Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 Napovednik dogodkov

Nacionalno opravičilo in oživitev pravic domorodcev na Tajvanu

Vabljeni na spletno predavanje prof. Awi Mona, National Dong Hwa University, Tajvan, z naslovom Nacionalno opravičilo in oživitev pravic domorodcev na Tajvanu. Predavanje v angleškem jeziku bo v ponedeljek, 10. maja 2021, ob 9.30 uri prek Zooma (ID: 914 3170 9349).

Več

 

Novinarska konferenca ob izidu štirih knjig projekta Okupacijske meje

V ponedeljek, 10. maja 2021, ob 11.00 uri vabljeni k spremljanju novinarske konference ob izidu štirih knjig, ki so rezultat projekta Okupacijske meje Oddelka za zgodovino FF. Konferenco lahko spremljate na Facebook strani projekta.

Več

 
Predavanja doktorskih študentk in študentov

V ponedeljek, 10. maja 2021, ob 13.00 uri bosta v okviru seminarja iz epistemologije vsakdanjega življenja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF predavala doktorska študentka in študent smeri etnologija, kulturna in socialna antropologija:

- Anja Cizel: Harris M. Berger in raziskave ekspresivne kulture;

- Miha Horvat: Ideološki aparati. Manifesti. Ogledalo in kladivo. Avtoetnografija. Znanost, umetnost, akademski naziv. Performativno predavanje. Na daljavo.

Vabljeni (prijave na predavanje preko: rajko.mursic@ff.uni-lj.si)!

 
Kaj je »kriza seksualnosti« in kako se z njo soočamo danes?

Vabljeni na predavanje prof. dr. Eve D. Bahovec in Darje Rakovič z naslovom Kaj je »kriza seksualnosti« in kako se z njo soočamo danes?, ki bo potekalo v ponedeljek, 10. maja 2021, ob 18.00 uri prek Zooma (ID: 876 1517 4257, geslo: 798034). Predavanje je organizirano v okviru doktorskega študija Humanistika in družboslovje, področje psihoanalize, in predmetnega področja Humanistika in družboslovje – filozofija.
 
Orodnik v hrvaškem jeziku

V torek, 11. maja 2021, ob 11.20 uri v okviru lektorata hrvaškega jezika na Oddelku za slavistiko FF gostuje dr. Ivana Brač z Inštituta za hrvaški jezik in jezikoslovje iz Zagreba. Izvedla bo predavanje z naslovom Orodnik v hrvaškem jeziku. Predavanje v hrvaščini bo potekalo prek Zooma. Vabljeni!
 
Razumevanje (ne)enakosti spolov skozi študentsko perspektivo

V torek, 11. maja 2021, ob 17.00 uri bo v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekal spletni dogodek z naslovom Razumevanje (ne)enakosti spolov skozi študentsko perspektivo.

Govorke in tematike:
- Laura Barovič Božjak: Nadlegovanje mater na delovnem mestu (matahara) v sodobni japonski družbi;

- Mojca Suhovršnik: Vpliv pandemije covida-19 na življenja žensk: intimnopartnersko nasilje in nasilje v družini, skrbstveno delo ter reproduktivne pravice;

- Tina Bizjak: Konstrukt spola in delitve spolnih vlog skozi prizmo organizacije javnih stranišč ali zakaj potrebujemo spolno nevtralna stranišča?;

- Sara Rihtaršič: Zagate, izzivi in lepote poučevanja srednješolcev o (ne)enakosti spolov.

Vabljeni na Zoom!

Več

 
Od Prekmurja do Primorja: (s)prehodi med Romi, migranti in morjeplovci

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 13. Šmitkov večer, ki bo potekal v torek, 11. maja 2021, ob 18.00 uri prek Zooma. Izr. prof. dr. Alenka Janko Spreizer s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem bo govorila o svojih raziskavah na področju antropologije Romov in rasizmov ter o etnografiji mobilnosti, morja in liminalnih krajin. Pogovor bodo vodili prof. dr. Bojan Baskar ter študentki Meta Poklukar in Mirjam Perez Zelenc.

Več

 
 
Spolni stereotipi v vsakdanjem življenju otrok, mladostnikov in odraslih

V sredo, 12. maja 2021, ob 17.00 uri vabljeni na dogodek, ki ga v okviru Dnevov enakosti spolov FF pripravljajo izr. prof. dr. Urška Fekonja, asist. Kaja Hacin in študentje in študentke 3. letnika z Oddelka za psihologijo FF. Otroci so zgodaj v razvoju izpostavljeni spolno stereotipnemu prikazovanju moških in žensk skozi različne medije (npr. risanke, otroške knjige, video igre) pa tudi preko spolno stereotipnega vedenja odraslih in vrstnikov (npr. spolno stereotipne izbire igrač med skupno igro). Izpostavljenost spolnim stereotipom vpliva na otrokovo razumevanje spola ter tudi dolgoročno krepi njegovo/njeno spolno stereotipno vedenje. Predstavili bodo izsledke nekaj manjših študij, v katerih so preučevali prisotnost spolnih stereotipov v vsakodnevnem življenju otrok, mladostnikov in odraslih, npr. v risankah, video igrah, otroških oblačilih.
Vabljeni na Zoom!

 
Seminarji Ouroboros 2021: Življenje in delo Francisca Varele

FF v sodelovanju z organizacijama Metanoia in Mind & Life Europe sodeluje pri organizaciji in izvedbi spletnega seminarja Ouroboros, ki bo letos posvečen delu čilskega biologa, kognitivnega znanstvenika in filozofa, očeta avtopoetske teorije in enaktivizma, Francisca Varele. V sklopu seminarja se bosta vsako prvo in tretjo sredo v mesecu zvrstili spletni predavanji, na katerih bodo strokovnjaki z različnih področij predstavili ključna dela iz Varelovega opusa. Predavanja bodo predvajana pretočno prek spleta, zato bodo lahko gledalci in gledalke sodelovali v zaključnih diskusijah. Več informacij o razporedu predavanj in povezave na dogodke najdete tukaj. Za morebitna nadaljnja vprašanja v zvezi s seminarjem lahko kontaktirate pobudnika in glavnega koordinatorja omenjenega projekta, doc. dr. Sebastjana Vörösa (sebastjan.voros@ff.uni-lj.si). Prisrčno vabljeni k ogledu in sodelovanju! Predavanja bodo v angleškem jeziku.

Več

 
Predavanje veleposlanika Češke republike v Sloveniji

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanje veleposlanika Češke republike v Sloveniji Juraja Chmiela z naslovom Češka republika v srednjeevropskem prostoru v zadnjih tridesetih letih (članstvo v EU, NATO in Višegrajska skupina). Predavanje bo v četrtek, 13. maja 2021, ob 13.00 uri na Zoom povezavi (ID: 219 057 4936).
 

Sejem akademske knjige Liber.ac 2021: Stopinje v mestu

Letošnji sejem Liber.ac bo potekal med 18. in 20. majem 2021 na spletu. Sejem že vse od leta 2010 povezuje članice UL ter mnoge slovenske akterje s področja izdajanja, promocije in distribucije akademskih knjig. Tudi letošnji sejem bo spremljal bogat spremljevalni program, ki tokrat nosi naslov Stopinje v mestu. Spletni dogodki bodo tako z različnih zornih kotov osvetlili poglede na mesto, njegov pomen in razvoj, pogovarjali pa se bomo tudi o spreminjajoči se vlogi mestnega prostora v času epidemije. Več informacij o sami prireditvi je dostopnih na spletni strani sejma, kjer je objavljen celoten program letošnje prireditve. Lepo vabljeni na sejem, kjer vas bodo čakale posebne cene izbranih knjižnih del, in na dogodke v spremljevalnem programu!

FB-stran
FB-dogodek


 
Prihaja 2. razpis za Inovacijski sklad UL

Inovacijski sklad UL bo že drugo leto zapored sofinanciral perspektivne inovativne projekte v višini do 25.000 evrov in jim pomagal do višje stopnje tehnološke pripravljenosti. UL z njim omogoča ekipam, ki na UL razvijajo inovativne rešitve, da te približajo višjim stopnjam tehnološke pripravljenosti in s tem tudi industrijskim partnerjem oz. trgu. Sredstva Inovacijskega sklada bodo izbranim projektom dodelili prek razpisa, ki se bo odprl 1. junija 2021, rok za prijavo pa bo odprt do 20. avgusta. Informacije o razpisu bodo dostopne 1. junija na spletni strani Pisarne za prenos znanja UL.

Več

 
Delavnica uspešnega javnega nastopanja v angleščini

CPI vas v maju 2021 vabi na spletno izvedbo delavnice uspešnega javnega nastopanja angleščini, ki jo bo v štirih srečanjih v skupnem obsegu 15 pedagoških ur vodila lekt. dr. Cvetka Sokolov. Delavnica je namenjena vsem, ki so večkrat soočeni z izzivom nastopanja v angleščini kot tujem jeziku.
Prijave so odprte do 10. maja 2021 oz. do zapolnitve mest.

Več informacij

 
Novosti Znanstvene založbe FF
 

Kornelija Ajlec, Božo Repe: Razkosana Slovenija: Okupacijske meje med drugo svetovno vojno (Historia 35)

Monografija dogajanje med drugo svetovno vojno na Slovenskem postavlja v širši kontekst druge svetovne vojne v Jugoslaviji in Evropi. Začne se s poglavjem o zgodovinskem razvoju meja na Slovenskem do konca druge svetovne vojne. Govori tudi o psihologiji meja in pokaže, kako se je izrazila v primeru Slovenije. Publikacija izhaja iz raziskave Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva, krajše imenovane Okupacijske meje.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.
Vera Spasenović: Izobraževalna politika: globalni in lokalni procesi

Monografija na sistematičen, pregleden in kritičen način pristopa k obravnavi temeljnih sodobnih raziskovalnih vprašanj na področju mednarodnega in primerjalnega raziskovanja izobraževanja. Čeprav so tuje izkušnje za oblikovalce izobraževalne politike lahko koristne, nekritično prevzemanje brez temeljitega preverjanja značilnosti domačega konteksta navadno ne vodi do želenih učinkov. Monografija je prevod izvirnika, ki je v srbskem jeziku izšel na Filozofski fakulteti Univerze v Beogradu.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko tudi prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.

 

Aldo Milohnić: Gledališče upora

Monografija obravnava performativne prakse upora, ki so se nanizale v dvajsetem in na začetku tega stoletja v gledališču na Slovenskem. Avtor izhaja iz analize raznolikih praks in teorij scenskih umetnosti, ki jih ves čas povezuje s sociološkimi, zgodovinskimi in filozofskimi pogledi ter jih tako umešča v širši politični kontekst. Knjigo je založila Znanstvena založba Filozofske fakultete UL in izdala Akademija za gledališče, radio, film in televizijo UL.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZZFF.
Pregled medijskih objav

Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Nekaj objav izpostavljamo spodaj.


Josip Jurčič: Vse, kar pišeš, mora odražati narod (pogovor z izr. prof. dr. Urško Perenič, Oddelek za slovenistiko FF, Val 202, 3. 5. 2021)

Izgubljena generacija (izjava prof. dr. Špele Vintar, Oddelek za prevajalstvo FF, TV Slovenija, Tednik, 3. 5. 2021)


Brez združujočih skupnih spominov ni skupnosti (izjava izr. prof. dr. Beti Žerovc, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, Večer v nedeljo, 9. 5. 2021)
 
Oddelek za zgodovino FF vabi na premiero dokumentarnega filma Smisel je razumevanje zgodovine, ki predstavlja prvih 100 let oddelka. Film bodo premierno predvajali 24. maja 2021 ob 20. uri na oddelčnem Youtube kanalu.
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si