Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Pogovorni večer o vzgoji

6. 4. 2023 je v Modri sobi na FF potekal dogodek z naslovom Pogovorni večer o vzgoji v organizaciji Društva študentov_k andragogike in pedagogike (DŠAP). Na večeru so gostili prof. dr. Mojco Kovač Šebart in prof. dr. Robija Krofliča, pogovor je moderiral član društva Andraž Fink. Oba gosta sta profesorja na Oddelku za pedagogiko in andragogiko FF in sta zaslužna za številne debate v študentskih vrstah na matičnem hodniku in drugje. Profesorja sta se pogovarjala o naslednjih tematskih sklopih: pojmovanje svobode, patološki narcisizem, koncept identitete. Dogodek so zaključili z razmislekom o tem, kakšne implikacije imajo teorije za vzgojno-izobraževalno prakso.
 

Gledališka skupina Les Théâtreux na delavnici s francoskim profesionalnim igralcem Julienom Colombetom

7. in 8. 4. 2023 se je francoska univerzitetna gledališka skupina Les Théâtreux FF udeležila delavnice s francoskim profesionalnim igralcem Julienom Colombetom, ki živi in ustvarja na Dunaju v Avstriji. Igralci in igralke so delali na gibu in odrski prezenci v pripravah na predstavo, ki jo bodo izvedli 5. maja v okviru Leta jezikov FF. Delavnico sta podprla Oddelek za romanske jezike in književnosti FF in Francoski inštitut v Sloveniji, organizirala jo je lekt. Anne-Cécile Lamy-Joswiak.

 

Obisk dijakov Gimnazije Novo mesto

7. 4. 2023 je FF in Oddelek za prevajalstvo v okviru interdisciplinarnega tematskega sklopa z naslovom Across cultures, kjer spoznavajo kulturo treh jezikov (angleško, francosko, nemško), obiskala skupina dijakov z Gimnazije Novo mesto s profesoricama. Na Oddelku za prevajalstvo so zanje pripravili nekaj dejavnosti: sodelovali so pri prevajanju, spoznavali so povezave med poukom jezika in kulture, usvajali nove digitalne veščine, nekateri pa so se v kabini preizkusili tudi v tolmačenju.

 

Otvoritev lektorata srbskega jezika

Na FF smo 12. 4. 2023 obeležili začetek delovanja lektorata srbskega jezika, ki je obogatil študij na Oddelku za slavistiko naše fakultete. Na dogodku so zbrane nagovorili: dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, prvi svetovalec Veleposlaništva Republike Srbije v Ljubljani Aleksandar Gatalica, predstojnica Oddelka za slavistiko FF izr. prof. dr. Namita Subiotto in zasl. prof. dr. Vladimir Osolnik. Otvoritvi lektorata je sledilo predavanje prof. dr. Strahinje Stepanova (Filozofska fakulteta Univerze v Novem Sadu) z naslovom Aktualna vprašanja srbskega standardnega jezika ter odprtje razstave Branislava Radoševića Plakat Radošević, ki je v avli fakultete na ogled še do 8. 5. 2023.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Stojan Bračič, Darko Čuden: Syntaktisches Minimum: Ein Lehrbuch für Studierende der Germanistik (Učbeniki FF)  

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Svetovi: revija za etnologijo, antropologijo in folkloristiko

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več 

DOGODKI
Predavanje Tjaše Franko: »Cantamos sin miedo«:
Feministično organiziranje proti femicidu


V sklopu Dnevov enakosti spolov FF vabljeni na predavanje Tjaše Franko »Cantamos sin miedo«: Feministično organiziranje proti femicidu, ki bo v ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 9.40 (pred. P4, Zavetiška 5).

Več

 
Kulturna dediščina iz perspektive spola

V sklopu Dnevov enakosti spolov FF vabljeni na okroglo mizo Kulturna dediščina iz perspektive spola, ki bo v ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 11.20 (predavalnica P2, Zavetiška 5). Na dogodku bodo sodelovale: Mateja Habinc, Jasmina Jerant, Urška Jež, Nina Perger, Tanja Petrović in Urška Repar, dogodek bosta moderirali Urša Valič in Alenka Bartulović.

Več
Večglasje v slovenski ljudski glasbi

Oddelek za muzikologijo FF in Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija vabita na delavnico Večglasje v slovenski ljudski glasbi, vokalna skupina Cintare, ki bo v ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 13. uri (pred.  Rimljanka). Kako se kombinirajo glasovi v tradicijskem večglasnem petju na Slovenskem? S skupino Cintare se bodo odpravili na zanimivo raziskovalno pot od enoglasja do šestglasja. Članice skupine bodo spregovorile o življenju in poustvarjanju tradicijskega petja v današnjem času in omogočile vsem navzočim aktivno udeležbo.

Niz predavanj o japonskem filmu

Od 17. do 21. 4. 2023 bo na Oddelku za azijske študije FF gostoval doc. dr. Giacomo Calorio z Univerze Milano-Bicocca (Università di Milano-Bicocca), ki bo predaval o japonskem filmu. Trenutno je docent na Univerzi Milano-Bicocca, kjer poučuje japonski jezik in kulturo. Pred tem je štiri leta poučeval prevajanje mang na Oddelku za tuje jezike in književnosti ter sodobne kulture Univerze v Torinu, magistrski tečaj prevajanja, in dve leti japonski jezik na Univerzi v Bergamu, Oddelek za tuje jezike, književnosti in kulture. Je tudi član uredniškega odbora akademske revije Cinergie – Il cinema e le altre arti. Predavanja bodo v angleškem jeziku.

Več

 

Skladenjska integracija in figuralna ali avtorska
perspektiva v poročanem govoru v nemških časopisih med 1740 in 1840

 
Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1228. sestanek, ki bo v ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Skladenjska integracija in figuralna ali avtorska perspektiva v poročanem govoru v nemških časopisih med 1740 in 1840 bo predavala dr. Lucia Assenzi, Institut für Germanistik, Universität Innsbruck (Avstrija). Predavanje bo v angleščini.

Več


 
Srečanje v spomin na pedagoško in znanstveno
dediščino prof. dr. Janeza Sagadina


Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF vabi srečanje, ki ga namenjajo spominu na pedagoško in znanstveno dediščino prof. dr. Janeza Sagadina, dolgoletnega sodelavca Oddelka za pedagogiko in andragogiko FF. O delu profesorja Sagadina in njegovem pomenu za razvoj pedagogike se bodo pogovarjali v ponedeljek, 17. 4. 2023, ob 18. uri (Modra soba). Vljudno vabljeni!
 
Revija gledaliških skupin FF: Tedni tujejezičnega gledališča

V sklopu večjih dogodkov v Letu jezikov se bo med 17. aprilom in 18. majem zvrstilo šest tujejezičnih predstav gledaliških skupin, ki delujejo na FF: švedska (17. 4. ob 19. uri), angleška (17. 4. takoj po švedski), sanskrtska (24. 4. ob 19. uri), italijanska (26. 4. ob 20. uri), francoska (5. 5. ob 19. uri) in španska (17. in 18. 5. ob 19. uri). Vse predstave bodo v Jenkovi dvorani Pionirskega doma (Miklošičeva 28), španska pa v dvorani AGRFT. Vse predstave bodo imele slovenske nadnapise. Vstop je prost. Brezplačne vstopnice lahko dvignete v Knjigarni FF vsak dan med 9. in 16. uro. Lepo vabljeni!

 
Performans in uporaba na umetnostih osnovanega pristopa k učenju za naslavljanje aktualnih družbenih problematik

Vabljeni na delavnico »Odločitev. Definicija.« / »Od-nadziranje«: Performans in uporaba na umetnostih osnovanega pristopa k učenju za naslavljanje aktualnih družbenih problematik, ki bo v torek, 18. 4. 2023, ob 13. uri (pred. 18). Pridružite se pogovoru o uporabi strategij umetniškega pristopa za raziskovalno učenje o družbenem spolu. V aktivnem srečanju bo predstavljen performans kot medij sodobne umetnosti in strategija za raziskovalno učenje. Sodelujejo: Manca Kozlovič, Mateja Kužner Čelešnik, Zala Virant, Maja Hodošček, Nives Ličen

Več

 
Alma Sodnik –
prva profesorica filozofije in dekanja na FF


Ob izidu knjige Alma Sodnik in njeno filozofsko delo (ur. Olga Markič, Slovenska matica, Znanstvena založba FF 2022) bodo na Oddelku za filozofijo FF počastili spomin na profesorico filozofije Almo Sodnik. Pripravili so dva sklopa predavanj.

- Alma Sodnik in metoda; predavateljici prof. dr. Olga Markič in doc. dr. Maja Malec, 18. 4. 2023 13.00–14.30 (pred. 325) in
- Alma Sodnik in zgodovina antične filozofije; predavatelja doc. dr. Nina Petek in doc. dr. Jan Ciglenečki, 20. 4. 2023 15.30–17.00 (pred. 325). Lepo vabljeni!

 
Šmitkov večer: Grafična antropologija:
o rabah risbe na terenu
(Etiopija in drugod)


Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 24. Šmitkov večer, ki bo pod naslovom Grafična antropologija: o rabah risbe na terenu (Etiopija in drugod) potekal v torek, 18. 4. 2023, ob 18. uri (predavalnica P2, Zavetiška 5). Prof. Manuel João Ramos z Oddelka za antropologijo, Centro de estudos internacionais ISCTE - University institute of Lisbon, Lizbona, Portugalska bo govoril o načinih risanja, skiciranja in splošne rabe grafičnih sredstev v prepletanju z drugimi terenskimi/etnografskimi metodami. Pripovedoval bo o globokih povezavah med risanjem in pisanjem kot terenskem orodju in obenem kot načinu komunikacije rezultatov ter o razliki med »grafično antropologijo« kot utelešeno domišljijo in mehaniko snemanja v »vizualni antropologiji«. Pogovor bodo vodile doc. dr. Sarah Lunaček Brumen ter študentki Enja Grabrijan in Jana Rajh Plohl.
 
Meje in vrste hibridnosti. Istra in Istriani od leta 1970

V torek, 18. 4. 2023, ob 18. uri bosta s predavanjem z naslovom Meje in vrste hibridnosti. Istra in Istriani od leta 1970 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (P3) gostovala Lorena Popović in Luka Babić. Lorena Popović in Luka Babić sta doktorska študenta na Univerzi  v Tübingenu in znanstvena sodelavca na projektu Threatened Orders. Societies under Stress. Lorena Popović je na Univerzi v Tübingenu in Univerzi College Cork (Irska) študirala zgodovino in angleške/ameriške študije, raziskovalno se ukvarja z regionalno ureditvijo multikulturne in večjezične Istre po letu 1970. Luka Babić pa je na Univerzi v Tübingenu študiral zgodovino in se raziskovalno posveča vprašanjem kulturne hibridnosti v Istri po letu 1970. Predavanje bo v angleščini. Vabljeni, vabljene!
Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF 

Oddelek za prevajalstvo FF in Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji vabita na Karierni dan Oddelka za prevajalstvo v sredo, 19. 4. 2023, ob 16.30 (Hiša EU, Dunajska 20, Ljubljana). Na dogodku, ki tudi letos poteka v sklopu pobude #TranslatingEurope Generalnega direktorata za prevajanje (DGT) pri Evropski komisiji, bodo predstavili rezultate letošnje vseevropske raziskave o trendih v prevajalskem sektorju, prisluhnili predavanju srebrne olimpijke Sare Isaković o tehnikah za obvladovanje stresa in mentalnih pripravah na življenjske izzive ter predstavitvi direktorja direktorata za vire pri DGT Jörgna Grena o vlogi prevajalcev in jezikovnih tehnologij v EU. 

Več
Spolno ter druge oblike nadlegovanja, nasilja in trpinčenja nad osebami
z oviranostmi


Vabljeni na dogodek  Spolno ter druge oblike nadlegovanja, nasilja in trpinčenja nad osebami z oviranostmi, ki bo v sredo, 19. 4. 2023, ob 16.30 (Modra soba). Na pogovoru bodo sodelovali_e: izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman, vodja projekta Vrstniško nasilje in trpinčenje mladostnikov z oviranostmi (Fakulteta za varnostne vede UM), Gal Jakič, slovenski paraolimpijec in član projektne skupine, ki je izvajala projekt Vrstniško nasilje in trpinčenje mladostnikov z oviranostmi, doc. dr. Katja Mahnič, zaupna oseba (FF). Pogovor bo moderirala Jasna Podreka.

Več
Spolnemu nasilju in nadlegovanju vstop prepovedan!

Vabljeni na dogodek z naslovom Predstavitev priročnika: Spolnemu nasilju in nadlegovanju vstop prepovedan!, ki bo v četrtek, 20. 4. 2023, ob 16.30 (Modra soba). Na dogodku bodo predstavili vsebino priročnika, ki je nastal v okviru ciljnoraziskovalnega projekta z naslovom Institucionalne, zakonodajne in ozaveščevalne rešitve ter aktivnosti pri naslavljanju spolnega nadlegovanja in drugih oblik spolnega nasilja v visokošolskih in raziskovalnih organizacijah v Sloveniji. Priročnik je namenjen vsem institucijam, ki delujejo v akademskem polju v Sloveniji ter tudi vsem ostalim organizacijam, ki jih to področje zanima ter je dostopen tudi kot e-knjiga na povezavi.

Več

 
FF govorí v letu jezikov:
Vzhodnoazijske pisave od
želvjih oklepov do mobilnih naprav


Vabljeni na predavanje Vzhodnoazijske pisave od želvjih oklepov do mobilnih naprav, ki ga bosta v sklopu predavanj FF govorí v letu jezikov izvedli prof. dr. Mateja Petrovčič in doc. dr. Kristina Hmeljak Sangawa, Oddelek za azijske študije FF. Predavanje bo v četrtek, 20. 4. 2023, ob 18. uri (pred. 2).

Več
Umetniško-znanstveni
eksperiment ŽIVAL-ČLOVEK-STROJ


Pedagoški inštitut in AGRFT UL vabita na umetniško-znanstveni eksperiment ŽIVAL-ČLOVEK-STROJ, Vprašanje prihodnosti šole, v katerem se bosta na nepredvidljiv način srečali umetnost in znanost ter odprli dilemo: čigavi vse sta lahko misel in vednost ter na katere omejitve trčimo, kadar ostajamo v okviru zgolj ene ali druge? Dogodek bo v petek, 21. 4. 2023, ob 18. uri (Velika gledališka dvorana AGRFT, Aškerčeva 5, Ljubljana). Vstop na dogodek je prost.

Več
Znanstvena založba in Knjigarna FF na Sejmu na zraku

V soboto, 22. 4. 2023, bo od 10. do 22. ure v parku Zvezda v Ljubljani potekal Sejem na zraku. Tam bosta tudi Znanstvena založba in Knjigarna FF. Podarimo si knjige ob svetovnem dnevu knjige!
Vabljeni!

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Dr. Ina Ferbežar (pogovor z doc. dr. Ino Ferbežar, CSDTJ, oddaja NaGlas!, RTV Slovenija, 8. 4. 2023)
 
Nov grob primer medvrstniškega nasilja (izjava prof. dr. Sonje Pečjak, Oddelek za psihologijo FF, POP TV, 24 ur, 11. 4. 2023)
 
Na ljubljanski Filozofski fakulteti odprli tudi srbski lektorat (otvoritev lektorata srbskega jezika, Oddelek za slavistiko FF, Rtvslo.si, 12. 4. 2023)
 
 
Ciklus besednih postaj 2023 v Knjigarni FF
Blaž Lukan: Gledališka sinteza: razprave o drami, gledališču in performansu
(Znanstvena založba FF in AGRFT)
 
Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si