Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Problemi in vizije spolno občutljive rabe jezika v pisanju in objavljanju rezultatov raziskovalnega dela v slovenščini

Prisrčno vabljeni k poslušanju in sodelovanju pri spletni okrogli mizi z naslovom Problemi in vizije spolno občutljive rabe jezika v pisanju in objavljanju rezultatov raziskovalnega dela v slovenščini, ki bo potekala v okviru Dnevov enakosti spolov FF. Okrogla miza bo v ponedeljek, 12. aprila 2021, ob 10.00 uri na Zoom povezavi (geslo (ID): 981 5072 9776).

Prisluhnimo izkušnjam in idejam naslednjih raziskovalk in raziskovalca:
- prof. dr. Darji Zaviršek, Fakulteta za socialno delo UL,
- prof. dr. Tanji Petrović, Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU,
- doc. dr. Nini Petek, FF,
- doc. dr. Damjanu Popiču, FF.
Okroglo mizo bo vodila in moderirala Jana S. Rošker.

Več


 
12. Šmitkov večer: Antropologija z medicino: o zbliževanjih na terenu in v sistemu

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 12. Šmitkov večer, ki bo potekal v torek, 13. aprila 2021, ob 18.00 uri prek Zooma. Pogovor z dr. Jano Šimenc bodo vodile izr. prof. dr. Uršula Lipovec Čebron ter študentki Vanja Germ in Živa Gornik.

Več

 
 
Pripovedi obrti in oblikovanja: kuriranje sodelovanj med obrtniki in oblikovalci


V sredo, 14. aprila 2021, ob 11.20 uri bosta na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF s predavanjem Pripovedi obrti in oblikovanja: kuriranje sodelovanj med obrtniki in oblikovalci gostovali dr. Cvetka Požar in Maja Vardjan, kustosinji iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Vabljeni, da se jim pridružite na Zoom povezavi.
 
Foto: Made In, Ratio. Oblikovalca Katarina Mischer in Thomas Traxler s kamnosekom Benom Ogrinom, avtor: Luka Karlin.

 
 
Kultura časti in maščevanja v črnogorskem in albanskem visokogorju v zgodnjem novem veku

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vljudno vabi na predavanje Angelike Ergaver z naslovom Kultura časti in maščevanja v črnogorskem in albanskem visokogorju v zgodnjem novem veku. Predavanje bo v sredo, 14. aprila 2021, ob 17.00 uri na Zoom povezavi.

Več

 
Slavistični in slovenistični karierni dan: predstavitev poklicnih poti in možnosti

Oddelek za slavistiko in Oddelek za slovenistiko FF v sodelovanju s Študentsko sekcijo Slavističnega društva Slovenije in Kariernim centrom UL vabita na Slavistični in slovenistični karierni dan: predstavitev poklicnih poti in možnosti, ki bo v obliki spletne konference potekal v četrtek, 15. aprila 2021, med 11.00 in 13.00 uro. Na dogodku bodo predstavili pester nabor kariernih poti alumnov oddelkov za slavistiko in slovenistiko, izkušnje in koristne napotke pri iskanju različnih zaposlitev, od 14.00 do 16.00 ure pa bodo zaposlitvene možnosti predstavile inštitucije, organizacije in podjetja, ki zaposlujejo kadre s filološkega področja slavistike in slovenistike.
Zoom povezava dogodka (ID: 941 6665 1736, geslo: 494905)

Več

 
 
Družbena vloga novelističnih pesemskih praks

V četrtek, 15. aprila 2021, ob 13.00 uri bo v okviru vaj pri predmetu Družbena razmerja v Sloveniji na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala doc. dr. Marija Klobčar (Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU) s predavanjem z naslovom Družbena vloga novelističnih pesemskih praks. Vabljeni (vabilo s prijavo na eika@ff.uni-lj.si prejmete po vnaprejšnji prijavi)!
 
 
Tajvanski izgubljeni komercialni filmi: obnovljeni in restavrirani (virtualni ogled klasik in pogovor)

Center za tajvanske študije FF prisrčno vabi k virtualnem ogledu dveh tajvanskih filmskih klasik in sproščenem pogovoru s filmskimi strokovnjaki. Ogled filmov je ob vnaprejšnji prijavi možen med 15. in 22. aprilom 2021, 22. aprila 2021 ob 16.30 uri pa vabljeni na sproščen enourni pogovor s filmskima strokovnjakoma. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku prek Zooma.

Več

 
 
Predstavitev knjige: Kriza kot nevarnost in upanje: etika pandemij, razcvet avtokracij in sanje o avtonomiji v transkulturni perspektivi

V petek, 16. aprila 2021, ob 12.00 uri vabljeni na predstavitev nove knjige Jane S. Rošker Kriza kot nevarnost in upanje: etika pandemij, razcvet avtokracij in sanje o avtonomiji v transkulturni perspektivi. Predstavitev bo potekala na Zoom povezavi (ID: 948 0514 3250).

Knjiga, ki je pred kratkim izšla pri ZZFF, je zelo aktualna, saj obravnava družbene učinke in ukrepe proti pandemij Covid-19 skozi prizmo transkulturnih študij; kot sinologinja se pri tem osredotoča na siniško področje, t.j. geopolitično regijo, ki je bila zgodovinsko pod močnim vplivom kitajske kulture, zlasti konfucijanstva in chan (zen) budizma. Pri tem gre poleg Kitajske celine v glavnem za območja Koreje, Japonske in Tajvana, pa tudi Vietnama in Singapurja. Delo se ukvarja predvsem z vprašanji vpliva reliktov konfucijanske etike na sodobne družbe v tej regiji, obravnava pa tudi probleme, kakršni so porast anti-azijskega rasizma, digitalnega nadzora in »nove normalnosti« na globalni ravni.

O njej se bosta z avtorico pogovarjala Marko Ogrizek in Tea Sernelj, k vprašanjem in komentarjem pa bo vabljeno tudi občinstvo.
Koronsko praznično leto Slovencev

V sklopu vaj pri predmetu Etnologija Slovenije 3 študentke in študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF spremljajo in raziskujejo, kako so koronavirusna epidemija in z njo povezani ukrepi v preteklem letu zaznamovali praznovanja in praznike. V sodelovanju z oddelčnim dokumentalistom, Andražem Magajno, zbrano gradivo sproti arhivirajo ter tako soustvarjajo zbirko Koronsko praznično leto Slovencev. Zbirko sproti dopolnjujejo, vso gradivo pa je prosto dostopno in si ga lahko ogledate na tej povezavi. Vabljeni, da zbirko soustvarjate tudi vi. Fotografije in ostalo gradivo lahko posredujete na andraz.magajna@ff.uni-lj.si, ter pripišete naslednje podatke (naslov, avtorstvo, datum nastanka, kraj nastanka, ključne besede oz. kratek opis).
 
Foto: Birma v času koronavirusa, Dobova; 10. 10. 2020, avtorica: Zdenka Lah.


 
 
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.

Omizje, pogovorna oddaja (oddaja o svetovnem dnevu etnologije; sodelovala prof. dr. Rajko Muršič in izr. prof. dr. Dan Podjed, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, RTV SLO, 31. 3. 2021)

V času lažnih novic se od virusa še hitreje širijo le še teorije zarot (gost zasl. prof. ddr. Rudi Rizman, oddaja Odmevi, RTV SLO, 1. 4. 2021)

Pandemija in družba (v oddaji sodelovali izr. prof. dr. Andreja Avsec in asist. Kaja Hacin Beyazoglu, Oddelek za psihologijo FF, oddaja Panoptikum, RTV SLO, 7. 4. 2021)
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si