Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Priznanji Republike Indije za doc. dr. Nino Petek in doc. dr. Luko Repanška

Doc. dr. Nina Petek z Oddelka za filozofijo in doc. dr. Luka Repanšek z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF sta 18. 4. 2023 prejela priznanji Republike Indije za delo na področju raziskovanja sanskrta in indijskih filozofij. Doc. dr. Nina Petek je priznanje prejela za dvojezično monografijo Zapuščina miru in resnice: študije o življenju in delu Mahatme Gandhija, doc. dr. Luka Repanšek pa za Učbenik klasičnega sanskrta: glasoslovje, oblikoslovje, besedotvorje in elementi skladnje. Obe knjigi sta izšli pri Znanstveni založbi FF.
Iskrene čestitke!


 

Letna produkcija Študentskega zbora FF in Filozofske filharmonije, simfoničnega orkestra FF

9. 5. 2023 je v Dvorani AGRFT potekal letni koncert Študentskega zbora FF in Filozofske filharmonije, simfoničnega orkestra FF. Študentski pevski zbor se je predstavil pod vodstvom prof. dr. Matjaža Barba, simfonični orkester pa pod vodstvom prof. dr. Gregorja Pompeta.
 

Otvoritev razstave ob 60. obletnici smrti Antona Sovreta

10. 5. 2023 so na Oddelku za klasično filologijo FF otvorili razstavo ob 60. obletnici smrti Antona Sovreta (1885–1963), znamenitega klasičnega filologa, prevajalca in profesorja. Po pozdravu predstojnice prof. dr. Jerneje Kavčič so zbrane nagovorili izr. prof. dr. Matej Hriberšek, doc. dr. Brane Senegačnik, ki je recitiral tudi dve pesmi Vitomila Zupana, posvečeni Antonu Sovretu, in Ifigenija Zagoričnik Simonović, urednica zbirke Zupanovih pesmi. Predvajanih je bilo tudi več posnetkov Antona Sovreta. Zatem je avtor razstave Matic Kristan udeležence vodil po razstavi.

Več

Foto: Vinko Avsenak


 

Obisk nemško-tamilskega avtorja Senthurana Varatharajaha

Od 16. do 18. 5. 2023 je na FF potekal obisk nemškega pisatelja tamilskih korenin Senthurana Varatharajaha, avtorja večkrat nagrajenih romanov Pred porastom znakov in Rdeče (lakota).  V sredo, 17. 5. 2023, je imel v Modri sobi literarno branje, v četrtek, 18. 5., pa je v Čolnarni v Tivoliju sodeloval pri zaključku seminarja o erosu v izvedbi študentov in študentk germanistike pod vodstvom prof. dr. Špele Virant. V sklopu obiska, ki je potekal v okviru Leta jezikov in ob finančni podpori DAAD, ga je sprejela tudi dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar.


 

Novosti Znanstvene založbe FF  

- Marija Mojca Peternel: »Ljubiteljem kranjskih Alp!«: kranjska podružnica Nemškega in avstrijskega planinskega društva

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Nejc Bobovnik, idr.: Uvod v študij geografije (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Jezik in slovstvo; Letn. 68, št. 1 (2023)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več

 

DOGODKI
Razvoj glagolskih tvorjenk v slovanskih jezikih v luči kategorialne analogije

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1230. sestanek, ki bo v ponedeljek, 22. 5. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Razvoj glagolskih tvorjenk v slovanskih jezikih v luči kategorialne analogije bo predavala zasl. prof. Alenka Šivic Dular, Oddelek za slavistiko FF.

Več

 
Sejem akademske knjige Liber.ac 2023: Brez dlake na jeziku

Letošnji sejem akademske knjige Liber.ac bo med 23. in 25. 5. potekal pod naslovom Brez dlake na jeziku. Osrednja rdeča nit sejma Liber.ac je letos s svojimi dejavnostmi vpeta v Leto jezikov FF. Več o letošnjem sejmu na spletni strani. Sejem bomo otvorili v torek, 23. 5. 2023, ob 10. uri. Ob 11.30 uri še posebej vabljeni na pogovor s sociologom, nekdanjim nevladnikom in sedanjim ministrom za solidarno prihodnost Simonom Maljevcem. Z njim se bo pogovarjala sociologinja prof. dr. Milica Antić Gaber. Pogovor bo potekal o tem in onem v zvezi z (ne)enakostjo (spolov), pa tudi o tem, kako prestopiti prag real politike in ostati sociolog in zagovornik nevidnih posameznic_kov in marginaliziranih skupin.
 
 
Simpozij Od margine do avtonomije v postjugoslovanskem kontekstu

Med 23. in 25. 5. 2023 bo v okviru projekta Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v postjugoslovanskem kontekstu (ARRS, J6-3144) potekal simpozij Od margine do avtonomije v postjugoslovanskem kontekstu, ki ga organizirajo Gal Kirn (UL FF), Petja Grafenauer in Daša Tepina (UL ALUO). Simpozij bo obravnaval širok spekter tem – od družbeno angažiranega filmskega ustvarjanja in literature do oživljanja antifašističnega spomina –, hkrati pa bo predstavljen širši pregled infrastrukture, avtonomnih prostorov in (proti)institucionalnosti družbeno angažirane umetnosti v postjugoslovanski regiji.

Več
 
Predavanja dr. Isabelle Käser z Univerze v Bernu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanja, ki jih bo v okviru učiteljske izmenjave skupnega programa CREOLE izvedela dr. Isabelle Käser, Oddelek za socialno antropologijo, Univerza v Bernu. Potekala bodo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo (Zavetiška 5) v angleškem jeziku, po naslednjem razporedu:

- sreda, 24. 5. 2023, ob 9.40 (pred. P4): Govor, organizacija in boj z margine: kurdska ženska gibanja v Turčiji, Siriji, Iraku in Iranu – predavanja;
- četrtek, 25. 5. 2023, ob 11.20 (pred. P4): Govor, organizacija in boj z margine: kurdska ženska gibanja v Turčiji, Siriji, Iraku in Iranu – seminar.

Več
Marija Švedova: Ciklus predavanj o ukrajinščini in ukrajinskem referenčnem korpusu

Oddelek za slavistiko FF vabi na gostujoči predavanji dr. Marije Švedove (Univerza v Jeni, Državna univerza Lvovkska Politehnika v Lvovu), ki bo imela ciklus predavanj o ukrajinščini. Prvo predavanje z naslovom Osnovne fonetične in slovnične značilnosti ukrajinščine bo v sredo, 24. 5. 2023, ob 10.30 (pred. 4). Drugo predavanje Veliki referenčni korpus ukrajinščine: sestava, struktura in razvoj bo v petek, 26. 5. 2023, ob 8.50 (pred. 209C). Predavanji bosta v ukrajinščini.

Več
Predstavitev knjige Rimsko cesarstvo in njegovi Germani. Pripoved o izvoru in prihodu ter predavanje dr. Slavka Ciglenečkega

Oddelek za zgodovino FF vabi na predstavitev knjige Rimsko cesarstvo in njegovi Germani. Pripoved o izvoru in prihodu (prevod in spremna beseda M. Lovenjak. Ljubljana: Studia humanitatis, Založba ZRC, 2022) akad. prof. dr. Herwiga Wolframa in predavanje dr. Slavka Ciglenečkega. Predstavitev knjige bo v sredo, 24. 5. 2023, ob 12.15 (pred. 102). Knjigo bosta predstavila prevajalec doc. dr. Milan Lovenjak in akad. prof. dr. Peter Štih. Predstavitvi bo ob 12.45 sledilo predavanje dr. Slavka Ciglenečkega (ZRC SAZU, Inštitut za arheologijo) z naslovom Naselbinska podoba območja med Raveno in Konstantinoplom v pozni antiki.

Več
Dmitrij Sičinava: Predavanji o novem korpusu vzhodnoslovanskih jezikov in ruskem primerniku

Oddelek za slavistiko FF vabi na gostujoči predavanji dr. Dmitrija Sičinave (Univerza v Potsdamu). Prvo predavanje z naslovom Zgodovina in raba primerniških oblik na po- v ruščini bo v sredo, 24. 5. 2023, ob 13.50 (pred. 209c). Predavanje bo v ruščini. Drugo predavanje z naslovom Vseobdobijski korpus vzhodnoslovanskih jezikov: vključevanje jezikovne zgodovine v sodobne elektronske vire bo v sredo, 24. 5. 2023, ob 16. uri (sejna soba Inštituta za slovenski jezik ZRC SAZU, Novi trg 2, 1. nadstropje, Ljubljana). Predavanje bo v angleščini. Dr. Dmitrij Sičinava je raziskovalec na Univerzi v Potsdamu. Je eden od koordinatorjev Ruskega nacionalnega korpusa in avtor nastajajoče Korpusne slovnice ruskega jezika.
 

Šesti redni simpozij Oddelka za azijske študije FF

Vabljeni na šesti redni simpozij Oddelka za azijske študije FF, ki je organiziran v sodelovanju z Raziskovalnim središčem za Vzhodno Azijo (EARL) na FDV-ju. Celodnevni simpozij bo potekal v četrtek, 25. 5. 2023, v prostorih EARL-a na FDV-ju. Več o programu na povezavi.


 

FF govorí v letu jezikov: Literarno prevajanje kot etična gesta

Vabljeni na predavanje Literarno prevajanje kot etična gesta, ki ga bo v sklopu predavanj FF govorí v letu jezikov izvedel izr. prof. dr. Primož Vitez, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF. Predavanje bo v četrtek, 25. 5. 2023, ob 18. uri (pred. 2).

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Pisateljevanje s Chat GPT: zabavno, a strašljivo (izjava doc. dr. Nine Cvar, Oddelek za sociologijo FF, Dnevnik, 13. 5. 2023) 
Prikazati človeka v vsej njegovi nepopolnosti (izjava doc. dr. Rebeke Vidrih, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, Delo, 13. 5. 2023)
 
Zakaj nam jeziki in kulture vzhodne Azije ne smejo več biti španska vas? (pogovor s študenti Oddelka za azijske študije FF, Prvi program Radia Slovenija, 17. 5. 2023)
 

Živali in rimsko pravo – Intervju z dr. Markom Kambičem, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.
Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si