Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Lekt. Mita Gustinčič Pahor prejela odlikovanje viteškega reda zvezde Severnice

Lektorica za švedščino na FF Mita Gustinčič Pahor je prejela odlikovanje viteškega reda zvezde Severnice (Nordstjärneorden) za širjenje švedske kulture in delovanje v interesu Švedske. V imenu švedskega kralja Carla XVI. Gustafa ji je odlikovanje podelil veleposlanik Švedske v Sloveniji Nj. Eks. Dag Hartelius. Slovesnost je potekala 8. 3. 2023 ob dnevu Švedske, ki ga je ob prevzemu predsedovanja Švedske EU priredila Hiša EU. Iskrene čestitke!

Foto: Janez Zalaznik

 

Otvoritev Dnevov enakosti spolov FF

Na FF letos že tretje leto zapored v okviru izvajanja Načrta enakosti spolov (NES) pripravljamo Dneve enakosti spolov FF (DES), ki so tako postali tradicionalni dogodek. Dneve enakosti spolov FF bomo letos izvedli med 8. 3. in 23. 5. 2023, ko se bo zvrstila vrsta različnih dogodkov, ki bodo tematizirali različne aspekte enakosti spolov. Na otvoritvenem dogodku DES 2023, ki je potekal 8. 3. 2023, so gostje spregovorile o izkušnjah pri nastajanju in uveljavljanju načrtov enakosti spolov v akademskem polju. Na dogodku so sodelovale: dr. Vesna Leskošek (FSD UL), dr. Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU), dr. Romana Jordan (IJS) in dr. Milica Antić Gaber (FF).

Več

Obisk italijanskega veleposlanika

9. 3. 2023 je FF obiskal italijanski veleposlanik Nj. Eks. Carlo Campanile. Sprejela ga je dekanja prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, spremljale pa so jo lekt. Tiziana Molle, doc. dr. Jana Kenda in izr. prof. dr. Tamara Južnič Mikolič. G. veleposlanik in dekanja sta nagovorila študentke in študente, nato pa je sledil pogovor s sestrama Andro in Tatiano Bucci, ki sta preživeli deportacijo v Auschwitz in sta eni od redkih še živečih prič holokavsta. Pogovor je vodil dr. Matteo Perissinotto, prisotni pa so bili tudi profesorji z Oddelka za prevajalstvo in Oddelka za romanske jezike in književnosti FF.

Novosti Znanstvene založbe FF

- Ana Cergol Paradiž: Bela kuga: Ilegalni abortusi in zmanjševanje rodnosti na Slovenskem v obdobju med obema vojnama (Historia)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Izidor Janžekovič: Slovansko svetišče ali srednjeveški stolp?

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več

 

Razpis za nagrado dr. Uroša Seljaka

Objavljen je Javni razpis za podelitev nagrade dr. Uroša Seljaka za leto 2023. Nagrada je namenjena spodbujanju in podpiranju znanstvenih objav študentk in študentov na študijskih programih prve in druge stopnje v Republiki Sloveniji ter spodbujanju mentoriranja študentk in študentov. Rok za prijavo na razpis je 15. 4. 2023 do 23.59 ure.

Več

 

DOGODKI
Teden možganov 2023 (od 13.–17. 3. 2023): Na koncu jezika

Vabljeni na Teden možganov 2023, ki bo pod naslovom Na koncu jezika potekal med 13. in 17. 3. 2023.

Več

 
Dnevi enakosti spolov FF: Iz leta v leto, iz generacije v generacijo

Vabimo vas na letošnji drugi dogodek v okviru Dnevov enakosti spolov, ki smo ga poimenovali Iz leta v leto, iz generacije v generacijo, in bo potekal v torek, 14. 3. 2022, ob 17. uri (Modra soba). Tudi letos si želimo v vidno polje postaviti dela študentk naše fakultete in širše, ki so se v svojih in magistrskih delih in pri delu na doktorskih disertacijah na zavidljivi ravni in inovativno ukvarjale z vprašanji enakosti spolov. Na ta način nameravamo dati glas mlajšim generacijam, za katere upamo, da bodo pomembno prispevale k temu, da se bo glas žensk v prihodnosti bolj slišal, obenem pa tematike enakosti spolov razširjale tudi izven akademskega prostora. Izsledke iz svojih del pa bodo predstavile: Mojca Suhovršnik, Živa Gornik, Tjaša Cankar in Lina Atelj. Dogodek bo moderirala prof. dr. Milica Antić Gaber. Prijazno vabljene_i!
 
Spodbujanje razvoja Območij z omejenimi dejavniki za kmetijsko pridelavo (OMD) v Sloveniji

Vabljeni na predavanje Tomaža Cundra z naslovom Spodbujanje razvoja Območij z omejenimi dejavniki za kmetijsko pridelavo (OMD) v Sloveniji, ki bo v sredo, 15. 3. 2023, ob 9.40 (pred. 232). Tomaž Cunder bo predstavil zgodovinski pregled opredeljevanja in podpor v korist območij z omejenimi dejavniki za kmetijsko pridelavo, glavne razvojne mehanizme in njihove značilnosti, pa tudi izbrane kazalnike učinkov razvojne politike na kmetijstvo in podeželje.
 
 
 
Simpozij ob stoletnici rojstva zgodovinarja, akademika, profesorja dr. Janka Pleterskega

Oddelek za zgodovino FF, Inštitut za narodnostna vprašanja in Slovenska akademija znanosti in umetnosti organizirajo simpozij ob stoletnici rojstva zgodovinarja, akademika, profesorja dr. Janka Pleterskega, ki bo v sredo, 15. 3. 2023, od 10. ure dalje (Zbornična dvorana SAZU). Vabljeni. 

Več
Dnevi enakosti spolov FF: Spopadanje s težkimi zgodbami s strani zaupne osebe in raziskovalke

Vabimo vas na letošnji tretji dogodek v okviru Dnevov enakosti spolov FF, ki smo ga poimenovali Spopadanje s težkimi zgodbami s strani zaupne osebe in raziskovalke, in bo potekal v sredo, 15. 3. 2023, ob 16.30 (Modra soba). Na pogovoru bodo sodelovale dr. Jasna Podreka, Sara Svati Sharan in Živa Gornik, ki se v okviru svojega delovanja redno srečujejo z osebnimi zgodbami, ki so povezane z nasiljem v družinskem, akademskem ali delovnem okolju. Delile bodo, kako se same spopadajo s težkimi in tabuiziranimi temami in kako te predstaviti svetu. Pogovor bo odpiral tudi vprašanje, kako se zavarovati kot zaupna oseba in raziskovalka, da ti zgodbe ne pridejo do živega in s tem ne vplivajo na tvoje delovanje ter življenje.
 
Ciklus Filozofija in jezik: Antropologija jezika

Vabljeni na predavanje z naslovom Antropologija jezika prof. dr. Boruta Ošlaja, ki bo v sklopu cikusa Filozofija in jezik potekalo v sredo, 15. 3. 2023, ob 18. uri (Modra soba).

Več
 
Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina

Oddelek za azijske študije FF vabi na gostujoče predavanje dr. Mie Dore Prvan z naslovom Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina. Predavanje bo v sredo, 15. 3. 2023, ob 18. uri (pred. 18).

Več

 
 
 
FF govorí v letu jezikov: Očrt etimološke stroke v antiki

Vabljeni na predavanje z naslovom Očrt etimološke stroke v antiki, ki ga bo v sklopu predavanj FF govorí v letu jezikov izvedel izr. prof. dr. Matej Hriberšek, Oddelek za klasično filologijo FF. Predavanje bo v četrtek, 16. 3. 2023, ob 18. uri (pred. 2).

Več
Mednarodni simpozij Prenos rokodelskih znanj in izkušenj

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF bo 17. in 18. 3. 2023 (pred. 2, Zavetiška 5) potekal mednarodni simpozij Prenos rokodelskih znanj in izkušenj. Simpozij poteka v soorganizaciji Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Inštituta za arheologijo in kulturno dediščino & UNESCO katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini, Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, Sektorja za domače storitve Direktorata za notranji trg Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport RS ter Sekcije za domačo in umetnostno obrt pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku.

Več

 
 
 
Spletni seminarji za raziskovalke in raziskovalce v marcu 2023 (Taylor & Francis)

Založnik Taylor & Francis v marcu 2023 organizira spletne seminarje za raziskovalke in raziskovalce:

14. 3. 2023 od 17.00 do 18.30: Vpogledi urednika: založništvo na področju matematičnih znanosti,
22. 3. 2023 od 6.00 do 7.30: Uvod v odprto raziskovanje in objavljanje knjig z odprtim dostopom,
29. 3. 2023 od 10.00 do 11.30: Poudarek na etiki: plagiatorstvo in recikliranje besedil.

Seminarji bodo potekali v angleščini. Za vsak seminar je potrebna predhodna registracija.

Več
Delavnica priprave konferenčnih posterjev

Ne glede na to, ali pripravljate svoj prvi ali stoti konferenčni poster, boste na tej delavnici dobili nasvete, kako ga pripraviti, da bo naredil (še boljši) vtis. Seznanili se boste z osnovnimi načeli priprave konferenčnih posterjev ter kritično pretresli nekaj resničnih primerov, da lahko spoznate, kaj napravi poster všečen. Spoznali boste tudi nekaj priročnih orodij v PowerPointu, s katerimi bo priprava posterjev postala mnogo lažja. Delavnica bo v četrtek, 23. 3. 2023, ob 13.30 (Modra soba). Delavnico v angleščini bo vodila Barbara Kountouzi, vodja Laboratorija za digitalno proizvodnjo Univerze v Pensilvaniji. Prijave sprejema Sašo Živanović do torka, 21. 3. 2023, na naslov saso.zivanovic@guest.arnes.si.
 
 
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Glede enakosti žensk imamo v slovenski družbi še veliko dela (Dnevi enakosti spolov FF, Sta.si, 8. 3. 2023)
 
Dr. Nina Petek (pogovor z doc. dr. Nino Petek, Oddelek za filozofijo FF, oddaja Profil, RTV Slovenija, 8. 3. 2023)
 
Projekt Eirene odstira slepe pege zgodovinopisja o vlogo žensk v povojnih obdobjih (izjava vodje projekta prof. dr. Marte Verginella, Oddelek za zgodovino FF, Sta.si, 8. 3. 2023)
 
Predavanje doc. dr. Anke Slana Ozimič Jezik in možgani, ki je potekalo v sklopu ciklusa predavanj FF govorí v letu jezikov.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si