Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov

Odprto pismo Senata UL FF


Spoštovana gospa ministrica, prof. dr. Simona Kustec!
Senat Filozofske fakultete je na svoji junijski seji razpravljal o noveli Zakona o tujcih, ki študentkam in študentom iz tujine postavlja nerazumne birokratske ovire za študij v Sloveniji. Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da nov način preverjanja zadostnih finančnih sredstev za začasno bivanje v Sloveniji za študente predstavlja takšno oviro, da bodo morali predčasno zaključiti s študijem in se vrniti domov, število novih študentk in študentov iz tujine pa se bo zagotovo zmanjšalo. Obstaja namreč bistvena razlika med tem, da ima študent ob vlogi prošnje za začasno bivanje vnaprej zagotovljena sredstva za preživljanje v vrednosti slovenskega minimalnega mesečnega dohodka za celo leto študija (tj. skoraj 5000 EUR), kar zahteva nov zakon, in med pisnim zagotovilom staršev oziroma skrbnikov, da bodo svojega otroka preživljali v času bivanja v Sloveniji, kot je veljalo do sedaj.
Mnenje Oddelka za geografijo FF UL o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah

Zaradi velike družbene relevantnosti ter želje po družbeni odgovornosti je Oddelek za geografijo pripravil strokovno mnenje o vsebini Zakona o spremembi Zakona o vodah, ki je tudi predmet nedeljskega referenduma.

Celotno besedilo je dostopno na spletni strani FF.

Peticija v podporo pozivu k spremembi Zakona o tujcih


Besedilo peticije je pripravil prof. dr. Marko Juvan, v celoti pa je dostopno na povezavi.

 
Natečaj za najboljši literarni prevod iz madžarskega v slovenski jezik

Lektorat za madžarski jezik na Oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje v sodelovanju z Madžarskim kulturnim inštitutom v Ljubljani razpisuje natečaj za najboljši literarni prevod iz madžarskega v slovenski jezik.

Več
Tutorstvo: slavnostna podelitev

Na Filozofski fakulteti je 2. 7. 2021 potekala slavnostna podelitev potrdil o tutorskem delu in sodelovanju pri izobraževanju tutorjev in tutork ter posebnih priznanj za sodelovanje pri dodatnih tutorskih dejavnostih.


Foto: Nika Ilić
Novosti Znanstvene založbe FF

Jan Vrhovski, Jana S. Rošker, (ur.), Bertrand Russell’s Visit to China: Selected Texts on the Centenary of Intercultural Dialogues in Logic and Epistemology (Studia Humanitatis Asiatica)

Antologija Obisk Bertranda Russlla na Kitajskem: zbrana besedila ob stoletnici medkulturnih dialogov o logiki in epistemologiji, izdana ob stoletnici Russllovega obiska na Kitajskem (1920-1921), nudi osredotočeno pripoved o recepciji Bertranda Russlla in njegove misli na Kitajskem. Izbor besedil se osredotoča na zgodnji sprejem Russlla kot osebe, filozofa in znanstvenika v kitajskih intelektualnih krogih. Retrospektivno antologijo, ki se posveča sprejemanju Russllove misli na Kitajskem, sestavljajo tako prevodi člankov in esejev, ki so nastali pod peresi kitajskih učenjakov in drugih javnih osebnosti za časa njegovega obiska, kot tudi nekaj sodobnih študij, ki proučujejo sprejem in širjenje Russllovih idej na Kitajskem.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 
Kje smo 30 let kasneje - 1. del

Razmišljanja o razvoju Slovenije v tridesetih letih po osamosvojitvi. Sogovorniki so razmišljali o različnih segmentih slovenske zgodovino v treh desetletjih samostojnosti.

Avtoji: Božo Repe, Bojan Balkovec, Božidar Flajšman
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si