Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Zvočna knjižnica Filozofske fakultete

Na podzavihku spletne strani Filozofske fakultete Leto jezikov se je rodila Zvočna knjižnica Filozofske fakultete, kjer so predstavljeni vsi jeziki (in njihove različice, najsi bo zemljepisne ali časovne), ki se trenutno poučujejo na fakulteti, tako sodobni kot klasični in drugi stari jeziki. Za vsak jezik oz. jezikovno varianto je na voljo posnetek prebranega besedila (s preusmeritvijo na Jutjub), ki ga spremlja datoteka z besedilom v izvirniku (v primeru jezikov z nelatiničnimi pisavami še s prečrkovanjem v latinico) in prevodom. Vsega skupaj je dostopnih preko 80 enot. Besedila so praviloma prebrali visokošolski učitelji oz. lektorji, ki posamezni jezik na fakulteti poučujejo, izjemoma tudi njihovi gojenci. S tem je filološko jedro Filozofske fakultete dobilo imeniten portal za promocijo izjemnih kompetenc, ki jih fakulteta premore na področju jezikovnega poučevanja. Celó v srednjeevropskem prostoru je namreč malo univerz, ki bi se uspele ponašati s strokovnjaki za takó zavidljivo število jezikov.
Vodja projekta doc. dr. Luka Repanšek ob zahvali vsem sodelujočim izraža upanje, da bi tako na fakulteti kot tudi na univerzi znali biti na to ponosni ter nečemu tako zelo izjemnemu dati ustrezno priznanje. 

Vabljeni k poslušanju in eventuelnemu vzporednemu branju priloženih besedil.
Novosti Znanstvene založbe FF
 

- Milica Antić Gaber (ur.): Samoumevnosti in nelagodja: Sistemsko urejanje enakosti spolov v akademskem polju
Publikacija je brezplačna. Do nje lahko prosto dostopate na portalu
E-knjige ZUL.

- Revija Ars & Humanitas: Letn. 16, št. 1 (2022): Rimski imperij kot vzorec: politični in literarni vidiki

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

- Revija Vestnik za tuje jezike: Letn. 14, št. 1 (2022)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL

Več


 
 
DOGODKI
Najnovejše besedje poljskega jezika – kulturni vidik

Od ponedeljka, 13. februarja, do srede, 15. februarja 2023, bodo na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (Tobačna ulica 5) v Tednu odprtih vrat FF UL in Letu jezikov – Jezikava FF potekale delavnice in predavanja v okviru projekta »Najnovejše besedje poljskega jezika – kulturni vidik«.
Cikel jezikovnih delavnic in predavanj na različnih jezikovnih ravneh (A–C) bosta  v sodelovanju s Katedro za polonistiko Oddelka za slavistiko FF UL izvedli raziskovalki z Univerze v Varšavi (Jezikovni observatorij), dr. Barbara Pędzich in dr. Agata Hącia.

Projekt financira Nacionalna agencija za akademske izmenjave (NAWA) v okviru programa "Promocija poljskega jezika".
Urnik predavanj in delavnic si lahko ogledate tukaj.

Registracija za namen pridobitve potrdila o udeležbi je možna na povezavi.

Vljudno vabljeni.


 
Razstava: Léa Marks: Courants alternatifs - Alternativni tokovi

Vabljeni k ogledu razstave slik Lée Marks z naslovom Courants alternatifs - Alternativni tokovi , ki je v Galeriji Peti štuk na ogled od 14. februarja 2023. Otvoritev razstave bo v torek, 14. februarja 2023, ob 17. uri.

Več ...
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 

Če kje, bi morali digitalizacijo otrokom prihraniti v vrtcih (v prispevku izjava prof. dr. Damijana Štefanca z oddelka za pedagogiko in andragogiko FF, Svet24, 7. 2. 2023)

 
Al' prav se reče steber al' steber - al' je prav oboje? (pogovor s prof. dr. Hotimirjem Tivadarjem, Delo, 4. 2. 2023)

Mladi na delovnem mestu prepogosto iščejo srečo ali zabavo (prispevek s prof. dr. Evo Boštjančič o odločanju mladih za poklicno pot, priloga časnika Večer, 9. 2. 2023).


 
Pogovor z dr. Matejo Gaber (365 RTV, Razkošje v glavi, 4. 2. 2023)

Intervju z dr. Barbaro Jaki: Živali na umetninah Narodne galerije Slovenije (v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!)
Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si
 
Kaj je farmakogenetika? – Intervju z dr. Vito Dolžan, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.


Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si