Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Priznanji Izidorja Cankarja za sodelavce FF

17. 4. 2023 je Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo podelilo svoje bienalne nagrade (za življenjsko delo) in priznanja (za dosežke v zadnjih dveh letih) Izidorja Cankarja. Tokrat so bili nagrajeni trije sodelavci FF. Priznanje Izidorja Cankarja v letu 2023 je prejela asist. dr. Katra Meke za razstavni projekt Fortunat Bergant (1721–1769). Katra Meke je kustosinja Narodne galerije in zaposlena v okviru programske skupine na Oddelku za umetnostno zgodovino FF. Priznanje Izidorja Cankarja v letu 2023 sta prejela tudi prof. dr. Matej Klemenčič in prof. dr. Enrico Lucchese za organizacijo in izvedbo mednarodnega simpozija Naročniki, posredniki in beneški umetniki na Dunaju in v cesarskih deželah (1650–1750) ter uredništvo istoimenske znanstvene monografije. Gre za rezultat projekta, ki ga je imel Enrico Lucchese med 2019 in 2022 na FF.
Iskrene čestitke!

Več


Foto: Facebook stran Oddelka za umetnostno zgodovino FF
 

Obisk predstavnikov norveških in islandskih šol v Sloveniji

Predstavniki norveških in islandskih poklicnih šol so aprila obiskali Slovenijo. Študijski obisk v Sloveniji je bil del projekta Kombinirano izobraževanje v poklicnem in strokovnem izobraževanju (KIPSI), katerega cilj je raziskati in razvijati kombinirano izobraževanje. V letih 2022/2023 so sodelujoči člani z univerz iz Slovenije, Islandije in Norveške nudili strokovno podporo učiteljem partnerskih šol, ti pa so pri svojih predmetih pilotno preizkusili kombiniran pristop. KIPSI je triletni inovacijski in razvojni projekt, v katerega so skupaj s šolami iz Islandije, Slovenije in Norveške vključeni tudi strokovnjaki s FF. Projekt vodi Center RS za poklicno izobraževanje (CPI), sofinancirajo pa ga Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP. V projektu sodelujejo predstavniki Oddelka za pedagogiko in andragogiko FF dr. Danijela Makovec Radovan, dr. Marko Radovan ter Ema Meden.

Več

Foto: Tadej Bernik

 

Simpozij o pesnici Danici Ručigaj ob dnevu makedonskega jezika

Na Oddelku za slavistiko FF so 5. 5. 2023 obeležili dan makedonskega jezika s simpozijem o pesnici Danici Ručigaj. Simpozij, ki so ga uvrstili tudi v fakultetni program Leta jezikov, so pripravili v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Pólice Dubove, ki je lani objavilo zbrane pesmi Danice Ručigaj v prevodu diplomantke južnoslovanskih študijev Maje Kovač.

Več


 

Odprtje razstave Evropa narodov v pripovedi italijanske ilustracije ob dnevu Evrope

9. 5. 2023 je ob dnevu Evrope v avli FF potekalo odprtje razstave Evropa narodov v pripovedi italijanske ilustracije, ki jo je pripravilo Italijansko Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje v sodelovanju s fundacijo Musei di Torino. Na razstavi so prikazana dela nekaterih najbolj znanih italijanskih ilustratorjev. Na željo pobudnikov razstave umetniki predstavljajo svojo vizijo Evrope in vrednot, ki povezujejo konstitutivne narode; v podobah so izraženi različni slogovni jeziki. Cilj razstave je z zgolj majhnim številom znakov in barv ter na razumljiv način prikazati vrednote svobode, demokracije, pravne države in človekovih pravic, ki so temelj projekta izgradnje Evrope. Na dogodku so zbrane pozdravili dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, italijanski veleposlanik v Sloveniji Nj. Eks. Carlo Campanile ter vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše.

Več


 

Obisk novega predstavnika Flamske oblasti na Dunaju

9. 5. 2023, na dan Evrope, je Nizozemski lektorat Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF obiskal Koenraad van de Borne, novi predstavnik Flamske oblasti na Dunaju. Njegov obisk je sovpadel z odprtjem razstave Evropa narodov v pripovedi italijanske ilustracije. Predstavništvo Flamske oblasti ima sedež na Dunaju in pokriva poleg Slovenije še Avstrijo, Češko, Slovaško in Madžarsko. Prišel je v spremstvu svoje pomočnice Zsuzsanne Lenart. Srečal se je z dekanjo FF prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar in prodekanjo izr. prof. dr. Ireno Samide. Prav tako se je srečal z nizozemskim veleposlanikom Sloveniji Nj. Eks. Johanom Verboomom.

 

Obisk argentinske pisateljice Luise Valenzuela

9. 5. 2023 so na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF gostili izjemno sodobno argentinsko pisateljico Luiso Valenzuela, avtorico več kot trideset romanov, kratkih zgodb in esejev. Njena dela so prevedena v več kot petnajst jezikov, žal v slovenščino še ne. Je dobitnica številnih uglednih literarnih nagrad. Njena dela izražajo jezikovno dovršenost in izbrušenost, ki še posebej pride do izraza v kratkih zgodbah. Je večna borka proti argentinski diktaturi in vsakršnem nasilju, ki jo kjerkoli izvaja politična oblast. O njej so pisali številni kritiki sodobne latinskoameriške proze, mnogi jo imajo za naslednico največjih pripovedovalskih imen latinskoameriške proze dvajsetega stoletja, kot sta na primer Jorge Luis Borges in Julio Cortázar. Naslov njenega izjemnega predavanja je bil Pot fikcije / El camino de la ficción. V njem je s pomočjo citatov številnih znanih pisateljev svetovne književnosti, tudi svojih, razmišljala o razvoju in prihodnosti fikcije ter njeni povezavi z avtorjem in zunanjim svetom.
V okviru obiska je pisateljico sprejela tudi dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar.

 
 

DOGODKI
Dogodka, posvečena življenju in delu konjiške dobrodelke, zdravilke in spiritistke Adelme von Vay

Ob izidu knjige Na valovih duha (avtorja Anton Rozman in Aleksandra Boldin) bosta 12. in 17. 5. 2023 (ob 18. uri) v Slovenskem etnografskem muzeju in na FF potekala dva dogodka, posvečena življenju in delu konjiške dobrodelke, zdravilke in spiritistke Adelme von Vay (1840–1925). Vabljeni!

Več

 
Pogovor o posledicah Nakbe za Palestinke in Palestince

Ob 75. obletnici Nakbe, palestinske katastrofe, vabljeni na pogovor v ponedeljek, 15. 5. 2023, ob 11.20 (pred. 02A). O posledicah Nakbe za Palestinke in Palestince, ki trajajo še danes, in o možnostih pravične, enakopravne prihodnosti bodo govorili: mag. Wafa Kanan, farmacevtka s poldrugim desetletjem izkušenj na področju humanitarnega dela v Gazi, ki živi sedaj z družino v Sloveniji; mag. Eva Tomič, diplomatka in nekdanja vodja urada Visoke komisarke ZN za človekove pravice na palestinskih ozemljih, trenutno svetovalka v Uradu predsednice republike; Lejla Hasan, dijakinja 4. letnika na liceju Franceta Prešerna v Trstu; Boris Vasev, novinar zunanje redakcije multimedijskega centra javne Radiotelevizije Slovenija. Pogovor bo povezovala novinarka Kristina Božič. Dogodek se bo odvil v organizaciji Gibanja za pravice Palestincev in Oddelka za sociologijo FF.

Več
Gostovanje dr. Romana Polácha s Filozofske fakultete Univerze v Ostravi (Češka)

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanji dr. Romana Polácha (Oddelek za češko književnost in literarno vedo Filozofske fakultete Univerze v Ostravi):

- v ponedeljek, 15. 5. 2023, ob 12.10 (učilnica 3-Tobačna): Dekadenca, književnost in svet konca 19. stoletja;
- v četrtek, 18. 5. 2023, ob 13.00 (učilnica 3-Tobačna): Književnost in kultura regije Ostrave po letu 1989.

Predavanji bosta v češčini, četrtkovo predavanje bo pospremil slovenski izroček. V torek, 16. 5. 2023, ob 16. uri bo nagrajeni pesnik in avtor več zbirk Roman Polách predstavil svojo poezijo v Vodnikovi domačiji Center (Stritarjeva 7, Ljubljana). Sledil bo pogovor z avtorjem o sodobni češki poeziji. Pesmi je v slovenščino prevedel študent češkega jezika in književnosti FF Oskar Šubic, ki bo literarno popoldne tudi moderiral.
Pobuda pasu in ceste: Prvih deset let

Vabljeni na predavanje dr. Igorja Rogelje (University College London) Pobuda pasu in ceste: Prvih deset let. Predavanje v angleškem jeziku bo v ponedeljek, 15. 5. 2023, ob 16.20 (pred. 3-Rim).

Več
Slovenski slovar krajšav

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1229. sestanek v ponedeljek, 15. 5. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Slovenski slovar krajšav bo predavala izr. prof. dr. Mojca Kompara Lukančič, Univerza v Mariboru.

Več
Serija predavanj prof. Tobiasa Rosefeldta

Oddelek za filozofijo FF in projekt Heglova politična metafizika vljudno vabita na serijo predavanj, ki jih bo imel Tobias Rosefeldt (Humboldtova univerza v Berlinu):

- v ponedeljek, 15. 5. 2023, ob 18. uri (Vodnikova domačija Center): Avtonomija kot princip. Kantova teorija moralne normativnosti;
- v torek, 16. 5. 2023, ob 19. uri (pred. 426 na FF): Kantovo hilomorfično pojmovanje avtonomije;
- v sredo, 17. 5. 2023, ob 18. uri (pred. 15 na FF): Svoboda in zapoved.

Predavanja bodo v angleščini.

Več
Predavanja dr. Olge Povoroznyuk z Univerze na Dunaju

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanja, ki jih bo v okviru učiteljske izmenjave skupnega programa CREOLE izvedela dr. Olga Povoroznyuk (Oddelek za kulturno in socialno antropologijo, Univerza na Dunaju). Ciklus predavanj bo potekal na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo (Zavetiška 5) v angleškem jeziku, po naslednjem razporedu:

- v torek, 16. 5. 2023, ob 18. uri (pred. P1): Predstavitev (35–40 min) in razprava o tekočem raziskovalnem projektu z naslovom Globalna povezljivost in etnografija arktične pomorske infrastrukture;
- v sredo, 17. 5. 2023, ob 13. uri (pred. P3): Indigenizem: politika, kultura in identiteta v globalizirajočem se svetu;
- v četrtek, 18. 5. 2023, ob 9.40 (pred. P4): Antropologija odročnosti.

Več

Cikel predavanj izr. prof. dr. Ivana Andrijanića

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje in Oddelek za filozofijo FF vabita na cikel predavanj izr. prof. dr. Ivana Andrijanića (Oddelek za indologijo in daljnovzhodne študije Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu). Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku.
 
- V torek, 16. 5. 2023, ob 18. uri (pred. 232): Preverjanje in potrjevanje avtorstva: tradicionalna filologija in računalniška stilometrija;
 - v sredo, 17. 5. 2023, ob 9.40 (pred. 426): Upanišade: začetki indijske filozofije;
- v četrtek, 18. 5. 2023, ob 8.00 (pred. 434): Vedānta: 
od eksegeze upanišad do metodologije osvoboditve;
- v petek, 19. 5. 2023, ob 13.00 (pred. 05): Vélika sanskrtska epa Mahābhārata in Rāmāyaṇa.

Več

 
 

Pogovor s prof. dr. Mirjam Mencej, prejemnico projekta ERC za uveljavljene raziskovalce

ARRS v okviru promocije znanosti prireja cikel Pogovori z dobitniki ERC projektov. Vljudno vabljeni na pogovor s prof. dr. Mirjam Mencej (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF), prejemnico projekta Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce z naslovom Vloga mrtvih v življenju posameznikov v sodobni družbi (akronim: DEAGENCY). Dogodek bo potekal v sredo, 17. 5. 2023, ob 18. uri v avli pred Veliko čitalnico v Narodni in univerzitetni knjižnici. S prof. dr. Mencej se bo pogovarjal prof. dr. Mitja Lainščak. Obvezna je predhodna prijava na dogodek zaradi zagotovitve mest, ki so omejena. Prijave sprejemajo do torka, 16. 5. 2023, oziroma do zapolnitve mest na povezavi. Neposredni prenos dogodka lahko spremljate v sredo, 17. 5. 2023, med 18. in 19. uro na STAvživo. Vljudno vabljeni!
Alumniteka: Zakaj vse stvari rastejo?

Kako je na Zemlji sploh še kaj prostora, ko pa vse tako zelo raste – rastejo naše potrebe po energentih, raste populacija, raste in razvija se naše dojemanje sebe in okolja, rastejo naše celice, rastejo in spreminjajo se jeziki, ki jih govorimo. V tokratni izvedbi Alumniteke, ki bo v četrtek, 18. 5. 2023 ob 18. uri na PEF, se bodo posvetili pojmu rasti iz najrazličnejših vidikov. Sodelovale bodo: dr. Lara Godec Soršak (alumna FF), doc. dr. Nada Žnidaršič (alumna BF), prof. dr. Andreja Avsec (alumna FF) in prof. dr. Alenka Seliškar (alumna VF). Pogovor bo vodila Renata Dacinger.

Več


 
Okrogla miza o prihodnosti z umetno inteligenco

Vabljeni na okroglo mizo o tem, kakšna bo naša prihodnost z umetno inteligenco, ki jo pripravljata Znanost na cesti in radijska oddaja Frekvenca X na Valu 202. Dogodek bo v četrtek, 18. 5. 2023, ob 18. uri (pred. 2 na FF). Sodelujejo: prof. dr. Marko Robnik Šikonja, FRI UL, strokovnjak na področju umetne inteligence in strojnega učenja; dr. Vida Groznik, FRI UL, raziskovalka umetne inteligence v medicini; prof. dr. Špela Vintar, FF UL, skrbnica študijskega programa Digitalno jezikoslovje in izr. prof. dr. Sebastjan Vörös, FF UL, filozof znanosti, tehnologije in človeškega izkustva. Moderatorka: Maja Ratej, Val 202.

Več


 
 
Glasbeno plesna gledališka predstava Zhuangzi in uganka evropske subjektivnosti

Vabljeni na glasbeno plesno gledališko predstavo Zhuangzi in uganka evropske subjektivnosti, ki jo pripravljajo na Oddelku za azijske študije FF. Predstava bo v nedeljo, 21. 5. 2023, ob 20. uri v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu. Vstop je prost, vstopnice z oštevilčenimi sedeži pa bodo na voljo 15 minut pred predstavo pred vhodom v dvorano. Predstava je del spremljevalnega kulturnega programa letošnje mednarodne konference o humanizmu, post-humanizmu in trans-humanizmu v Vzhodni Aziji. Prisrčno vabljeni tudi na konferenco oziroma vsaj na njeno otvoritev.


 
ALUO v Knjigarni FF: Urh Tacar, O fragmentu po fragmentih

Vabljeni na odprtje razstave Urha Tacarja z naslovom O fragmentu po fragmentih, ki bo v sredo, 24. 5. 2023, ob 11. uri (Knjigarna FF). Urh Tacar je leta 2021 diplomiral na Oddelku za restavratorstvo ALUO, kjer nadaljuje tudi magistrski študij na smeri Konserviranje in restavriranje stenskih slik in kamna. Strokovno znanje in izkušnje s področja konservatorstva-restavratorstva pridobiva s sodelovanjem pri mnogih študijskih in obštudijskih projektih, na primer konserviranju-restavriranju: stenske slike Vaska Preglja na Gimnaziji Jožeta Plečnika, stenske slike Slavka Pengova na NTF, kiparskih del Študentske forme vive v Rožni dolini, emonskih mozaikov (vse pod mentorstvom doc. dr. Blaža Šemeta, ALUO).

Več


 
Razstava: Poslednji humanist

Anton Sovre (1885–1963) je bil eden največjih slovenskih klasičnih filologov in književnih prevajalcev. Ob 60. obletnici njegove smrti razstava Poslednji humanist prikazuje njegovo razgibano življenjsko pot, ki ga je vodila od železniške čuvajnice pod Šavno Pečjo pri Zidanem Mostu do študija na dunajski univerzi, med prvo svetovno vojno od vzhodne fronte do Črne gore, po vojni pa od Gimnazije Ptuj do FF; ponuja pa tudi refleksijo o njegovem vsestranskem prevajalskem in pedagoškem delu ter o njegovi zapuščini.
Razstavo si lahko do 9. 6. 2023 ogledate na hodniku Oddelka za klasično filologijo FF. Vabljeni!

 
Sejem akademske knjige Liber.ac 2023: Brez dlake na jeziku

Letošnji Sejem akademske knjige Liber.ac bo med 23. in 25. 5. potekal pod naslovom Brez dlake na jeziku. Osrednja rdeča nit sejma Liber.ac je letos s svojimi dejavnostmi vpeta v Leto jezikov FF. Kako zelo pomemben je jezik, so zapisali mnogi literati, med njimi tudi Nobelova nagrajenka za literaturo, Avstrijka Ingeborg Bachmann: »Če bi imeli besedo, če bi imeli jezik, ne bi potrebovali orožja.«
Več o letošnjem sejmu na spletni strani. Lepo vabljeni!

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
OZN: debatni klub ali upanje človeštva? (v oddaji sodelovala izr. prof. dr. Kornelija Ajlec, Oddelek za zgodovino FF, Prvi program Radia Slovenija, 9. 5. 2023)


 
Koraki do znanja jezika niso za vse enako dolgi (javni posvet o pogoju znanja slovenskega jezika za tujce, CSDTJ, Dnevnik, 10. 5. 2023)
 
Motivi prehranjevanja v pravljicah (v oddaji sodelovala lekt. dr. Veronika Rot Gabrovec, Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF, Prvi program Radia Slovenija, 10. 5. 2023)
 
O živalih v budizmu in še čem – Intervju z dr. Nino Petek, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.
Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si