Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Filozofski simpozij Kaj je duša?

Oddelek za filozofijo FF vabi na interdisciplinarni simpozij ob 100-letnici oddelka z naslovom Kaj je duša?, ki bo potekal v ponedeljek, 11. novembra 2019 (Modra soba).

Več


 
Poljudno o Islandiji (nadaljevanje in konec predavanja)

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1187. sestanek, ki bo v ponedeljek, 11. novembra 2019, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Poljudno o Islandiji (nadaljevanje in konec predavanja) bo predaval akad. prof. dr. Janez Orešnik, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF.
 
Razstava Umetnost azuleja

Vabljeni na razstavo Umetnost azuleja, ki bo postavljena v avli ter v 4. nadstropju FF med 11. in 18. novembrom 2019. Dogodek je omogočil Institut Camões.
 
Srečanje alumnov Oddelka za psihologijo FF

Oddelek za psihologijo FF v ponedeljek, 11. novembra 2019, ob 18.00 uri pripravlja 4. srečanje alumnov oddelka (pred. 119). Gostili bodo Tino Bončina, doktorico medicine in psihoterapevtko ter avtorico knjige Izgorelost: si upate živeti drugače? (2019). Z izr. prof. Robertom Mastenom bosta govorila o izgorelosti, kako in zakaj nastane ter kako (dolgo) jo zdravimo, ter na splošno o spoprijemanju z obremenitvami v življenju. Seveda pa ne bosta pozabila tudi na psihologe ter ponudila nekaj strategij za zdrav način bivanja brez izgorevanja. Za lažjo organizacijo prosijo, da svojo udeležbo potrdite na povezavi.
Vabljeni!

Foto: Tina Bončina, dr. med.

 
Gostujoča predavanja dr. Ewe Biłas-Pleszak in dr. Marie Czempka-Wewióra

Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF vabi na gostujoča predavanja dr. Ewe Biłas-Pleszak in dr. Marie Czempka-Wewióra.
 
dr. Ewa Biłas-Pleszak:
- torek, 12. novembra 2019, ob 10.30 uri (pred. 4, Tobačna): O poljskih frazemih s področja glasbe;
- torek, 12. novembra 2019, ob 17.10 uri (pred. 1, Tobačna): Lahko jezikovna napaka pomeni začetek razvoja? … O napakah, normah in drugih jezikovnih pasteh sodobne poljščine;
 
dr. Maria Czempka-Wewióra:
- sreda, 13. novembra 2019, ob 12.10 uri (pred. 2, Tobačna): Zablode mladih ljudi – nevarna mamila (vaje iz sporazumevanja na stopnji B1;
- sreda, 13. novembra 2019, ob 13.50 uri (pred. 3, Tobačna): Poljski Me too – zapletena vprašanja v medijskem diskurzu (vaje iz sporazumevanja na stopnji C1).
Predavanja bodo v poljskem jeziku.

 
Sprehodi skozi zvočna okolja in čutne biografije v časih sprememb

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v torek, 12. novembra 2019, ob 15.00 uri (pred. P1, Zavetiška 5) na pogovor s soavtorico monografije Acoustic Environments in Change (Tamperen Ammattikorkeakoulu, 2009) ter vodjo projektaSENSOTRA – Čutne transformacije in transgeneracijski okoljski odnosi v Evropi med letoma 1950 in 2020 prof. Helmi Järviluoma-Mäkelä (Šole za humanistiko, Univerza vzhodne Finske). Pogovor z naslovom Sprehodi skozi zvočna okolja in čutne biografije v časih sprememb bo potekal v angleškem jeziku.
 
Okrogla miza: Transspolne osebe v vsakdanjem življenju

Vabimo vas na okroglo mizo Transspolne osebe v vsakdanjem življenju, ki jo FF organizira skupaj s FDV kot odziv na pobudo o vzpostavitvi spolno nevtralnih toalet, ki sta ju prejeli vodstvi obeh fakultet. Okrogla miza bo potekala v torek, 12. novembra 2019, ob 16.00 uri v Veliki dvorani FDV, z njo pa želimo razpravo z na videz nepomembnega vprašanja stranišč razširiti na samo bistvo problema, torej na vprašanje vključevanja različnih ranljivih družbenih manjšin. Z njo želimo prispevati tudi k večji ozaveščenosti o položaju in življenju transspolnih oseb v Sloveniji. Na dogodku bodo sodelovali_e: asist. dr. Nina Perger, prof. dr. Tanja Rener, prof. dr. Milica Antić Gaber, Katja Sešek, Edi A. Klobučar in Mark J. Užmah.

Več

 
Deseto srečanje z diplomanti in diplomantkami na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF

V torek, 12. novembra 2019, ob 17.00 uri bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF potekalo srečanje diplomantov in diplomantk, ki so študij zaključili v študijskem letu 2018/2019.
Program najdete tukaj.

Foto: Srečanje diplomantov in diplomantk leta 2018 (avtor: Mojca Bele)

 
 
Na Besedni postaji v torek, 12. novembra 2019, ob 17.00 uri (Modra soba): Življenje stereotipov v delih Alexandre Berkove (V sodelovanju z založbo KUD Police Dubove)

Češka pisateljica Alexandra Berková (1949–2008) je pri svojem delu uporabljala ustvarjalne postopke, ki znatno odpirajo prostor za bralca in njegovo imaginacijo. Temeljno gonilo njene pripovedi namreč ni več snov, temveč jezik – beseda, njena večpomenskost, zvočnost in možnosti kombiniranja besed. Z natančnim, nekonvencionalnim jezikom ji je uspelo razgaliti družbeno realnost in postaviti na laž stereotipe, v katerih živimo. O ustvarjalnosti Alexandre Berkove se bosta pogovarjali prof. dr. Alojzija Zupan Sosič in Tatjana Jamnik. Prijazno vabljeni!
Vabljeni tudi na naslednjo Besedno postajo: 19. novembra 2019, ob 17.00 uri – Močni, modri in dobri. Junaki v slovenski folklori.


Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
 
Predavanji prof. Sebastiana Rödla na Oddelku za filozofijo FF

Oddelek za filozofijo FF vabi na predavanji prof. Sebastiana Rödla, profesorja na univerzi v Leipzigu in FAGI, in sicer:

- v torek, 12. novembra 2019, ob 19.00 uri (pred. 426 na FF): »Mislim – Ga. Smith misli«;
- v četrtek, 14. novembra 2019, ob 19.00 uri (Atrij ZRC): Zlo in njegovo odpuščanje (moderira Martin Hergouth). Predavanji bosta v angleščini.

Več

 
Kako Ljubljana načrtuje in izpeljuje svoj razvoj

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi v sredo, 13. novembra 2019, ob 13.00 uri (pred. P1, Zavetiška 5) na predavanje Kako Ljubljana načrtuje in izpeljuje svoj razvoj dr. Saše Poljak Istenič (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU).
 
Humor v nizozemskem jeziku, književnosti in kulturi

Lektorat za nizozemski jezik in kulturo vabi na predavanje prof. dr. Jelice Novaković z Univerze v Beogradu, ustanoviteljice in predstojnice Oddelka za nederlandistiko, ki bo imela predavanje na temo Humor v nizozemskem jeziku, književnosti in literaturi. Predavanje bo v sredo, 13. novembra 2019, ob 17.15 uri (pred. 102). Predavanje bo v nizozemskem jeziku.

Več

 
Znanstveni posvet Spol in spoštovanje: strategije kultiviranja razlik

Vabljeni na znanstveni posvet Spol in spoštovanje: strategije kultiviranja razlik, ki ga SAZU ter FF skupaj organizirata v Veliki dvorani SAZU v četrtek, 14. novembra 2019, ob 11.00 uri. Gre za nadaljevanje okrogle mize Jezik in spol, ki sta jo lani oktobra skupaj pripravili FF in Komisija za slovenski jezik v javnosti pri SAZU. Že takrat se je izkazalo, da sta razgrnitev argumentov in dialog najboljša načina za premoščanje nesporazumov in pregretega polemičnega vzdušja ob vprašanju rabe ženskih jezikovnih oblik. Dogodek bodo v imenu organizatorjev pozdravili akad. Peter Štih, podpredsednik SAZU, prof. dr. Roman Kuhar, dekan FF, in pesnik Boris A. Novak kot pobudnik posveta. Program posveta najdete tukaj.
Prisrčno vabljeni!

 
Tajvan: Zaupanja vreden partner Slovenije

Ob obeležju 10-letnice ustanovitve Centra za tajvanske študije vabljeni na gostujoče predavanje predstavnice Tajvana, nj. eksc. Vanesse Yea-Ping Shih Tajvan Zaupanja vreden partner Slovenije. Predavanje v angleškem jeziku bo v četrtek, 14. novembra 2019, ob 16.20 uri (v pred. 34).

Več

 
»Bengalska šola«: gibanje, ki je izzvalo kolonializem v indijski umetnosti

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi na predavanje dr. Ritwija Bhowmika (Kanpur, Indija) z naslovom »Bengalska šola«: gibanje, ki je izzvalo kolonializem v indijski umetnosti, ki bo v petek, 15. novembra 2019, ob 8.30 uri (pred. 343). Predavanje bo v angleškem jeziku. Po predavanju sledi ogled filma Mahanagar (Veliko mesto, 1963) mednarodno priznanega bengalskega režiserja Satyajita Raya.

Več

 
Simpozij o delu prof. dr. Marka Uršiča

Oddelek za filozofijo FF vabi v petek, 15. novembra 2019, na Simpozij o delu prof. dr. Marka Uršiča. Simpozij, ki bo potekal v Modri sobi (5. nadstropje), se bo začel ob 10.00 uri.

Program

 
Novosti Znanstvene založbe FF
 
Marina Spanring: Ja i ty ... ... mi in vi 1 (s CDjem za slušno razumevanje): Tretja, razširjena in dopolnjena izdaja (Učbeniki FF)

Učbenik je namenjen predvsem študentom, ki se začenjajo učiti rusko. Začetne učne enote opismenjujejo, seznanjajo z osnovami ruske slovnice in razvijajo komunikacijo v osnovnih govornih situacijah (pozdravljanje, seznanjanje, predstavljanje itd.). Nadaljnje enote poglabljajo slovnično znanje ter razvijajo bralne, pisne, slušne in govorne spretnosti v okviru situacij in tem iz vsakdanjega življenja.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

 
Alenka Šauperl, Katarina Švab, Marija Petek, Tereza Poličnik-Čermelj: Organizacija knjižničnih zbirk (Učbeniki FF)

Učbenik opisuje postopke priprave in obdelave knjižničnega gradiva za izposojo, od opisne katalogizacije, vsebinske obdelave in inventarizacije do postavitve gradiva na police, inventure er umika iztrošenega gradiva iz knjižnice. Osnova je še vedno v več kot 40 let starem pravilniku, a so novosti v zadnjem desetletju prinesle velike terminološke spremembe.
Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.

Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.

 
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si