Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Nagrada za najboljše učno gradivo

Izr. prof. dr. Darja Fišer in asist. Kristina Pahor de Maiti z Oddelka za prevajalstvo FF sta na letni konferenci CLARIN ERIC prejeli nagrado za najboljše učno gradivo »Prvič, sem političarka in ne politik, drugič pa …«, Korpusni pristop k raziskovanju parlamentarnega diskurza. Učno gradivo je prosto dostopno v slovenščini in angleščini. Več informacij o učnem gradivu najdete na spletni strani CLARIN.SI, ki je razvoj gradiva tudi finančno podprlo.
Iskrene čestitke!


 
Dogodki v okviru projekta Kako si? (Ne)močno.

Društvo študentov psihologije Slovenije vabi na dogodke v sklopu projekta Kako si? (Ne)močno., ki se bo odvijal od 7. do 14. 10. 2021 na različnih lokacijah v Ljubljani (nekateri dogodki tudi prek Zooma). Dogodki so del projekta Kako si?, ki ga Društvo organizira ob svetovnem dnevu duševnega zdravja (10. oktober). Dogodki so v celoti brezplačni, zahtevajo pa predhodno prijavo. Zbiranje prijav pa poteka na tej povezavi.

Več


 
Besedne postaje Knjigarne FF

Številne omejitve javnega življenja, ki že drugo leto zaznamujejo naš vsakdan, k sreči ne morejo ustaviti plodne založniške dejavnosti. V letošnji izdaji Besednih postaj so osvetlili del aktualne knjižne produkcije. Pri tem je sodelovalo 35 znanih in uglednih imen slovenskega znanstvenega in kulturnega življenja in osem založb, ki nudijo poglobljene uvide ter vabijo k branju in razmisleku – kar nenazadnje botruje nastanku novih knjig. Dogodki so del kulturnih dejavnosti knjigarne, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo RS. Vabljeni k ogledu ciklusa spletnih dogodkov med 11. in 15. 10. 2021.

 
Slovesnost ob 90-letnici zasl. prof. dr. Martine Orožen

Oddelek za slovenistiko FF vabi, da se v torek, 12. 10. 2021, ob 11.00 uri v predavalnici 4 udeležite slovesnosti, posvečene 90-letnici zasl. prof. dr. Martine Orožen, jezikoslovke, slavistke in slovenistke, doktorice filoloških znanosti, dolgoletne vodje katedre za zgodovino slovenskega jezika in dialektologijo na nekdanjem Oddelku za slovanske jezike in književnosti FF. Profesorica je še vedno raziskovalno in vsestransko dejavna in bo povedala marsikaj zanimivega iz svojega osebnega in poklicnega življenja.
 
Predavanje dr. Chiare Milani z Univerze Tor Vergata v Rimu

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, Sekcija Italijanistike, vljudno vabi na predavanje podpredsednice Študijskega Centra Massimo Bontempelli, mag. Chiare Milani z Univerze Tor Vergata v Rimu z naslovom Arhiv Della Pergola-Bontempelli Mestne knjižnice v Comu: novosti s področja študij o Massimu Bontempelliju in emancipirani pisateljici Amelii Della Pergola, ki bo potekalo v sredo, 13. 10. 2021, ob 9.40 uri (pred. 06). Predavanje bo v italijanščini.

 
Slavnostni dogodek ob izvolitvi prof. dr. Svaniborja Pettana za predsednika Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo

Oddelek za muzikologijo FF vabi na slavnostni dogodek ob izvolitvi prof. dr. Svaniborja Pettana, rednega profesorja na Oddelku za muzikologijo FF, za predsednika Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo (International Council for Traditional Music, ICTM). Slovesnost ob izvolitvi na ta prestižni položaj bo potekala v sredo, 13. 10. 2021, ob 10.00 uri v Zbornični dvorani UL. Zbrane bosta med drugim nagovorila rektor UL prof. dr. Gregor Majdič in dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar. Program bo ob krajši predstavitvi ICTM zaokrožilo nekaj glasbenih točk iz raznovrstnih glasbenih tradicij. Udeležence prijazno prosijo, da v stavbo UL vstopijo pri glavnem vhodu; za vstop je potrebno izpolnjevati pogoj PCT.

Foto: Nika Ilić


 
Dogodek ob podelitvi nemške literarne nagrade Deutscher Buchpreis

Kdo bo prejemnik prestižne literarne nagrade Deutscher Buchpreis 2021? Temu vprašanju se bodo posvetili na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF v četrtek, 14. 10. 2021, ob 18.00 uri v Modri sobi. Sedem strokovnjakov in strokovnjakinj bo v kratkih referatih predstavilo nominirance, potem pa bodo skupaj ugibali, kdo bo 18. oktobra prejel nagrado. Vsak pravilen odgovor iz občinstva bo nagrajen s popolnoma novim izvodom knjige nagrajenca. Vljudno vabljeni!
 
Vpis v jezikovne tečaje 2021/2022

Še do petka, 15. 10. 2021, se lahko prijavite na tečaje iz 31 klasičnih in modernih jezikov, ki jih razpisuje CPI. Za zaposlene na FF velja znižana kotizacija 239 evrov. V spletni prijavnici izberite dijaško/študentsko kotizacijo in v obvezno polje namesto potrdila o vpisu priložite izjavo, da ste zaposleni na FF. Vabljeni.

Več

 
Mednarodni raziskovalni študentski tabor Mikrofon podnebju: znanje in kompetence za komuniciranje podnebnih sprememb

Oddelek za geografijo FF vabi na Mednarodni študentski tabor, ki ga pripravljajo v okviru integralnega projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Tabor bo z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov spodbudil izvajanje ukrepov, s čimer bo Slovenija dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov do leta 2020 oziroma 2030. Prijave so odprte do 15. 10. 2021 oziroma do zapolnitve prostih mest na tej povezavi.

Več

 
 
Nova številka Geografske širine


Na Oddelku za geografijo FF je izšla nova številka Geografske širine, ki jo lahko prebirate na tej povezavi.
 
Pregled medijskih objav
 
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Zaradi globokih glasov tečajnike arabščine včasih boli grlo (v pogovoru sodelovala predavateljica arabščine na jezikovnih tečajih na FF Sara Bevc Jonan, Val 202, 1. 10. 2021)

Začetek študijskega leta (izjava dekanje FF, prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar, POP TV, 24 ur, 1. 10. 2021)

Če je cilj le znanje, otrok iz šole odide z glavo, oprano z znanjem (pogovor z zasl. prof. dr. Zdenkom Medvešem, Delo – Sobotna priloga, 2. 10. 2021)


Arheološki vrt in eksperimentalna arheologija (prispevek o Arheološkem učnem vrtu, Oddelek za arheologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 6. 10. 2021)

Sanskrt pozna tudi petdesetčlenske zloženke (oddaja o sanskrtu, sodeluje doc. dr. Luka Repanšek, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, Val 202, 8. 10. 2021)
 

Slovenska matica, Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Oddelek za zgodovino FF so 30. septembra 2021 organizirale simpozij ob stoletnici rojstva zgodovinarja, akademika Vasilija Melika. Na simpoziju je bilo predstavljenih enajst prispevkov zgodovinarjev različnih generacij. Prispevki so se navezovali na različne segmente dela Vasilija Melika.
 Vsi prispevki so na voljo na tej povezavi.
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si