Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Priznanje japonskega ministra za zunanje zadeve Katedri za japonologijo na Oddelku za azijske študije FF

Katedra za japonologijo na Oddelku za azijske študije FF je prejela priznanje japonskega zunanjega ministra, ki jo je 14. 6. 2023 na svoji rezidenci podelil veleposlanik Nj. Eks. Hiromichi Matsushima. Priznanja zunanjega ministra se podeljujejo posameznikom in skupinam z izjemnimi dosežki na mednarodnem področju kot priznanje za njihov prispevek k spodbujanju prijateljstva med Japonsko in drugimi državami. Katedra je priznanje prejela za pomemben prispevek k izobraževanju na področju japonskega jezika in promociji japonske kulture v Sloveniji. Iskrene čestitke!

Več

 

Doc. dr. Nada Marija Grošelj prejela nagrado Vasje Cerarja 2023

Letošnja prejemnica nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod mladinske književnosti, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP), je doc. dr. Nada Marija Grošelj, samostojna prevajalka in zunanja sodelavka Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF. Nagrado je prejela za izjemen prevod dela November v Mumindolu (Mladinska knjiga, 2019) avtorice Tove Jansson. Utemeljitev nagrade je objavljena na spletni povezavi DSKP.
Iskrene čestitke!

 

Javna promocija doktoric in doktorjev znanosti na UL

9. 6. 2023 je na Kongresnem trgu potekala javna promocija doktoric in doktoric znanosti UL. Dopoldne so bili promovirani tudi doktorice in doktorji znanosti s FF. Dogodek so pripravili zaposlene in zaposlene na rektoratu UL v sodelovanju s članicami UL, akademijami UL in MOL v okviru Festival Junij v Ljubljani. Nastopili so študentke, študenti in alumni AG UL, APZ Tone Tomšič UL, slovesnost so povezovali študentke in študenti AGRFT UL. Dogodek je režiral Luka Marcen.
Novim doktoricam in doktorjem znanosti ter njihovim mentoricam in mentorjem iskrene čestitke!

 

Poletne šole tujih jezikov

CPI med 26. 6. in 1. 7. 2023 razpisuje poletne šole azijskih, germanskih, klasičnih in slovanskih jezikov. V okviru štirih šol se boste s pomočjo pluralističnih pristopov lahko srečali s kar 14 jeziki. Vpis poteka do 18. junija. Za zaposlene na FF velja znižana (študentska) kotizacija.

Več

 

DOGODKI
Razglasitev zmagovalnega romana projekta Goncourtova nagrada za najboljši francoski roman leta po izboru slovenskih študentov in študentk

Letos že sedmo leto poteka projekt Choix Goncourt de la Slovénie, kar bi v slovenščini natančneje opredelili kot Goncourtova nagrada za najboljši francoski roman leta po izboru slovenskih študentov in študentk na podlagi zadnje selekcije, ki jo je naredila Goncourtova akademija. Na spodbudo Francoskega inštituta v Ljubljani in v sodelovanju z Mladinsko knjigo skupina slovenskih bralk in bralcev iz FF vsako leto od leta 2006 izbira roman, ki se po njeni oceni najbolj zasluži biti izpostavljen slovenski javnosti in preveden v slovenski jezik, da ga lahko tudi nefrankofonski slovenski bralec prebere v svojem jeziku. Veseli smo, da bo letos razglasitev letošnjega zmagovalnega romana potekala v torek, 20. 6. 2023, ob 15. uri v avli FF v prisotnosti vseh sodelujočih partnerjev. Ob tem si bodo obiskovalci lahko ogledali razstavo o zgodovini projekta pri nas.
Vabljeni!

 
Novinarska konferenca: Razvrednotenje svetovalnega dela v vzgoji in izobraževanju - predlog vlade o novem plačnem vrednotenju svetovalnih delavcev v VIZ

Dosegla nas je informacija, da je v predlogu vlade o novih izhodiščnih razredih v šolstvu delo svetovalnega delavca v šolah in vrtcih močno degradirano v primerjavi z delom učitelja in vzgojitelja. V strokovnih krogih prevladuje precejšen konsenz, da je vire svetovalnih služb v šolah in vrtcih nujno potrebno okrepiti (tako z vidika spreminjanja normativov kot kvalitativno: z jasnimi robnimi pogoji dela in sistemsko podporo delovanju svetovalne službe na način, ki bo omogočal sistematično razvojno-preventivno delovanje), pri čemer je trenutni predlog izhodiščnih plačnih razredov poguben. Svetovalna služba je v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ključni promotor varnega in spodbudnega učnega okolja in predlog, ki resno ogroža kakovost dela v svetovalnih službah, močno ogroža tudi kakovost vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcih in šolah. O problematiki bodo spregovorili na novinarski konferenci, ki bo v sredo, 21. 6. 2023, ob 11. uri v Modri sobi na FF.

Več
Konferenca Slovenski prevodni dialogi s tujino: Zgodovina slovenskega literarnega prevoda

Vabljeni na konferenco, ki bo potekala 27. in 28. 6. 2023 v prostorih ZRC SAZU in bo posvečena izdaji monografije Zgodovina slovenskega literarnega prevoda. Monografija (izd. Cankarjeva založba in Znanstvena založba FF) povzema raziskave 64 avtorjev (od tega jih je 35 s FF, in sicer z 10 različnih oddelkov) in v dveh zvezkih osvetljuje vlogo prevoda v razvoju slovenske literature, jezika in kulture, proučuje povezave med slovensko kulturo in tujimi kulturami ter tako prispeva k vidnosti in prepoznavnosti literarnih prevajalcev. Monografija predstavlja rezultate večletnega raziskovanja največjih slovenskih in zamejskih strokovnjakov na področju prevodoslovja, literature, literarne zgodovine, založniških ved in zgodovine prevajanja religioznih besedil na Slovenskem. Je prvo tako obsežno in pregledno delo v slovenskem prostoru, ki osvetljuje pomen literarnega prevoda na razvoj slovenske kulture in slovenske identitete in obenem prikaže pomemben prispevek literarnih prevajalcev k razvoju in odprtosti slovenske družbe. Program konference je objavljen na spletni strani projekta (zavihek novice).

Tretja mednarodna konferenca Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo

Vljudno vabljeni k udeležbi na tretji mednarodni konferenci Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA), ki jo organizira Oddelek za azijske študije FF v sodelovanju s CPI FF, Evropskim združenjem za azijsko umetnost in arheologijo ter Znanstvenoraziskovalnim središčem Koper. Konferenca z 200 govorci in govorkami bo potekala na FF od 13. do 17. 9. 2023. Za vse pomembne informacije v zvezi s konferenco, vključno s predvidenim programom, podrobnostmi o registraciji in spremljevalnih dogodkih, vabljeni, da obiščete uradno spletno stran. Prav tako lahko zaenkrat še vedno izkoristite tudi posebno zgodnjo prijavo, ki velja do 30. 6. 2023.

PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Ljubljana danes in pojutrišnjem (v oddaji sodelovala asist. dr. Martina Malešič, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 12. 6. 2023)
 
Kako dostojno skleniti življenjsko pot? (v oddaji sodeloval prof. dr. Borut Ošlaj, Oddelek za filozofijo FF, Radio Slovenija 1, 12. 6. 2023)
 
Če nekaj znaš, to predajaj drugim (intervju z zasl. prof. dr. Jurijem Kunavrom, Oddelek za geografijo FF, Delo, 13. 6. 2023)
 
O parodontologiji in matičnih celicah – Intervju s prof. dr. Borisom Simončičem, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si