddelka za filozofijo, Oddelka za prevajalstvo in Oddelka za sociologijo na FF ter Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij na ALUO. Prvo razstavo projekta Proglas v gibanju si je na Europlakatovi digitalni mreži zaslonov po Ljubljani mogoče ogledati do vključno 4. 9. 2023.

Več

 
Razstava: "Prevzeto v zaščito"

Oddelek za azijske študije FF vabi na odprtje razstave "Prevzeto v zaščito", ki bo 7. 9. 2023 ob 18. uri v prostorih Stare grofije na Muzejskem trgu 1 v Celju. Razstava v ospredje postavlja problematiko raziskovanja provenience med vojno in po vojni zaplenjenih vzhodnoazijskih predmetov, ki so v sedanji Pokrajinski muzej Celje prišli iz leta 1945 ustanovljenega Okrožnega zbirnega centra Celje. Raziskovanje je razkrilo, da večji del predmetov izvira iz grajskih zbirk (grad Lemberg, dvorec Sternstein Frankolovo, dvorec Dobrnica (Guteneck), dvorec Dobje pri Slovenskih Konjicah (Dobiehof), dvorec Golič). Večina razstavljenih predmetov (še posebej različni tipi kitajske in japonske izvozne keramike ter japonski paravani) bodo prvič predstavljeni javnosti.
 
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Kdaj se bodo lahko rezijanski otroci učili jezika svojih prednikov v šoli? (prispevek izr. prof. dr. Mateja Šeklija, Oddelek za slavistiko FF, ob odprtju razstave Rezijske pravljice v upodobitvah študentk in študentov ilustracije UL ALUO v Gorici, Novi Matajur, 5. 4. 2023)
 
Dediščina ni odporna proti poplavam in plazovom (prispevek izr. prof. dr. Dimitrija Mlekuža Vrhovnika, Oddelek za arheologijo FF, Delo – Sobotna priloga, 26. 8. 2023)
 
Pogovoriti se moramo o izbrisanih (izjava prof. dr. Uršule Čebron Lipovec, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Primorske novice, 28. 8. 2023)
 
Intervju z dr. Hansom Recknaglom, MSCA raziskovalcem, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF. Pogovor je potekal v angleškem jeziku.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.


 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si