Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Zaključna konferenca projekta Gearing Roles

Članice projektne skupine Gearing Roles s FF, prof. dr. Milica Antić Gaber, doc. dr. Jasna Podreka in Tjaša Cankar so se skupaj s prof. dr. Romanom Kuharjem ter Mojco Suhovršnik in asist. Rokom Smrdeljem 18. 10. 2022 udeležile zaključne konference in aktivnosti na skupnem dogodku projekta Gearing Roles in GenderSMART, ki naslavljata enakost spolov v visokošolskih in raziskovalnih institucijah. Institucije, ki sodelujejo v projektu, so predstavile svoje uvide v opravljeno delo po štirih letih izvajanja projekta in reflektirale napredovanje pri vzpostavljanju enakosti spolov in izmenjale ideje o tem, kako zagotoviti uveljavljanje izvajanja ukrepov tudi po koncu projekta. Prof. dr. Roman Kuhar je bil eden od dveh glavnih govorcev na konferenci s prispevkom Razkrivanje razlogov za uspeh anti-gender gibanja, prof. dr. Milica Antić Gaber pa je sodelovala na panelu Uspešne prakse za preoblikovanje spolnih vlog: izkušnje iz projekta Gearing Roles.

Več

 

Prireditev ob dnevu romskega jezika

Dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar in prodekanja FF izr. prof. dr. Irena Samide sta se v ponedeljek, 7. 11. 2022, udeležili predstavitve knjige romske poezije, ki je ob svetovnem dnevu romskega jezika (5. 11.) potekala v prostorih Slovenskega centra PEN. Uvodoma je prof. dr. Ljatif M. Demir s katedre za romski jezik Filozofske fakultete v Zagrebu predstavil romski jezik, ki se je ohranil skozi več kot tisočletno ustno tradicijo, sledilo je branje ljudske in umetne romske poezije, med njimi tudi Imerja Traje Brizanija, v prevodih Mihe Vaniča, Vinka Ošlaka in Toneta Pavčka, dogodek pa je z glasbeno spremljavo popestrila skupina Amala.


 

Srečanje diplomantk in diplomantov etnologije

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF je v torek, 8. 11. 2022, potekalo že 13. srečanje diplomantov in diplomantk etnologije, predvsem generacije, ki je diplomirala oziroma magistrirala v študijskem letu 2021/2022. Zbrane je pozdravil namestnik predstojnice izr. prof. dr. Peter Simonič, o Klubu diplomantov etnologije oziroma alumnih FF/UL sta spregovorili vodja kluba izr. prof. dr. Mateja Habinc in strokovna sodelavka Mojca Bele, ki je predstavila tudi aktualni mentorski sistem Alumnov UL. O svoji karierni poti je spregovorila kolegica Barbara Kotnik, alumna etnologije in kulturne antropologije, zaposlena v Muzeju norosti na gradu Cmurek, Karierne centre UL pa je zbranim predstavila Sabina Mikuletič Zalaznik, karierna svetovalka tudi na FF. Program sta s petjem in kitaro pospremili alumna Pia Krampl in študentka Leonarda Šoko.

Foto: izr. prof. dr. Jaka Repič

 

Srečanje rektorja UL in dekanje FF z veleposlanico Francije v Sloveniji

Rektor UL prof. dr. Gregor Majdič in dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar sta se v sredo, 9. 11. 2022, srečala z ambasadorko Francije v Sloveniji nj. ekscelenco Florence Levy in direktorjem Francoskega inštituta v Ljubljani Karlom Cogardom. Ob potrditvi dosedanjega vsestranskega odličnega sodelovanja tako pri študentskih izmenjavah kot pri raziskovalnem delu so se dogovorili, da bodo skupaj identificirali področja, kjer bi lahko to sodelovanje še nadgradili in pripravili skupne projekte. Hkrati je veleposlanica izrazila velik interes in podporo, da bi tudi v univerzitetnem okolju še okrepili promocijo francoskega jezika in kulture.

Več

Foto: Bor Slana/STA

 

DOGODKI
Niz gostujočih predavanj na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF

Na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF bo 14. in 16. 11. 2022 prof. Gert Loosen z Univerze v Debrecenu izvedel niz predavanj:

- ponedeljek, 14. 11. 2022 (14.40–16.15, pred. 306): Kultura pitja piva v Flandriji,
- ponedeljek, 14. 11. 2022 (16.20–17.55, pred. 06): Tom Lanoye kot pesnik mesta,
- sreda, 16. 11. 2022 (09.40–11.15, pred. 05): Slogani kot del kulturnega besednjaka,
- sreda, 16. 11. 2022 (13.00–14.40, pred. 03): Vélika vojna v Flandriji,
- sreda, 16. 11. 2022 (17.10–18.50, pred. 115): Nestandardni oz. “vmesni” jezik v Flandriji.
Predavanja bodo potekala v nizozemščini. Vljudno vabljeni.

 
Dogodek ob svetovnem dnevu znakovnega jezika

V ponedeljek, 14. 11. 2022, ob 18. uri (Modra soba na FF) bomo ob svetovnem dnevu znakovnega jezika ob razstavi Nataše Kordiš, tolmačke za slovenski znakovni jezik, v Galeriji peti štuk obeležili ta dogodek s kratkim kulturnim programom v sodelovanju Zveze gluhih in naglušnih Slovenije, Združenja tolmačev slovenskega znakovnega jezika in FF. V kulturnem programu se bodo predstavili dijaki z recitacijami in gluhi pesniki s prikazom poezije v SZJ.

Več
O novo odkritem jezikovnem drobcu zgodnje slovenščine iz 12. stoletja

Javno predavanje izr. prof. dr. Mateja Šeklija z naslovom O novo odkritem jezikovnem drobcu zgodnje slovenščine iz 12. stoletja, v katerem bodo predstavljeni zgodnjeslovenski števniki od 1 do 10 v Heiligenkreuškem rokopisu (Heiligenkreuz OCist., Cod. 250), bo potekalo v okviru cikla predavanj Naj slovenščina odmeva, ki jih prireja Odsek za slovenski jezik pri Slovenski matici, v ponedeljek, 14. 11. 2022, ob 19. uri v konferenčni dvorani M3+M4 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vabljeni.

Več
 

 
Filozofski maraton: Filozofija in metoda

Študentsko filozofsko društvo vabi na Filozofski maraton, ki bo pod naslovom Filozofija in metoda potekal na FF med 14. in 18. 11. 2022.

Več
Raziskovanje mitov o Shakespearjevem jeziku: Novi vpogledi iz korpusnega jezikoslovja

V torek, 15. 11. 2022, bosta na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko FF gostovala dr. Mathew Gillings in mag. Isolde van Dorst (Wirtschaftsuniversität Wien) s predavanjem Raziskovanje mitov o Shakespearjevem jeziku: Novi vpogledi iz korpusnega jezikoslovja. Predavanje, ki bo v angleščini, bo v dveh delih, od 8.50 do 10.20 in od 10.30 do 12.00 v predavalnici 15. Prisrčno vabljeni!

 
Razvojno-projektno delo etnologa in kulturnega antropologa v (nad)lokalnem prostoru

V torek, 15. 11. 2022, ob 13. uri bo v okviru seminarja pri predmetu Etnološke regionalne raziskave Slovenije na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (pred. P1, Zavetiška 5) gostovala Alenka Černelič Krošelj (Posavski muzej Brežice) s predavanjem z naslovom Razvojno-projektno delo etnologa in kulturnega antropologa v (nad)lokalnem prostoru. Vabljeni!
41. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja

Vabljeni na 41. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Na stičišču svetov: slovenščina kot drugi in tuji jezik, ki bo med 16. in 18. 11. 2022 potekal v Zbornični dvorani UL. Prireditev, ki bo potekala v organizaciji CSDTJ, bosta v sredo, 16. 11. 2022, ob 9. uri odprli predsednici 41. simpozija Obdobja, izr. prof. dr. Nataša Pirih Svetina in doc. dr. Ina Ferbežar, udeležence pa bodo nagovorili rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič, dekanja FF, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, predstojnica Oddelka za slovenistiko FF, prof. dr. Simona Kranjc, predstojnik CSDTJ, prof. dr. Marko Stabej. Program tridnevnega simpozija, na katerem bo 59 udeleženk in udeležencev iz 9 držav predstavilo 37 referatov, najdete na tej povezavi. Kot poslušalci se lahko simpozija udeležite brez plačila kotizacije.

Več


 
FF govorí v letu jezikov: Etimologija in Slovenci, akad. prof. dr. Marko Snoj

Vabljeni na prvo javno predavanje v ciklu FF govorí v letu jezikov, ki bo v sredo, 16. 11. 2022, ob 18. uri (pred. 15), predaval bo  akad. prof. dr. Marko Snoj, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, ISJFR ZRC SAZU. Predavanje z naslovom Etimologija in Slovenci se začne z odgovorom na vprašanje, kaj je bila etimologija nekdaj, kaj je danes in kakšne poti vodijo do verjetne ali gotove etimološke razlage. Nadaljuje se z najpomembnejšimi mejniki v razvoju etimološke znanosti, pri katerih smo Slovenci sodelovali v zavidljivem obsegu. Razvoj in stanje etimologije je ilustrirano z razlagami, ki so razumljive tudi nejezikoslovcem in celo nehumanistom.
 
Srečanje v počastitev stoletnice smrti Marcela Prousta

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF v sodelovanju z založbo Beletrina prireja srečanje v počastitev stoletnice smrti Marcela Prousta in ponatisa Proustovega cikla v prevodu Radojke Vrančič. Srečanje, na katerem bodo nastopili Branko Madžarevič, dr. Mladen Dolar, dr. Vanesa Matajc, dr. Primož Vitez, Lara Paukovič in dr. Katarina Marinčič, bo v četrtek, 17. 11. 2022, s pričetkom ob 16. uri (pred.13 na FF). Vabljeni!
 
 
Javno branje poljske književnosti

Vljudno vabljeni na Javno branje poljske književnosti (Narodowe Czytanie), ki ga organizira Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF v sodelovanju s Slovansko knjižnico in Ambasado Republike Poljske v Ljubljani. Dogodek, na katerem bodo prebirali Balade in romance Adama Mickiewicza, bo v ponedeljek, 21. 11. 2022, ob 19. uri v Slovanski knjižnici v Ljubljani.
Vabilo na gostujoče predavanje s področja irskih študij

V ponedeljek, 21. 11. 2022, ob 19.40 (pred. 34) bo na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko FF v okviru projekta Irish Studies Guest Lecture Series 2022 predaval dr. Conor McCarthy z Univerze Maynooth na Irskem. Gostujoče predavanje z naslovom “Seamus Deane: Kritik kot razumnik” bo posvečeno lani preminulemu velikanu irske literarne kritike, ki je bil v irskem javnem prostoru prepoznavna intelektualna navzočnost, v mednarodnem merilu pa je precej slabše poznan. Dr. McCarthy se bo v svojem predavanju osredotočil na pomembnost Deanovih interpretacij del irske književnosti ter razloge za vznik polemik v zvezi z Deanovo zapuščino. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Vljudno vabljeni! Gostujoča predavanja s področja irskih študij potekajo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto na Reki ter ob finančni podpori veleposlaništev Irske v Sloveniji in na Hrvaškem. 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Matevž Kos: Najbolj intrigantna plat pisanja Lojzeta Kovačiča je njegov kritičen odnos do vsakokratne moralne večine (pogovor s prof. dr. Matevžem Kosom, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 4. 11. 2022)
 
Gost oddaje je prof. dr. Vlado Miheljak (pogovor s prof. dr. Vladom Miheljakom, Oddelek za psihologijo FF, TV Slovenija 1, 6. 11. 2022)

Položaj žensk v Iranu (v oddaji sodelovala izr. prof. dr. Anja Zalta, Oddelek za sociologijo FF, Radio Slovenija 1, 8. 11. 2022)
 
Moja najljubša žival je Uršula Noordung – Intervju z Dušanom Mandićem, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.
Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si