Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Otvoritev Inštituta kralja Sejonga Ljubljana

11. 9. 2023 je potekala uspešna otvoritev Inštituta kralja Sejonga, ki je ta teden že pričel z izvajanjem tečajev korejskega jezika in korejske kulture na FF (Tobačna 5, 1. nadstropje). Otvoritve so se med drugim udeležili dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, predstojnik Oddelka za azijske študije FF doc. dr. Luka Culiberg, sekretarka veleposlaništva Republike Koreje Jung Hyeseung in Park Sungjin iz podjetja POSCO-ESDC. Dogodek je popestril plesni nastop skupine Wistiria in pevski nastop Ane Golob. Sledilo je druženje ob korejski hrani. Organizatorji se zahvaljujejo vsem, ki ste se prireditve udeležili. Vabljeni, da se jim pridružite na zanimivih delavnicah tudi v prihodnje (ličenje po korejsko, priprava korejske hrane, kpop ples in še več).

Več
3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA)

13. 9. 2023 se je na FF začela 3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA). Program konference zajema široko paleto tem, povezanih z azijsko umetnostjo in arheologijo, ki jih na 51 panelih predstavlja 174 znanstvenikov iz 25 držav, osrednji govorec pa je bil zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu. Konferenca poteka do 17. 9. 2023.

Več
Sem vzgajala sokola

Pod tem naslovom je preteklo sredo v Mestnem muzeju Ljubljana potekal koncert nemške srednjeveške lirike – minezanga. Koncert je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Srednjeveške pesmi v prevodu lekt. dr. Mateje Gaber so tako dobile tudi izvirno glasbeno spremljavo, za katero sta poskrbela Jani Kovačič in Aldo Kumar. Sodelovali so še: Mita Gustinčič Pahor, Marjana Benčina, Ema Krečič, Valentin Sojar in Erazem Izidor Grafenauer.
 
Modra fakulteta

Na UL se je v študijskem letu 2020/21 začelo razvijati gibanje Starejšim prijazna univerza po zgledih podobnih gibanj po svetu (Age friendly university) in sloneč na slovenskih izkušnjah z izobraževanjem starejših. Nastala je Modra fakulteta, ki razvija: izobraževanje za starejše, raziskovanje staranja in starosti, medgeneracijsko povezovanje, ozaveščanje javnosti o staranju in starosti. Modra fakulteta deluje znotraj mreže klubov alumnov. Izobraževanja, ki jih ponuja, so odprta za vse upokojene in/ali starejše od 55 let. Tiste, ki ste svoj študij končali na katerikoli članici UL, pa prijazno vabijo, da se pridružite tudi svojemu klubu alumnov.

Več

 
DOGODKI
Alumniteka: Pot k vključujoči družbi: enakost kot skupna odgovornost

Kako lahko zagotovimo enake možnosti in vključevanje za ranljive skupine, kot so osebe s posebnimi potrebami, priseljenci in manjšine? Kateri so glavni izzivi pri spoprijemanju s stereotipi in predsodki, ki lahko omejujejo vključevanje? Kako različni dejavniki, kot so dostop do kakovostnega izobraževanja, zdravstvene oskrbe in ekonomske priložnosti, vplivajo na posameznikove možnosti za uspeh v življenju? Kako lahko vsak med nami prispeva k vključevanju in enakosti? Na tokratni Alumniteki bodo govorili o različnih deprivilegiranih skupinah in o tem, kako zagotavljati enake možnosti. Temo enakih možnosti bodo osvetlili skozi pogled psihologa, socialne pedagoginje, sociologinje in pisateljice. Sodelujejo: prof. dr. Vesna Leskošek, sociologinja, Dijana Matković, pisateljica, Hana Košan, socialna pedagoginja, doc. dr. Žan Lep, psiholog. Pogovor bo moderirala Renata Dacinger. Pridružite se dogodku v četrtek, 21. 9. 2023, ob 18. uri na Pedagoški fakulteti UL. Dogodek je brezplačen, zaželene prijave na tej povezavi.
 
Akademija ob 90-letnici zasl. prof. dr. Jurija Kunaverja in 20. Ilešičevi dnevi

Oddelek za geografijo FF v času od 22. do 23. 9. 2023 na FF organizira jubilejne 20. Ilešičeve dneve. Posvečeni bodo častitljivemu jubileju zasl. prof. dr. Jurija Kunaverja, ki letos praznuje 90 let. Potekali bodo pod naslovom Podnebne spremembe in izzivi geografije. Kot znanstvena veda se geografija nahaja na stičišču družboslovja, naravoslovja in humanistike, kar geografinje in geografe opolnomoči za celovito, vzročno-posledično in problemsko razmišljanje o našem planetu. Vzgojno in izobraževalno geografsko delo je pri tem osrednjega pomena za izzive, ki jih predstavljajo globalne podnebne spremembe. In že smo pred velikim vprašanjem o položaju geografije v šoli in družbi doma in po svetu, ki mu bomo namenili poglobljen razmislek.

Več

 
Predstavitev znanstvene monografije Dolina Baruna pod Makalujem. Znanstvene raziskave v okviru alpinističnih himalajskih odprav leta 1972 in 2014

Pri ZZFF je v zbirki GeograFF izšla 29. znanstvena monografija Oddelka za geografijo FF z naslovom Dolina Baruna pod Makalujem. Znanstvene raziskave v okviru alpinističnih himalajskih odprav leta 1972 in 2014. Njena predstavitev bo v petek, 22. 9. 2023, ob 12. uri (pred. 34). Potekala bo v okviru Akademije ob 90-letnici zasl. prof. dr. Jurija Kunaverja in 20. Ilešičevih dnevov, ki ju organizira Oddelek za geografijo FF. Vabljeni!

Več

 
Avdicije za Filozofsko filharmonijo in Študentski pevski zbor FF

Filozofska filharmonija, simfonični orkester FF, in Študentski pevski zbor FF vabita študentke in študente ter zaposlene na FF, da se jim pridružijo v skupnem muziciranju pod vodstvom prof. dr. Gregorja Pompeta (orkester) in prof. dr. Matjaža Barba (zbor). Avdicije za orkester bodo:
- v sredo, 27. 9. 2023, ob 10. uri (pred. 535B),
- v ponedeljek, 2. 10. 2023, ob 18. uri (pred. 535B),
za zbor pa:
- v torek, 26. 9. 2023, ob 10. uri (knjižnica Oddelka za muzikologijo, 534),
- v torek, 3. 10. 2023, ob 19.30 (knjižnica Oddelka za muzikologijo, 534).
Na avdicijo se lahko prijavite na e-naslovih: matjaz.barbo@ff.uni-lj.si (za zbor), gregor.pompe@ff.uni-lj.si (za orkester).

 
Razstava: France Prešeren in slovenska romantika

Leta 2023 je Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Obenem pa mineva tudi 175 let od prve objave Zdravljice, posebno pomembne pesmi izpod peresa velikana slovenske literature, Franceta Prešerna. Ob tej priložnosti so v Nemškem muzeju romantike v Frankfurtu odpirli razstavo France Prešeren in slovenska romantika. Prikazuje izbor prvih in pomembnejših rokopisov ter izdaj Franceta Prešerna in Luize Pesjak, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, zgodovinski kontekst Prešernovega ustvarjanja in pomembno dediščino, ki jo je pesnik dal slovenski in evropski kulturi.  Avtorja razstave sta prof. ddr. Igor Grdina (ZRC SAZU) in prof. dr. Urška Perenič (Oddelek za slovenistiko FF; ZRC SAZU). Razstava bo na ogled od 15. 9. do 25. 11. 2023.

Več

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Od podpisa z X do danes: koncept pismenosti se spreminja (v oddaji sodelovala izr. prof. dr. Jerica Vogel, Oddelek za slovenistiko FF, Val 202, 8. 9. 2023)
 
Ljubeči spomin, ki presega čas in prostor (pogovor z lekt. dr. Matejo Gaber, Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF, Delo, 13. 9. 2023)
 
Na Filozofski fakulteti konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo, Oddelek za azijske študije FF, Sta.si, 13. 9. 2023)

 
Intervju z dr. Ano Cergol Paradiž, MSCA štipendistko, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF. 
Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si