Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov
Predstavitev Shanghai Summer School 2019
 
Vabimo vas na predstavitev Shanghai Summer School 2019.
Predstavitev bo potekala 11. marca ob 13.00 v Modri sobi (5. nadstropje, učilnica 526).
Naj bo letošnje poletje drugačno. Izberite dogodivščino!
 
Več 

 
Simpozij Drugi spol in psihoanaliza na FF in Razstava Wom@rts v UGM Studiu

Ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani vas 7.-8. marca 2019 vabimo na simpozij Drugi spol in psihoanaliza na FF in razstavo Wom@rts v UGM Studiu.
 
Simpozij bo potekal v četrtek od 13h do 18h in v petek od 12h do 15h v Modri sobi na FF, otvoritev razstave Women, (be)coming, nastale v sklopu evropskega projekta Wom@rts, pa bo v petek, 8. marca ob 19. uri v UGM Studiu, na Trgu Leona Štuklja 2.
 
Vljudno vabljene in vabljeni!
Več
Predavanje Amirja Orja "The Logic of Symbol and Metaphor: Hebrew Language and Poetry"
 
Vljudno vabljeni na predavanje z naslovom "The Logic of Symbol and Metaphor: Hebrew Language and Poetry" Amirja Orja, enega izmed vodilnih sodobnih izraelskih pesnikov, ki ga prireja SDPK v sodelovanju z Oddelkom za primerjalno književnost in literarno teorijo, in sicer v torek, 12. marca ob 19. uri Modri sobi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
Novosti Znanstvene založbe FF

Nike K. Pokorn, Uršula Lipovec Čebron, (ur.) 

Večjezično zdravje: Komunikacijske strategije in večkulturni stiki s tujejezičnimi bolniki v slovenskem zdravstvenem sistemu (Prevodoslovje in uporabno jezikoslovje)

Učinkovita komunikacija med bolnikom in zdravnikom je osnova za uspešno zdravljenje in preprečevanje bolezni, vendar pa je ta pogosto otežkočena. Eden izmed najpogostejših razlogov za nezmožnost vzpostavitve komunikacije in nastanek komunikacijskih šumov med uporabniki in ponudniki zdravstvenih storitev je nepoznavanje oziroma slabo znanje jezika, ki ga uporablja zdravstveno osebje ali uporabniki zdravstvenih storitev.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj .

 


Matjaž Barbo

Slovenska muzikologija: kratek prelet po zgodovini (Historia Facultatis)

Težišče knjige je postavljeno v trenutek, ko je muzikologija postala samostojna študijska smer na Filozofski fakulteti ljubljanske univerze. Razprava obravnava najprej pobude za študij muzikologije ob sami ustanovitvi univerze ter se posveti začetkom visokošolskega glasbenozgodovinskega študija v okviru glasbene akademije. Posebno pozornost namenja nato posameznim korakom k prenosu muzikološkega študija pod okrilje Filozofske fakultete, korakom, ki jih je usmerjal in vodil proti jasnemu cilju Dragotin Cvetko.

Knjigo lahko kupite in prelistate tukaj.
 
Druge tedenske novosti Knjigarne FF si lahko ogledate tu.
Javno branje Homerjeve Iliade

Oddelek za klasično filologijo v sodelovanju z Narodno galerijo pripravlja odmeven mednarodni dogodek, kjer bodo 22. marca ob 10. uri v sodelovanju s partnerji po vsem svetu, na skoraj dvesto prizoriščih, ob isti uri brali to Homerjevo mojstrovino.
 
Z dogodkom se Ljubljana pridružuje mestom po vsem svetu, na šestih celinah, kjer bodo istega dne ob isti uri na skoraj dvesto prizoriščih brali odlomke iz tega Homerjevega epa. Prireditev se bo odvijala v okviru Evropskega grško‐latinskega festivala. Pobudo zanj so dali v Lyonu, letos poteka že trinajstič. V Ljubljani bomo Iliado poslušali v svežem prevodu Jelene Isak Kres (2018) in v interpretaciji bralcev vseh generacij, od šolarjev do študentov, od profesorjev do literarnih urednikov. Z glasbo na grški liri in buzukiju bo nastopil Boris Šinigoj. Dobrodošli!

 
Program je na voljo tukaj.
»Šmitkovi večeri« na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo
 
V spomin na pred kratkim preminulega kolega, prof. dr. Zmaga Šmitka, so se na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete odločili, da bodo enkrat mesečno organizirali pogovore z vabljenimi gosti in gostjami in jih po njem poimenovali »Šmitkovi večeri«.
Na pogovornih večerih se bodo zvrstili etnologinje in etnologi, antropologinje in antropologi, folkloristke in folkloristi ter predstavnice in predstavniki sorodnih disciplin iz Slovenije in tujine, ki bodo v sproščenem, neformalnem pogovoru z enim od sodelavk ali sodelavcev ter študentkami ali študenti OEIKA pripovedovali o svojem raziskovalnem delu in pri tem izhajali prvenstveno iz lastne izkušnje.
 
V letnem semestru 2018/2019 načrtujejo pogovore še z:
- doc. dr. Nataša Gregorič Bon z Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU bo 9. aprila 2019, ob 19.00 uri (pred. P3, Zavetiška 5) pripovedovala o svojih terenskih raziskavah prostorskih in časovnih dimenzij ter vodnih okoljih v Albaniji;
- doc. dr. Ágnes Hesz z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Univerze v Pécsu na Madžarskem pa bo 14. maja 2019, ob 19.00 uri (pred. P3, Zavetiška 5) pripovedovala o svojih terenskih raziskavah sanj, predstav o smrti in čarovništva med madžarsko skupnostjo v Romuniji.
 
Toplo vabljeni, da se udeležite pogovorov z gostjami!
Na Besedni postaji v sredo, 20. marca, ob 17. uri (Modra soba)
 
Roman Kuhar, (ur.), Identitete na presečišču kriz (Znanstvena založba FF, Razprave FF) 
 

Monografija se ukvarja z identitetami v slovenskem prostoru v času aktualnih prelomov in turbolenc. Prvi del monografije naslavlja večinske identitete; najprej evropsko identiteto v času vzpona nacionalizmov, in nato še slovensko nacionalno identiteto v kontekstu gospodarske krize in novih populističnih politik v Evropi in širše. V drugem delu se avtorice in avtorji ukvarjajo z manjšinskimi identitetami – od verskih in etničnih do spolnih in seksualnih – ki jih postavljajo v časovni razpon od vstopa Slovenije v EU do časa gospodarske krize, vzpona populizmov in neokonservativnih politik. V tretjem razdelku so manjšinske identitete postavljene v kontekst kulture, ki je ena od pomembnih elementov izgradnje in ohranjanja identitet.
 
Knjigo bodo predstavili dr. Roman Kuhar, dr. Tjaša Učakar, dr. Damjan Mandelc, dr. Jože Vogrinc, dr. Anja Zalta, dr. Polona Petek, dr. Ana Ješe in dr. Marinko Banjac.
 
Prijazno vabljeni!
 
Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
ZIFF 40 let in 100 let FF UL
40 let Znanstvenoraziskovalnega inštituta FF, Retrospektiva in perspektiva
(8. marec, Klub Cankarjevega doma)

Več
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si