Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Obisk veleposlanika Kraljevine Nizozemske

V ponedeljek, 13. 3. 2023, je FF obiskal veleposlanik Kraljevine Nizozemske Nj. Eks. Johan Verboom. Sprejela ga je dekanja prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar v družbi prodekanje izr. prof. dr. Irene Samide in doc. dr. Anite Srebnik, vodje lektorata za nizozemski jezik in kulturo na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF. Srečanja se je udeležil tudi gostujoči profesor Drs. Marc le Clercq, ki je med 13. in 15. 3. 2023 izvedel ciklus predavanj o Nizozemski.
 

Obisk prof. Jusufa Osmanija in veleposlanika Republike Kosovo

V sredo, 15. 3. 2023, so na Oddelku za zgodovino FF v sklopu Izbranih poglavij iz zgodovine JV Evrope v zgodnjem novem veku gostili kosovskega arhivista in zgodovinarja dr. Jusufa Osmanija, upokojenega direktorja kosovskega arhiva in profesorja arhivistike na Filozofski fakulteti Univerze v Prištini. Predaval je o gospodarski zgodovini Kosova, s poudarkom na osmanskem obdobju. Predavanja se je udeležil tudi veleposlanik Republike Kosovo v Sloveniji, Nj. Eks. Valdet Sadik. Gosta sta sprejela prodekana, izr. dr. Sašo Jerše in izr. prof. dr. Irena Samide.
 

Novosti Znanstvene založbe FF

- John StubbsHaving Plenty to Say in Essays and Presentations (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

- Jasna Podreka (ur.): Spolnemu nasilju in nadlegovanju vstop prepovedan!: Priporočila za institucionalne, zakonodajne in ozaveščevalne rešitve ter aktivnosti pri obravnavi spolnega nadlegovanja in drugih oblik spolnega nasilja v visokošolskih in raziskovalnih organizacijah v Sloveniji

Publikacija je brezplačna. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več


 

DOGODKI
Jezikovna politika v Ukrajini 1991–2023: pregled, problemi, perspektive

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1226. sestanek, ki bo v ponedeljek, 20. 3. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Jezikovna politika v Ukrajini 1991–2023: pregled, problemi, perspektive bo predavala dr. Marija Sotnikova Štravs, samostojna raziskovalka.

Več
Razstava: Neprebrano

Vabljeni k ogledu razstave Aleša Horvata in Eneje Urnaut z naslovom Neprebrano, ki bo v galeriji Peti štuk na ogled od 23. 3. 2023 do 14. 4. 2023. Na razstavi Neprebrano avtorja predstavljata 17 slik večjega formata – sestavljank iz približno 3.000 hrbtišč revijalnih in 1.000 knjižnih izdaj. Platnice na platnu postajajo vsebina. So kazalo novega upanja, skritega med stranmi razcefranih fragmentov. Neprebrano in zamolčano, nekdaj le površno, nas vabi k prelistavanju onkraj platnic. Otvoritev razstave bo v četrtek, 23. 3. 2023, ob 18. uri. Otvoritveni dogodek bo povezoval dramski igralec Klemen Janežič.

Več


 
Razstava: Vzhodnoazijski jeziki skozi oko in uho

Vabljeni k ogledu razstave Oddelka za azijske študije FF z naslovom Vzhodnoazijski jeziki skozi oko in uho, ki je do 6. 4. 2023 na ogled v Mali galeriji Banke Slovenije in jo spremlja bogat obrazstavni program. Osrednja tema razstave je življenje oziroma živeti. Svoja razmišljanja o tej tematiki so študentke in študenti Oddelka za azijske študije FF v pesniški obliki zapisali v korejskem, japonskem in kitajskem jeziku ter jih prevedli v slovenski jezik. Mentorici in mentor: doc. dr. Nagisa Moritoki Škof, doc. dr. Téa Sernelj in doc. dr. Byoung Yoong Kang.

Več
Pogovor in branje poezije zbirke Vrnitev velikega romantika?

V okviru Literatour, literatura na lektoratih slovaščine po svetu bodo na Oddelku za slavistiko FF gostili dva slovaška avtorja Petra Šuleja in Mario Modrovich. Vabljeni na pogovor in branje poezije zbirke Vrnitev velikega romantika? (prevod Primož Repar) v torek, 21. 3. 2023, ob 13.30 (pred. Tobačna 3). Dogodek bo potekal v slovaščini s prevodom v slovenščino.


 
Dnevi enakosti spolov FF 2023: Neenakost spolov in duševno zdravje

Vabljeni na okroglo mizo v okviru Dnevov enakosti spolov FF z naslovom Neenakost spolov in duševno zdravje. Potekala bo v sredo, 22. 3. 2023, ob 16. uri (pred. 15). Na dogodku se nam bodo pridružile štiri sogovornice – dr. Jasna Podreka, dr. Metka Mencin Čeplak, dr. Mirjana Ule in Klara Otorepec, pogovor pa bodo povezovale in v njem sodelovale tudi študentke psihologije. Dotaknile se bodo različnih vidikov spolne neenakosti in njenih vplivov na duševno zdravje. Vabljene_i!

Več
Dinamika sprememb v mongolski glasbi skozi minulo stoletje

Oddelek za muzikologijo FF in Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija vabita na predavanje Dinamika sprememb v mongolski glasbi skozi minulo stoletje. Predavala bo Otgonbayar Chuluunbaatar. Predavanje v angleškem jeziku bo v četrtek, 23. 3. 2023, ob 15:30 (pred. Rimljanka). Otgonbayar Chuluunbaatar je pogodbena raziskovalka Mongolske akademije znanosti. Njeno raziskovanje se osredotoča na etnomuzikologijo, nesnovno kulturno dediščino in mongolske študije. Trenutno preučuje besedila pesmi in glasbila v vsakdanji kulturi skupnosti Oirat v zahodni Mongoliji. Je predstavnica Mongolije v Mednarodnem združenju za tradicijsko glasbo (ICTM).
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Beseda je pomembna. Z dr. Ireno Prosenc o opusu Prima Levija (pogovor s prof. dr. Ireno Prosenc, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 8. 3. 2023)
 
Zakaj pogovorno rečemo, da nekoga pustiš pozdraviti (v oddaji sodeloval izr. prof. dr. Matej Šekli, Oddelek za slavistiko FF, Radio Slovenija 2, Val 202, 11. 3. 2023)
 
Učbenik klasičnega sanskrta (pogovor z doc. dr. Luko Repanškom, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 14. 3. 2023)
 
Otvoritveni dogodek Dnevov enakosti spolov FF, ki je potekal 8. 3. 2023.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si