Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Annie Ernaux, Nobelova nagrajenka za literaturo 2022

Letošnjo Nobelovo nagrado za literaturo je prejela francoska pisateljica Annie Ernaux za pogum in klinično ostrino, s katerima odkriva korenine, odtujitve in kolektivne omejitve osebnega spomina. Vljudno vabljeni k prebiranju novice o delu Annie Ernaux, ki je objavljena na spletni strani projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Prispevek o delu pisateljice, ki je pri 82 letih postala prva Francozinja, ki je dobila Nobelovo nagrado za literaturo, in hkrati 17. ženska nagrajenka, je pripravila prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, dekanja FF. Vljudno vabljeni tudi k prebiranju novic o letošnjih prejemnikih Nobelovih nagrad za mir, medicino, fiziko, kemijo in ekonomijo na tej povezavi.
 

Predstavitev knjige Glasovi s severa – Antologija švedske književnosti

V okviru Leta jezikov FF in obeležitve 50. obletnice lektorata švedščine je v ponedeljek, 14. 11. 2022, v Atriju ZRC Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF predstavil knjigo Glasovi s severa – Antologija švedske književnosti (Založba UL). V antologiji so predstavljeni prevodi več generacij študentk in študentov lektorata švedščine. Knjiga zajema pomembna dela švedske književnosti, tako klasičnih avtorjev kot predstavnikov mlajše generacije. Pri pogovoru o knjigi, švedski književnosti in prevajanju so sodelovali izr. prof. dr. Darko Čuden, Iva Klemenčič, vodja tečajev švedščine na FF, ter Mita Gustinčič Pahor, lektorica za švedščino in urednica knjige. Z branjem odlomkov iz antologije je zbrane na sever popeljal Luka Ličar. Za podporo dogodka se zahvaljujejo Slovensko-švedskemu društvu.

 

Srečanje s FF UM

Vodje strokovnih služb na FF in vodstvo fakultete so se v ponedeljek, 14. 11. 2022, udeležili tradicionalnega srečanja s predstavniki in predstavnicami FF UM. Na srečanju so si izmenjali izkušnje in se dogovarjali o nadaljnjem sodelovanju med fakultetama.
 

41. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja

Danes se končuje 41. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Na stičišču svetov: slovenščina kot drugi in tuji jezik. Na letošnjem tridnevnem simpoziju sodeluje 59 udeleženk in udeležencev iz devetih držav s 37 referati.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF
 

- Alenka Cedilnik, Milan Lovenjak (ur.): Na obzorju novega: Območje severnega Jadrana ter vzhodnoalpski in balkansko-podonavski prostor v obdobju pozne antike in zgodnjega srednjega veka

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Vanda Vremšak-Richter: Deutsche Phonetik für slowenische Muttersprachler: Vokale und Konsonanten. Lehr- und Übungsbuch (Učbeniki)

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.
 
Več

DOGODKI
Gostovanje švicarske pisateljice s slovenskimi koreninami Zore del Buono v Sloveniji

V ponedeljek, 21. 11. 2022, bo ob 18. uri na Goethe-Institutu (Mirje 12) literarno branje Zore del Buono, švicarske pisateljice s slovenskimi koreninami. Njeno gostovanje organizira Oddelek za germanistiko FF UM v sodelovanju z Oddelkom za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF UL, Goethe-Institutom, veleposlaništvom Švice v Sloveniji in Avstrijskim kulturnim forumom, finančno pa ga je omogočila švicarska fondacija Pro Helvetia. Avtorica bo brala iz svojega romana Die Marschallin, ki ga je v slovenščino pod naslovom Maršalinja pretanjeno prevedla Mojca Kranjc. O ozadju nastajanje odlično zgrajenega romana se bo s pisateljico pogovarjala prof. dr. Vesna Kondrič Horvat, specialistka za švicarsko književnost v nemščini. Vabljeni!

Več

 
Vabilo na gostujoče predavanje s področja irskih študij

V ponedeljek, 21. 11. 2022 (ob 19.40, predavalnica 34), bo na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko FF v okviru projekta Irish Studies Guest Lecture Series 2022 predaval Dr. Conor McCarthy z Univerze Maynooth na Irskem. Gostujoče predavanje z naslovom Seamus Deane: Kritik kot intelektualec bo posvečeno lani preminulemu velikanu irske literarne kritike, ki je bil v irskem javnem prostoru prepoznavna intelektualna navzočnost, v mednarodnem merilu pa je precej slabše poznan. Dr. McCarthy se bo v svojem predavanju osredotočil na pomembnost Deanovih interpretacij del irske književnosti ter razloge za vznik polemik v zvezi z Deanovo zapuščino. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.
Teden EUTOPIA

UL vabi na Teden EUTOPIA, ki bo potekal med 21. in 25. 11.  2022 v Ljubljani. Dogodek organizira v okviru Zveze EUTOPIA, udeležili pa se ga bodo predstavnice, predstavniki, raziskovalke, raziskovalci, študentke in študenti z 10 evropskih univerz.
Teden EUTOPIA je primarno namenjen diseminaciji rezultatov in preizpraševanju obstoječih praks v akademskem prostoru članic, vendar pa ga ob tem spremlja tudi bogat program z dogodki, simpoziji in okroglimi mizami, ki jih pripravljajo raziskovalke in raziskovalci članic Zveze EUTOPIA.

Več

 

 
Knjige FF na Slovenskem knjižnem sejmu

V torek, 22. 11. 2022, se bo pričel Slovenski knjižni sejem, ki bo letos potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Založba UL bo na sejmu imela skupno stojnico, kjer bodo predstavljene knjižne novosti vseh fakultet in akademij UL. Vabljeni, da obiščete stojnico Založbe UL in si ogledate številne publikacije, ki jih bodo ponujali po sejemskih cenah. Vstop na sejem je brezplačen, na spletni strani sejma lahko prejmete tudi brezplačno vozovnico za LPP. V času od 21. 11. 2022 do 4. 12. 2022 pa bodo kupci v spletni knjigarni Založbe UL lahko večino knjig kupovali z 20 % popustom. Vabljeni tudi na Pogovorne postaje, kjer bodo podrobneje predstavili štiri nove publikacije:

- Slovensko manjšinsko vprašanje (sreda, 23. 11. 2022, ob 10. uri),
- Govor in prostor (sreda, 23. 11. 2022, ob 13. uri),
- Dolgoživost: z znanostjo do zdravega podaljševanja življenja in blagostanja starejših (petek, 25. 11. 2022, ob 11. uri),
- Slovanstvo v mednarodnih odnosih (petek, 25. 11. 2022, ob 15. uri).

 
FF govorí v letu jezikov: doc. dr. Anita Srebnik: Premagovanje jezikovnih preprek v večjezični Evropi s pomočjo jezikovne tehnologije

Vabljeni na drugo predavanje v ciklu FF govorí v letu jezikov, ki bo v sredo, 23. 11. 2022, ob 18. uri (pred. 15). Na temo Premagovanje jezikovnih preprek v večjezični Evropi s pomočjo jezikovne tehnologije bo predavala doc. dr. Anita Srebnik, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF.

Več

 
Gostujoče predavanje Ivana Antonovskega o esejistiki Gorana Stefanovskega 

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje asist. mag. Ivana Antonovskega s Filološke fakultete Blažeta Koneskega Univerze Sv. Cirila in Metoda v Skopju z naslovom Identitetna vprašanja v esejih Gorana Stefanovskega v četrtek, 24. 11. 2022, ob 12. uri (pred. 209c) in na Zoom povezavi. Predavanje bo v makedonščini. Vljudno vabljeni!

Več
Razstava: S plakatom do bistva

Vljudno vabljeni na odprtje razstave S plakatom do bistva. Razstava predstavlja plakate, ki so jih študentke in študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF v študijskih letih od 2018/19 do 2021/22 izdelali pri obveznem izbirnem predmetu Nemški jezik 2, ki ga vodi doc. dr. Saša Podgoršek. Plakate so oblikovali kot povzetke obravnavanih strokovnih in znanstvenih člankov v nemškem jeziku. Odprtje se bo ob glasbeno-kulinarični spremljavi odvilo v četrtek, 24. 11. 2022, ob 17. uri na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (Zavetiška 5, pred. 3). 

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
"Mislim, da moramo neusmiljeno soočati slovensko glasbo s sodobno evropsko in svetovno" (pogovor s prof. dr. Gregorjem Pompetom, Oddelek za muzikologijo FF, Rtvslo.si, 11. 11. 2022)
 
FF govorí v letu jezikov (napoved cikla FF govorí v letu jezikov, Tromba.si, 15. 11. 2022)


 
Na ljubljanski univerzi simpozij o slovenščini kot drugem in tujem jeziku (41. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja, CSDTJ, Sta.si, 16. 11. 2022)
Pogovor o hrvaškem odnosu do rapalske meje, reviziji zgodovine v državnih narativih, zunanji politiki Jugoslavije in mednarodnih odnosih, ki so ga posneli na Oddelku za zgodovino FF.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si